składników pozwoliłam zadecydować dziecku, ja tylko wywalczyłam sos słodko ostry chili i czarnuszkę w cieście :) Wojny nie było, moja propozycja spotkała się z akceptacją. Pizza nie nadaje się na Walentynki, chodzi tu o składniki... sos mocno czosnkowy i anchois..... całowanie odpada :) Obyło się bez całowania, a najadłam się strasznie. Nie jestem w stanie zjeść więcej niż 1/4 pizzy.... poważnie! Starzeje(...)następnie poukładałam plasterki salami, gdzieniegdzie fileciki anchois, całość posypałam startym żółtym serem. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam z sosem czosnkowym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesama pizza z salami i anchois na sosie słodko ostrym chili , tylko..... rozkręcać placka mi się już nie chciało. Szybciej mi poszło z rozwałkowaniem ciasta, poukładaniem składników, zwinięciem ciasta, a potem tylko kilka ciachnięć nożem i do piekarnika. Fajnie wyszło, można było sobie kawałki odrywać i maczać w sosie czosnkowym. Każdy kawałek zawierał zarówno salami jak i anchois(...)coś co kształtem przypominało kwiatek, heh mi tak się przynajmniej skojarzyło :) Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam z sosem czosnkowym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujemani na pizzę z rukolą i szynką parmeńską nastał czas na pizzę z chorizo i sosem balsamicznym. Dla mnie to strzał w dziesiątkę....e tam, ja uwielbiam każdą pizzę! A najlepiej wspominam tę z dzieciństwa: na grubym, puszystym cieście.... na blaszy.... (łezka w oku) Składniki na ciasto na 1-2 porcje: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki(...)zagniatając brzegi. Finał: Później ciasto smarujemy sosem, plastry mozzarelli, krążki cebuli, połówki pomidorków, oraz plasterki chorizo. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę posypujemy rukolą i polewamy sosem balsamicznym. Można posypać tartym parmezanem. pizza z chorizo i rukolą
Bon Appetit Małgorzatypizzę wręcz ociekającą serem i składnikami, jednak przeważnie wybieram cienkie ciasto z lżejszymi dodatkami. Ta pizza jest idealna na lato, ale jesienią warto powrócić do tego smaku. W pizzy niesamowity jej sos, które nie jest koncentratem z ziołami, a czymś na prawdę cudownym, a ten zapach przy gotowaniu, mmm... Składniki: 2,5 szklanki + 1 łyżka mąki tortowej 5 łyżek oliwy(...)czosnek, też chwilkę mieszamy. Następnie dorzucamy pomidory. Gotujemy ok 5-10 min cały czas mieszając. Sos wykładamy na ciasto (jest bardzo aromatyczny więc nie musi być go dużo) posypujemy startą mozzarellą, układamy pomidora i szynkę parmeńską. Wstawiamy do piekarnika na 200st i obserwujemy jak pizza się piecze (ciasto jest cienkie, więc nie musi spędzać dużo czasu w piekarniku). Gdy jest
Brzuszki ŁakomczuszkiKetchup z cukinii? Ale jak? Przecież ketchup jest z pomidorów... A no właśnie z cukinii ketchup jest bardzo smaczny i uniwersalny. Możemy go używać do kiełbasek, parówek, jako sos do pizzy, a nawet jako sos do spaghetti. Do czego tylko chcemy. Najważniejsze, że nie zawiera sztucznych konserwantów. Oczywiście, aby słoiki dłużej stały i dobrze smakowały to ocet i cukier
Kuchnia PaulettesChoć powstają z różnych składników, łączy je wiele. To dzięki nim tradycyjne sałatki nabierają wyjątkowego charakteru, a nasze menu staje się bardziej różnorodne. To one sprawiają
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: jogurt naturalny 180 g 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu sól do smaku pieprz do smaku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano
Przepisy kulinarne babci Antoninyposmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. PIZZA NA BLACHĘ "pół na pół" (ulubiona w moim domu) 0,5 kg mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 0,5 szklanki letniej wody
W kuchni Karmel-itkiPost Pizza z rukolą, szynką parmeńską, oliwkami i mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePrzedstawiam Wam przepis na dietetyczną pizzę...dlaczego? Przede wszystkim użyłam mąki pełnoziarnistej, dodałam mało sera (bo to on jest bardzo kaloryczny) oraz sporządziłam warzywny sos, który służy do wysmarowania spodu pizzy. :) Ciasto do pizzy może być puszyste i grube oraz cienkie i chrupkie :) W zależności od tego jak rozłożymy i rozwałkujemy ciasto! Tym razem moja pizza jak widać(...)druga "nie dietetyczna": 5 szklanek mąki pszennej; - 4 łyżki oliwy; - 2 szklanki wody przegotowanej; - 3/4 świeżych drożdży; - 1 i 1/2 łyżki cukru; - 3 łyżeczki soli morskiej. Przepis na sos do spodu pizzy: - 2 średnie marchewki; - 1 średnia cukinia; - 1 przecier pomidorowy; - 1/2 pora; - 1 pomidor; - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka oregano; - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; - 1 szklanka wody; - 1 łyżeczka
MintTasteTermoobieg. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i dodać ulubione składniki. Następnie włożyć do pieca na kolejne 15-20 min. pilnując żeby się nie spaliła. Góra dół. Sosy do pizzy: POMIDOROWY I ( na upieczoną pizzę) 1 puszka całych lub krojonych pomidorów 1/2 drobno posiekanej cebuli 1/2 opakowania ziół prowansalskich sól pieprz 2-3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego Pomidory(...)zblendeorować. Odłożyć kilka łyżek na kolejny sos . Dodać cebulę i przyprawy. Wymieszać. POMIDOROWY II ( na spód ale może być i na gotową pizzę ) odłożone wcześniej z I-go sosu zblenderowane pomidory 2 łyżeczki koncentratu 1/2 ząbka przeciśniętego przez praskę czosnku sól pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta cukru SOS III 1 małe opakowanie jogurtu greckiego
Jemy Pijemypiekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 minut, aż ser się roztopi, a dodatki ogrzeją. Pizzę podawać bezpośrednio po upieczeniu, z ketchupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na 1 dużą, prostokątną pizzę (z blachy z wyposażenia piekarnika) lub 2 mmniejsze, okrągłe. Na początek(...)należy przesadzać. Dużej ilości, zwłaszcza mokrych dodatków, nie wytrzyma żadne ciasto na pizzę i w konsekwencji straci na chrupkości. Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a ketchup - ulubionym sosem do pizzy. Zamiast przyprawy do pizzy można dodać suszonej bazylii czy/i oregano. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskaspód) przełożyć na rozgrzaną patelnię. Przykryć pokrywką i "dusić" około 3 minut. Następnie patelnię zdjąć z ognia, ciasto przewrócić na drugą stronę, posmarować sosem i nadziać dodatkami. Ponownie patelnię wstawić na mały ogień. Pizzę przykryć pokrywką i "dusić" około 5 minut(...)rozpuszczenia się sera). To samo powtórzyć z drugim ciastem. Gotową pizzę od razu podawać. Rozczyn przed i po wyrośnięciu Ciasto drożdżowe przed i po wyrośnięciu Dodatki i sos do pizzy Etapy "smażenia" pizzy
UgotowaćPolski, a i nasze zagraniczne wyjazdy przynosiły coraz to smaczniejsze doświadczenia. Jakież było nasze zdziwienie, gdy dotarło do nas, że tradycyjna pizza to jednak nie gruby mały placek z keczupem, a pyszne chrupiące ciasto z aromatycznym sosem i dodatkami, i bez keczupu! Dla mnie jednak od planowanych lub spontanicznych wypadów do pizzerii, najmilsze były chwile, gdy domową pizzę(...)części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Placki posmarować sosem pomidorowym i nałożyć dodatki - rukolę dodaję dopiero po upieczeniu pizzy, wówczas też posypuję gotowe pizze parmezanem, i na koniec skrapiam oliwą. Piec w temperaturze ok. 250 stopni
KUCHARNIAponownie wyrobić i bardzo cienko rozwałkować. Do nagrzanego do temp. 180 stopni pieca wkładamy uformowaną pizzę. Pieczemy samo ciasto przez ok. 7 minut. Po 7 minutach wyjmujemy pizzę i smarujemy ją sosem następnie układamy na niej cienkie plasterki zółtego sera. Wkładamy do pieca na ok. 10 minut - sprawdzając czy aby nie za bardzo się nam przypieka. W międzyczasie kroimy(...)sól. Ja dodatkowo podaje tą pizzę z oliwą z czosnkiem i chilli, którą sama robię. Największym grzechem przy jedzeniu tej pizzy jest polewanie jej ketchupem lub innym sosem - polecam tą pizzę tylko z oliwami smakowymi ! Życzę Wam, Wszystkiego... SMACZNEGO
dlaSmaQ