orkiszowej pełnoziarnistej (można zamienić na owsianą, gryczaną, pszenną) 10g mąki kokosowej (można pominąć i dodać więcej mąki pełnoziarnistej) 10g otrębów grycznych 5g zmielonego siemienia lnianego Koncentrat pomidorowy lub sos do pizzy Oregano, sól Dodatki: papryka, oliwki, ogórek konserwowy, mozarella Twaróg z jajkiem dokładnie rozgnieść widelcem Dodać mąki, siemię, otręby, przyprawy i połączyć wszystkie składniki, wyrobić na zwartą masę Masa jest(...)pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować na pożądaną grubość Rozwałkowany spód przełożyć na patelnię Smażyć bez tłuszczu pod przykryciem aż spód się zarumieni Odwrócić na drugą stronę, posmarować sosem, położyć dodatki i zapiekać aż druga strona się przypiecze a ser rozpuści
HealthyCreationsłyżeczka cukru, łyżka soli, dwie szkl. ciepłej wody, trochę oleju. Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do lodówki minimum na pół godziny, ale może tam być całą noc. Ja robię pizzę bez sosu pomidorowego, do obłożenia dajemy to co lubimy, ważne żeby nie przesadzić. Warto przygotować sobie wszystkie produkty wcześniej... U nas nie jest to jedna pizza a kilka, bo amatorów jest
chleba naszegobyły chyba na pułk wojska ;-) ) i dodałam brokuł. Pizzę polecam bo jest smaczna, a gdy wykonacie ją wspólnie z przyjaciółmi zagwarantujecie sobie świetną zabawę ;-) Pizza a'la Blue Marine PIZZA A'LA BLUE MARINE Na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki letniej wody 20 g drożdży szczypta cukru(...)brzeg 1 cm. Ciasto smarujemy przygotowanym sosem i posypujemy połową startego żółtego sera. Układamy pokrojoną w piórka cebulę, cienkie plasterki boczku, przekrojone na pół różyczki brokuła, posypujemy drobno pokrojonymi papryczkami. Posypujemy pozostałym serem i lekko oprószamy tymiankiem, oregano oraz pieprzem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą. Pizza a'la Blue Marine Pizza
peggiwkuchninależy gotować zbyt szybko, gdyż wówczas pomidory nie zdążą się rozgotować, a smaki należycie połączyć. Pod koniec gotowania sosu doprawiłem go do smaku solą. Ciasto op wyrośnięciu podzieliłem na trzy części (przygotowana ilość wystarczy na przygotowanie trzech średnich pizzy). Każdą część przez chwilę wyrabiałem, a następnie rozpłaszczyłem tworząc z ciasta okręg. Położyłem ciasto na posmarowanym lekko oliwą pergaminie i delikatnie(...)Kiedy piekarnik był już rozgrzany wyjąłem z niego gorącą blachę i położyłem na niej pizzę. Piekłem w maksymalnej temperaturze przez około 10 minut. Po tym czasie brzegi pizzy powinny być mocno przyrumienione, sos roztopiony, a ciasto chrupiące. Jak już wspomniałem można do pizzy użyć innych dodatków, jednak nie powinno być ich zbyt dużo
Wyprawy kulinarnesprawnie, a w smaku bardzo przypomina tą z pizzerii. Warto wypróbować! Składniki na 3-4 pizze: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Sos pomidorowy: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 1 ząbek czosnku Dodatkowo: ser żółty + ulubione dodatki(...)rozgniatamy palcami dość cienko na kształt koła *** *** Przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy mieszamy z ketchupem i rozgniecionym czosnkiem. Sos dzielimy na 3 lub 4 części. Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu *** *** Na pizzy układamy starty na tarce lub drobno pokrojony ser żółty oraz ulubione dodatki *** *** Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy z termoobiegiem przez około
Blog z Apetytemnocerino. Przyjmuje się, że ich pierwsze ziarno trafiło do Kampanii w drugiej połowie XVIII wieku, jako dar króla Peru dla króla Neapolu. Dalsza historia jest tak oczywista jak sos na pizzy. Jak przyrządzić? Pomidory należy umyć, przekroić na pół i usunąć nasiona. Nie jest konieczne obieranie ich ze skórki, ale możemy to zrobić jeżeli wolimy sos bardziej klarowny. Pomidory zostawiamy
Bon Ton ItaliaFocaccia, czyli ciasto na pizzę bez sosu pomidorowego i sera. Jest fantastyczna jako przekąska lub dodatek do obiadu. Dla mnie niezaprzeczalnie focaccia z rozmarynem, pomidorkami i oliwkami jest najsmaczniejsza Polecam, zwłaszcza fanom pizzy. Focaccia z rozmarynem, pomidorkami i oliwkami Składniki: 3 szklanki mąki 20 g świeżych drożdży 3 łyżko oliwy z oliwek około 250 ml wody łyżka cukru sól Dodatkowo
PatiGotujezorientować się w rozlicznych wariantach i odtworzyć jego istotę w polskich warunkach. Myślę, że całkiem udana była to próba, skoro moja domowa recenzentka ;) uznała, że wyprzedza lekko nawet sos do pizzy z NY ! Tym razem tajemnicę smaku upatruję w użyciu melasy trzcinowej, a konkretnie jej rodzaju zwanego black treacle. Żaden sztuczny dym nie jest potrzebny do sosu bbq jeśli zaopatrzycie
zadanie-gotowaniedzisiejszym moim stole zagościła tym razem pizza z salami, pieczarkami, cebulą, serem mozzarella, serem żółtym, sosem pomidorowym, całym mnóstwem ziół i odrobiną liści szpinaku i roszpunki. Pizzą zajadają się również bohaterowie książki "Password" Mirjam Mous. "Siedzieli w trójkę przy wielkim stole w dużym pokoju. Dexter zamówił pizzę. Stefan zaczął już jeść drugi kawałek. Jego mama nie miała(...)małymi kęsami." Mirjam Mous "Password", str.241 W książce nie zostało sprecy zowane z jakimi dodatkami bohaterowie jedli pizzę, więc u mnie jest to pizza salami. Zazwyczaj do każdej pizzy robię własne sosy pomidorowe, ale tym razem z braku czasu jest to szybka wersja z przecierem pomidorowym i ziołami. SKŁADNIKI Na ciasto: 600 g mąki pszennej (u mnie 400 g tortowej
Passions hobbies lifesmaczne) chipsy i inne chrupki, więc się nie dałam namówić na zakup. Zaczęłam za to myśleć, co za przekąski domowe mogę przygotować. Wymyśliłam mini pierożki z pełnoziarnistego ciasta na pizzę. Tyle, że pierożki wyszły bardziej MEGA niż mini i z przekąski awansowały na wieczorne danie główne. Żadne z nas nie narzekało jednak z tego powodu ;) Składniki (na 3 pierogi(...)ciasto się lepi i mąki trzeba dodać. Zagniecione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . W tym czasie przygotowujemy farsz oraz sosy do pizzy. Aby się nie powtarzać zbytnio odsyłam po szczegóły do poprzedniego pizzowego wpisu. Przygotowanie farszu: Co się dało Mąż starł na grubej tarce (ser, pieczarkę, wędlinę). Resztę skłaników posiekaliśmy drobniutko. Wszystko
Kuchnia po mojemułyżeczka oliwy 1 nieduża papryka (lub po kawałku różnokolorowych) 180 g tartej mozzarelli (twardszej i żółtej, nie białej z zalewy) 40 g salami w plasterkach 4 łyżki sosu do pizzy 1/2 łyżeczki suszonego oregano świeża bazylia 2 łyżeczki masła 2 duże tortille (śr. 25 cm) Przygotowanie: Paprykę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i podsmażyć chwilę na łyżeczce oliwy, odłożyć(...)plasterki salami. Skropić równomiernie sosem, posypać suszonym oregano i listkami bazylii. Posypać drugą połową tartego sera. Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni. Podgrzaną z jednej strony quessadillę przełożyć na drugą stronę i ponownie podsmażyć na maśle do zrumienienia. Przełożyć na deskę i kroić na kawałki jak pizzę. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujepochodzić 10-15 minut. Ma być wściekle gorący. Blacha też (albo kamień). Na pizze po drugim podrośnięciu można już kłaść nadzienie. U mnie to sos marinara, mozarella świeża i taka typowa do pizzy – twardsza, już w paczce drobniutko pokrojona. Cienkie plasterki surowej cukinii, wędzony surowy boczek w plasterkach, czerwona cebula i serek ricotta ubity(...)śmietana, ze świeżym czosnkiem i ziołami. Sos pomidorowy jest bajecznie prosty – wszystkie składniki wkładamy do rondla, blendujemy, stawiamy na ogień i na malutkim ogniu, bez przykrycia, gotujemy sos aż odparuje ¼ płynu. Pizzę pieczemy na drugim od dołu poziomie piekarnika 10 minut. Następnie na minutę przenosimy ją pod górną grzałkę, żeby ser i ranty ciasta lekko się zarumieniły (pilnujcie, żeby
Karo in the Kitchenkamieniu ale oczywiście można ją piec na blasze. Pizza z krewetkami Składniki: na 4 pizze 700 g pszennej mąki 50 g świeżych drożdży 500 – 550 zimnej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 600 g krewetek 4 szalotki 400 g mozzarella, utarta sos pomidorowy, podwójna porcja, tutaj przepis 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 4 łyżeczki suszonego oregano do posypania(...)minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 4 równe porcje. Rozwałkuj ciasto na placki, posmaruj sosem do pizzy, posyp bazylią i szalotką pokrojoną w cienkie krążki. Rozłóż równomiernie krewetki i posyp mozzarellą. Jeśli pieczesz pizzę na kamieniu nagrzej go przez godzinę. Ustaw piekarnik na 250ºC. Przełóż pizzę
codojedzeniaciasto: 250 g mąki pszennej, chlebowej 30 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru łyżka oliwy z oliwek dodatki: kilka łyżek pomidorowego sosu do pizzy (użyłam domowego keczupu ) 125 g mozzarelli 100 g fety 100 g szynki dojrzewającej 3-4 pomidory rukola garść oliwek świeże listki bazylii świeże oregano Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie(...)półplasterki. Mozzarellę pokroić na kawałki, fetę w kosteczkę. Plasterki szynki porwać palcami. Listki oregano oddzielić od łodyżek. Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Posmarować sosem pomidorowym, na wierzchu ułożyć 1/2 pomidorów i mozzarellę, posypać listkami oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika podzielić na porcje. Na każdą
6niebo100g mąki pszennej (ja dałam typ 450) ok. 80 ml wody szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka oliwy oczywiście dodatki do pizzy typu sos pomidorowy, ser, szynka, może być kukurydza. Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki, następnie wlewamy wodę oraz oliwa, i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy na blat(...)patelnie i grzejemy około 2-3 minut i przewracamy. Kiedy już przewrócimy ciasto smarujemy górę sosem, kładziemy dodatki, na wierzch kładziemy ser i smażymy też ok. 2-3 minut i przykrywamy żeby stopił się nam ładnie ser. Wykładamy na talerz i tak przygotowaną szybko pizzę można jeść :) Smacznego :) U mnie akurat propozycja z ketchupem
Gotuj z Mąką