Uprzedzając pytania - wiem, że leczo i mięso mielone to dość niespotykana kombinacja. Słyszałam ostatnio, że takie "oszukiwane leczo" powinno się nazywać ratatouille, ale skoro nie
Kulinarne zapędy KokosaPrzedstawiam dzisiaj klasyczne danie sezonu grillowego – szaszłyki. Tym razem proponuję go z soczystym, marynowanym w miodzie i sosie sojowym stekiem, plasterkami cukinii i kawałkami czerwonej papryki. To danie jest zwyczajnie skazane na sukces, nie wspominając już o jego niskiej kaloryczności:) Polecam! Scroll down for recipe in English Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią (8 porcji) Składniki na marynatę(...)szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżki miodu 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 szklanki sosu sojowego Składniki na szaszłyki: 1 kg ulubionej części wołowiny, u mnie rostbef, pokrojonego w 1 cm paski 2 młode cukinie pokrojone w plasterki 2 czerwone papryki
karmelowysmacznie Składniki: - 70 dag karkówki bez kości; - olej - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka majeranku, sól, pieprz; Sos myśliwski: - 30 g masła, - 30 g mąki, - 300 ml bulionu, - 15 g suszonych grzybów, - 50 g wędzonki, - 2 korniszony, - 1 cebula, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - mielona papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną(...)mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę , ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plDijon - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 2-3 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego - 6-12 łyżek oliwy z oliwek* - świeżo mielony pieprz - odrobina syropu z agawy (nie trzeba) Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Sałatę(y) rozdrobnić (można powykładać na talerze i polać ją sosem, my wolimy wymieszać z sosem w misce
Smaczne Zdroweszklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand 2 opakowania, koperek siekany 2 pęczki, kapusta słodka 1 duża, sos pomidorowy - ile potrzeba FARSZ TEN RÓWNIEŻ UŻYŁAM DO NADZIANIA PAPRYKI Z PAROWARA... mielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkami, koperkiem, pieprzem mielonym, kucharkiem, przyprawą Royal Brand, papryką ostrą liście kapusty wcześniej sparzone i usunięte zgrubienie(...)głąba - na każdy liść nakładać dużą porcję farszu i ciasno zawijać liście układać w parowarze i gotować z 30 - 40 minut SOS: wodę 2 szklanki z obgotowanej kapusty wymieszać z sokiem pomidorowym 1 litr, zagotować i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, do smaku doprawić przyprawą w płynie.............SMACZNEGO!!! ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu
W Mojej Kuchni Lubięgreckie kotleciki, które nadziewa się na patyczki od szaszłyków i grilluje. Duża ilość przypraw i ziół sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Świetnie pasują do sosu na bazie jogurtu greckiego. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz(...)dobrze do nich przylegały. Grillować na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć je na talerz by "odpoczęły". Świetnie pasuje do nich sos na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem startej skórki z cytryny i papryczki chili. Do greckich przysmaków podałam kaszę jaglaną. Kofty zostały przygotowane na patelni grillowej , która świetnie sobie
Pasja Smakuciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki brązowego cukru Sos BBQ: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 2 łyżki octu winnego
Mania Gotowaniaciemnego sosu sojowego 4 łyżki słodkiego sosu chili (ja używam tao tao) lub papryczka chilli (wtedy dajemy 3 łyżki miodu) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki imbiru olej do smażenia mąka do zagęszczenia sosu (niekoniecznie) ryż, makaron ryżowy lub zwykły makaron, np. spaghetti Kurczaka kroimy w sporą kostkę i krótko smażymy. Dodajemy miód, a po chwili
Ratunku obiadwszystkich składników z koncentratem pomidorowym. Sos słodki chili idealnie komponuje się z koncentratem pomidorowym. Przed smarowaniem ciasto nakłuwamy widelcem bądź wykałaczką. Dodatki szykujemy wedle własnych preferencji. My trzemy i siekamy wszystko w kostkę bądź plasterki. Robimy też własny sos czosnkowy Konfiguracja dodatków: nasza tradycyjna pizza wiejska - ogórek kiszony, cebula, kiełbasa, odrobina chili mielonego, zioła prowansalskie pizza Gyros - mięso
Kuchnia po mojemuKotlety : ½ kg mięsa mielonego, ½ kg kaszy gryczanej , 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy : 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos, który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania, najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść około
w mojej kuchnismażymy kolejne 3 minuty. Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na talerzu układamy rukolę, gruszki, plasterki sera i uprażone orzechy. Sos: W soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim strumieniem wlewamy olej Kujawski z bazylią, cały czas mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy listkami bazylii. Przepis
Smakowity Blog Kulinarnyobydwu stron (jak w przepisie na sałatkę z mozzarellą i awokado ). Dodajemy smażonego lub ugotowanego i pokrojonego w kostkę kurczaka. Do wykonania sosu potrzebujemy 2 łyżki ulubionej musztardy, odrobinę oliwy i płaską łyżeczkę mielonej łuski gryczanej. Łuska jest częścią gryki bogatą w wartościowe składniki odżywcze. Zawiera m.in. miedź i mangan oraz potas, cynk, żelazo, wapń czy chrom, jednak(...)sławę zdobyła dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego - aż 81,5g w 100 g :) Zatem warto pamiętać o niej w kuchni. Wszystkie składniki razem mieszamy i tak powstałym sosem polewamy nasze danie :) Przed podaniem sałatkę możemy posypać świeżym koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami
Taste Of My Daypikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzać łyżkę oleju(...)dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać. Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja Smakumięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe), 10 dużych ziemniaków, 2 cebule, pęczek włoszczyzny (bez kapusty), czerwona papryka, 2 łyżki masła lub margaryny, słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego), łyżeczka ostrej papryki mielonej, słodka papryka mielona, łyżeczka przyprawy do gulaszu, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Dusić(...)warzywa i mięso były przykryte. Gotować na małym ogniu przez ok. pół godz. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do miękkości, czyli kolejne 20minut. Na koniec dodać sos i doprawić zupę do smaku
Z miłości do słodkościcytrynowo-maślany jest wspaniałym dodatkiem do drobiu, ryb, chudego mięsa wieprzowego-polędwiczek, czy schabu... SKŁADNIKI: filet z kurczaka około 500gr., sól, pieprz grubo mielony (najlepiej biały, u mnie czarny niestety), maggi, odrobina tymianku SOS: kieliszek 50ml wytrawnego wina białego lub 1 łyżka octu winnego białego czubata łyżka drobno posiekanej cebuli lub białej części pora(można pół na pół
Kuchnia Beaty