Obiadek smakował nam bardzo, w związku z tym na stałe wejdzie do naszego menu. Chcecie wiedzieć co takiego wymyśliłam? Klopsiki curry w pysznym sosie z podanych składników wyszły 22 spore klopsiki Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) 1 bułkę kajzerkę 5 plasterków boczku ok. 5 cm świeżego imbiru 3 małe ząbki czosnku 1 jajko przyprawy(...)czosnek drobniutko siekamy. Na patelni najpierw podsmażamy boczek, a gdy zmieni się w chrupiące skwarki, dodajemy imbir i czosnek i przesmażamy całość jeszcze minutkę. Zestawiamy z ognia. Płatki owsiane mielimy w blenderze na mączkę. (Ja wsypałam 20 łyżek i trochę mi zostało, ale to nic. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.) Mięso umieszczamy w misce, dodajemy do niego namoczoną
Ratunku obiadmięsożerców. Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić. - 600 g mięsa mielonego wołowego - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego - 200 g koncentraty pomidorowego - 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają - pół litra wywaru mięsnego lub wody - 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek(...)selera i pora - duża cebula - olej do smażenia - przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnek Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. NIE SOLIMY . Mięso mielimy na sicie o dużych oczkach, dodajemy do warzyw. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek . Smażymy około 10 minut aż odparuje woda z mięsa, co chwila mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy 1-2 minutę
Pasje JolkiZupełnie nie mam pojęcia czemu taki sos nazywa się myśliwskim . Chyba , że chodzi o to , że jest w nim to co się upoluje . Jak go zwał
Buniabaje w kuchniChyba niewiele osób nie lubi spaghetti,a w szczególności z sosem bolognese. Dzisiaj polecam klasyczne z pomidorami i mielonym mięsem. SKŁADNIKI 30 dag. mielonego mięsa wołowego lub drobiowego 2/2 kg pomidorów lub pomidorów z puszki 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii szczypta cynamonu(...)mięso z pomidorami i cebulą. Doprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią. Dusić około 15 minut. na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Podawać polany sosem. Można zetrzeć ser np. parmezan SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyMięso mielone przekładamy do miski. Wsypujemy bułkę tarta i wlewamy śmietankę. Posiekaną natkę pietruszki dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i przyprawiamy sola i pieprzem. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Cukinie i ser feta pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Uformuj małe okrągłe kotleciki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i układamy kotleciki. Smażymy z każdej strony(...)będą rumiane. Posiekaną cebulę i czosnek dodajemy do kotletów. Pomidory przelewamy na patelnię. Sos przyprawiamy 2 płaskimi łyżeczkami cukru i dodajemy masło. Całość dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec przyprawiamy pieprzem i świeżo szarpaną bazylią. SMACZNEGO
Kredowe Menunieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili 6 łyżek sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu cayennne 2 łyżki soku z cytryny 400 ml mleczka kokosowego makaron sojowy Przygotowanie: Krewetki zalewamy wodą i gotujemy(...)zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce. Jeśli zupa wydaje nam się być
Taste Therapyręczniku papierowym, odstawiamy na bok. 2. Białko ubijamy z sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej, aż uzyskamy sos o delikatnej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na bok. 3. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokryły szparagi, rozgrzewamy. W jednej misce umieszczamy rozbełtane jajka, w drugiej tarty ser wymieszany(...)Wlewamy jajko. Gotujemy około 2 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie dalej płynne. Wyciągamy cedzakiem na ręcznik papierowy. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem. 5. Szparagi polewamy przygotowanym sosem, na nie wykładamy po jednym jajku. Lekko nakłuwamy wykałaczką, żeby żółtko zaczęło wypływać i podajemy. Smacznego
My Culinary Artmnie pełnoziarnisty) 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 250g mięsa mielonego 2 łyżki przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 5 czarnych oliwek parmezan do posypania 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie: Sos: W jednym garnku na oliwie podsmażamy 1/2 posiekany ząbek czosnku i 1/2 cebuli. Dodajemy(...)łyżeczkę pieprzu, 2 łyżeczki bazylii. Zmniejszamy ogień. Oliwki płuczemy pod wodą (są bardzo słone!), kroimy w paski i dodajemy do sosu. Mieszamy i zostawiamy na małym ogniu. Mięso : Na oliwie podsmażamy resztę cebuli. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy na średnim ogniu. Czekamy, aż nie będzie surowe. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej oraz majeranek i czosnek
Kitchens Alphabetsosie musztardowym Składniki: - 2 kromki chleba - pesto pietruszkowe (natka pietruszki, ząbek czosnku, pestki dyni, jedna łyżeczka soku z cytryny, oliwa z oliwek, sól, mielony czarny pieprz) - plaster pomidora - plaster sera żółtego (u mnie Edam) - sos musztardowy (u mnie Reypol) Przygotowanie: Przygotowuję pesto, wszystkie składniki miksuję w blenderze, u mnie tylko lekko rozdrobnione. Z chleba usuwam skórki. Jedną kromkę smaruję
Kuchnia co dniamarchewki kapusta pekińska makaron ryżowy nitki (200g) papier ryżowy puszka pędów bambusa świeża bazylia sos sojowy, tabasco curry, papryka słodka, papryka ostra, oregano olej sos chilli słodko-pikantny Na początek myjemy wszystkie warzywa obieramy i drobno kroimy. Dodajemy poszatkowane pędy bambusa. Na rozgrzany olej wykładamy mielone i smażymy. Doprawiamy słodką papryką, żeby nabrało koloru. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone(...)warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, curry, papryką, oregano, tabasco i na koniec dodajemy świeżej poszatkowanej bazylii. Przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu kroimy na 5 cm odcinki i dodajemy do farszu. Szykujemy miskę z chłodną wodą, w której zmieszczą się arkusze papieru ryżowego namaczamy na 3s wykładamy na deskę, aby zmiękł i nakładamy
Pudełko rozmaitościdlaczego sznurki? Nazwę makaronu wymyślił nasz wnuczek, dla którego każdy długi makaron to sznurki. My do dania wykorzystamy makaron 3-minutowy. Do tego przygotujemy sos z mięsem i pieczarkami. Potrzebujemy: -25-30 dkg mielonego mięsa -4-5 pieczarek -100 g koncentratu pomidorowego -1,5 szklanki wody -pesto -przyprawę barbecue -olej -sól -cukier Na niewielkiej ilości oleju(...)rumienimy mięso i zdejmujemy z patelni. Na pozostałym oleju rumienimy pokrojone pieczarki. Łączymy mięso z pieczarkami. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, czyli: -do wody dodajemy koncentrat pomidorowy -następnie dodajemy 1 łyżeczkę pesto, 0,5 łyżeczki przyprawy barbecue -sól i cukier do smaku Wymieszany sos wlewamy na patelnię i mieszamy z mięsem i pieczarkami
Maminek kulinarnySkładniki na sos z prawdziwych grzybów: ( można wykorzystać mrożone lub suszone , suszonych powinno starczyć około 3-4 dag, a jeśli dysponujemy mniejszą ilością to cóż - dodajmy odrobinę gotowego proszku sosu z torebki ). Grzybów suszonych nie moczymy nigdy we wrzącej wodzie. grzyby około 30 - 50 dag -świeżych cebula, olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, mąka Przygotowanie : Grzyby oczyszczamy, myjemy(...)około pół szklanki zimnej wody wsypujemy kopiastą łyżkę mąki i mieszamy dokładnie Wlewamy to na wrzątek z grzybami i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem mielonym i ewentualnie kilkoma kroplami maggi w płynie. Sosu powinno być około 300 - 400 ml, w trakcie gotowania należy uzupełniać, bo się wygotuje :) Grzyby suszone powinny być umyte pod bieżąca wodą i zamoczone
Proste Potrawyziemniaków. Spokojnie możecie je przygotować na domową imprezę. Składniki: co najmniej 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/3 szklanki sosu sojowego lub przyprawy w płynie typu maggi 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu mielony pieprz opcjonalnie mielony czosnek Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną(...)pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać cukier trzcinowy i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać (cukier powinien się rozpuścić). Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być równomiernie pokryte). Dodatkowo można je posypać mielonym czosnkiem. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową. Przygotowane skrzydełka piec pod przykryciem około 40 minut
UgotowaćNawet nie próbuję robić oryginalnego spaghetti bolognese. A, że wszyscy makaron z sosem mięsnym doprawiony ziołami w domu bardzo lubią - to robimy często coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę(...)smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze). Zmielone wyrobić
Buniabaje w kuchniszklanki ryżu 1i 1/2 szklanki bulionu gotowa mieszanka ziół do do faszerowanych warzyw lub zioła (oregano, mięta, bazylia) 300 g mielonej wieprzowiny garść pietruszki 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sos 1 puszki pomidorów łyżeczka płatków chili 1 szklanka bulionu sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać(...)zwiędnie.Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, szpinak, posolić popieprzyć
Stare Gary