Miękka, aromatyczna i bardzo delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-pieczarkowym. Idealnie komponuje się z rozmarynem i suszoną bazylią. Danie obiadowe warte wypróbowania. Składniki: 1 sztuka polędwicy wieprzowej (około 500 g) 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz kolorowy ostry (mielony) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki oliwa z oliwek(...)lekko złoty kolor. Na sam koniec dodać 2 szklanki wody i gotować pod przykryciem około 30 minut. Pod sam koniec dodać przesmażone warzywa i jeszcze chwilę gotować. Przygotowany sos posmakować i ewentualnie przyprawić. W międzyczasie do ½ szklanki wody dodać mąkę i śmietanę. Wszystko ze sobą połączyć i powoli wlać do gotującego się sosu. Polędwicę podawać pociętą na dosyć grube
Ugotowaćtrakcie pieczenia. Usunąć listek laurowy i ziele angielskie. Pokroić macki ośmiornicy na mniejsze kawałki na talerzu, by "złapać" sok które muszczą przy krojeniu. Podać z powstałym w trakcie pieczenia sosem i okiem "złapanym" przy krojeniu (jest bardzo aromatyczny). Można lekko posypac natką. Do ośmiornicy idealnie pasuje sałatka z przyprawionymi ziemniaczkami : Sałatka ziemniaczana: wystudzone ziemniaki obrać ze skórek i pokroić(...)skórkę z limonki, kurkumę, sól i czarny mielony pieprz. Zamieszać delikatnie tak by ziemniaki pokryły się dokładnie przyprawami. Podsmażać krótko by nabrały ładnego koloru. Zdjąć z ognia i przełożyć na półmisek. Posypać siekana natka i dymką ze szczypiorkiem i delektować się maczając bułke lub chleb w aromatycznym oliwie z sosem własnym
Sztuka gotowania w/g SamiryTERRINA Z KOZIEGO SERA Z PRALINĄ ORZECHOWĄ, Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI I JABŁKAMI I SOSEM BALSAMICZNO-KLONOWYM /składniki na 1 mini terrinę w formie 10,5x6,5 cm/ 125 g kremowego serka koziego /użyłam twarożku Chavroux/ 1 duża gruszka 1 jabłko świeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów(...)koziego, można użyć innego kremowego serka, choć osobiście uważam, że smak koziego sera jest tu ( jak i w wielu innych daniach) niezastąpiony! Serek przełożyć do miski i doprawić świeżo mielonym kolorowym pieprzem, dobrze wymieszać. Wiele przepisów sugeruje dodanie także kilku łyżek śmietany, ale mnie wydaje się to zbyteczne i nigdy jej nie dodaję. Przygotować naczynie na terrinę. Tradycyjna terrina
KUCHARNIAwołowinę, wieprzowinę, królika, mięso mielone, a także podroby - płucka, wątróbki i między innymi serca cielęce. Wcześniej miałam okazję jadać jedynie serduszka drobiowe, malutkie, w gulaszach lub jako nadzienie do krokietów, polubiłam smak takiego mięsa, więc skusiłam się na to serce i to już nie pierwszy raz :-) . Za jakiś czas znajdziecie kolejny przepis na sos z jego użyciem. Dzisiejsze danie
Pora coś zjeśćręce nowa przesyłka. Paczuszka przyszła z firmy skworcu.com.pl / ;) Część produktów do testowania (kawy), a część do wykorzystania w nowych przepisach. Zaczęłam od otrębów żytnich z zarodkami oraz mielonej wanilii <3 do tego zaparzyłam przecudowną ziarnistą czekoladową kawę OTRĘBY ŻYTNIE Z ZARODKAMI są źródłem błonnika pokarmowego, cynku, magnezy, fosforu, potasu i, ważnego zwłaszcza w diecie kobiet, żelaza(...)można przyprawiać także słone dania – znakomicie ożywia on sosy podawane do ryb, mięs (szczególnie cielęciny) czy niektórych owoców morza. Aromat wanilii idealnie zazębia się z cynamonem, goździkami i kakao. doskonale sprawdzi się we wszystkich potrawach, w których dodaje się tradycyjne laski wanilii. Proponowana przez skworcu.com.pl / WANILIA MIELONA to nic innego, jak wysuszone i zmielone w całości
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćopisie, cebula 1 sztuka, masło do smażenia 8 łyżek, pomidory 1 kg, cukier 1 łyżkę, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku FARSZ: 3/4 kg mielone z drobiu, jajka 2 sztuki, ryż 3 torebki ugotowane, cebula 1 sztuka, papryczka z chilli 1 sztuka, koperek 1 pęczek, kucharek do smaku - wszystkie te składniki dobrze wymieszać(...)złocisto pokrojoną w kostkę cebulkę posypaną cukrem do cebulki wlać zmiksowane w blenderze umyte pomidorki ze skórką posypać pieprzem, przyprawą w płynie do smaku, kucharkiem i zagotować do sosu włożyć gołąbki i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając, na koniec zdjąć pokrywkę i gotować z 10 minut do odparowania nadmiaru wody na większym
W Mojej Kuchni Lubięroladki z kurczaka. Są one bardzo efektowne i doskonale sprawdzą się na proszony obiad, kiedy zależy nam na wyglądzie przygotowanych potraw. Dzięki temu, że roladki są z mięsa mielonego bardzo łatwo nadać im ładny kształt i nadziać dowolnym nadzieniem. Nic nie wypływa ze środka, nie męczymy się z wyjmowaniem wykałaczek. Roladki można przygotować z nadzieniem wg. mojego przepisu(...)czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Farsz: około 4-5 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) ¼ papryczki chili 4-5 cm. kawałek kiełbasy chorizo kulka sera mozzarella Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy
Mania GotowaniaSkładniki: placki do tortilli 800 g mięsa mielonego z indyka- ja wzięłam piersi indycze i poprosiłam i zmielenie mi tego w sklepie 1 duża cebula biała 6 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki ser w plastrach ( dowolny) 150 g sera gorgonzola 10 listków bazylii 4 listki oregano 200 g kurek(...)masła 4 łyżki wina białego świeżo zmielony pieprz szczypta wegety 1 papryka czerwona oliwa z oliwek Sos: 2 puszki pomidorów 6 papryczek pepperoni 5 ząbków czosnku 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów garść liści świeżej bazylii Przygotowanie: Wszystkie składniki do sosu miksujemy lub używamy blendera. Do Quesadilli potrzebować będziesz: 3 patelnie ( 1 mała, 1 duża i głęboka, 1 duża taka
ClauditteMissCookingotrębów bułka tarta sos sojowy pieprz, sól przyprawy do wyboru (u mnie papryka wędzona, czerwona czubryca, oregano i czosnek w proszku) Przygotowanie : Siekamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zrobią się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę
zdrowa vege kuchniauśmiechu na pyszczku. I chęci do kulinarnych eksperymentów, a więc blog zapełni się smakołykami! :)) Dziś przepis na jeden z moich banalnie prostych, studenckich obiadów :) Łosoś z grilla z sosem jogurtowo-chrzanowym, brązowy ryż z kaparami i ruccola z podpiekanymi pomidorkami koktajlowymi. Składniki: 1 porcja 1 filet z łososia norweskiego (u mnie mrożony od SeaFood4You ) 0,5 woreczka brązowego(...)odrobiną oliwy z oliwek, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz rozmarynem i odstawiamy na 10 minut. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, na rozgrzaną patelnię do grillowania wkładamy łososia i pozwalamy mu się ładnie przypiec z obu stron, a pod koniec grillowania zapraszamy mu do towarzystwa pomidory. W między czasie łączymy składniki sosu - jogurt z tartym chrzanem i pieprzem. Ugotowany
Spektrum SmakuEfekt? Lepszy niż się spodziewałam. Sos słodko-kwaśny (przepis na 8-10 słoików 0,5l) 3 kg pomidorów 1kg cebuli 1 duża czerwona papryka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 3/4 szklanki octu 3 łyżki soli 2 łyżki musztardy 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mielonego czosnku 1/4 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki białego(...)przez około 1h. Dodać sól, pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa, oraz resztę składników za wyjątkiem mąki. Całość dusić przez kolejne 30 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną przestudzonego sosu, zagotowujemy. Przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 10 minut. Można zredukować gramaturę składników i ugotować jedną porcję sosu, ale czy warto? Oceńcie sami. Na zdjęciach pierś
Zapiski Młodej Żonyduży ząbek czosnku - 1/2 strąka papryki - świeżo mielony kolorowy pieprz ( ok.1 łyżeczki) - sól do smaku ( ok. 1/2 płaskiej łyżeczki) - 2 łyżki majonezu - 1 mały jogurt naturalny ( 200-250g) - szczypiorek ( wedle uznania) Kapustę drobno pokroić wrzucić do miski. Dodać do niej odsączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Sos czosnkowy: Do mniejszej miseczki zmiażdżyć obrany ząbek czosnku, dodać sól
Smaczne ZdroweUwielbiam makarony z lekkimi sosami lub pesto za to mój mężczyzna, jak większość, we wszystkich potrawach lubi mieć mięso. Myślę, że to danie jest kompromisem dla mojej miłości do warzyw a jego miłości do potraw z mięsem. Składniki: 100 gram makaronu spaghetti- u mnie bezglutenowy makaron, kukurydziany 300 gram mielonego mięsa z indyka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano(...)pozostałej części smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. Dusimy sos kilka minut, następnie mieszamy z klopsikami i dusimy jeszcze 2 minuty. Makaron przekładamy na talerz, formując na środku niewielkie wgłębienie. W to wgłębienie nakładamy kilka łyżek sosu i po 3-4 klopsiki
Mango Papajacebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone(...)gołąbki i podlewamy szklanką bulionu. Na wierzch układamy kolejne liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakiś czas sosem żeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika
prawdziwe jedzeniemarchew, starta na tarce o grubych oczkach 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kopiasta łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku 4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni
Roślinna - blog wegańskinajpierw wszystko lekko podgrzewamy. Nie przejmujcie się tym, że mikstura się rozdziela. Do zagrzanych składników sosu dorzucamy przyprawy – anyż, goździki, gorczycę, kolendrę, pieprz ziarnisty, wyłuskany kardamon– można je dodać w całości, ale lepiej drobno je utłuc w moździerzu – będą bardziej aromatyczne. Wsypujemy mielony cynamon, gałkę i imbir. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy, mieszając żeby miód się nie przypalił – ważne, żeby(...)zalewa opadną, olej uniesie się ku górze. Odstawiamy słoik do lodówki na minimum 3-4 dni. Śledzie podane na półmisku warto dodatkowo ‘wzmocnić’ i nadać im deserowego charakteru. Pierniki mielimy dość grubo w malakserze lub kruszymy. Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe, dodajemy do nich pokruszone pierniki. Chwilę podgrzewamy, aż ciastka zaczną uwalniać swój aromat. Osypujemy taką ciepłą mieszanką śledzia
Karo in the KitchenKolejne danie z serii: "dania studenckie naprędce" :) Jeszcze szybsze niż Makaron z sosem pomidorowym , idealne na lekką kolację po dniu spędzonym na uczelni :) Składniki: 200g zielonych szparagów 9 krewetek tygrysich pół pomidora 1 łyżeczka twardego sera np. parmezanu świeżo mielony pieprz, sól ziołowa, oliwa z oliwek "Przyprawa do ryb i owoców morza" Drogheria Alimentari Do dzieła
Spektrum SmakuNa szybki obiad gdy zrobi się odrobinę chłodniej polecam szybki gulasz z klopsikami w warzywnym sosie, przypominające śródziemnomorskie klimaty. Danie proste, smaczne, syte i szybko znikające
Bernika - moj kulinarny pamietniksezamu plus odrobina do posypania po wierzchu jako dekoracja łyżeczka pestek słonecznika szczypta świeżo mielonego pieprzu poszatkowany szczypior- 2 łyżki- będzie to kilka liści/łodyg Do smażenia: kilka kropli oleju sezamowego- opcjonalnie Farsz: 20 g wędzonego łososia Dodatki: 10-15 ml sosu sojowego szczypta wasabi w proszku bądź odrobinka pasty-1/5 łyżeczki Przygotowanie: 1. Mieszać trzepaczką
KreatywnePinysmakują na świeżo. Następnego dnia sa już trochę suche, ale idealnie się nadadzą do pomidorowego sosu. Jeśli soczewica jest już ugotowana (ostatnio zawsze gotuję więcej) to kotlety robi sie szybko - to ważne dla zapracowanych ;) Składniki : 260 g (kubek) czerwonej soczewicy 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki mąki cieciorkowej 2 łyżki przyprawy barbecue masala 1/2 łyżeczki pieprzu cyenne
pyszne zdrowościróżne smaki, które tworzą jedno danie. Jeden z nich to zdecydowany smak pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki smak pomidora z stopioną mozzarellą. Całość tworzy ciekawe połączenie. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek 1 cukinia 450 g mięsa mielonego 3 łyżki masła oliwa 1 duża śmietana 18% (550 g) 5 pomidorów 3 ząbki czosnku
Passions hobbies lifeFarsz: miąższ z 2 ogórków szczypta suszonej papryczki chilli 4 cienkie plasterki jalapeno- opcjonalnie łyżeczka sosu sojowego kilka kropli oleju sezamowego 1/4 łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki wódki, bądź innego mocnego alkoholu łyżeczka ziaren sezamu szczypta soli szczypta czosnku szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta tandoori szczypta garam masala 20-30 g tartego żółtego sera- można go zastąpić
KreatywnePinytarty ser sól, pieprz Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać wyciśnięty czosnek a następnie mięso mielone. Obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i ogórkami,dodać meksykańskie warzywa i pomidory z puszki.Gotować przez około 15 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron
MarciochaKucharzyszklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu
CookYourselfBurrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g mięsa mielonego 1-2 cebule 2 duże ząbki czosnku Papryczka pepperoni 1 papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej) 2 puszki krojonych pomidorow Puszka czerwonej fasoli Puszka(...)czosnek. Smażymy przez chwilę (mieszając), aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy
Zawsze głodna!winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany! Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę zadzwonić do Mamy
Zapiski Młodej Żonyposyp posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem czerwonym. Ułóż na wierzchu suma. Posyp całośc świeżo mielonym pieprzem prosto z młynka. Dodaj resztę pietruszki, posyp sumakiem. Wyciśnij na rybę kilka kropel cytryny. Dodaj vinaigrette pomarańcza i limonka. Na koniec oliwę z oliwek. Powstanie sos podczas duszenia, który nie odparuje,ale cały sum tym nasiąknie, dając nam dużo zdrowia
Z Kuchni Do Kuchnizdecydowanie szybciej. A kto wie, może doczekam się maszynki do makaronu? Marzenie... :) Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 1 opakowanie gotowego makaronu cannelloni lub lasagna 1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu) 1 kula mozzarelli do zapiekania kilka pomidorków koktajlowych ok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka ciemny cukier brązowy 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryka 1 łyżeczka soli 1 kg łopatki wieprzowej (z kością) 2x 1/4 szklanki sosu barbecue (+ dodatkowo do podania, w razie potrzeby) przygotowanie W misce wymieszać przyprawy
Stare Garywymieszać i odstawić na noc do lodówki. Tuż przed grillowaniem uformować dowolnej wielkości mielone kotleciki - kofte. Kłaść na rozgrzany grill, najlepiej nie bezpośrednio nad żarem, tylko nieco z boku. Podawać np z tureckim chlebkiem - lavash, grillowanymi warzywami i dowolnym, ulubionym sosem. Smacznego
Stare Garyzrobiła po swojemu. Po mojemu czy nie , wyszło niesamowicie smacznie! Farsz ( u mnie nie mielony a siekany ) z najlepszych cielęcych parówek , z dodatkiem złotej cebulki i aromatycznego szpinaku … zamknięty z delikatnym pierogu zrobionym z ciasta makaronowego …. a podany gorący z tradycyjnym sosem niemieckim Grüne Sauce na bazie świeżych ziół zrobił furorę na obiedzie! A niezwykły smak
Ostra na Słodkomarchew i kalarepkę.Wykorzystałam je do prostej do surówki . Na obiad , do pulpetów w sosie pomidorowym :) . Składniki : połowa dużej kalarepy 1 duża marchew 2 płaskie łyżki startego chrzanu ze słoiczka płaska łyżka majonezu, ewentualnie pół na pół z jogutrem cukier , pieprz mielony , szczypta soli do smaku Przygotowanie : Obraną marchew i kalarepę starłam na tarce o dużych oczkach - wymieszałam
Proste PotrawyLazania przeważnie była u nas przygotowywana w najbardziej tradycyjny sposób, czyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego
Z miłości do słodkościZupy te wg opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię