sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:139/303)

Rosół z klopsikami po studencku 235

Zupy te wg opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku   W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z kurczakiem 188

ząbek czosnku * 2 łyżki oliwy z oliwek * ulubiony ugotowany makaron * cukinia  * czerwona papryka * świeżo mielony pieprz  * oregano Przygotowanie : Zamarynować dzień wcześniej kurczaka tak jak lubimy.Usmażyć na oliwie z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wrzucić cukinie i paprykę. Wyłożyć na makaron.Polać powstałym sosem z duszenia kurczaka.Posypać oregano oraz świeżym pieprzem

Magiczne Życie Marty
DROBIOWE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. 1003

gonię ślepo za nimi. Dziś przepis na szybkie klopsiki z posiekaną kapustą, zanurzone w sosie pomidorowym. A'la gołąbki bez zbędnego bawienia się w zawijanie w liście kapusty. A jako, że drobiowe, są lżejsze. GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. /przepis bardzo popularny ;/ 500g mielonego mięsa drobiowego 1/2 główki kapusty pekińskiej bułka tarta jajko sól, pieprz, oregano 3 ząbki czosnku Kapustę

W kuchni Karmel-itki
Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym 9186

łyżeczka mielonej papryki cukier sól i pieprz 1 łyżka octu (można pominąć jeśli śledzie są mocno słone) Śledzie moczymy z nadmiaru soli a następnie kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm)  Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczone bakłażany w sosie curry 176

kciuka 1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego oliwa z oliwek + olej roślinny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól himalajska, świeżo zmielony pieprz garść posiekanej kolendry + dodatkowo: ryż Wykonanie: By pozbyć się goryczki z bakłażana: Bakłażany umyj i pokrój w plastry(...)Następnie dodaj cynamon, mieloną kolendrę, kurkumę i kumin, smaż około 2 – 3 minut. Dodaj czosnek i imbir, smaż kolejne 2 – 3 minuty mieszając. Dodaj pomidory wraz zalewą, rozgnieć je na patelni, dopraw solą i pieprzem i gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe oraz plastry bakłażana, gotuj około 15 – 20 minut – aż sos zacznie gęstnieć. W razie

Moja pasja smaku
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 181

Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :) Składniki na pulpety: 30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa), 1 jajko , 1 sucha bułka , 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie , 1 łyżeczka świeżego tymianku , sól do smaku, kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe . Mięso mielimy na drobno. (Ja zrobiłam to przy(...)dodatkiem ziela angielskiego i  listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Wkładamy pulpety i delikatnie obgotowujemy je przez kilka minut. Składniki sosu: mały pęczek szczypiorku , 3 duże ząbki czosnku , puszka pomidorów ,  3-4 łyżki oliwy , sól do smaku. Szczypiorek pokroić drobno, czosnek posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i lekko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dietetycznie: pieczone pierogi z boczniakami 245

drożdży 1 łyżka oliwy sól   farsz: 250g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła sól, pieprz sos: 1 jogurt nisko tłuszczowy 1 gałązka tymianku sól i pieprz   Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem (uwaga nie może być za ciepłe, bo zabije drożdże) i odstawiamy na 10 minut(...)moździerzu orzechy. Przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec dodajemy posiekaną natkę.   Ciasto rozwałkowujemy tak cienko jak się da, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pieczemy w 180 st. przez 20 minut. W tym czasie możemy przygotować sos. Listki tymianku łączymy z jogurtem, solimy, pieprzymy

Brzuszki Łakomczuszki
spaghetti bolognese z wegańskimi pulpecikami z soi 249

pozostałej po produkcji domowego tofu...Trochę się pogłowiłam, aż w końcu wpadłam na pomysł takich sojowych pulpecików :) Od razu też pomyślałam, że fajnie sprawdziły by się w spaghetti z sosem (a'la) bolognese. I to był strzał w dziesiątkę, bo to danie było baaardzo smaczne! Więc jeśli zdecydujecie się na domowe tofu, od razu też będziecie wiedzieć co zrobić(...)porcja ~90g sojowej okary (soi pozostałej z produkcji domowego tofu. Jeśli nie masz "okary" możesz użyć takiej samej ilości wcześniej namoczonej, zmiksowanej soi) ~3/4 szklanki wody ~czubata łyżka mielonego lnu + 2 łyżki wody - wymieszać ~ulubione przyprawy do smaku Soję ugotować w 3/4 szklanki wody. Gdy wchłonie płyn dodać rozmieszany len i doprawić do smaku. Z masy lepić kulki

chili & sugar
Sos ze świeżych i suszonych pomidorów 130

składniki na sos do makaronu pokrzywowego 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie 1 czerwona  cebula pokrojona 3-4 świeże pomidory pokrojone ósemki 6-8 drobno porwanych liści bazylii 1 łyżka liści świeżego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 utarte ząbki czosnku utarta skórka z cytryny świeżo mielony pieprz sól 1/2 szklanki oliwy WYKONANIE(...)minut ,gdy pomidory zmiękna ,dodaj  suszone z zalewy pomidory.Dopra­w  do smaku ziołami, czosnkiem, solą, pieprzem  i utartą skórkę cytrynową.  Tak doprawiony sos podsmaż  na wol­nym ogniu 3-4minuty. Do gotowego makaronu dodaj sos. Smacznego

w mojej kuchni
Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki 326

bazylią i cytryną oraz w sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki. Kolorystycznie ta trójca prezentuje się pięknie, nie uważacie? :) Składniki: 4-5 płatów solonych śledzi , 2 średnie cebule , 1 większa pomarańczowa papryka , 1 szklanka soku pomidorowego , 1 łyżka cukru , 3-4 łyżki oleju , ostra mielona papryka - do smaku. Solone śledzie lekko wymoczyć(...)głębszej patelni, podsmażyć paprykę. Jak zacznie się rumienić, zalać sokiem pomidorowym i przez chwilę poddusić. Papryka powinna być al dente, nie powinna całkowicie zmięknąć. Sos doprawić ostrą papryką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Do zimnego sosu przełożyć śledzie z cebulą, wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Taka

Codzienna kuchnia niecodzienna
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 196

Burgerach prostych, męskich, z dużą ilością mięcha i fajnym sosem. Przepis nie dla delikatesów. Burger wymaga wołowiny. Dobrej wołowiny. Grubo zmielonej. Wołowina jest cudownie delikatna w smaku i nie ma potrzeby mordowania jej dużą ilością przypraw. Na dwie osoby 400g wołowiny. Ja swoje mięso na burgery doprawiam solą, grubo mielonym pieprzem i odrobiną dobrej musztardy. Wyrabiam dość długo(...)Najcierpliwszy dobrze wysmażone (co dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę

ladykitchen
Karkówka marynowana w cebuli 414

kupię karkówkę, to zrobisz ją w tym białym sosie? Tak więc, żeby zadowolić T. karkówka wylądowała na stole i w urodzinki Skarbka i w pierwsze święto Bożego Narodzenia :) Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej sól pieprz 2 ząbki czosnku majeranek 2 cebule olej mąka kilka ziaren jałowca (opcjonalnie) Mięso nacieramy przyprawami (jałowiec mielimy) i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy na co najmniej(...)miękkości. Taką karkówkę można wykorzystać do sałatki (przepis wkrótce) lub wystudzić i podawać z pieczywem jako wędlinę. Jeśli jednak chcemy ją zjeść do obiadu można przygotować do niej sos. Kilka łyżek mąki prażymy na suchej patelni, dodajemy olej, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Stopniowo rozrzedzamy zasmażkę wodą z gotowania karkówki, następnie całość wlewamy do garnka, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą

chwile dla mnie
Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym 393

jakości także na pewno się świetnie uda. Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym: około 400 g piersi z kurczaka lub sznycli z indyka 4 łyżki zielonego pesto z bazylii (najlepiej domowego ) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (użyłam z Piątnicy) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz kilka pomidorków koktajlowych kilka listków bazylii do dekoracji listonic_type(...)mocno i smażymy ślimaczki po około 1 minucie z każdej strony (mają się przyrumienić, mogą być surowe w środku). Zdejmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, zmniejszamy ogień i wlewamy sos przygotowany na początku. Mieszamy, aby połączył się z resztkami oliwy na patelni. Dodajemy małą szczyptę soli i pieprzu. Na sosie układamy z powrotem ślimaczki, a w wolne miejsca wtykamy umyte

Poezja smaku
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWO-KOKOSOWYM NA SZPARAGACH 230

usłyszy. Bierz, co oferuje Ci życie. JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWO-KOKOSOWYM NA SZPARAGACH /własny:/ dla 4 osób pęczek zielonych szparagów 1-2 jajka na osobę 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/3 szklanki płynnej fazy mleka kokosowego 1 łyżka gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonej kolendry świeżo mielony pieprz do smaku pęczek posiekanej pietruszki(...)odrobinę tłuszczu. Jajka gotuję na półmiękko/półtwardo/twardo (w zależności od upodobania), przelewam  zimną wodą i obieram ze skorupek. W miseczce mieszam (można posłużyć się blenderem) składniki sosu: musztardę, mleko kokosowe w obu fazach,  sok z cytryny, pieprz i kolendrę, a także połowę posiekanej pietruszki.  Na szparagi wykładam przekrojone jajka, wszystko zaś otaczam pysznym sosem

W kuchni Karmel-itki
Udka z kurczaka w sosie oliwkowym 236

kurczaka w oliwkowo-ziołowym sosie podane z ryżem i dużą porcją orzeszków pistacjowych. Oryginalna kombinacja smaków na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 4 duże nogi lub 8 udek z kurczaka (1,2kg) 250g zielonych oliwek 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1,5 łyżeczki(...)Finalnie powinniśmy otrzymać oliwki pocięte na kawałki (patrz zdjęcia), natomiast nie możemy dopuścić, aby powstała z nich pulpa. W dużej misce mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, zioła, mieloną paprykę i sól. Następnie dodajemy posiekane oliwki i raz jeszcze wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Kawałki kurczaka obtaczamy dokładnie w masie oliwkowej i układamy na dużej patelni. Ewentualny nadmiar

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania