ostygły i mięso stężało, podałam je przekrojone na pół, do tego sos czosnkowy i...zniknęły w oka mgnieniu. Polecam, bo świetnie się prezentują, są miłą odmianą i co najważniejsze, są po prostu przepyszne!!! Składniki na kotlety mielone z jajkiem 8 jajek ugotowanych na twardo 500 g mięsa mielonego 1 spore surowe jajko 1 bułka namoczona w mleku
Rozpustne gotowanieFarsz: około 2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby 2-3 cebule masło do podsmażenia świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać. Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby. Wszystko razem podsmażyć
Jemy Pijemygałązkami drzewka oliwnego niemowląt, królów oraz zmarłych. Dopiero za czasów panowania Zygmunta Starego oraz Bony Sforzy, Polacy mieli szansę poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze
królestwo garównajmniej 1/2 kg (jeśli nie macie maszynki do mielenia to użyjcie gotowego mięsa mielonego) 1 mała cebula 1 twarda kajzerka sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 jajko mąka do obtaczania świeży koperek śmietana 30% i mąka do zagęszczenia sosu 1. Karkówkę umyć, osuszyć i pociąć w dużą kostkę, zmielić za pomocą maszynki. Na sam koniec dodać
UgotowaćSkładniki: 100 g mielonej łopatki 6 większych cebul kilka pieczarek kilka suszonych pomidorów ser feta 2 łyżki masła szklanka bulionu warzywnego łyżka oleju sól, pieprz, imbir, tymianek łyżka sosu sojowego ząbek czosnku Przygotowanie: Cebulę obrać, włożyć do garnka z solą i masłem. Gotować do miękkości (tak, aby się nie rozgotowała). Mięso z grzybami i pomidorami podsmażyć na łyżce
Gaździnka warzySkładniki: klopsy 600 g mielonej łopatki 1 pęczek świeżej mięty lub 2 łyżeczki suszonej 1 mała cebula 2 białka ¼ szklanki ryżu długoziarnistego Mąka pszenna do panierowania Sól pieprz czarny Sos 1,5 l bulionu z kurczaka 2 ziemniaki 2 żółtka 1 pęczek natki pietruszki Sok wyciśnięty z 2 cytryn 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Wykonanie: Do miski wkładamy mięso, posiekaną
O kuchni z uczuciemWariacja na temat schabu w sosie do obiadu. Przepis znalazłam u Margarytki , zmniejszyłam trochę porcje i od siebie dodałam jałowiec. Składniki: 5 grubszych plastrów schabu bez kości 1 cebula słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta chilli sól, pieprz, cukier liść laurowy ziele angielskie kulki jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej Sposób przygotowania
Kuchnia domowa Aniryż w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, połączyć z mięsem mielonym i podsmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać mrożone warzywa, dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie zalać śmietaną i zredukować do gęstego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i podpiec
Garnkowe fanaberiesmażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy. Składniki na biały sos: woda 2 szkl vegeta 1 łyżka śmietana 0,5 szkl serek śmietankowy topiony 2 trójkąciki pieprz
NA MOIM TALERZUMaca): 1 cała bułka do burgerów 1 spód bułki do burgerów 100g mielonego mięsa wołowego 1 mała cebulka, drobno posiekana szczypta soli szczypta pieprzu sałata lodowa, drobno posiekana ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki ser tostowy (1 plasterek) sos do Big Mac'a ( http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/03/sos-do-big-maca.html ) 1. Do miski wrzucamy mięso, cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
My Culinary Artznaczy latający talerz... Makaron z klopsikami i warzywami na ostro. Składniki: na klopsiki: mięso mielone ok. 300 g; cebula pokrojona w drobną kostkę; jajko; 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz, chili; 1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu. na sos: cukinia 400 g; papryka czerwona; 3 duże pieczarki; mała cebula; papryka słodka; chili, sól, pieprz; 1 łyżeczka masła
Miksturownikpół melisa i mięta 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej pieprz mielony do smaku papryka mielona do smaku maggi w płynie do smaku sól do smaku 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia sosu liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag ) 4 łyżki
Buniabaje w kuchnizjedzeniu gwarantowany :) Zainspirowane przez FP Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - puszka pomidorów krojonych bez skórki - ser żółty ( 300 g) - oregano - bazylia - natka pietruszki - sól i pieprz - sos beszamelowy Sos beszamelowy: - 50 g masła - 60 g mąki - 1,5 szkl. mleka - 1 łyżka gałki
Słodkości i nie tylkołyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia składników. Duszę pod przykryciem na małym ogniu aż pomidory będą się rozpadać, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję pół szklanki wody
Magiczna kuchnia DariiLazanię od A do Zet, czyli z przepisem na sos i na makaron. Początkowo sos do Lazanii robiłam z fixu, a makaron używałam gotowy, ale stwierdziłam, że najlepiej ją zrobić samemu i od tamtego czasu robię ją według poniższej receptury :) Składniki: 1kg mięsa mielonego (np. karkówki lub łopatki, ale może też być inne) 3 łyżki oleju ¾ szklanki wody(...)Sera Gouda Około 180ml śmietany Makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone i smażymy, co pewien czas mieszając przez około 10 minut. Następnie dodajemy wodę, przecier pomidorowy, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy przez około
Smakowy Rajpołowy pomarańczy * przyprawy: po 1/3 łyżeczki cynamonu oraz gałki muszkatołowej Sos toffi: * cukier trzcinowy- 1 szklanka * kremówka- 200 ml * woda- 3 łyżki * masło- 25 g Placek: Dynię pokroić w kawałki i piec ok 30 min. w temperaturze 200 stopni. Upieczoną dynię zmiksować razem z sokiem z pomarańczy (jeżeli będziecie mieli problem z miksowaniem, to wystarczy rozgnieść widelcem). Żółtka oddzielić(...)przyprawy, wmieszać pomału ubite białka. Przygotować formę (26 cm): natłuścić tylko boki, a na spód wyłożyć papier do pieczenia. Przelać masę i piec w 175 stopniach przez 45 min. Sos toffi: Cukier z wodą i masłem gotować około 5 min., aż trochę zgęstnieje. Wtedy dolać kremówkę, wymieszać do połączenia się składników, zagotować. Zdjąć z palnika, trochę wystudzić i polać wierzch
Kraina Miodem Płynącadzisiejszy obiad polecam klopsy w sosie pieczarkowym. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg łopatki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 30 dag pieczarek, 5 łyżek śmietany 30%, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mięso razem cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą
Tradycyjna kuchnia Kasiząbki czosnku garść pietruszki garść ulubionych ziół (u mnie listki krwawnika, szałwia, estragon, tymianek, majeranek, lubczyk) 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony Przygotowane: Na patelni podgrzewamy olej. Cebulę i czosnek siekamy na drobno. Najpierw podsmażamy na patelni cebulę na złoty kolor, następnie dodajemy czosnek i podsmażamy z cebulką(...)Odkrywamy patelnię aby sos lekko odparował. Gdy sos będzie lekko gęsty robimy miejsce na środku patelni poprzez rozsunięcie sosu na boki i w sam środek wbijamy jajka. Zmniejszamy moc palnika, nakładamy pokrywkę na patelnię i chwilę całość smażymy, ok. 3 minuty, aby białko zetnie się, a żółtko pozostanie płynne. Przed zjedzeniem całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy
Naturalna Kuchniapełnia szczęścia! Przecież są dni, kiedy nie należy mówić o kaloriach! Tutaj przepis na sos BBQ a tutaj na bułki. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIERŚ Z KURCZAKA (2 min) pierś myjemy, oczyszczamy i oprószamy solą oraz mielonym pieprzem. 2. PŁATKI (1 min) lekko kruszymy je w ręce lub tłuczkiem do ziemniaków(...)talerz. 6. MONTAŻ BURGERA (2 min) bułkę kroimy na pół i tostujemy od środka obydwie połówki na suchej patelni przez 1 minutę. Na dolną część kładziemy sporą łyżkę sosu barbecue, następnie garść ulubionej sałaty (najlepiej pasuje rukola ze względu na wyrazisty, ziemisty smak) oraz usmażonego kurczaka (jeśli filet jest zbytd duży, kroimy go na pół. Na środek górnej połówkę bułki
Nerds Kitchenaksamitnym sosie bez niespodzianek, tak powinniście zrobić. Tyle, że ja wychodzę z założenia (niczym Joey Tribbiani z "Przyjaciół"), że cebula - dobra, boczek - jeszcze lepszy, więc po co wyrzucać składniki, które można zjeść ze smakiem :D Bez dalszych wstępów, przedstawiam Wam kolejne danie z serii "comfort food" - na jesień jak znalazł. Składniki: 250g mielonego mięsa wieprzowego 250g mielonego(...)dekoracji Sposób przygotowania: Mięso mielone posolić i ulepić z niego klopsiki wielkości piłeczki ping-pongowej. Podsmażyć na gorącej oliwie do zrumienienia i odłożyć na papierowy ręcznik. Na patelnie wrzucić boczek i cebulę i smażyć do zarumienienia boczku. Dodać masło i mąkę i podsmażać ją aż uzyska kolor kakao. Dodać wino i bulion, do sosu dodać odłożone wcześniej klopsiki
W kuchni wieczoremSkładniki: 500 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowo- wołowego 2 ząbki czosnku 1 pomarańcza 2 szalotki 200 g kaszy pęczak pieprz sól słodka papryka ostra papryka 1 czerwona papryka 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżka masła 3 plasterki sera koziego Przygotowanie: mięso mieszamy z solą i pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną szalotką formujemy niewielkie kuleczki, które podsmażamy(...)kosteczkę paprykę pulpeciki zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy masło doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wedle uznania ścieramy skórkę z limonki, dokładamy pokruszony ser kozi serwujemy gorące z kaszą i sosem:) smacznego
Luźna KuchniaSkładniki - jednocześnie proporcje : majonez - 3 łyżki jogurt naturalny - 2 łyżki czosnek - 2 średniej wielkości ząbki sól pieprz - ale tylko świeżo mielony Zapewne Was zaskoczę co robię z czosnkiem ale nie używam żadnej praski ani nie miażdżę nożem bo wtedy czosnek trzeba troszeczkę posolić aby nie zgorzkniał a i tak gorzknieje, mój sposób i sprawdza się on świetnie to : ŚCIERAM(...)Dokładnie mieszam, przykrywam i wstawiam do lodówki. Przygotować najlepiej wykonać minimum 3 godziny przed podaniem, choć gotowy do spożycia jest od razu to warto poczekać te 3 godzinki. Sos czosnkowy na zdjęciu jest po prawej stronie, z lewej jest sos z curry . Smacznego. Sos czosnkowy świetnie pasuje przykładowo do : Kalafior w cieście pomidorowym
Mechanik w kuchni