sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:146/303)

Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 186

równych części 1 duża szalotka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu Worchestershire 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 1 średni ząbek czosnku SZPINAK 300g szpinaku baby 2 łyżki oliwy ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 duże ząbki czosnku RYBY 2 małe labraksy /okonie morskie

Karo in the Kitchen
Chorwackie kotleciki zapiekane w sosie pomidorowym 942

cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżkę wody gazowanej 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5-1 łyżeczki ostrej papryki (kotleciki powinny być pikantne) płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu (opcjonalnie - łyżka ajwaru) Na sos: 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 puszka pomidorów krojonych Cirio 2 ząbki czosnku 1 łyżka

Kulinarne Inspiracje
Jagnięcina w maślance z prażoną kaszą 195

osób: 600 g łopatki jagnięcej lub udźca 300 ml maślanki sól i świeżo mielony pieprz Składniki na sałatkę: 200 g kaszy gryczanej duży pęczek świeżej mięty duży pęczek świeżej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy szczypta soli Składniki na sos: skórka i sok z 1/4 cytryny 300 ml jogurtu 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana szczypta

My Culinary Art
Fusilli z pomidorami i mięsem mielonym 151

Proste i smaczne danie w sam raz dla wielbicieli makaronu. Składniki 300 g fusilli (świderki) 2 marchewki por (biała część) łyżeczka masła 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) 200 ml bulionu warzywnego sól łyżeczka czarnego pieprzu puszka krojonych pomidorów kostka ziołowa tymianek - bazylia świeża bazylia starty parmezan Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,dodajemy mięso mielone ,które rozdrabniamy widelcem (cały czas mieszamy). Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy pomidory wraz z zalewą ,kostkę ziołową. Całość dusimy jeszcze 15 min. Do sosu wrzucamy makaron wraz   z wodą ,cały czas mieszamy (ok. 5 min). Danie rozkładamy na talerze

R'n'G Kitchen
Kurczak duszony na pieczarkach 133

Kolejny sprawdzony "babciny" przepis. Mięso rozpływa się w ustach ,sos jest wyborny. Czegóż więcej oczekiwać? Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 400 g pieczarek 1 cebula 60 g masła 250 g śmietany 18% 20 g mąki natka pietruszki mielona papryka sól Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondlu rozpuszczamy masło ,dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy ,cały

R'n'G Kitchen
Ekspresowe placki z serka wiejskiego z karmelowym dipem 107

Składniki: 2 jajka 200g serka wiejskiego lekkiego 2 łyżki  lnu mielonego firmy Oleofarm łyżka otrębów owsianych firmy Kupiec jako dodatek  DIP KARMELOWY Sposób przygotowania: Serek wiejski odcedzamy, żeby została tylko gęsta część (zostawiam sobie śmietankę na później np. do sosów;)) do serka dodajemy jajka, len, otręby, mieszamy i ostawiamy na około 3-5 minut, żeby masa

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wielkanocne jajka na kolorowym twarożku 157

czasem myślę, że jest to dodatek znacznie ciekawszy niż tradycyjne majonezowe sosy. Spróbujcie sami :) Składniki: 20 dkg twarogu półtłustego (najlepiej), 1 pęczek rzodkiewki , 1 mały pęczek szczypiorku , 1 mały pęczek koperku , 100-150  ml dobrej kwaśnej śmietany , sól i  świeżo mielony pieprz do smaku, jajka ugotowane na twardo . Twaróg rozetrzeć ze śmietaną. Rzodkiewkę pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak pieczony z mango 183

Wnętrze kurczaka wypełniam mango. Nogi związuję nićmi. 2. Olej mieszam z solą, pieprzem, papryką mieloną oraz majerankiem. Marynatą dokładnie nacieram kurczaka. 3. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym sosem, a 15 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby kurczak się zarumienił. Jeżeli nie macie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Muszle z mięsnym nadzieniem 342

przeciśnięty czosnek. Gdy cebula się lekko zarumieni dodajemy mięso mielone, posypujemy przyprawą do mielonego i smażymy aż nie będzie surowe. Otwieramy puszkę z pomidorami, pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Dodajemy pastę paprykową, mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Sos z puszki mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na dno naczynia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem 161

składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo - wołowego) 2 paczki ryżu białego 1 paczka ryżo dzikiego, brązowego 2 duże cukinie natka pietruszki 8 plasterków sera żółtego albo 10 dag sera tartego sól, pieprz oliwa sos pomidorowy (przecier pomidorowy, mąka, 1/4 kostki margaryny, sól, pieprz) Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek z nasion w formie łódki

Bon Appetit Małgorzaty
karnibahar kizartmasi -kalafior panierowany,turecka przystawka meze... 192

miękki wyjąć cedzakiem na sito aby odckła woda jajka roztrzepać z pieprzem świeżo mielonym - maczać kawałki kalafiora w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - odkładać na ręcznik papierowy podać na ciepło, można z sosem czosnkowym, jogurtowym lub z sosem tzatziki.....mi smakuje również na zimno jako przegryzka gdy chwyci głodek

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka meksykańska 5799

Zapiekanka meksykańska         Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7   pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy

Mania Gotowania
MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI 215

jakiś czas mieszając. Po odparowaniu wody (którą puszczą pieczarki) doprawiamy danie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładamy usmażone wcześniej boczniaki, doprawiamy rozmarynem, mieszamy.  Na końcu dodajemy serek mascarpone i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z makaronem, np.pappardelle lub innym dowolnym. Najlepiej wymieszać makaron z sosem w garnku i taki nakładać na talerze. Smacznego

Smaczne Zdrowe
MAKARON ORKISZOWY Z ŁOSOSIEM 190

podstawa, przynajmniej u moich dzieci...) z łososiem smażonym bez tłuszczu, z sosem na bazie mascarpone. U nas wszyscy go uwielbiają, może zasmakuje również i Wam... :-) Składniki: - kawałek łososia (u mnie filet ze skórą ok.350g) - 150g mascarpone - ząbek czosnku - sól, świeżo mielony pieprz + makaron orkiszowy 400g (lub pszenny) - koperek do posypania Łososia umyć, wytrzeć w papierowy ręcznik, zdjąć skórę

Smaczne Zdrowe
Kotleciki mielone z kurczaka duszone z groszkiem 358

Malutkie mielone z piersi kurczaka robię w wielu wersjach. Dodaję do masy mięsnej różne przyprawy by nadać im smaki rodem z innych kuchni. Z reguły podaję je potem w jakimś sosem i ryżem lub makaronem. Dziś na szybko usmażone , uduszone w śmietanie, a potem dodany groszek. Do tego makaron- pół godziny i obiad gotowy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wigilijny sos grzybowy 301

mundurkach. W żadnym innym dniu zwykły ziemniak polany takim grzybowym sosem nie smakował tak, jak w Wigilię :) Składniki: 2 spore garście najlepszych suszonych grzybów , 1 średnia cebula , 500 ml dobrej kwaśnej śmietany , 2 średnie liście laurowe , 5-7 ziaren ziela angielskiego , sól , pieprz świeżo mielony do smaku, 3-4 łyżki masła . Grzyby namoczyć(...)grzyby. Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ilość śmietany podałam orientacyjnie. Można dodać jej więcej lub mniej, w zależności jak lubimy. Taki własnie sos grzybowy jest co roku na moim wigilijnym stole :) Najlepsze suszone grzyby i dużo dobrej śmietany

Codzienna kuchnia niecodzienna
wątróbka z cebulą,zielonym ogórkiem w sosie pomidorowym czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – kurczak 188

mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, ogórek zielony 1 sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, woda 2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku wątróbkę kurczaka oczyścić z żyłek, błonek, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym obsypaną mąką smażyć na mocno gorącym oleju(...)zielony ogórek, koncentrat pomidorowy Pudliszki i podsmażać z 5 minut mieszając do cebuli wlać wodę i zagotować - dodać majeranek i gotować z 3 minuty na większym ogniu włożyć do sosu wątróbkę i dusić z 10 minut na małym ogniu pod przykryciem wątróbka dzięki ogórkowi ma wyjątkowy i oryginalny smak, można ją podać z pieczywem, z ryżem, z ziemniakami.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem i sos do makaronu w jednym. 164

niezdecydowanych, ale też dla zapracowanych. Samą zupę robi się bardzo szybko (jeśli nie liczyć czasu pieczenia, ale wtedy spokojnie można zająć się czymś innym), a zrobienie z niej sosu to 10-15 dodatkowych minut. Namówiłam Was? :) Składniki: 4 czerwone papryki 1 łyżka oleju 2 cebule, posiekane 3-4 ząbki czosnku, posiekane 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego - użyłam owsianego 2 łyżki(...)każdej chwili możesz podgrzać. Przed podaniem udekoruj ją świeżymi ziołami i np. mieloną papryką w proszku. 6. Zawartość patelni (najlepiej takiej z grubym dnem) natomiast musisz zredukować, czyli trzymać kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu, aż woda odparuje i płyn zgęstnieje. W ten sposób powstaje nam sos, który możemy doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem

Powiedz dietom nie
PIZZA PODWÓJNIE SEROWA Z KURCZAKIEM I KABANOSAMI 762

kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy :używam takiego ze słoików 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce(...)podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka, połowę pokrojonych na mniejsze kawałki kabanosy. Układam też pokrojone w plastry duże mozzarelle.Pomodorki koktajlowe przekrawam na połowki, rozkłdam

Z Majeczką w kuchni
Musaka 154

się zawiły, namawiam do poukładania sobie w głowie, co, kiedy i po czym, bo będzie Wam łatwiej niż mi.. która co chwilę zaglądała do przepisu. . Potrzebujemy: 700 g mielonego mięsa, u nas było wieprzowe, ale w oryginalnym przepisie jest wołowe ;) 3 bakłażany 5 łyżek oliwy z oliwek, u mnie z Primo Gusto 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)Primo Gusto 2 łyżki posiekanej świeżej mięty 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilka łyżek mąki pszennej, u mnie mąka typ 450 od Pliczko 100 g startego parmezanu sól, pieprz Sos: 60 g masła 50 g mąki pszennej, u mnie  mąka typ 450 od Pliczko 700 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 2 jaja 50 g startego parmezanu sól, pieprz

MamaOskarka
Pesto bazyliowo migdałowe 140

Pesto jest to sos, którego głównym składnikiem jest bazylia (pesto alla genovese), a ojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam(...)doniczki) - ok.60g mielonych migdałów - ok. 100ml oleju sezamowego - sól morska   Umytą bazylię odsączamy z wody. Do blendera wrzucamy liście bazylii, migdały, lekko solimy, wlewamy olej i miksujemy na wolnych obrotach, na gładką masę (można dodać czosnek, u mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być

mojewypiekiinietylko
Pieczeń z kaszy gryczanej i kapusty 172

piekarniku upieczona. Taka pieczeń świetnie smakuje jak się sos serowy lub pieczarkowy do niej przygotuje. Dzięki smażeniu kasza nam się nierozgotowana, a kapusta i jajka w całość ją posklejała.      Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec, 1 biała cebula, 500 g kapusty, czosnek mielony do smaku, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 500 - 600 ml bulionu(...)sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, garść świeżego oregano, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki pszennej, 70 ml oleju rzepakowego. Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, kroimy drobno i odciskamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy kaszę, podsmażamy ją ciągle mieszając tak długo, aby każde ziarenko odkładnie zostanie obtoczone w oleju. Następnie  wlewamy

Moniki Smakołyki
Pieczeń rzymska 495

swojej strukturze, nie pogardziłby nią żaden cesarz Z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Pieczeń rzymska jest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowałam ze świeżo zmielonej karkówki i boczku, które zostały po przygotowaniu białej kiełbasy. Można nadziać pieczeń gotowanym jajkiem lub wędzonymi śliwkami(...)obiadowe to między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek) 2 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 jajka 2 łyżki majeranku sól + 2 łyżki soli peklowej pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 203

rodzaj gołąbków, tyle że zawijanych w liście kapusty kiszonej. Oczywiście całe liście. A to oznacza, że do przygotowania kieszeniaków, czy też po chorwacku sarmy (gołąbki z ryżu i mięsa mielonego w proporcji 1:3) potrzebna jest cała główka kiszonej kapusty. Z niewielkim trudem (bo trzeba się troszkę naszukać) można kupić taką kapustę, najpewniej na dobrym targowisku(...)1płaska  łyżka cukru do gotowania kapusty 1 duża garść grzybów suszonych 1 woreczek kaszy jęczmiennej ugotowanej najlepiej poprzedniego dnia lub co najmniej 2 h wcześniej 300 g mięsa mielonego mieszanego 2 cebule 1 jajko 3 łyżki stopionego domowego smalcu ze skwarkami 2 duże łyżki masła szczypta estragonu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki tymianku

Kuchnia Prezydentowej
Jedzenie jak z powieści 168

możecie zacząć kuchenne czary.  PRZEPIÓRKI W RÓŻANYM SOSIE KASZTANOWYM 12 gotowanych kasztanów jadalnych (u nas z puszki, w zalewie) ok 50 świeżych płatków róży pomarszczonej (nasze!) 1 pitaya 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1 lub dwie łyżeczki anyżu (u nas w ziarenkach, może być mielony) sól i pieprz do smaku  250ml bulionu drobiowego(...)oraz anyż i chwilę gotujemy. Solimy i pieprzymy. Dolewamy bulion i sok z cytryny. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do sosu. Próbujemy- jeśli chcemy więcej różanego aromatu dodajemy wodę różaną. Ważne jest, żeby sos nie był zbyt kwiatowy. Według Tity sos nie może być pretensjonalny w smaku, ja powiedziałabym

les mirabelles
Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym 171

redukcję zawartości tłuszczu. Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym 2014-12-22 11:10:10 Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g wieprzowych żeberek – najlepiej cienki „pasek” 500g przecieru pomidorowego 2/3 puszki czerwonej fasoli bez zalewy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego(...)otartego majeranku 1 łyżka mielonej czerwonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili) Instrukcje Żeberka oczyszczamy z ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Kroimy na kawałki co 2-3 kostki. Dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy ze wszystkich stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pozostawiamy na kilkanaście minut. Głęboką patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu

Kulinarna Pokusa