Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli 215Pierwsze receptury na pesto znane były już w średniowieczu. Ten włoski sos ma uniwersalne zastosowanie. Świetnie komponuje się z pieczywem, pasuje do mięs i ryb, a nawet może być składnikiem sałatek. Moje pesto nie jest tradycyjne, ponieważ jest z rukoli i nerkowców. Razem z pełnoziarnistym makaronem tworzy bardzo smaczny duet. Składniki 250 g pełnoziarnistego makaronu fusilli
My Chcemy Jeść
sałatka z tuńczykiem i rodzynkami 163jakimś wyrazistym dodatkiem. Do tej sałatki dodałam rodzynki a zamiast majonezu domowy sos czosnkowy. Dzięki temu nie była mdła ale miała wyraźny, lekko ostro-słodki smak. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 5 kawałków papryki konserwowej 2 puszki tuńczyka w oleju puszka kukurydzy 1/2 szklanki rodzynek szklanka makaronu świderki 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kieszonki drobiowe z jarmużem i żółtym serem 223oraz żółtym serem. Gotowe kieszonki można podać polane sosem, u mnie bez sosu z "sałatką" z kaszy bulgur i pomidorków. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g jarmużu 60 g żółtego sera sól,pieprz masło do posmarowania 1/2 szklanki kaszy bulgur (moja z dodatkiem makaronu vermicelli) 150 g pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów z oleju olej z pomidorków
Monia miesza i gotuje
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i nie tylko 189ugotować kurczaka specjalnie do tego dania. Składniki: Kawałki kurczaka ( najlepiej z sosem) ½ opakowania makronu ( świderki ) Mieszanka ze słoika ( marchew, kukurydza, groszek ) 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej 1 cebula 100 -150 gram startego sera Łyżka oliwy Sól, pieprz Czosnek granulowany Zioła prowansalskie Pieprz cayenne Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki, paprykę, cebulę kroimy na kawałki. Rozdrabniamy również kurczaka
Smaki Ewy
Jak zrobić gulasz wołowy? 319łyżeczka majeranku. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo z kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Kilka rad jak go zrobić gulasz wołowy Mięso wołowe powinno być chude, kroimy je w kostkę. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc przed smażeniem do pokrojonego mięsa dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie pokrywam mąką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DORSZ PO AZJATYCKU. 260cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem przez jakieś 15-10 minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję ok. 5-8 minut. Podaję z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym lub innym, typowym dla kuchni wschodniej. Posypuję szczypiorkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itki
Spaghetti bolognese 319błyskawiczny obiad :) Nie znam dziecka, które nie lubiłoby spaghetti zwłaszcza z sosem bolognese :-) Dla nas, jak i pewnie dla wielu, to najbardziej kultowe domowe danie, dlatego nasza "domowa stołówka" przewiduje je w swoim menu regularnie - zawsze z dokładką, a nawet wylizaniem talerzy :) Składniki:500 g makaronu spaghetti,70 dag mięsa wieprzowego mielonego,3 cebule,3 ząbki czosnku,2 puszki pomidorów
Delicious Titbits
Makaronowe inspiracje, czyli cannelloni nadziewane kurczakiem zapieczone pod szpinakiem 181okazji World Pasta Day także w mojej kuchni zagościł makaron. Tym razem w zupełnie nowej odsłonie. Aby z tej okazji menu było choć trochę świąteczne postanowiłam przygotować coś czego wcześniej nie robiłam - cannelloni. Żeby było jeszcze ciekawiej zdecydowałam się na wydanie odmienne od tego najbardziej znanego - tradycyjnego cannelloni w sosie pomidorowym. Odkąd w moje imieniny Mąż zabrał mnie na przepysznego(...)masłem naczyniu żaroodpornym. Zalałam 200 ml ciepłego bulionu. Na wierzch wyłożyłam szpinak w śmietanie. Przykryte naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Po około 35-40 minutach, kiedy makaron był miękki, posypałam równomiernie startym żółtym serem. Wstawiłam do piekarnika na ok 5 minut, by ser się rozpuścił. Makaronowa uczta gotowa. Znając kulinarny tradycjonalizm i "szpinakowy sceptycyzm" Ślubnego miałam pewne
Kuchnia po mojemu
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 490Jak to z zapiekankami bywa… estetyką nie grzeszą (wybaczcie!), ale nie ważne jak wygląda – ważne jak smakuje! Składniki Mięso mielone z szynki 500g Rurki
Kulinarne Przeboje
Karkówka w porach z piekarnika 254Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na
Kuchnia Pokoleń
Rosołek z vegetti cukiniowym – dieta dr Dąbrowskiej 238Wygląda jak prawdziwy rosół z kury i smakuje prawie tak samo. Cukinia doskonale się sprawdza w roli makaronu. Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki
To co kocham
Fusilli w sosie serowym z brokułami i szynką włoską 144„Pomysł na ten szybki i smaczny obiad wypatrzyłam w gazecie z programem TV. Troszkę go zmieniłam, bo nie przepadam za sosem śmietanowym. Użyłam więc zamiast śmietany
Wiem co jem
Polędwiczki wieprzowe z borowikami 226Przepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelleSKŁADNIKI500g polędwiczek wieprzowych300g świeżych lub mrożonych borowików3 ząbki czosnku1 duża cebula1/2 szklanki bulionu mięsnego150ml
Moje Kuchenne Rewelacje
TU I TAM nr 19. Pasta nie jedno ma imię. Pappardelle e maltagliati. List o szczęściu. 220pappardelle i dużych płatach maltagliati . Do ciasta na makaron dodałam garść czosnku niedźwiedziego, którego zapas nadal znacznie podnosi wartość mojej zamrażarki. Po rozwałkowaniu nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że ciasto przypomina piękny arkusz papieru czerpanego ... Chciałam, żeby pasta była najważniejsza, a dodatki jedynie podkreślały jej wyjątkowość. Dlatego zrezygnowałam z przygotowania sosu. Grube wstążki pappardelle podałam z oliwą zmieszaną(...)folią i odstawić na ok. 30 minut. Zagniecione ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wałkować do otrzymania bardzo cienkiego arkusza. Można wykonywać tą czynność za pomocą maszynki do makaronu, ja jednak wolę prace ręczną. Cieniutko rozwałkowane ciasto podzieliłam na dwie części. Z jednej wycięłam paski pappardelle o szerokości ok. 1 cm, drugą pocięłam na prostokąty, choć maltagliati nie muszą
KUCHARNIA
O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka. 216gazowym. Dodaj do garnka z rosołem. 6. Gotuj około godziny. 7. Dopraw sosem sojowym i w miarę potrzeby solą i pieprzem 8. Gotowy wywar przecedź przez sito lub gazę. Kości wyrzuć. Warzywa dodaj do talerzy, zrób sałatkę, pasztet. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. lanymi kluskami bądź makaronem. 9. Jeśli to ma być makaron - użyj nitek by uniknąć marudzenia wspólników
U Fiolki