makaronu shirataki (waga po odsączeniu z zalewy) około 200 g wołowiny (np. pręga wołowa lub inna średniej jakości) około 200 g ulubionych warzyw ( u nas zazwyczaj papryka słodka i papryczka chili, pędy bambusa, grzyby mun, marchewka, czerwona lub biała cebula, czasami także białą część pora, ale możecie użyć swoich ulubionych) 3 lub 4 łyżki ciemnego sosu sojowego(...)smażenia patelnie ze stali nierdzewnej). Kiedy mięso nabierze ciemnobrązowego koloru, dodać minrn, sos sojowy, pokrojoną cebulę, grzyby mun i przyprawy. Podlać wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte i gotować około 30 minut. Dodać pozostałe pokrojone warzywa i gotować na średnim ogniu około 20 minut. Makaron, odsączyć z zalewy i przepłukać wrzątkiem. Nalać porcje zupy i nałożyć makaron. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadoprawiamy. Uważamy żeby nie przesolić, bo wszystkie prawie przyprawy (poza ziołami) mają w sobie sód. Płatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych(...)wielkości kciuka lub większy 1 papryczka chili, w całości 1 pełna łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 płaskie łyżeczki kurkumy 3-4 kulki ziela angielskiego DO PRZYPRAWIENIA aminokwasy kokosowe (czyli sos z fermentowanego soku kokosowego z solą, zamiennie – sos Tamari lub sos sojowy jasny) drożdże odżywcze – płatki drożdżowe nieaktywne (do kupienia w sklepach z żywnością bio i eko) 1/2- 1 łyżeczka
Karo in the KitchenPulpety w sosie koperkowym to danie które zdecydowanie należy do moich ulubionych. Ten przepis jest błyskawiczny i prosty w wykonaniu. Pulpety podałam z kaszą kuskus lecz śmiało możecie podać je z makaron, ziemniakami czy kaszą, wybór jest tutaj Wasz:) Składniki: * 250g mięsa mielonego z indyka * sól, pieprz * suszony koperek * woda * wegeta * łyżka (lub dwie) mąki pszennej * łyżka(...)Mięso mieszamy z pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodajemy łyżeczkę suszonego koperku i mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, Do garnka wlewamy 3/4 lub 1/2 garnka wody (zależy ile sosu chcecie). Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę wegety i czekamy aż woda się zagotuje. Przykręcamy na średnio mały ogień i powoli wkładamy nasze pulpeciki. Gotujemy 12 minut. po 6 minutach
Klasyka Gotowaniadomowników na moją wariację, ale zgodnie stwierdzili, że smakuje im lepiej niż tradycyjny sos boloński. Wszyscy uwielbiamy sosy pomidorowe, zupę pomidorową, więc spokojnie mogę sobie eksperymentować z pomidorowymi smakami i moimi wariacjami na ich temat. Dla mnie to danie idealnie pasuje do makaronu, ale myślę, że równie smacznie można zjeść je z ziemniakami. Dodatek koperku nadaje ciekawy smak i aromat(...)formować pulpety. Rozgrzać olej, smażyć pulpety z każdej strony. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnie (NIE MYĆ) wrzucić mąkę i zrobić zasmażkę, dolać bulion i mieszać do uzyskania sosu. Dodać passatę pomidorową, pół łyżeczki cukru (cukier wydobywa głębie smaku z pomidorów). Gotować około 10 minut. Dodać śmietanę, posiekany koperek i natkę pietruszki i doprawić do smaku. Wrzucić podsmażone, odłożone
dom-agi.plKolejny wpis z serii SMAKI DZIECIŃSTWA ( był już Chleb w jajku i Makaron z serem ). Frytki – niby nic nadzwyczajnego i przepis na nie przecież każdy zna, więc nad przepisem tutaj nie ma się co rozczulać :p Nie lubię tych z popularnych, sieciowych fast-foodów ( może ze 3 razy w życiu je jadłam :p ). Lubię za to takie domowe(...)Takie robiła mi babcia! Z dużych ziemniaków, krojonych wzdłuż, by były jak najgrubsze … Smażone nie we frytkownicy, a na patelni … Z solą .. z ketchupem … i z sosem czosnkowym. A co sobie będę żałować?! A Wy, jakie frytki lubicie najbardziej? PS. mój sposób na IDEALNE FRYTKI? Już niedługo w #czywieszze
Ostra na Słodkosypkim ryżem, choć równie dobrze możemy podać ślimaczki z makaronem lub ulubioną kaszą np. pęczakiem. Głównym składnikiem (oprócz piersi z kurczaka oczywiście) jest bazyliowe pesto – najlepiej użyć tego domowego, które robi się błyskawicznie, ale z kupnym dobrej jakości także na pewno się świetnie uda. Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym: około 400 g piersi z kurczaka lub sznycli
Poezja smakudużą porcję lub 2 mniejsze) 2 sitka ugotowanego makaronu spaghetti dowolny ser koryciński od serowarpodlaski.pl (u mnie dziś z czarnuszką) 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki (+do posypania po wierzchu) 2 czubate łyżki pesto rosso* 1/2 czerwonej cebuli około 2 łyżki oliwy z oliwek lub miksu tłuszczów *pomidorowy sos Pesto z suszonymi pomidorami, bazylią, orzechami nerkowca, serem Grana Padano
Słodkie okruszkidodatek jogurtu i owoców, po przez bardziej skomplikowane sosy czy smakowite zapiekanki. U nas tym razem wygrał brak czasu i ciekawość - dlatego postawiłam na szybki deser z serkiem i brzoskwiniami, wyszło lekko, letnio i pysznie. Może również się skusicie na tą czekoladową nowość? :) Składniki (dla 2 osób): 1/2 opakowania makaronu Mini świderki z czekoladą Lubella 100 g chudego sera twarogowego
Cynamonowe szczęścieniego właśnie skorzystać, gdyż wydał mi się najprostszy i najszybszy. No i nie chciało mi się robić sosu beszamelowego, jak dla mnie pycha, a następnym razem spróbuje innego przepisu. Składniki: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 6 płatów makaronu do lasagne 250 g wieprzowego mięsa mielonego 1/2 szklanki bulionu 1 mała puszka pomidorów 100 ml pomidorowej pasaty
Delusional TrineDziś bardzo smaczny pomysł na obiad. Jest to filet z kurczaka w sosie zrobionym na bazie śmietanki 30% oraz sera pleśniowego, do tego kukurydza,papryka, szczypiorek, pomidorki koktajlowe,a to wszystko podane na makaronie tagliatelle. Smak jest genialny ! Koniecznie musicie spróbować! Składniki: 500 g fileta z piersi kurczaka połowa papryki czerwonej puszka kukurydzy BONDUELLE makaron tagliatelle 2 łyżki szczypiorku
Gotuj z Mąkąprzez 3 minuty, dodajemy skrobię, boczek, mleko i śmietanę, mieszamy wszystko, doprawiamy pieprzem, kurkumą i gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje do odpowiadającej nam konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę i smażymy jeszcze przez kilka sekund. Najlepiej podawać z makaronem penne
Delusional Trinewalorów smakowych dodają prażone ziarna, dym wędzarniczy zaś całość podkreśla olej z pestek dyni. Składniki 150g łososia 1 opakowanie makaronu muszelki ¼ szkl pestek z dyni ¼ szkl ziaren słonecznika ¼ szkl siemienia lnianego ¼ szkl sezamu Rudola Pomidorki koktajlowe Olej z pestek dyni Sos teryiaki Naturalny dym wędzarniczy Sól, pieprz do smaku
Kulinarne pyszności Molkiinne rdzennie włoskie dania jest prosty, szybki i składa się zaledwie z kilku składników. Tworzy go sos pomidorowy ze sporym dodatkiem ostrej papryczki. Niestety nie udało mi się kupić włoskiej ostrej papryczki, więc w przepisie jest inna. Makaron zmieniłem na inny ze względów estetycznych. Też jest smaczny ale wygląda ciekawiej
Milion Smakówopłukaną włoszczyznę oraz zrumienioną cebulę i przyprawy. Miękką kurę wyjąć, rosół przecedzić, doprawić do smaku. Podawać z makaronem, kluskami. Rosół przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Kurę podać razem z rosołem lub jako drugie danie z odpowiednio dobranym sosem i warzywami
Przepisy kulinarne babci Antoninydodajemy do kurczaka. Całość smażymy jeszcze przez 5 min. 5. Jako ostatnie na patelni lądują orzechy nerkowca oraz odcedzony makaron. Całość mieszamy, doprawiamy gałką muszkatołową, ewentualnie solą oraz pieprzem i gotowe. UWAGA: Jeśli tak jak ja użyjecie jogurtu naturalnego większość sosu wyparuje z patelni. Aby uzyskać kremowy sos, który zagęści danie należy użyć słodkiej śmietany. SMACZNEGO
Bez Cebuliczosnek i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić.Makaron lumaconi ugotowac al'dente. Osączyć i wystudzić. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Muszelki nadziać szpinakowym farszem i ułożyć w naczyniu. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścic masło, dodać mąkę i szybko wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko, doprawic
Monia miesza i gotujeSPRING ROLLS Z OSTRYM SOSEM, czyli chrupiące, sezonowe warzywa, aromatyczne... Artykuł Spring rolls z ostrym sosem pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEwody włożyć całe szparagi. Gotować pod przykryciem dosłownie minutę. Ugotowane szparagi przełożyć na talerz. Do miski wsypać makaron, dodać usmażoną pierś z kurczaka, pokrojone w ćwiartki pomidorki i pokrojone na mniejsze części szparagi. Na sam koniec całość polać sosem (2-3 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny/limonki + całość posolić oraz popieprzyć). Przed podaniem schłodzić w lodówce
Ugotowaćwylewamy część sosu pomidorowego z patelni. Wymieszany farsz mięsny zawijamy w plastry bakłażana i układamy naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem z patelni i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -35 min. Możemy podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem. Artykuł ROLADKI Z BAKŁAŻANA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Idealnie nadaję się do dań z makaronu, warzyw - czy nawet mięsa. Jarmuż ma wiele witamin i składników mineralnych
Di gotujeDziś polecam Wam pyszne klopsiki w pomidorach. Możecie podać je z makaronem lub ryżem. Ja podałam z makaronem spaghetti. Pomidory jakich użyłam są z kartonika ale
Ewa w kuchnipodsmażyłam do zarumienienia. Dodałam sos pomidorowy, wodę, marchewkę, sól i pieprz. Sos dusiłam pod przykryciem około 10 min. Gotowy sos przelałam do naczynia żaroodpornego, zalewając piersi z kurczaka. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 50 min, 180°C. Podałam z bezglutenowym makaronem z brązowego ryżu
nietadietacebula zmięknie, w razie potrzeby podlać oliwą z pomidorów. Smażyć jakiś czas na wolnym ogniu, dodać ugotowany makaron, dosypać ziół, wszytko dokładnie wymieszać. Dodać Philadelphię i niewielką ilość mleka, w zależności od tego jak dużo i jakiej konsystencji sos chcemy uzyskać. Smażyć jeszcze chwilkę i od razu podawać. Smcznego
Codzienne GotowanieTeż by tutaj pasowała :) Zachęcam więc do zabawy w kuchni tym, na co akurat jest sezon. Do takiego klasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę jaglaną. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora
bistro mamaSzybko, sprawnie i do gara czyli zielony kalafior, razowe świderki, trochę sosu i obiad na stole. Romanesco to zielony ozdobny kalafior. Polecam gorąco bo warto taki
Moje Małe CzarowaniePyszny! Sto razy lepszy niż kupny sos słodko-kwaśny - soczyste pomidory, cebula, papryka, marchew, ananasy i kukurydza tworzą smaczne i aromatyczne połączenie, idealne do ryżu czy makaronu - solo lub z kawałkami usmażonego mięska. Wystarczy otworzyć słoiczek i cieszyć się smakiem lata o każdej porze roku :) SKŁADNIKI: (mi wyszło 4 większe słoiki-na zdjęciu obok warzyw i 7 mniejszych-dżemówek
Kto ugości moich gości?Pyszna potrawka z kurczaka, do której pasuje zarówno makaron, kasza jak i ziemniaki. Chyba ze 2 lata jak nie dłużej nie robiłam, a szkoda, że tak
Kolorowy PrzepisownikDusić pod przykryciem do miękkości (w zależności od wielkości ośmiorniczek może to potrwać od 1 godziny do 1,5). Sos w tym czasie będzie się redukować i bardzo gęstnieć, trzeba mieszać od czasu do czasu. Można ewentualnie dorzucić bardzo drobny makaron, który w czasie duszenia ugotuje się – osobiście wolę bez. Podawać ze świeżym pieczywem. Podobne przepisy Przegrzebki
Pociąg Do KuchniCzekoladowy makaron ? Czemu nie ! A gdyby tak ravioli, zupełnie na słodko ? Skusicie się ? Swoje ravioli nadziałam gotowym serkiem owocowym i podałam z sosem czereśniowym. Myślę, że można go z powodzeniem zastąpić, np malinowym. Składniki na ravioli: 200 g mąki pszennej 15 g ciemnego kakao 2 jajka 1 łyżka oliwy woda serek Almette Fruit jagoda
kolorowotorcikowo