wrócę do drobiowego. Wołowy, esencjonalny ze słodka nutą pieczonej cebuli. Ugotowane mięso podałam z sosem chrzanowym. SKŁADNIKI: ok. kg rostbefu 2 marchwie 1/2 pora 1 większy korzeń pietruszki 1/2 selera Lubczyk 1/2 sporej cebuli Ciepła woda-ok.2-3 litry Cienki makaron Natka pietruszki Sól PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Cebule obieramy i przypalamy
Kopystką po garachpieczarki. Może być samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną
To co kochampotrawami, dlatego dziś zapraszam Was na bardzo szybki pomysł na obiad czyli kurczak w sosie pomidorowym na ostro. Ja podaję go z ryżem brązowym z racji tego, że jest bardzo zdrowy, ale jeśli nie lubicie to może być tez ryż biały lub makaron. Obiad ten będzie także pasował tym, którzy aktualnie dbają o linię :) Czytaj więcej
Biały fartuszekusuwamy z sosu gałązki tymianku, liść laurowy i blendujemy sos. Mięso z powrotem wkładamy do sosu, dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Gotujemy całość około 5 minut, aż papryka zmięknie. Karkówkę możemy podać z ziemniakami, choć makaron chyba też świetnie się sprawdzi. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnilaurowe Przygotowanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy rozmrożoną mieszankę warzywną. Dolewamy sok z cytryny i sos sojowy. Czekamy aż wszystko się zagotuje. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy kilka minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie, ale najlepiej wciąż chrupiące. Podajemy z nudlami lub makaronem ryżowym (np. Wstążki TaoTao
Gotuj z Rumcajsempiórka, pieczarki w plasterki. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni, dodajemy pieczarki. Po 5 minutach dokładamy makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy przyprawą do spaghetti, solą i pieprzem. Na samym końcu podlewamy wszystko bulionem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i czekamy aż sos ładnie się zredukuje i zgęstnieje. Zapraszam do sklepu RAFEX! Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych przypraw! SKLEP RAFEX
VioletoweKucharzeniewiem jak ten tydzień przeleciał. Dopiero była niedziela a tu znów sobota. Wszystko przez makaron, gotowe dania z zamrażarki i ,, rozciągnięty,, Dzień Babci. Tak jakoś wyszło , że ja w tym tygodniu nie gotowałam. Miałam labę .Wyciągałam i odgrzewałam ( poniedziałek- kluski śląskie z sosem i obgotowaną kapustą , wtorek-kapuśniak). W środę był Dzień Babci ale , że najstarsze wnuki które miały
Buniabaje w kuchniktóry równie dobrze można zastąpić innymi dodatkami (krewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.). Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4 Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,1-2 piersi kurczaka,1 czerwona papryka,200 g dyni,2 liście jarmużu,cukinia,3 ząbki czosnku,1 cebula szalotka,1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone, zielone(...)przybrania.Sos:1 ogórek szklarniowy,2 łyżki posiekanych listków mięty,4 łyżki wyłuskanych i posiekanych pistacji,400 ml gęstego jogurtu bałkańskiego,sól, pieprz, miód i sok z cytryny do smaku.Przygotowanie:Przygotować sos: ogórka przekroić na pół, łyżeczką usunąć nasiona, pozostałe części (ze skórą) zetrzeć na tarce o grubych otworach, wymieszać z miętą i pistacjami, doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem i sokiem
SzczyptaSmaQzrzucić [11] sadełko [12] pomagają [13] nam różne [14] możemy [15] jeść [16] ziemniaków, makaronu [17] co będzie potrzebne [18] kilka [19] garści [20] szpinaku [21] najlepsze są [22] kilka kółek [23] jabłka [24] kilka łodyg selera naciowego [25] pół [26] nazywają ją [27] sos [28] cytryny [29] łyżka [30] ja czasami [31] trzeba wziąć [32] sobie [33] określić
Chop w kuchniskładniki* 250 g makaronu np kokardki* 1 średni brokuł* 150 g mini marchewek* 1 pomidor* 1 podwójny filet z kurczaka* 200 g sera żółtego* 3 łyżki śmietany 18%* 2 jajka* sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostramarynata do mięsa* 3 łyżki oleju* 3 łyżki sosu sojowego* 1 łyżka miodu* 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę* 1/2 łyżeczki mielonej papryki(...)garnku, dodać 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli, wrzucić brokuła podzielonego na mniejsze część oraz mini marchewki i gotować na średnim ogniu 10 min. następnie odcedzić.Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.Mięso wraz z marynatą wyłożyć na rozgrzaną patelnię i usmażyć.Pomidora umyć i pokroić w kosteczkę, większe marchewki pokroić na na mniejsze kawałki.Zetrzeć na tarce
Mix smakuprzydało zjeść. Mam na ten problem rozwiązanie, białe kiełbaski zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami. Robi się je ekspresowo (no może poza czasem pieczenia, ale do tego nie jesteśmy już piekarnikowi potrzebni :p), a są naprawdę smaczne. Ja podałam je z kuskusem, ale może to być również ryż, makaron, czy nawet świeże pieczywo. Polecam :) Składniki na 2-3 porcje(...)naczynia żaroodpornego wyłożyć podsmażone warzywa, zalać passatą, doprawić solą, pieprzem, ziołami i ok. 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać. Na wierzch poukładać kiełbaski i delikatnie wcisnąć w sos. Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 190 st. C. Podawać na ciepło
Simply Foodteż sosów. Często go mrożę, aby potem szybko na jego bazie coś przygotować. Była więc na obiad zupa pomidorowa. Tym razem nie klasyczna pomidorówka z koncentratu, czy passaty, a zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Inne przepisy na zupę pomidorową: Hiszpańska zupa pomidorowa Pikantna zupa pomidorowa Zupa pomidorowa (krem) Zupa pomidorowa (z makaronem) Zupa pomidorowa z mozzarellą Pomidory są najsmaczniejsze jesienią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIdealne danie na obiad, imprezy oraz specjalne okazje. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można zrobić je z sosem lub bez. Jeśli zrobicie je bez sosu to można
Kuchnia PokoleńKiedy nie mamy czasu na gotowanie ziemniaków czy kasz ten przepis bardzo się sprawdza. Bardzo dobre do wszelkich sosów, ale i na słodko z masłem, cukrem
Stare GaryLubię mieć w lodówce słoiczek pesto domowej roboty. Na jego bazie możemy na szybko przygotować sporo dań: makarony, różnego rodzaju grzanki czy kanapki. Wspaniale
Kulinarne przygody Gatitypaletę aromatów. Zastosowanie w kuchni Doskonale nadaje się do dań pieczonych, mięs, makaronów oraz warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury(...)otrzymał certyfikat AOC w 2007 roku. Zastosowanie w kuchni Nadaje się na deskę serów, a także jako dodatek do innych potraw. Doskonały do zapiekanek, makaronów, warzyw, grzybów, mięsa i pieczywa. Do przystawek i fondue oraz zupy cebulowej. Gruyère jest powszechnie uznawany za jeden z najlepszych serów do topienia, grillowania i gotowania. Proponowane wina Powiązany
gutfutmakaronu poczytacie TUTAJ Do mojej sałatki z fusilli Fabijańscy , użyję oleju lnianego OLEOFARM Jak zdrowo- to zdrowo! Olej lniany powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion lnu metodą tłoczenia na zimno. Jego wysoką jakość zapewnia stała kontrola nad procesem tłoczenia. Olej ten ma złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów(...)Czesławy Zarzeckiej szczypiorek, natka pietruszki,bazylia vinaigrette Monini classico jajo na twardo mieszanka sałat – umytych i gotowych do spożycia herbatka owocowa classic BiFix Najpierw filtrujemy wodę i gotujemy makaron fusilli al dente. Międzyczasie gotujemy jajka. Gdy makaron ugotuje się, przecedzamy go. Przelewamy filtrowaną wodą. Przekładamy do szklanej miski i dodajemy oleju lnianego, aby nam się nie skleił
Z Kuchni Do KuchniZrobiłam na obiad w pierwszy dzień Świąt – zachwytom nie było końca! Reszta rodziny zajadała z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami … ja zadowoliłam się makaronem pełnoziarnistym. Roladki robi się błyskawicznie … a do tego pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku, które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem! SKŁADNIKI(...)mocno rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici, oprószamy papryką , wlewamy wino i bulion. Dusimy razem ok. 15 minut , wyciągamy mięso na talerz. Śmietanę dodajemy do powstałego sosu , dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę borówek ze słoika. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut , wkładamy roladki , podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Ostra na Słodkoładniki:pierś kurczaka;200 g pieczarek;cebula duża;200 g oscypka;1/2 puszki kukurydzy;6 płatów lasagne;sól, pieprz, papryka ostra;1 łyżka oliwy z oliwek. Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego przepis tu. Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę również. Pieczarki kroimy w "talarki". Oscypka ścieramy na tarce.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka, pieczarki i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec(...)wrzucamy kukurydzę i mieszamy.W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy 2 płaty lasagne (używam takich, które nie wymagają wstępnej obróbki). Wykładamy połowę farszu, posypujemy 1/3 sera. Następnie układamy 2 kolejne płaty makaronu i znów farsz i znów 1/3 oscypka. Przykrywamy płatami makaronu, polewamy beszamelem i posypujemy serem i papryką.Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 min.Smacznego!!! Już w ten piątek
Miksturowniknastępnego dnia obiad mamy gotowy w kilka chwil. I wcale nie musi to być makaron z serem, a o wiele bardziej wyszukane danie. Tak przygotowane polędwiczki wieprzowe pieczone w całości są bardzo kruche i niezwykle soczyste. składniki : 2 polędwiczki wieprzowe marynata: 2 łyżki sosu soyowego 2 łyżki ketchupu łagodnego
Ugotujmy Cośsię nazywa udana transakcja – warto czasami w miejsce makaronu użyć cienko pokrojonych warzyw, a w miejsce farszu mięsnego - farsz grzybowy. Na zdjęciu widzisz grillowane plastry cukinii przekładane kremowym migdałowo-grzybowym nadzieniem, a wszystko zwieńczone ostrym pomidorowym sosem, nadającym śródziemnomorski ton całej potrawie. Pyszna i lekka propozycja na letnie spotkania z przyjaciółmi. Danie pochodzi z książki „Vegan für fit” A. Hildmann
Roślinna - blog wegańskiposiekaną natkę pietruszki. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ziemniakami puree lub makaronem. W taki sam sposób możemy przygotować grzyby do zupy grzybowej . Jeśli natomiast uda Wam się jeszcze zdobyć kurki, polecam świetną kostkę rosołową z kurek . Bazę do zup i sosów. Grzyby pasteryzowane na zimę grzyby leśne sól do smaku woda Grzyby dokładnie oczyścić i przepłukać wodą
Posadzone i zjedzonekwadraty i ząbka czosnku. Listki bazylii szatkujesz na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucasz, suchy makaron, bazylię, pomidora, czosnek i zalewasz wszystko 150ml wody. Mieszasz i czekasz aż woda się zagotuje. Gdy woda się zagotuje zmniejszasz ogień i gotujesz około 10- 15 minut, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodajesz ser oraz oliwę z oliwek i mieszasz wszystko razem w garnku
Moja Michajagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl z jeżyn na maślance Makaron z serem twarogowym Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniawody. W międzyczasie mieszamy śmietanę z sosem sojowym, octem , przyprawami i ciepłą wodą. Następnie zalewamy sosem marchewkę i zostawiamy na ogniu bez przykrycia do momentu zagotowania ciągle mieszając. Tak przyrządzoną marchew można podawać z kurczakiem grillowanym i różnego rodzaju kaszami lub po prostu z makaronem. Pyszny i szybki obiad
pieprzny smaczekkoniec wsypać kurkumę dla pięknego koloru złotego, kucharka w płynie do smaku podać z makaronem nitki i przed jedzeniem popieprzyć rosół...........SMACZNEGO!!! kura rosołowa jest dość twardym mięsem, więc warto ją zmielić czy rozdrobnić w rozdrabniaczu z włoszczyzną i zrobić gotowane pulpety w sosie koperkowym lub użyć do jakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno
W Mojej Kuchni Lubięwiem dlaczego ten właśnie makaron jest ECCELLENTE..e basta ! Odcedzamy nasze dwa makarony . Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy wcześniej podsmażone ziemniaki i poddajemy lekkiej obróbce termicznej, na maśle, dodajemy świeżego koperku i mieszamy potrząsając energicznie patelnią. Dodajemy już gotowy międzyczasie sos. Wykładamy wszystko na talerz. Lepiej na półmisek... Posypujemy świeżą bazylią, koperkiem, selerem naciowym i pokrojoną w kosteczkę
Z Kuchni Do Kuchni