Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni? Co? Czy to możliwe? Tak z pewnością zareaguje większość Czyteników bloga. Odpowiadam: spokojnie, to możliwe, a w dodatku całkiem smaczne(...)piekarnika. Weź widelec i skrobiąc wnętrze dyni, wyjmij miąższ. Wymieszaj z przygotowanym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podawaj. Smacznego! Wskazówki Skrobiąc widelcem wzdłuż dyni, otrzymasz długie sznurki, przypominające spaghetti. Skrobiąc w poprzek, dyniowy makaron będzie krótszy
Vegan Tasterazem przygotowałam prosty, ale jakże smaczny sos na bazie cukinii i pomidorów. Ortolana to włoski sos, który zawiera mnóstwo chrupiących warzyw. Jest gęsty, lekko pikantny i wyrazisty w smaku. W zupełności nie wymaga już żadnych dodatków. Wystarczy go podgrzać, połączyć z makaronem i obficie posypać parmezanem. Do tego lampka dobrego, czerwonego wina i danie w stylu włoskim gotowe. W połączeniu(...)minut. Całość blendujemy. Do garnka z cebulą dodajemy pomidory, marchew i cukinię. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 minut. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie. Gorący sos przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku. Notes Z podanych składników wychodzi około 5 litrów sosu By Małgorzata Hert Adapted from Olga Smile
Wędrówki po kuchniPrzepyszne spaghetti bolognese znalezione na blogu Zielona Pietruszka Składniki na 3 porcje : 400g makaronu spaghetti 0,5 kg mielonej wołowiny 1 czerwona cebula łodyga selera naciowego 1 mała marchewka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki mleka szklanka bulionu wołowego ( można zastąpić wodą) puszka pomidorów bez skórki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu łyżeczka bazylii łyżeczka(...)pomidorowy i ketchup. Gotujemy na lekkim ogniu przez dość długi czas. Cały płyn musi odparować a sos musi być gładki i gęsty ( nawet 1,5 godziny). Na końcu doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać zioła i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym na al dente, całość posypać parmezanem
cucinaresię na tyle, że musiałam jakoś spożytkować nadwyżkę. Oczywiście pierwsze co przychodzi na myśl, to pesto. Aromatyczne, genialnie sprawdza się kiedy nie mamy czasu na gotowanie. W połączeniu z makaronem i np. indykiem czy ciecierzycą stanowi pyszny i szybki obiad. Jako że pesto bez sera nie smakuje tak dobrze, a ja sama przetwory mleczne jem od wielkiego święta, musiałam znaleźć(...)oprócz ciekawego serowo-orzechowego smaku, wzbogaciły potrawę w witaminy z grupy B, kwas foliowy, białko, potas czy magnez. Płatków drożdżowych możecie używać także jako zagęszczacz do zup, sosów, posypka na kanapki czy składnik wegańskiego "parmezanu" z dodatkiem nerkowców i migdałów. Zdecydowanie polecam spróbować. PROSTE PESTO BAZYLIOWE Składniki: spora garść listków bazylii 1 mały ząbek czosnku
Powiedz dietom niedodajemy cukier sól , pieprz i wyciśnięty praską czosnek . Mieszamy , dusząc około 1-2 minut . Przekładamy na wierzch makaronu ( jak na zdjęciu ) . Na patelni roztapiamy masło, dodać mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewamy mleko ,aż powstanie gładki sos ( jak powstaną grudki , można użyć blendera do ich rozbicia ) . Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut
Ogrodnik w podróżyMyśląc o Włochach odrazu mamy na myśli przepyszne makarony z jeszcze lepszymi sosami.Jeśli wędlina – to oczywiście Prosciutto di Parma czyli szynka parmeńska ( rodzaj surowej , podsuszanej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami )Jeśli sos – to oczywiście pesto ( tradycyjnie wytwarzane w marmurowych moździerzach z oliwy , bazylii , parmezanu , orzeszków piniowych i soli ).A jeśli(...)szynka parmeńska – 2 plastry* ziemniaki – 200 g* duża cebula – 2 szt* oliwa extra virgin – 4 łyżki* bulion warzywny – 300 ml* mleko – 300 ml* makaron muszelki – 50 g* śmietana słodka – 50 ml* natka pietruszki -1 pęczek* parmezan – 2 łyżkiPESTO :* liście bazylii – 1 szklanka* czosnek – 1 ząbek* orzeszki piniowe
Ostra na Słodkoprzepisu, tylko traktujcie go jako bazę wypadową do swojego dania A, że sałatki dobre są na wszystko, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Taka sałatka, szczególnie wzbogacona mięskiem z dobrym sosem, spokojnie wystarcza za cały obiad. Nie jest praco i czasochłonna. Sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, spotkaniach z przyjaciółmi i na co Was jeszcze najdzie ochota ją serwować(...)serem. Jeśli tylko kapustę pekińską zastąpicie np. ryżem czy makaronem, to takie danie z powodzeniem można serwować na ciepło, zapiekając przez chwilę w piecyku czy też podgrzewając w mikrofali. Możecie tutaj dorzucić ogórka, jajko na twardo, awokado, buraka upieczonego – wszystko to, na co macie ochotę. O! Śledzika też Sos to też zwykły klasyk. Odrobina majonezu, keczup, jogurt grecki, przyprawy
Mieszam w Garnkumarchew i seler. Ponadto przysmażyć kawałki boczku i wlać dwa kieliszki czerwonego wytrawnego wina. Tak wiem...ale to jest mój blog i moja wersja dania ;-) Trochę zmodyfikowałam ten włoski sos do spaghetti. Mimo tych moich zmian wyszedł naprawdę smaczny i sycący. Użyłam własnej roboty przecieru pomidorowego , dodałam pokrojoną cukinię i bakłażana. Zioła i parmezan dopełniły całości smaku. Składniki(...)roboty oregano, bazylia, tymianek przyprawa do spaghetti bolognese 15g firmy KAMIS sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku szczypta ostrej papryki słodka czerwona papryka oliwa do smażenia makaron ( spaghetti, tagliatelle) parmezan do posypania ( lub inny twardy ser ) garść czarnych oliwek pokrojonych na plasterki (opcjonalnie) Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie. Dodałam do niej starty czosnek. Lekko posoliłam
potrawyregionalnekoniec gotowania dodajemy chrzan, śmietanę, mieszamy i bezpośrednio na polędwiczki przesiewamy przez sitko mąkę ziemniaczaną. Jak by sos był za rzadki to dodajemy jeszcze mąkę. Mieszamy, jak mamy potrzebę to możemy doprawić solą lub pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami; ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami itd. Po podaniu posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem :-) Smacznego
kruche babeczkiskładników, by przygotować rewelacyjny obiad. Do dzieła! Składniki na 4-5 porcji: – 250g makaronu cannelloni – 250g szpinaku świeżego lub mrożonego – 250g ricotty – 1 cebula – 1 łyżeczka suszonego oregano – szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej – sól, pieprz Składniki do sosu beszamelowego: – 600ml mleka – 50+25g ulubionego startego sera – 50g mąki orkiszowej
Be Fit Be Strongcałości, jeśli większe to kroję w ćwiartki lub w plastry. Smażone pieczarki podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem. Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion i mamy zupę pieczarkową. Pieczarki idealnie się nadają do eksperymentowania w kuchni. Przepis na pieczarki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRobiąc porządki w kuchni, znalazłam duże zapasy makaronów ryżowych. Pora zacząć je wykorzystywać. Nie chciałam klasycznej "chińszczyzny" dlatego zdecydowałam się na dodatek kalarepy i czerwonej kapusty. Azjatyckiej nuty dodaje sezam i sos sojowy. Czytaj więcej
Kasia Sarnażaroodpornego wsypać ugotowany makaron. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić. Gdy już się usmażą dodać do makaronu. Następnie usmażyć kapustę kiszoną z odrobiną kminku oraz pieczarki pokrojone na kawałki. Wszystko dodać do naczynia. Na górę można położyć potarty ser. Zalać sosem i piec w 180 stopniach do czasu roztopienia się sera. Sos Do małej śmietany dodajemy jedno jajko
My World by Dagmara Rekdynią. Oczywiście jest to moja wersja i najpierw to ugotowałem, a potem szukałem nazwy :) Wieprzowe mięso w sosie z warzywami i puree z dyni... Pokrojone mięso smażymy i dusimy,podlewając lekko wodą, aż do miękkości. Włoszczyznę i zamrożone puree gotujemy... Nastawiamy makaron lub ryż czy ziemniaki...Przyprawiamy mięso, sólą, pieprzem, curry, papryką. Miękkie mięso dodajemy do warzyw, również wsypujemy przygotowaną
chleba naszegoUszka z kapustą i grzybami 2. Domowy makaron, np. cienkie nitki 3. Kompot z suszonych owoców Barszcz czerwony na zakwasie Obowiązkową potrawą na ciepło są smażone kawałki karpia oraz karp w sosie piwnym (przepyszny!). Danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale jest naprawdę smaczne - lekko słodkie, aromatyczne. Dania
Ugotowaćnaturalnego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Brokuł gotujemy na pół twardo, zimny kroimy. Ugotowany i przestudzony makaron dodajemy do brokuła. Koperek siekamy. Mięso i ogórka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z jogurtem lub majonezem. Przepysznie smakuje też z sosem czosnkowym
Magiczne Życie Martymakaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do zupy ugotowany makaron oraz boczek. Gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, na środku umieszczamy łyżkę sosu pesto (przepis na domowe pesto jest już na blogu) i posypujemy całość odrobiną świeżych, posiekanych ziół. Zupę można
MyCookBook.plgodziny. Możemy oczywiście gotować więcej, ale aromaty po 2 godzinach powinny nadać już zupie smak. 6. Dodajemy sos sojowy i pieprz, jeśli zupa jest dla nas mało słona, możemy dodać również sól. Chwilę gotujemy, a następnie odcedzamy zieleninę. 7. Podajemy z makaronem bezjajecznym i natką pietruszki. Smacznego! Udanego świętowania po polsku :) Maugo&Paszko
Bananowe Polekurczaka i smażyć, aż pierś będzie biała. Brzoskwinie pokroić na kawałki. Do podsmażonej piersi dodać brzoskwinie i sos cukiniowy. Podlać sokiem z brzoskwiń i dusić przez chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Można podawać z ryżem lub makaronem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżeczką mąki i zarobić na masę, wlać rosołek i mleko, i zagotować. Następnie zalać kaszę w formie sosem i zapiekać w piekarniku na temp. 180 stopni al. 35 minut…. (Można posypać lekko tartym żółtym serem). Zapiekanka z pierwszego przepisu była z makaronem, przepyszna, kolejną wersję wypróbowałam z ryżem.... potem była kolej na kasze. Jest PRZEPYSZNA, wrzucić można co tam się
Tradycyjna kuchnia inaczejPostanowiłam przygotować wariant z mieszanką smaków raczej niż dominującym smakiem ryby. Zneutralizowałam go dodając paprykę, dymkę i makaron jajeczny. Zupa jest smaczna i pożywna - z powodzeniem może samodzielnie stanowić lekki obiad czy kolację. Miłośnikom ostrej kuchni polecam doprawienie ulubionym ostrym, azjatyckim sosem
Milion Smakówsię makaron. Przekładamy makaron z powrotem do garnka i dodajemy kremówkę oraz 4 łyżki wody z makaronu. Mieszamy, aż śmietanka zacznie bulgotać Zdejmujemy garnek z ognia i dorzucamy łososia podzielonego na kawałki oraz rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym ( jeśli sos będzie za gęsty dodajemy więcej wody ). Całość mieszamy. Od razu podajemy, smacznego
Moje Kuchenne RewelacjePierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO Aromatyczne flaki z boczniaków
MarciochaKucharzy