Składniki: polędwiczki kurczaka 50 dag, śliwki bez pestek 10 sztuk, kasza gryczana 1 woreczek, rozdrobniona papryczka chilli suszona z pestkami 1 łyżka, vegeta 1łyżeczka, pieprz ziołowy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 sztuki kotlet schabowy bez kości, 1 sztuka jajko, - sól, pieprz do smaku, - ile potrzeba tarta bułka z mąką pszenną, 1/4 kostki smalec, 1 szklanka
W Mojej Kuchni LubięOstatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z
kuchnia doskiPrzeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tak jak i u niej wyszło mi sporo tego sosu. Niecałe 3 litry. Nie martwcie się ja jej blogu znajdziecie przepisy i porady jak wekować sosy i inne dania. Olga jesteś niesamowita. SKŁADNIKI: 2 marchewki- pokroić w słupki 1 czerwona papryka- pokroić w słupki 1 puszka ananasa- pokroić w kostkę (zachować syrop) 1 pomarańcza- wycisnąć(...)łyżki cukru trzcinowego spora garść grzybków mun TaoTao- zalać wrzątkiem i pokroić w paseczki garść kiełków fasoli mung 1 szklanka wody 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej sól i pieprz makaron ryżowy muszelki TaoTao PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiam cukier (użyłam woka). W momencie gdy cukier staje się płynny dodaję syrop z ananasa, sok z cytryn i pomarańczy. Mieszam. Gotuję
ClauditteMissCookingpodaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski. Bardzo lubię zioła w kuchni. Kiedyś, gdy dopiero zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, do przyprawiania używałam gotowych sosów z torebki, teraz
Rozpustne gotowaniedodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca i/lub sok z limonki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z makaronem dwujajecznym lub ryżem jaśminowym i ewentualnie posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! :) P.S. Jeśli chcecie dodać groszek
Tajskie smakiprzecież wszystkiego na hormony się zwalić nie da: street food. Naparzyłam się na wszelkiego rodzaju programy o jedzeniu z ulicy, ślina mi ciekła jak buldogowi. Śniły mi się burgery, makarony, robaki w cukrze, gotowane kukurydze i inne cuda na patyku. Przecież te dwa i pół miliarda ludzi, którzy dzień w dzień korzystają z ulicznego jedzenia nie może się mylić. Podążając(...)jest jedzenie w pudełkach, konkretnie makarony. Panie i Pany przed Państwem makaron z krewetkami za zł 28. Tu zaczęłam żałować, że nie mamy takiego sprzętu jak w CSI. Możesz powiększać do ukitranej śmierci, żeby zobaczyć jakiś szczegół. Może to pozwoliłoby nam dogrzebać się do krewetki. Zapiekanki utopione w sosie Fanex’u. Kiełbasa zimna jak serce pani w Urzędzie skarbowym
ladykitchenPrzepyszny łosoś w glazurze imbirowej, z warzywami i chińskim makaronem- to propozycja na letni , zdrowy i lekki obiad, który zajmuje chwilkę by zrobić, a jego smak pozostaje z nami na dłużej. Polecam :)Zaczynamy(...)Składniki:ok 1 kg łososia200 gr pieczarek1 czerwona paprykawiązka szparagówszczypior2 łyżki oliwy z oliwekglazura:3 łyżki sosu sojowego3 łyżki octu winnego1 łyżka pasty curry1 łyżka pasty imbirowej- lub startego imbiru1 łyżka suszonego czosnku- lub świeżego Wykonanie: Składniki na glazurę mieszamy- i smarujemy poporcjowanego łososia. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 12 min.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone
Smaki Edytypieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi – takie są moim zdaniem najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami lub z makaronem czy z ulubioną kaszą. To kto nabrał ochoty? Bitki wieprzowe z szynki(...)środka liście laurowe, ziele angielskie, wyciśnięte ząbki czosnku oraz tymianek. Dodajemy koncentrat i paprykę. Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 60-70 minut. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Jeśli lubimy, sos możemy zagęścić mąką, ale taki naturalny jest wspaniały. Danie podajemy posypane pokrojoną natką pietruszki. Post Bitki wieprzowe z szynki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumięsa puszka pomidorów krojonych Łowicz koncentrat pomidorowy Łowicz 2 l bulionu warzywnego sól pieprz beszamel: 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, mleko, szczyypta gałki muszkatołowej natka pietruszki makaron Wykonanie: W garnku przygotować bulion warzywny. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawą. Uformować małe kulki i obtoczyć je w mące pszennej. Klopsy wrzucać na gotujący się bulion i gotować(...)czas mieszając. Doprawić gałką muszkatołową. Sos beszamelowy wlewać powoli do bulionu, cały czas mieszając. Jeżeli utworzą się jakieś grudki to zbieram je sitkiem. Następnie dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Można dodać tylko koncentrat lub przecier. Ilość należy regulować według własnego smaku. Gotować przez chwilę. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podaję z makaronem i posiekaną natką pietruszki
zadanie-gotowanieSkładniki: makaron papardelle 1/2 opakowania, prawdziwki 3/4 kg, masło 1/4 kostki, cebula 1 duża, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana gęsta 200 ml, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, ząbkami noża można szybko oczyścić grzyby bez dużego ich ubytku: #MyVictorinox prawdziwki oczyścić, szybko opłukać, pokroić na kawałki, zalać wodą i gotować(...)pojemniczki i zamrażam na zimę do bigosu, sosu, zupy cebulę pokroić drobno i na maśle podsmażyć na złoto, wsypać grzyby z durszlaka, kostkę rosołwą, można dać z 3/4 szklanki wody i dusić na średnim ogniu z 15 minut wlać śmietanę i doprowadzić do zagotowania, na koniec dodać pieprz mielony makaron pappardelle ugotować wg opisu na opakowaniu, wylać na durszlak
W Mojej Kuchni Lubięząbki czosnku przeciśniętego w prasce, kawałeczek utartego imbiru, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, 5 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżeczkę cukru. Ostatnie 2 min dusimy pod przykryciem... Potem dorzucamy pulpety na minutę i serwujemy na gorąco. Podajemy z ryżem, makaronem albo bez dodatków. Jest to smaczna słodko kwaśna wieprzowina, z woka ... Polecam ! Smacznego
chleba naszegoMakaron mie jest jednym z elementów kuchni azjatyckiej. Jest sporządzany z mąki pszennej i ma postać grubych nitek. Jest świetnym dodatkiem do kurczaka i warzyw. Danie przyprawiam sosem sojowym, chilli
BullioPrzepyszne pesto bazyliowe domowej roboty 🙂 Idealne na kanapki do makaronów lub pizzy. Polecam każdemu, kto lubi prawdziwą włoską kuchnię. Czas wykonania: 20 min Ilość
KuchniaWeDwoje.plręką. Tradycyjnie zupę kurkową podaję z ziemniakami, całym mnóstwem ziemniaków (!), choć można również zastąpić je drobnym makaronem. Do tego kremowa śmietanka, kilka łyżek świeżo siekanego koperku i natki pietruszki oraz suszony majeranek, i talerz parującego szczęścia gotowy :D P.s. W przepisie na obłędny sos kurkowy znajdziecie fajny sposób na oczyszczanie kurek. Polecam Wam również znakomite kluski leniwe z kukami :) SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki makaron Chow Mein 1/2 paczki papryka czerwona 1 szt bakłażan 1/2 szt pieczarki 4-5 szt filet z łososia 200 g krewetki 150 g kalmary 100 g sos rybny sos … Czytaj dalej Chow mein z owocami morza i łososiem
czarrna od kuchniPyszne połączenie składników Składniki 1 filet z kurczaka 250 g makaronu pełnoziarnistego 1 kulka mozzarelli 1 kostka serka topionego śmietankowego 1 cebula 2 ząbki czosnku tarty parmezan papryczka chili sól, … Czytaj dalej Spaghetti pełnoziarniste z kurczakiem w sosie serowym
czarrna od kuchnikoniec gotowania dodaj ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i wsyp zioła prowansalskie, dobrze wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę ciepłej wody. Jeśli chcesz zyskać bardziej paprykowy smak dodaj jeszcze trochę mielonej papryki. Duś jeszcze kilka minut. Świetnie pasuje do ryżu, makaronu, do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push
Anioszek w kuchniprzyprawą Gyros. Studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. Brokuł sparzamy gorącą wodą, dzielimy na mniejsze cząstki. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy sosem majonezowym, doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie moimi oczamidodatkiem czosnku niedźwiedziego, wyglądał bardzo ładnie, byłam ciekawa jego smaku. Nie chciałam "zadusić" go ciężkim, wyrazistym sosem, przygotowałam lekki dodatek w postaci kurczaka, pieczarek i rukoli. Wyszło bardzo smaczne danie, do tego szybkie i pożywne, a przy tym nie za ciężkie:) składniki: opakowanie makaronu tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim podwójna pierś kurczaka ok 300 g pieczarek pęczek rukoli odrobina soku
6niebopatelni nie było wody. W szklance wymieszać śmietanę z żółtkiem, solą i pieprzem. Odstawić. Makaron odcedzić i delikatnie przepłukać pod zimną wodą. Wrzucić na patelnię do cukinii i kurek. Wymieszać. Zdjąć z ognia i wlać śmietanę z żółtkiem. Dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki postawić na małym ogniu i mieszać, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić, jeśli to konieczne
CookYourselfgłówne (58) Dekoracje (14) Desery (37) FILMY (1) Gril (4) Grzyby (4) Kreatywnie (6) Lecza (6) Makarony (5) Mufinki (6) Napoje (8) Owoce morza (2) Pasty do pieczywa (9) Pasztety (8) Piekarnia (6) Pizza (3) Przetwory (9) Przystawki (43) Ryby (14) Sałatki (33) Sosy (3) Surówki (5) Torty (5) warzywa (15) Wegetariańskie (38) Zapiekanki (3) Zupy (17) Świąteczne kilmaty
Jadło i czytadłokurczakiem i czerwoną fasolą II Sałatka z ananasem i szynkąSałatka śledziowa na różowoSałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka makaronowe gwiazdki z warzywami i wędliną Sałatka świąteczna Sałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka warstwowa z tuńczykiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka gyros Sałatka gyros z sosem czosnkowym
Kuchnia domowa AniMiałam szpinak, miałam domowy serek a la ricotta, wyszły bardzo smaczne kluski. Podałam z pomidorowym sosem, ale można je po prostu polać
Stare Garywrzuciłem makaron cannelloni na około 1,5 minuty. Po tym czasie wyłowiłem go z wody. Rurki makaronu nadziewałem farszem mięsnym i szpinakiem z mozzarellą (po 5 sztuk każdego rodzaju), a następnie ułożyłem na przemian w posmarowanym oliwą szklanym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylałem sos pomidorowy, a następnie 150 gram pokrojonej w cienkie plastry mozzarelli. Posypałem około 20 kaparami i umieściłem
Wyprawy kulinarnegotowania: Na sam początek eksperymentów z naczyniem był szybki obiad...biała kiełbasa gotowana ..w sosie pomidorowym.. Do pieczenia: Następnie był chlebek..piekłam go w naczyniu wyłożonym papierem...ale następnym razem upiekę i bez papieru.. Do zapiekania: Pyszna zapiekanka ..z makaronu , brokuła... Zapiekane naleśniki.. Do podgrzewania: Kotlety mielone z dodatkiem dyni.. Przepisy będą wkrótce na blogu
Moje domowe kucharzeniesmacznie to temat przewodni tego lata w mojej kuchni. Mało u mnie kuchni meksykańskiej, wybieram makarony. Jednak domową tortillę zrobić muszę i kropka. Przepis będzie na blogu na pewno. Składniki : * 2 tortille pszenne * filet z kurczaka * ulubione przyprawy * 20 dag sera żółtego * sos pomidorowy Przygotowanie : Kurczaka przyprawić, zgrillować. Odstawić do przestygnięcia, pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnie, zmniejszyć
Magiczne Życie MartyJakis czas temu na blogu Pieprz czy wanilia Malgosia prezentowala ravioli zapiekane w sosie pomidorowm. Jej zdjecia byly tak apetyczne, ze nie moglam przestac o nich
Przysmaki Karolki