Uwielbiam zapiekanki, bo można w nich wykorzystać właściwie wszystko, co mamy akurat w lodówce 😉 Przedstawiam przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem, szpinakiem, kukurydzą i pieczarkami. Całość
Bulliomoczenia można wykorzystać do zup lub sosów. Zupy nie można nazwać ze smardzów, gdyż miałam tylko 3 sztuki, co prawda bardzo duże, ale są tylko jednym ze składników tej zupy. Do przygotowania zupy ze smardzami, która jest pikantna wykorzystałam domową pastę paprykową , domowy rosół , który został z niedzieli i ugotowany drobny makaron, który można zastąpić ziemniakami lub kaszą. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeżeli macie ochotę możecie podać ją z makaronem lub ryżem, chociaż zupa jest całkiem gęsta. Ps. Pan Mąż stwierdził, że smaczna tylko za bardzo mu kokosem czuć haha! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 świeże pomidory w sezonie, poza koncentrat pomidorowy 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 1 puszka mleka kokosowego łyżka słodkiego sosu chilli 250 – 300 ml bulionu roślinnego
Szybko Tanio Smacznieprzyprawy , oraz fasolę w puszcze w sosie pomidorowym i zagotowujemy to wszystko razem , kiedy się zagotuje , mieszamy do czasu do czasu aby nam się fasola nie przypaliła , gotujemy około 10 minut wszytko razem . Jak mięso nam się dobrze połączyło z fasolą , po 10 minutach solimy do smaku , i podamy np z makaronem , ziemniakami , bądź z kopytkami . Smacznego
Mój SmakLasagne jest to rodzaj makaronu na bazie którego robi się różne zapiekanki, ale myślę, że każdy to wie :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na lasagne ze szpinakiem jako, że szpinak nie jest sam w sobie dość wyrazisty w smaku to warto go podkręcić innymi dodatkami. Ja dodałam prosciutto, ricottę, sos pomidorowy doprawiony bazylią i wierzch posypałam mozzarellą. Czytaj więcej
Biały fartuszekszparag. Górę szparag odstawić na później. Dodać sos sojowy ciemny, pastę curry i smażyć mieszając co jakiś czas.Wlać wywar warzywny lub 1 litr wody plus 1 duża kostka rosołowa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Jak warzywa będą już miękkie dodać końcówki szparag. Gotować minutkę. Wlać mleczko kokosowe, dodać makaron ryżowy, wymieszać i gotować następne kilka minut
Kuchnia PokoleńJeśli jak ja nie lubicie wyrzucać jedzenia, to jest to przepis idealny dla Was. Pasta z liści rzodkiewki dobrze sprawdza się jako pesto do makaronu, a
Kucharzycamozzarella 1 jajko bułka tarta sezam olej Makaron ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Jajko rozmieszać mikserem. Rozdrobnionego dorsza połączyć z pokrojonym w kotkę (drobną) serem oraz połową jajka. Rurki nadziać farszem obtoczyć w jajku i następnie w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. Można podawać z sosem
Di gotujezupy - na koniec dorzucamy cukier, sos sojowy oraz sok z limonki UWAGA: przed nalaniem dokładnie mieszamy, inaczej na dnie zostanie imbir, cebula, czosnek, trawa cytrynowa i przyprawy przez co ostatnia porcja będzie ciężka do zjedzenia a pierwsze nie będą tak aromatyczne SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Rozgrzewająca zupę kokosową z makaronem <klik> Zobacz
Pora na pora i pomidoraobiad ;) Takie pulpety będą pasować do makaronu, pieczonych ziemniaków lub tak jak w moim przypadku do pieczonej marchewki ;) Życzę udanej słonecznej soboty ;) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 3-4 łyżki sera chudego Emilka sól, pieprz (na oko;) ) 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5-1 łyżeczka ostrej papryki sos : 1 słoik koncentratu +1 szklanka wrzątku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćząbek czosnku sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Brokuły podzielić na malutkie różyczki i gotować na parze przez 5 minut (gotowanie na parze spowoduje, że nie straci koloru). Fasolkę odcedzić i przelać zimną wodą. Z majonezu, jogurtu, musztardy i zmiażdżonego ząbku czosnku przygotować sos, dodać do składników sałatki, przyprawić
Jadło i czytadłoBardzo lubię wszelkiego rodzaju gulasze, a ten jest wyjątkowo pyszny – z moimi ulubionymi boczniakami, zagęszczony chlebem razowym, z lekką nutą musztardy. Można podawać z makaronem, pieczywem
e-PrzepisyKulinarnelanymi kluskami lub makaronem. składniki:korpus i wszelkie pozostałości z upieczonej gęsi + ew szyja2 marchewki3 - 4 pietruszki1 mały seler lub 1/2 dużego 2 duże cebule1 duży lub 2 mniejsze pory1/2 główki czosnku5-6 ziarenek ziela angielskiego10 ziarenek pieprzu 5 goździków3 listki lauroweparę gałązek lubczyku (opcjonalnie)liście selera (opcjonalnie)sos sojowy (opcjonalnie)sól2500
Stare Garypodzieliła się ze mną przepisem na pyszny sos, który używa do wszystkiego od mięs po kanapki, a jej syn zamiast keczupu także do wszystkiego. Zrobiłam i fakt jest genialny. Córce bardzo zasmakował, więc dorobiłam drugą porcje, bo naprawdę jest warto mieć go na zimę w zapasie. Idealny do wszystkiego. Zjedliśmy z nim makaron z piersią kurczaka, był super obiad. Zapraszam
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejna odsłona bobu- tym razem zapiekany z makaronem. Nie mogłam się powstrzymać od stworzenia takiego przepisu, jeszcze jeden całkiem ciekawy świta mi w głowie... ale to już niebawem!Składniki 500 gram bobu, ugotowanego, obranego ze skórki 50 gram zielonej fasolki szparagowej- ugotowanej, pokrojonej w centymetrowe kawałki pół małej papryki zielonej pół papryki czerwonej trzy łyżki masła (jedna(...)dwie łyżki śmietany 12% dwie łyżki bulionu/wody gałka muszkatołowa Zaczynamy od ugotowania i obrania bobu oraz ugotowania zielonej fasolki. Ja zawsze na początku lubię przygotować beszamel- ba! mój ukochany sos!. W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę przez chwilę. Dodaję mleko i cały czas mieszam by nie powstały grudki. Gotujemy sos tak długo aż zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem
Mango Papaja