soczewicy 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 3 łyżeczki sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej, porządna garść suszonego oregano i garść bazylii, pół łyżeczki płatków chilli. NA MAKARON: 75 g makaronu spaghetti/ 1 porcja 1 łyżka tartego parmezanu na porcję świeża bazylia(...)dente, odcedzić zachowując ok. 1 łyżkę wody z makaronu na porcję. Do garnka po makaronie włożyć odpowiednią ilość porcji sosu, zagotować, dodając w razie potrzeby wodę z makaronu aby sos miał odpowiednią konsystencję. Makaron można dodać bezpośrednio do sosu w garnku lub wymieszać, lub polać nim makaron już na talerzach, posypać parmezanem i posiekanymi ziołami
Calzonella.comJeden z moich ulubionych sosów do makaronu. Kremowy, aromatyczny i pełen cudownych żółto-pomarańczowych kurek :) Świeże oregano fantastycznie komponuje się z kurkami, a białe wino idealnie dopełnia smak sosu. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI (4 porcje) 300g świeżych kurek 2 nieduże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny kila gałązek świeżego oregano 200 ml śmietany(...)chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - najlepszy jest al dente. Gotowy sos podajemy z makaronem. Smacznego
DefinicjaSmakuDziś zapraszam Was na przepis na pyszny obiad. Uwielbiam sosy mięsne z szynki, w szczególności w towarzystwie makaronu. Takim obiadem nakarmicie całą swoją rodzinę. Spróbujcie. Składniki: około(...)szynki 1 cebula tłuszcz do smażenia (u mnie margaryna) ziele angielskie 4-5 sztuk 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku woda + mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu makaron świderki (u mnie Lubella ) Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na tłuszczu. Ja całość przygotowuję w żeliwnym garnku. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli
Słodkie okruszkichce się pół dnia stać w kuchni i gotować. Ja taki miałam właśnie dzisiaj. Dobrze jest wtedy mieć jakieś ,,wyjście awaryjne''. I włąśnie takim wyjściem awaryjnym może być makaron z sosem serowym. Danie smaczne i sycące, a zrobić je można w 15 minut. Gorąco polecam! Składniki: 500g makaronu (u mnie penne pełnoziarnisty) 75g masła 3 łyżki mąki 3 szklanki(...)mieć gładką kremową konsystencję. Doprawić sos solą, pieprzem, gałką muszkatołową i jeśli ktoś lubi to może dodać ulubione świeże zioła. Makaron odcedzić i przesypać spowrotem do garnka. Do makaronu wlać sos i wszystko razem wymieszać. Od razu nakładać na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
kuchnia doskiczosnkiem, przyprawić curry i chwilkę razem podsmażać.Do podsmażonej masy czosnkowo-tuńczykowej dodać śmietanę, wymieszać i chwilę jeszcze wszystko razem podsmażać.Sos przyprawić solą i pieprzem.Do ugotowanego makaronu dodać sos tuńczykowy i dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest(...)śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką
Gospodyni Miejskacrumble . Zaś najprostrzym sposobem na wykorzystanie niesolonych pistacji jest dzisiejsze pesto pistacjowe, pyszne z makaronem, ale również wspaniałe rozmarowane na toście, filecie ryby albo użyte jako oryginalny sos do pizzy . Sam makaron z pistacjowym pesto byłby smakowitym, pełnym daniem, ale postanowiłam go podkręcić dodatkiem łososia i zielonego groszku. Do pesto dodałam więc nuty smakowe, które idealnie się z nimi(...)uzupełniają - cytrynę oraz świeżą miętę. Makaron z pesto pistacjowym i łososiem robi się prościutko, a w efekcie otrzymujecie smaczne, sycące danie - makaron i kawałki łososia skąpane w pysznym, kremowym sosie! :) Makaron z pesto pistacjowym i łososiem Składniki / na 4 porcje: pesto pistacjowe: 100 g niesolonych, wyłuskanych pistacji Pistacje.pl pęczek świeżej bazylii pęczek świeżej mięty dwa ząbki czosnku sok z połowy
Chilli Czosnek i Oliwamakaron rureczki długie 1 op 1 jajko na sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów całych 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy Pfeffer Gold - SKWORCU w składzie (cebula płatek, pieprz czarny, sól, kminek, papryka, czarnuszka, imbir, kolendra, lubczyk, pieprz cayenne, pasternak) 3/4 szkl rosołu lub wody kilka suszonych grzybków sól sos beszamelowy(...)pokryty. W brytfance rozłożyć papier do pieczenia lekko posmarować tłuszczem i ułożyć równiutko rurki makaronowe wzdłuż formy. Na nim połowę sosu bolońskiego, następnie znów makaron i kolejna warstwa sosu bolońskiego, znów makaron i cały sos beszamelowy. Można posypać wierch żółtym serem. Zapiekać ok 40 min w temp 180 st Dzięki Skworcu jestem szczęśliwą posiadaczką wielu
Gotowanie jest łatwetygodniu zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, dlatego warto mieć kilka łatwych, szybkich, sprawdzonych i przede wszystkim smacznych przepisów. Taki jest właśnie ten makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem sera i chrupiących kurek:) Składniki: 250g makaronu świderki ( u mnie Międzybrodzki), 300g kurek, szklanka śmietanki 36%, 100g żółtego sera, ząbek czosnku, cebula, sól(...)dodać zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron polany sosem
Z miłości do słodkościPolecam pyszny szpinakowo serowo-śmietanowy sos do makaronu. Połączenie świeżego szpinaku, sera pleśniowego, suszonych pomidorów i czosnku jest rewelacyjne! Składniki: około 0,5 kg świeżego szpinaku 6-8 szt. suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku 1 duża lub 2 małe cebule kawałek sera lazur lub innego ulubionego oliwa z oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów(...)Posoliłam i chwilę podsmażyłam. Dodałam szpinak. Liście szpinaku stopniowo zmniejszały swoją objętość. Wkruszyłam ser lazur. Ser stopniowo cudownie się rozpuszczał. Wlałam śmietanę. Doprawiłam pieprzem i solą. Wsypałam do sosu ugotowany makaron. Wymieszałam i posypałam parmezanem. Gdy uznacie, że sos jest za gęsty, można dodać jeszcze śmietany i/lub wody z ugotowanego makaronu. Smacznego
potrawyregionalnemałych słoiczkach których cena początkowo może przerazić, jednak dobre pesto jest tak intensywne że stanowi całkiem tanie jedzenie. Jest ono również bardziej wyszukanym daniem niż powszechnie jedzone makarony z sosami pomidorowymi. Składniki: -około 100g ulubionego makaronu (ja akurat miałem pełnoziarniste świderki co nie było najlepszym rozwiązaniem, no ale co poradzę) -dwie łyżeczki (pół małego słoiczka) pesto -dwie łyżki oliwy -jedna(...)bazylia zawarta w pesto w wysokich temperaturach robi się gorzka. Należy dokładnie wymieszać pesto z cebulą i oliwą znajdującą się na patelni, tak aby ułatwić późniejsze wymieszanie się sosu z makaronem. Odcedzony makaron również powinien wylądować na patelni i tam zgodnie z praktyczną zasadą kuchni włoskiej powinien zostać połączony z sosem. Jeśli jest taka potrzeba dosalamy i pieprzymy do smaku
Tanie przepisy studenckieMakaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.Z dodatkiem ostrej papryczki chili.W nim zatopione rurki makaronu.A całość oprószona startym parmzeanem.Aromatyczny, inny, pyszny!Polecam!Składniki:250 g makaronu penne;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g);1 średnia, czerwona cebula(...)Wymieszać, posolić i dusić na małym ogniu przez około 20 minut.Sos przyprawić solą i pieprzem.Gotowy sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem. Dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.Makaron z sosem podawać gorący, oprószony drobno startym parmezanem i (ewentualnie) przyozdobiony listkami bazylii.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej
Gospodyni MiejskaZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym...Dwie warstwy sprężystego makaronu penne.A między nimi podsmażone mięso mielone z cebulą.Całość zatopiona w aromatycznym sosie pomidorowym.I oprószona po wierzchu stratą mozzarellą i parmezanem.Pychota!Składniki:400 g makaronu rurki (surowego);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;2 puszki krojonych pomidorów (każda(...)słodką i ostrą paprykę, i jeszcze całość przez chwilę podsmażać.Na koniec sos mięsno-pomidorowy doprawić solą i pieprzem do smaku.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 makaronu, na makaron wylać sos z mięsem, sos przykryć pozostałym makaronem i oprószyć po wierzchu startą mozzarellą i parmezanem.Zapiekankę (bez przykrycia) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni Miejskaświetne kombi…Okazało się, że nawet miałam kolorowe resztki lasagne, szpinakowe i pszenne. Obiad jak się patrzy nawet go zdążyłam sfotografować przy stole. Bardzo lubię włoskie sosy do makaronu. Włosi mieszają pomidorowy sos z ricotta. Ja też tak często robię ale akurat skończyła mi się ricotta, więc zastąpiłam kozim twarogiem. Sos wyszedł bardzo smaczny. Szarpane lasagne Składniki(...)pomidory z puszki, dodaj pokrojone liście bazylii i oregano. Następnie dodaj pokruszony kozi twaróg. Zagotuj mieszając sos do rozpuszczenia sera. Dopraw solą i pieprzem i gotuj sos przez 5 minut. Zagotuj wodę na makaron, lekko posól. Połam suche lasagne i wrzuć na wrzątek. Gotuj przez 8 minut po czym odcedź. Lasagne zapiekłam na żeliwnej patelni. Na dno patelni lub żaroodpornego
codojedzeniatego dania jest wyjątkowy , połączenie cudownych kurek z delikatnym sosem śmietanowym i wyraźnym akcentem czosnku tworzy bardzo smaczną potrawę, którą z pewnością warto przygotować w naszych domach. Makaron z Kurkami w Aksamitnym Sosie Śmietanowym - Składniki: ok. 300 g makaronu Lubella Gniazda nitki - Nidi cappelini Sos Kurkowo-Śmietanowy: 3 00 g kurek (mogą być także mrożone) 3 00 ml śmietanki(...)cebula 3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 3 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz, tymianek 3 łyżki kwaśnej śmietany Makaron z Kurkami w Aksamitnym Sosie Śmietanowym - Sposób przygotowania: Sos Śmietanowo- K urkowy : Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek . Gdy się zrumieni dodajemy kurki ( większe kroimy w kostkę ). Gdy grzyby przesmaż
Słodka Stronaprawdziwe bogactwo makaronów. Poszczególne rodzaje różnią się między sobą nie tylko wielkością, kształtem czy ogólnie wyglądem. Różnica polega również na ich zastosowaniu. Trudno bowiem wyobrazić sobie klasyczny sos bolognese serwowany z makaronem cannelloni, a pesto podawane z makaronem orzo. Spaghetti Spaghetti to makaron, który stanowi podstawę kuchni włoskiej. Doskonale znany również w Polsce, serwowany jest z gęstymi sosami, np. bolognese(...)dań na bazie pomidorów. Fiocchi Fiocchi to rodzaj makaronu, który w Polsce nie cieszy się dużą popularnością. Swoim kształtem przypominają malutkie sakiewki z nadzieniem w środku. Taki makaron najlepiej smakuje ze śmietanowymi sosami, np. z dodatkiem sera gorgonzola. Rigatoni Rigatoni to makaron, który kuchnia włoska uwielbia i ceni. Swoim wyglądem przypomina długie prążkowane rurki, nawiązując do klasycznego penne. Jednak
Tradycyjna Kuchnia