patrząc tylko na te zdjęcia, a Wy? Mac and cheese to szybka zapiekanka makaronowa. 30 minut wystarczy w zupełności aby je przyrządzić. Zaczynam zawsze od gotowania makaronu, a potem zabieram się za sos. Do mac and cheese najlepiej pasuje w miarę drobny makaron. Wypatrzyłam w sklepie kolejny makaron z mąki durum zwany trottole. Makaron musi być ugotowany al dente(...)trzepaczką do sosów. Dodaj utartą mozzarella i cheddar. Gotuj sos powoli i mieszaj aby się nie przywarł. Dopraw solą, pieprzem, dodaj pokruszony boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek i makaron. Jeśli sos jest za gęsty dodaj trochę wody od gotowania makaronu. Wymieszaj i zagotuj. Zrób łyżką cztery wgłębienia i napełnij je jajkami. Posyp resztą sera i wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika
codojedzeniaogniu 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz mieszanką śródziemnomorską. W między czasie sporządzić sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku , dodać mąkę cały czas mieszając. Uważać by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewać mleko. Doprawić solą , pieprzem i gałką. Przygotować makaron według(...)zaleceń producenta. Przeważnie makaron kładzie się suchy ja jednak zawsze i każdy makaron do lazanii obgotowuję 2-3 minutki. W żaroodpornym naczyniu układać kolejno sos mięsno-pomidorowy, płaty makaronu, sos mięsno-pomidorowy, sos beszamel, płaty makaronu itd. Na wierzchu powinien znaleźć się sos beszamel posypany parmezanem. Piec w 180°C około 35 minut
Pysznie & Piękniemakaronem. Jeżeli używasz świeżej fasolki, dodaj ją do makaronu na 5-6 minut przed końcem gotowania. Czosnek rozgnieć przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Sos dodaj do gorącego makaronu i fasolki i wymieszaj. Gdy makaron i fasolka przestygną, dodaj do nich pozostałe składniki: pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojone oliwki, mieszankę sałat oraz tuńczyka podzielonego na kawałki. Delikatnie wymieszaj(...)bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze (taki mały pojemniczek od blendera ręcznego), dopraw solą i pieprzem. Dodaj tyle oliwy (i ewentualnie zimnej wody), aż uzyskasz rzadką konsystencję sosu. Gdy makaron się ugotuje, wymieszaj go z sosem pietruszkowym i odstaw do przestygnięcia. Makaron wymieszaj z odcedzoną fasolą z puszki oraz pokrojonymi papryką, selerem naciowym i pomidorkami z puszki. Na koniec
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj prosty, ale bardzo syty przepis na obiad. Makaron, brokuł i sos brokułowo-serowy bez sera! A to wszystko zapieczone pod lekko pikantną chlebową pierzynką :) Zapiekany makaron z sosem brokułowo-serowym Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: ok. 160-200 g makaronu (u nas bezglutenowy makaron z soczewicy - do kupienia na senza.pl ) Sos: 3/4 średniego brokuła 2 ząbki czosnku(...)oliwę, przyprawy i migdały. Całość miksujemy, aż chleb się rozdrobni, ale nie na zupełną "miazgę". Ugotowany makaron układamy na spód naczynia, w którym będziemy piec naszą zapiekankę. Na makaron wykładamy sos oraz pozostawione różyczki brokuła. Wierzch posypujemy przygotowaną wcześniej "posypką" oraz płatkami drożdżowymi. Pieczemy ok. 5-10 min w 180*C. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polemamy ich świeżych przez cały rok.. Przypuszczam, że byłyby u mnie częstym elementem dań, takim, jakim są pieczarki. W ten sposób, chciałabym zaproponować lżejszą, odchudzoną wersję sosu kurkowego z makaronem, który smakowo nie odbiega od tradycyjnego z użyciem 30%-owej śmietanki. Składniki na 3 porcje. Składniki: - 250g makaronu razowego - 200g kurek - 1-2 cebule - 80ml śmietany 12% - 50ml wytrawnego(...)kurek, by nam się nie zważyła) wraz z winem i posiekaną natką pietruszki. Gotujemy do zredukowania sosu o połowę. Doprawiamy, dosypujemy płatki, by zagęścić sos i podajemy wraz z makaronem. (Sos możemy podawać na makaronie lub wcześniej wymieszać go z makaronem na patelni) Posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem. Smacznego
Be Fit Be StrongBędziemy potrzebować: 200 g grubego makaronu (kokardki, rurki, świderki, czy co tam akurat macie) 500 g pomidorowej passaty (lub zmiksowanych na gładko pomidorów z puszki) 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki mleka (może być też płynna śmietanka) 2 puszki tuńczyka w kawałkach (najlepiej w sosie własnym) - łączna masa ryby to 260 g ok. 50 g ciemnych oliwek przyprawy: sól morska(...)taki oto sposób pyszny, kremowy sos robi się właściwie sam, a my możemy w tym czasie pokroić oliwki (w niezbyt cienkie plasterki), a tuńczyka odcedzić z zalewy. Makaron gotujemy w sosie do miękkości (zazwyczaj zajmuje to trochę więcej czasu, niż producent podaje na opakowaniu, dlatego należy go sprawdzać). Gdy sos zacznie się wchłaniać i gęstnieć dobrze jest częściej mieszać
Ratunku obiadDziś na obiad polecam Wam piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem . Sycące, pyszne, a z podanej porcji można spokojnie wykarmić całą rodzinę. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto spróbować Takie mięso w sosie można oczywiście podać z ziemniakami, ale polecam Wam spróbować wersji z makaronem. Mały makaron łazankowy od EkoMak sprawdził się tu idealnie. Moja rodzina była(...)łyżeczka pieprzu 1 łyżka przyprawy do kurczaka* 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta soli ziołowej 2 duże liście laurowe 2/3 szklanki wody (lub mniej jeśli lubicie ciut gęstsze sosy) makaron łazankowy – u mnie 12 jajeczny z jaj przepiórczych łazanka z kurkumą Makaron Babuni EkoMak opcjonalnie – koperek do podania *skład tej, którą używam: papryka słodka, sól, cukier
Słodkie okruszkitrochę sera i śmietany a powstał pyszny sos, którym zajadała się cała rodzina. Polecam wszystkim wielbicielom makaronów oraz kurek - na pewno się nie zawiedziecie :-) Makaron z kurkami w sosie serowo-śmietanowym MAKARON Z KURKAMI W SOSIE SEROWO-ŚMIETANOWYM 400 g makaronu świderki 2 cebule około 350 g kurek 100 g sera gorgonzola 1/5 szklanki śmietany 12 % 2 łyżki oleju sól(...)sosem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, cały czas mieszając jeszcze chwilę podgrzewamy. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu - mieszamy. Przed podajemy posypujemy odrobiną płatków chilli. Makaron z kurkami w sosie serowo-śmietanowym SMACZNEGO
peggiwkuchnibył zbyt gęsty, gotując go na małym ogniu, cały czas mieszając, wlewać małym porcjami mleko, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Na patelnię z sosem serowym wrzucić kurczaka i różyczki brokuła i wymieszać. Dodać makaron i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zdjąć z ognia. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja(...)osób. W zależności od upodobań można zwiększyć ilość kurczaka i/lub zmniejszyć ilość brokuła. Do sosu należy użyć mozzarelli dobrej jakości - złej jakość nie rozpuści się dobrze i sos będzie miał grudkowatą konsystencję. Makaron i brokuła należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem kurczaka i sosu
Gospodyni Miejskakażdych ilościach. Dla mnie takim produktem są pomidory, nie tylko świeże, ale często w postaci pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie na ich bazie. Sosy do makaronów, gulasze lub choćby fasolka z sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej kuchni. Zimą z oczywistych względów nie korzystam ze świeżych pomidorów(...)przecieru preferujesz. Może to być 15 minut, może też być 1 godz. Oprócz soli możesz dodać do passaty czosnek, zioła i inne przyprawy, uzyskując w ten sposób gotowy sos do makaronu. Do czego wykorzystać passatę pomidorową? Passata posłuży Wam jako baza do szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso
Chilli Czosnek i Oliwalepszy. Uwierzcie. Taki makaron można podawać z różnymi sosami np. pomidorowym, serowym, jogurtowym, z pesto, lub na słodko z owocami i jogurtem. Natomiast dzisiaj przedstawiam Wam przepis na makaron z sosem śmietanowym, grzybami i kurczakiem. Po ugotowaniu makaronu połączcie go od razu z sosem, wtedy smak i aromat dania połączy się w jedną, spójną całość. Makaron z grzybami i kurczakiem(...)śmietanę i bulion. Gotować i dodać musztardę. Dokładnie wymieszać. Dodać estragon, tymianek, sól, i trochę pieprzu. Spróbować. Redukować sos aż powstanie delikatny i kremowy. Na talerz wyłożyć makaron i połączyć z sosem. Smacznego
Jaglusiamięsa:-) Składniki: 450 g szpinaku (ja wzięłam mrożony brykiet) 500 g pieczarek 2 cebule 2 op. sosu 4 sery 1 op. sosu pieczarkowego 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 pomidory 150 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa makaron lasagne Dodatkowo: naczynie żaroodporne Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w drobna kostkę i dusimy razem ze szpinakiem na głębokiej patelni(...)śmietanę i chwilę gotujemy, aby sosy zgęstniały). Całość doprawiamy szczypta gałki muszkatołowej i w razie konieczności solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym lub silikonowym układamy warstwowo: sos z warzywami, makaron sos z warzywami itd. aż do wykończenia składników Wierzch polewamy sosem. Najlepiej jak lasagne będzie przygotowana kilka godzin wcześniej, wtedy makaron będzie miękki od sosu i nie trzeba tyle piec
IMPRESJA SMAKUmojej szafie zawsze mam makaron. Od czasu do czasu moje maluchy rzucają hasełko, że na obiad chcą makaron z sosem serowym. A że w lodówce często mam różnego rodzaju sery to robię im ekspresowy makaron z sosem serowym. Składniki: około 200gr makaronu spaghetti 200gr serka topionego śmietankowego 50gr sera gorgonzola(...)topione. Mieszać do rozpuszczenia. Wlać słodką śmietankę ciągle mieszając. Gdy składniki połączą się dodać żółty ser i gorgonzolę. Dokładnie wymieszać. Całość lekko posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. Makaron polać sosem. Na wierzch posypać startym parmezanem
Amatorka kuchennaSłodko – ostry sos zarówno do makaronu jak i ryżu. Słodkie bataty przenikają się ze smakiem ostrej czerwonej papryki. Idealny do słoików, ponieważ stanowi szybki obiad. Pierwszą porcję sosu podałam z rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie (tutaj) . Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew(...)garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce
VioletoweKucharzenieblogu, ale w sieci opublikowałam go już dobrych parę lat temu :) Propozycja dla tych, którym się znudziła tradycyjna forma lasagne. Nie ma tutaj typowych dla lasagne warstw - makaron, sos mięsny i beszamel. Sos mięsny owszem - jest, lecz zawinięty w płat makaronu lasagne, który dodatkowo wyścieliłam wstążkami cukinii. Roladki upiekłam w pysznym, esencjonalnym sosie pomidorowym, obłożyłam je serem mozzarella(...)Piekarnik nagrzać do 200°C . Makaron podgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, aby trochę zmiękł wkładając nie więcej niż 2 płaty na raz. Podgotowane płaty makaronu odkładać na metalową kratkę do studzenia. Sos mięsny podzielić na 8 porcji. Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą np. obieraczki do warzyw. Kulkę sera mozzarella pokroić w cienkie plasterki. Na każdym płacie
Posadzone i zjedzone