Jedna z moich ulubionych zapiekanek, którą chyba robię od zawsze [czytaj: odkąd mama prawie bez nadzoru zostawiła mnie w kuchni]. Kocham brokuły, a połączenie z makaronem, sosem i serem jest obłędne. Polecam i Wam. Składniki: opakowanie makaronu penne 1 świeży brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki bulionu łyżeczka oleju 300 g szynki(...)ugotować makaron. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do sosu dodać pokrojoną w dużą kostkę szynkę i ugotowane na parze brokuły. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, zalać połową sosu i przykryć plasterkami sera. Czynność powtórzyć. Całość zapiekać 15 minut w 180 st.C
Pasja Smakupietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.Sos przyprawić papryką i majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.Gotowy sos wymieszać z odcedzonym makaronem lub makaron polać sosem (bez mieszania).Podawać oprószone startym parmezanem.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą.Najlepszą śmietaną jest śmietana(...)Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp.Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem.Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak.Podczas smażenia
Gospodyni MiejskaZapraszam na pyszną propozycję, makaron w sosie pomidorowym z oliwkami. Podałam go z lekkimi pulpecikami, z indyka, dosmaczonymi sosem barbecue Folwark . Wprawdzie oliwek nie lubię, ale ta wersja mi zasmakowała. Polecam gorąco;) Szybko i mega smacznie;) Można użyć świeżych pomidorów, cebuli i czosnku, ale wtedy nie będzie "na szybko" :D Sosy Folwark, można wygrać, szczegóły tutaj(...)dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego. Oliwki kroję na plasterki i dorzucam do pomidorów. Całość duszę jakieś 10 -15 minut. Ugotowany makaron odcedzam i łączę z sosem. Podałam z pulpecikami oblanymi sosem barbecue, pyszota:) SMACZNEGO
Takie tam pichceniepanieruję jak w włoskiej zapiekance . Do makaronu wolę jednak pokroić go w kostkę i ładnie zrumienić. Zapiekanka makaronowa to proste danie. Makaron i bakłażan to świetna para. Sos do makaronu z bakłażanem robię często i zawsze jestem zadowolona. Po prostu lubię bakłażan i to jest chyba całą tajemnicą tego dania. Zapiekanka makaronowa Składniki: 4-5 porcji 250 g makaronu, waga(...)pomidory i zeszklij na oleju. Dodaj pomidory i pokrojone liście bazylii. Gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Usmaż bakłażany na oleju na złoty kolor, dodaj do sosu wraz z makaronem. Wlej wodę. Na koniec dodaj pokruszony twaróg i wymieszaj. Foremkę wysmaruj olejem i napełnij makaronem. Posyp utartą mozzarellą. Wstaw zapiekankę do nagrzanego na 175ºC piekarnika na 15 minut
codojedzeniaTagliatelle w sosie ze świeżych pomidorów z krewetkami. Jest bosko!!!! :) Składniki: 12-15 sztuk krewetek 3 świeże pomidory obrane ze skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki chilli natka pietruszki łyżka masła łyżka oliwy z oliwek 1/2 szkl śmietanki 30% (temperatura pokojowa) 1/2 szkl białego półwytrawnego wina sól pieprz makaron brązowy tagliatelle garść startego sera typu parmezan(...)sosu pomidorowego i gotować z każdej strony ok 1,5 minuty. Po tym czasie wlać śmietanę i pozostałą natkę pietruszki. Dusić jeszcze ok 3 minuty. Na talerzu ułożyć makaron, sos z krewetkami, a całość posypać parmezanem. Smacznego! :) Jest naprawdę pysznie
Trufelkoworównież, ale myślę, że opinia osoby trzeciej bardziej Was przekona ;) A jeśli macie ochotę na dalsze brukselkowe eksperymenty, spróbujcie również pizzy z brukselką oraz brukselkowej sałatki . Makaron z brukselką w sosie śmietanowym Składniki / 4 porcje: 400 g makaronu, ja wybrałam wstążki, ale sprawdziłby się też drobny makaron, np. muszelki czy kokardki oliwa 400 g brukselki, pokrojonej w cienkie plasterki(...)warzywami. Dopraw papryką chilli w płatkach i solą do smaku. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny. Makaron odcedź, zostawiając pól szklanki wody z gotowania. Przełóż makaron z do sosu i wymieszaj. Jeżeli makaron będzie za suchy, dodaj do niego trochę odlanej wody. Rozłóż makaron pomiędzy talerze i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podawaj na ciepło. *** Jeżeli spodobał
Chilli Czosnek i OliwaSezon szparagowy u mnie w pełni. Niestety w swojej okolicy nie mam szans na kupienie szparagów. Dwa razy dostawę miałam aż z Warszawy! Dobre i to. Tym razem makaron, sos, boczek i oczywiście zielone szparagi. Składniki: pół pęczka szparagów 20 dag boczku 5-6 "gniazdek" makaronu tagliatelle sól, pieprz 4 łyżki śmietany szklanka bulionu pół serka topionego Wykonanie: Makaron(...)większą kostkę i podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Dodać do niego szparagi, bulion, serek topiony i śmietanę. Poczekać aż wszystko się rozpuści, zagotuje i lekko zgęstnieje. Do sosu dodać makaron i wymieszać. Doprawić do smaku
Pasja Smakumakaronu 😊 Składniki: szpinak 250 g, pieczarki 350 g, cebula 1 szt, czosnek 4 ząbki, śmietanka 30 % 250 ml, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, makaron penne 400 g, parmezan do posypania sosu, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy dwa pokrojone w kostkę ząbki czosnku. Szpinak myjemy, kroimy i dodajemy do smażącej się cebuli(...)pieczarki dodajemy do szpinaku. Wlewamy śmietankę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem. Makaron wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem
kulinarne odsłony patiminut, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą. Dobrze wymieszać. W prostokątnym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub oliwą na dnie rozsmarować warstwę sosu beszamelowego (zapobiegnie to przypaleniu dolnej warstwy makaronu). Ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne. Płaty nie muszą być idealnie równe i mogą(...)siebie trochę nachodzić – nie będzie to miało znaczenia dla efektu końcowego. Na makaronie rozprowadzić porcję sosu bolońskiego, następnie porcję beszamelu i posypać serem. Teraz układamy znów warstwę makaronu, znów sos boloński, beszamel i ser. Znów makaron i tak dalej do „wykończenia” składników. Uwaga – lasagnę kończymy warstwą makaronu posmarowaną beszamelem i posypaną serem. Piekarnik powinien być nagrzany
Pociąg Do Kuchnigryczana i ogórki kiszone. * wewnętrzna strona udźca wołowego Zobacz także: Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu Polędwiczki to jedne z moich ulubionych rodzajów mięs. Są de... Makaron z sosem cytrynowym Makaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą... Papryka faszerowana komosą ryżową Papryka faszerowana komosą ryżową to idealne jarskie danie. ... Tajemnice wołowiny "Panie, moja wołowina
Poezja smakuktórym się gotował, postaw na gorącym palniku kuchenki (ale już nie gotuj), dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu i kilka łyżek pesto. Wymieszaj delikatnie, tak aby sos pokrył cały makaron. Przełóż makaron na talerz i dodaj jeszcze trochę pesto i ewentualnie parmezanu. Smacznego(...)Zobacz również: Pesto bazyliowe Pesto rosso Makaron z dynią i serem pleśniowym Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Spaghetti z sosem truflowym Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym
Codziennik Kuchennyczosnek – 4 ząbki* pieczarki – ok. 300 g* sól , pieprz , chili , papryka* przecier pomidorowy – 4 łyżki* olej – 100 mlDODATKOWO :*makaron lasagne – ok. 300 g* ser żółty – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SOS :Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.Zdejmujemy(...)zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.Dusimy pod przykryciem około 10 minut.CAŁOŚĆ :Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.Makaron podgotowujemy.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.Układamy warstwami:- makaron – mięso – ser – sos – makaron – mięso – ser… aż do wyczerpania składników.Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.Zajadamy gorące
Ostra na Słodkominut bez przykrycia na mniejszym ogniu pod koniec wsypać kucharka, śmietanę gęstą 18% i doprowadzić do zagotowania mieszając - z 2 minuty na większym ogniu odparować ciut wody z sosu makaron polać sosem, można dodać koperek - danie bezmięsne jest bardzo syte, smaczne i aromatyczne egzotycznymi smakami z mieszanek przypraw ............POLECAM!!! mieszanka przypraw makaron z grzybami mum: nie zawiera soli - skład: pieczarki
W Mojej Kuchni LubięKremowy cytrusowy sos do makaronu? Dlaczego nie! Ten bardzo ożywczy w smaku sos jest szybki, delikatny i niesamowicie inny od wszystkiego, co do tej pory jedliście. Naprawdę warto chociaż raz go spróbować. Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie — owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania(...)mielony pieprz (czarny lub kolorowy) i delikatnie solimy sos. Mieszamy całość dokładnie i chwilę wszystko razem gotujemy — 2-3 minuty. Wkładamy do rondla z gotującym się, lekko zredukowanym sosem odcedzony makaron, mieszamy dokładnie, cały czas na gazie. Pod wpływem ciepła sos powinien już widocznie zgęstnieć i oblepić makaron — jak carbonara . Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy pozostałą skórką pomarańczową i ewentualnie
Karo in the KitchenMega szybka i smaczna zapiekanka z makaronem i sosem serowym. Przepis ten jest niemal identyczny jak przepis na makaron z sosem serowym, jedyne co zmieniamy, to to jak podajemy. Makaron wystarczy zapiec z serem w piekarniku, i powstaje zapiekanka :) Idealne na ostatnią chwilę i dla niejadków. Składniki: * makaron * 2 plasterki wędzonego boczku (opcjonalnie) * zioła prowansalskie * sól i pieprz * 400g(...)startego sera i ponownie mieszamy aż sos będzie miał konsystencję sosu. Próbujemy i doprawiamy do smaku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gotowy boczek dodajemy do sosu. Mieszamy z makaronem. Całość wykładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy resztą startego sera. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, po czym w 200 przez 5 minut aby ser się ładnie
Klasyka Gotowania