Kaczka z jabłkami 282ponoć klasyk, klasykiem też jest kaczka w pomarańczach, a ja ze wszystkich klasyków to lubię muzykę klasyczną. Nigdy nie pałałam miłością do pieczonego drobiu. Nie dla mnie pieczone kurczaki, gęsi czy indyki, że o kaczce nie wspomnę. Posiadam jednak w rodzinie fanów niewinnych, złocistych kaczuszek otoczonych jabłkami i czasem, chcąc zrobić im przyjemność i zaspokoić wewnętrznego feedersa, piekę kaczkę. Kaczka(...)minut. Kaczka przed pokrojeniem musi chwilę odpocząć, żeby soki się równo ułożyły i nie wyciekły przy szybkim krojeniu. Owoce podajemy prosto z brytfanki lub można je zblendować na gładki sos. Ja jednak optuje, za zostawieniem ich w kawałkach. Do takiej kaczki pasuje lekka sałata z oliwą i cytryną, surówka z czerwonej kapusty, kluski śląskie. Możliwości jest dużo i to pozostawiam
ladykitchen
Zupa krem z kalafiora 188Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego, np. do sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody
ClauditteMissCooking
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 214Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową(...)działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego, np. do sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody
ClauditteMissCooking
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 449śmietany, 26. Łyżka do koktajli, 27. Łyżka kucharska, 28. Łyżka do sałaty duża, 29. Widelec do sałaty duży, 30. Widelec kucharski, 32. Łyżka wazowa, 33. Łyżka do sosu, 34. Nóż do steków, 35. Nóż do pizzy (ząbkowany), 36. Nóż do tortu, 37. Łopatka do tortu, 38. Szczypce do ciast, 39. Szczypce do lodu, 40. Nóż serwingowy(...)mała, a kawa mocna (np. espresso), można podać specjalną łyżeczkę do mokki. Drób powinniśmy jeść nożem i widelcem. Jednak w niektórych przypadkach, jak np. pałki z kurczaka, możemy pozwolić sobie na trzymanie w dłoniach mięsa. Spaghetti obowiązkowo jemy przy pomocy widelca, na który nawijamy makaron i łyżki, która nam w tym pomaga. Ziemniaków nie kroimy - rozdrabniamy
W kuchni Karmel-itki
Fasolka po bretońsku – prosty przepis 293(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka po bretońsku Fasolka po bretońsku, czyli klasyczne danie jednogarnkowe, bardzo pożywne o bogatym smaku i aromacie, i tak naprawdę bardzo proste w
Księga-Smaku
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 250rosół z kurczaka – szczególnie TEN , który pokazywałam Wam już na blogu. Ale i ta wegańska opcja jest pyszna i działa podobnie, a jest dużo mniej kaloryczna. W rosole z kurczaka żelatyna ze skórek i kości działa wyścielająco i ochronnie na błonę śluzową żołądka i jelit. Tutaj podobnie działa połączenie wodorostów, kurkumy i zdrowego tłuszczu kokosowego. Znajdzie się tu też(...)minut dodajemy do gotowania glony. Przecedzamy wszystko przez sito i doprawiamy. Uważamy żeby nie przesolić, bo wszystkie prawie przyprawy (poza ziołami) mają w sobie sód. Płatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką
Karo in the Kitchen
Shoarma z szynki wieprzowej 221Arabskiej kuchni u mnie jeszcze nie było. Shoarma z mięsa wieprzowego smakuje mi bardziej jak z kurczaka, ale obie wersje pojawią się na blogu. Polecam spróbować! Składniki : /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent(...)mięsa wieprzowego.Dodać do mięsa i dusić na małym ogniu około 40 minut. Aż kawałki mięsa będą miękkie. Ja podałam z ryżem, który gotowałam z curry i szafranem oraz sosem czosnkowym i sosem majonezowo-pomidorowym. Dzisiejszy przepis powędrował także do konkursu o którym więcej znajdziecie tutaj
Magiczne Życie Marty
Gulasz z serc z indyka 355indyka. Ale tak jak w poprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą być one wcale z indyka. Akurat dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć, uwzględniając nieco krótszy wówczas czas gotowania. Tytuł tego przepisu opiera się na dość luźnej interpretacji słowa „gulasz”, jednak użyłem go mimo wszystko, gdyż to chyba(...)Dodajemy seler, marchewkę i paprykę. Posypujemy majerankiem i mieszamy wszystkie składniki. Gotujemy jeszcze przez kolejne 30 minut, czasami mieszając. W zasadzie pod przykryciem, ale jeśli stwierdzimy pod koniec, że sos jest zbyt rzadki, możemy odparować nadmiar wody. Pod koniec możemy też dodać do smaku więcej soli i pieprzu. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-108 {margin: auto;} #gallery-108 .gallery-item
Kulinarna Pokusa
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 353musi być jedzony codziennie, bo pasta z makreli rewelacyjnie spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej(...)postem. Dietetycznie Siostro, Bracie! Hej! PRZEPISY: Pyszny początek dnia czyli minikanapeczki z trzema pastami Super kanapulec z boczniakami Pieczone pierogi z boczniakami i orzechami włoskimi Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo - chrzanowym
Brzuszki Łakomczuszki
Parówki po meksykańsku 265Składniki: 500 g cienkich parówek (u mnie Berlinki , z indyka); 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, zielona papryka; 1/2
Gospodyni Miejska
Kaczka duszona z jabłkami! 229Dzisiaj zapraszam Was na pyszną i mięciutką kaczkę duszoną w jabłkach, z sokiem z pomarańczy i listkami rozmarynu. Kiedyś nie lubiłam przygotowywać kaczki, bo nie zawsze
SMYKWKUCHNI
Stroganow – syty i rozgrzewający 290Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 227Brukseli Sikająca dziewczynka w Brukseli Grand Place Bruksela Manneken Pis Najlepsze na świecie są frytki belgijskie, to frytki dwukrotnie smażone, które możecie kupić już za 2,5 euro/porcja, z sosem 3,5 euro, spokojnie wystarczy dla dwóch osób. Jak piszą w przewodnikach, wcale nie należą one do potraw wegetariańskich. Dlaczego? Otóż najlepsze frytki belgijskie smażone są na tłuszczu zwierzęcym! Konfitury(...)Jedzenie przepyszne, świetna obsługa i przemiła Pani Basia, która dba o każdy detal i nadzoruje pracę zespołu. Mieliśmy okazję zjeść obiad, frytki, sałatkę ze świeżych warzyw i sporą porcję kurczaka z rożna. Warto wiedzieć: Najlepsze piwa Blonde, Kriek (damskie piw o smaku czereśniowym) Najtańsze zakupy zrobicie np. w sklepach w carrefour, zwłaszcza jeśli chodzi o piwa czy czekolady, oferują
Moja smaczna kuchnia
Odchudzony obiad jak u mamy ;) (kotlety mielone + kluski pseudo śląskie + buraczki) 427Wczoraj nie miała zbytnio ochoty na wymyślanie jakiegoś specjalnego obiadu, całkowicie pochłonęła mnie praca mgr, jednak gdy zaczęło mi burczeć w brzuchu i
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 312gatunkiem drobiu – co miało miejsce wiele lat temu. Perliczki były jednak przez długi czas mało popularnym i nawet nieco trudnym do zdobycia mięsem w kraju, którego codzienną kuchnię zdominował kurczak. Na szczęście szybko się to zmienia i obecnie dość łatwo kupić perliczkę nie tylko sklepach z segmentu premium, ale też w popularnych sieciach dyskontów – i to w całkiem rozsądnych cenach(...)mniej więcej 1 godzina i 20 minut, powiększony o ewentualne 10 minut na nagrzanie się brytfanny. Co 20-30 minut warto zajrzeć do garnka w celu polania mięsa sosem z pieczenia oraz weryfikacji jego aktualnego stanu. Gotowa perliczka będzie miękka i będzie miała zrumienioną skórkę, ale nie może zostać np. przesuszona na skutek zbyt długiego pieczenia. Puree ziemniaczane przygotowujemy
Kulinarna Pokusa