czosnkowy do posmarowania już gotowych placków. Odnośniki do receptur na owe sosy znajdziecie powyżej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki grubości ok 1 cm. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy cebulą, pieczarkami i serem. Na wierzchu układamy pokrojone w pasy plastry salami. Opcjonalnie posypujemy chili w proszku lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy na papierze do pieczenia - ok 12 minut(...)samo jak i pomysły na ulubione dodatki. Minie - pizze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Stanowią idealną przekąskę do grania czy w podróży - jeśli podamy je bez sosu - na pewno się nie ubrudzimy. Te pizzerinki powstały jeszcze ze starej receptury, więc nie będę nic zmyślać ;) Niebawem przedstawię jednak przepis na ciasto do pizzy - jeszcze lepsze niż to opisane
Kuchnia po mojemuporcje: Mięso 2 duże piersi kurczaka, pokrojone na 4 kawałki Marynata: 2 łyżki czarnej herbaty liściastej Irving Daily Superior, wrzątek, skórka otarta z 1 małej cytryny, 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki klarowanego masła lub oleju (do smażenia) czarny, świeżo mielony pieprz, sól morska do smaku Ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego lub parboiled kilka zielonych cebulek, tylko białe części(...)ZIMNEGO (!) wywaru dodajemy sos sojowy, skórkę z cytryny, oliwę i zalewamy kurczaka tak powstałą marynatą. Owijamy naczynie folią i wkładamy na noc do lodówki (lub co najmniej na kilka godzin). Wyciągamy 30 minut przed planowanym smażeniem. 2. Przygotowujemy salsę : obrane ogórki i pomidora (bez pestek!) kroimy w małą kostkę, w szklanej misce łączymy je z chili i posiekanym szczypiorkiem
Kuchnia PrezydentowejPropozycja na obiad ostatnio moja ulubiona, ponieważ szybka, banalna i sycąca. Główny składnik: sos pomidorowo-kokosowy, który już raz wam pokazywałam. Tym razem jest on jednak wzbogacony o curry, przez co bardziej zahacza o orientalne smaki. Do tego tofu, fasolka jaś, pieczone kasztany i kasza owsiana gotowana z groszkiem i marchewką. Danie emanuje wszelkimi walorami smakowymi, które świetnie razem współgrają(...)mleka kokosowego przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, pieprz ziołowy, czarnuszka, chili WYKONANIE: kaszę gotujemy ok 12 min razem z groszkiem i marchewką (mrożonkę wrzucamy na ok 8 min) ugotowane składniki odcedzamy sok pomidorowy mieszamy z mlekiem kokosowym i przyprawami do gotowego sosu pomidorowego dodajemy ugotowana kaszę, pieczone kasztany, fasolkę i pokrojone w kostkę tofu całość razem
healthy dreamsNiedawno odwiedziliśmy nową tajską miejscówkę w WWA. Na razie nie piszemy gdzie i jak, bo nie jest jescze super oficjalnie otwarta, ale po wstępnej konsumpcji zapowiada
slodkokwasnaplLekka sałatka z sosem winegret. Składniki 150 g makaronu 100 g łososia wędzonego 4 jajka 2 garści roszponki 1/2 puszki kukurydzy winegret: 4-5 łyżek oleju z chili 2 ząbki czosnku … Czytaj dalej Sałatka makaronowa z łososiem
czarrna od kuchnipuszka (400 ml) mleka kokosowego 250 g szpinaku (świeże liście) 2 – 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta chili sól i świeżo zmielony pieprz 3 cm kawałek imbiru garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry + dodatkowo do podania: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez(...)zeszkli. Dodaj czosnek i imbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj zblendowane pomidory. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, gotuj około 10 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Około 10 – 15 minut przed końcem
Moja pasja smakudrobną kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane chili. Następnie dodajemy drobno posiekane fileciki anchovies, a po chwili pokrojone pomidory. Chwile smażymy, po czym dodajemy pokrojone oliwki i kapary. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem. Przekładamy ugotowany na patelnię, mieszamy z sosem. Spaghetti alla puttanesca podajemy posypane odrobiną natki pietruszki (opcjonalnie
W kuchni Katiealbo mule 😉 Ostatnio w rożnych dyskontach i innych tanich sklepach wielkopowierzchniowych zwanych marketami wysyp świeżych omułków zwanych w internecie małżami 😉 My na blogu przyrządzaliśmy już takie
slodkokwasnaplprzez 5 minut dusiłem cebulę razem z czosnkiem i papryką. Dodałem pokrojone pomidory oraz pomidory z puszki, chili i tymianek. Gotowałem wszystko na małym ogniu , pod przykryciem, 15 minut. Następnie garnek odkryłem, przyprawiłem solą i pieprzem, gotowałem na średnim ogniu, aż sos zgęstniał a warzywa stały się miękkie. Dodałem oliwki razem z fasolą , podgrzewałem na małym ogniu ok. 5 minut
R'n'G KitchenIdealny dodatek do mięs na zimno, wędlin i pasztetów, pyszna..Składniki:2 papryczki chili2 duże pomidory1 zielona papryka1 cebula5 ząbków czosnku1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis1/4 łyzeczki
Z Majeczką w kuchnipodkręcaczami smaku: cebulą, czosnkiem, wędzoną papryką, papryczką chili i natką pietruszki. Kalafior w tym kotlecie jest bardzo subtelnie wyczuwalny, zaś dodatek papryki wędzonej nadał mu kapitalnego smaku, który delikatnie przypomina 'coś' mięsnego! Lekko pikantny, chrupiący z zewnątrz, mięsisty w środku i... ... z askakująco pyszny! Dziś zaserwowałam go na obiad (z sosem jogurtowym i kolorową surówką), a jutro wyląduje
Kraina Miodem Płynącaróżyczki brokułów Szklanka groszku zielonego ja użyłam mrożonego, ale może być też konserwowy 1 serek topiony szczypiorkowy bądź ziołowy około 100g. Szklanka śmietany 2 łyżki Warzywka Pieprz ziarnisty, chili, sól i pieprz 100g. sera żółtego Kilka listków natki z pietruszki Makaron gotujemy… groszek mrożony (groszku konserwowego nie gotujemy) gotujemy w 2 szklankach wody, do miękkości, dodajemy 2 łyżki Warzywka(...)się, następnie wlewamy śmietanę i chwile gotujemy… Dodajemy groszek i brokuły a następnie ser żółty, pieprz ziarnisty i na bardzo małym ogniu gotujemy do momentu roztopienia się sera… Do sosu dodajemy makaron i wszystko ze sobą mieszamy…dodajemy przyprawy do smaku i natkę pietruszki Smacznego
NaKońcuJęzykażółtą mieszanką sproszkowanych przypraw składających się na ogół z kurkumy, cynamonu, chili, goździków, czosnku, kardamonu, imbiru, kolendry i kuminu. Zawdzięczamy ją angielskim kolonizatorom, którym łatwiej było przetransportować przyprawy w takim właśnie stanie. Jednak tradycyjne curry to po prostu sposób przyrządzania potraw, których wspólnym mianownikiem jest gęsty, aromatyczny sos. I nie ma znaczenia czy jest to sos jogurtowy, pomidorowy(...)bazie mleka kokosowego. W Indiach i Tajlandii bazę sosu stanowią przyprawy, często w postaci pasty, którą przygotowuje się ze świeżych produktów ucieranych w moździerzu. Chociaż nazwa dania brzmi dość egzotycznie i na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane, to nie dajcie się zwieść. Przygotowanie curry jest dziecinnie proste i szybkie. I niezależnie od ilości zjedzonego curry, cały czas
Smakowity Blog Kulinarnyrzepakowego/oliwy - 4 łyżki twardego sera - sól, pieprz do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii Sos: - 1 cebula - 1 cukinia - 1 papryka - 1 ząbek czosnku (sprasowany) - kilka pieczarek - 2 szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru - suszona bazylia, papryka słodka, po łyżce, chili cayenne - kilka szczypt, szczypta oregano Makaron ugotuj al dente. Ostudź i wymieszaj(...)chwili dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj czosnek, po 2 minutach dodaj pozostałe składniki. Kiedy warzywa zmiękną, zalej je przecierem i dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowe koszyczki wypełnij sosem, możesz ozdobić bazylią i posypać dodatkowym serem
Corner With Recipespłaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Sos: 1 mała posiekana cebula 4 duże łyżki chutneya morelowego 100 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz do smaku 1. Kotlety lekko rozbiłam, jogurt wymieszałam z solą, olejem, pieprzem ziołowym i płatkami chili. Marynatą natarłam kotlety, odstawiłam do lodówki na całą noc. 2. Figi pokroiłam(...)Wyjęłam roladki, zlałam tłuszcz z patelni, położyłam ponownie na ogniu i skarmelizowałam na niej cebulkę (nie powinna się przypalić!). Wrzuciłam chutney, doprowadziłam do lekkiego wrzenia, wlałam śmietankę i gotowałam sos kilka minut do wyraźnego zgęstnienia. 6. Zmiksowałam sos na gładko, włożyłam do niego z powrotem roladki i chwilkę jeszcze podgrzałam. Podawałam z puree ziemniaczanym i sałatą fryzyjską z pomidorami
Kuchnia Prezydentowej