łyżeczki mąki pszennej i dokładnie łączymy z 2 łyżkami zimnej wody. Dolewamy kilka łyżek ciepłego sosu i mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do garnka z sosem i energicznie mieszamy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Pamiętajcie, że w miarę upływu czasu, podczas stygnięcia sos będzie gęstniał. Jeśli więc nie zamierzacie zjeść wszystkiego tuż po ugotowaniu, nie dosypujcie zbyt dużo mąki(...)łyżki mąki pszennej do obtoczenia + opcjonalnie: 1-2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu PRZYPRAWY 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki ziaren kolendry ¹⁄₂ łyżeczki majeranku ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminu rzymskiego ¹⁄₂ łyżeczki nasion gorczycy ¹⁄₂ łyżeczki czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki soli szczypta chili w proszku DO PODANIA: kasza gryczana , surówka z tartych buraczków WYKONANIE W moździerzu rozcieramy ziarna
cool and mintyWlewamy naszykowaną wcześniej mieszankę sosu Sriracha, sojowego, miodu i octu. Potrząsamy patelnią do oblepienia tofu. Smażymy3-4 minuty do odparowania sosu, posypujemy sezamem i smażymy razem jeszcze minutę. SOS ORZECHOWY Do miseczki wkładamy masło orzechowe, wlewamy sos sojowy i śliwkowy sos hoisin, dodajemy Srirachę. Całość mieszamy i rozcieńczamy ciepłą przegotowaną wodą do pożądanej konsystencji – sosu wychodzi dosyć dużo, warto przelać(...)ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub ryżowej 1 łyżeczka sezamu SKŁADNIKI - sos orzechowy 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka Srirachy ciepła woda SKŁADNIKI - do podania ugotowany na sypko ryż brązowy i dziki gotowane brokuły marchewka julienne na oleju kokosowym mieszanka sałat szczypior papryczka chili
Karo in the Kitchenłyżki octu ryżowego (ewentualnie octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego Kapustę drobno siekamy, marchewkę kroimy w słupki. Szpinak szypułkujemy. Szczypiorek kroimy w 2 cm kawałki. Papryczkę chili drobniutko siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy. Składniki dressingu wrzucamy do słoiczka i energicznie mieszamy. Ziarna sezamu chwilę
sierotka maRysia w kuchniburgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową salsę m.in. z chili i kolendrą. Do tego opiekane bagietki - pycha. Mam zamiar powtórzyć ten przepis na blogu :). Nasi Panowie dzielnie
Moje Kuchenne Rewelacjedyni. Podgrzewać, mieszając. Na koniec dodać masło i tarty ser - wymieszać. Risotto doprawić do smaku chili, imbirem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry. Risotto ma mieć kremową konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolać więcej bulionu. Kurczak teriyaki: 1 filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego białęgo 1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu 2 łyżki oleju arachidowego
kolorowotorcikowooliwek, od czasu do czasu mieszając. Makaron odcedzić. Włożyć makaron do sosu a gdy sos będzie zbyt gęsty dodać 2 łyżki wody z gotowania, zestawić z ognia, dodać masło i parmezan, delikatnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Ja posypałam siekaną, świeżą, papryczką chili i parmezanem
Kuchnia Prezydentowejorientalnym. Składniki (2 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka mieszanka warzyw chińskich (ja użyłam gotową mrożonkę) chili imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry lub kurkuma sól, pieprz łyżeczka sosu sojowego Tao Tao Przygotowanie: Umyte udka solimy (delikatnie), pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron
Kuchnia po mojemupatelni, aby się przypiekł z obu stron. Powtarzamy czynność ze wszystkimi plackami i podajemy z sosem salsa. Nasza wersja salsy : 1 passata, 1/2 dużego pomidora, 3 łyżki kukurydzy, 1/4 słodkiej papryki, kilka krążków papryki jalapeno, jeśli nie macie to możecie zastąpić 1/2 papryczki chili. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do passaty, dodajemy kukurydzę, sporo pieprzu
vegetaniestron. W rondlu na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczki chili z których wcześniej usunęliśmy nasionka. Zalewamy podsmażoną cebulę i papryczki wodą i zagotowujemy a po chwili wrzucamy usmażone karczki i dusimy około 20 minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Mięso podajemy z kluskami śląskimi i np. z surówką
Bon Appetit Małgorzatymleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki(...)około 1,5-2 cm kosteczkę, wtedy ugotują się szybciej. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się cebuli. Dodajemy paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się
Mania Gotowaniaparmeńskiej, brokułem, niesamowicie smacznym sosem pomidorowym, smażonymi pieczarkami, serem mozzarella, cheddar i gouda, z całą masą serca i świetnego pomysłu. Pizza od początku do końca przemyślana, idealna. Składniki (na dużą pizze): Ciasto: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 gram mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 25 gram drożdży Sos pomidorowy 400 gram pomidorów(...)momentu aż nadmiar wody wyparuje posiekana papryczka chili posiekana papryka mini pomarańczowa 20 gram sera mozzarella 20 gram sera cheddar 250 gram sera gouda- połowę sera kroję w prostokąty, których krótszy bok powinien mieć długość 1 cm ( boki pizzy) , pozostałą część sera ścieram na tarce o dużych oczkach Sos czosnkowo- jogurtowy do podania (wszystkie składniki mieszam i odstawiam
Mango Papajałyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 szczypta chili sól, pieprz Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i soczewicę i gotuj do miękkości (około 10-15 minut). W połowie gotowanie wrzuć przyprawy i zioła. Polej gorącym sosem makaron i natychmiast podawaj. Przepis dodaję do akcji: Ojciec chrzestny(...)garlic cloves oil for frying 1 tin diced tomatoes 1/2 glass red lentils 1 ts basil 1 ts oregano 1 ts sweet smoked paprika 1 pinch of chili salt, pepper Cook pasta following package instructions. Heat oil and fry finely chopped onion and garlic. Add tomatoes, lentils and cook until soft (ca. 10-15 minutes). While cooking, add the remaining
Qlinarnie i Qlinarnieilości w/w uznania 1 duża czerwona cebula 1 saszetka sosu włoskiego lub domowy czosnkowy, jak kto lubi. Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab ( używam Kamisa), w proporcji 1:1 a dlatego, że każda z nich ma inne przyprawy. Gyros, to kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a kebab, wzbogacony jest(...)pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy i również polać ketchupem. Następnie kukurydza a na kukurydzę majonez. Cebula czerwona pokrojona w drobną kosteczkę na koniec pokrojona kapusta pekińska. Kapustę polać ulubionym sosem Mój sos czosnkowy : duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary + 4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku + nieco soli, pieprzu i cukru do smaku. Sos przekładam do słoiczka
W garach u GosiZachęcam do zrobienia i życzę smacznego :) Składniki na placki tortilli (8 sztuk): 500 ml mąki pszennej pół płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki oleju 170 ml gorącej wody Składniki na sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (o pojemności około 200 g) 2 czubate duże łyżki majonezu 3 czubate duże łyżki keczupu 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 1 czubata mała łyżeczka(...)płaskiej łyżeczki mielonego kminku szczypta cukru szczypta chili Potrzebne warzywa: malutka kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1/2 puszki papryki konserwowej 1 czerwona cebula Wykonanie: Przygotowanie warzyw: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki. Kukurydzę konserwową odsączamy z soku. Cebulę kroimy na cienkie półkrążki. Aby przygotować sos jogurtowo - majonezowy , wystarczy zmieszać wszystkie jego składniki. Przygotowanie gyrosa
Smak mojego domuwidzicie, zaproponowałam Wam wersję wegetariańską, bez mięsa. Ja lubię kuchnię meksykańską na ostro, z dodatkiem chili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać ją na patelni. Ja nie dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie jest ciekawe. Meksykańska tortilla czyli wege burrito. Drukuj Czas
Apetyt na Zielonebardzo soczyste. Jako dodatek wystarczy podać mix sałat z pomidorkami i białą rzodkwią oraz sosem ziołowym. Pokusiłam się jeszcze o ugotowanie kompotu z naszych polskich jabłek i gruszek z dodatkiem suszonej żurawiny. Piersi kurczaka pieczone w ziołach Składniki: -dwie piersi -suszone oregano -suszone chili -suszone pomidory -czosnek granulowany -sól -pieprz -olej Umyte piersi osuszmy ręcznikiem papierowym. Wierzchnią część piersi
Kulinarne przemysleniawidzicie, zaproponowałam Wam wersję wegetariańską, bez mięsa. Ja lubię kuchnię meksykańską na ostro, z dodatkiem chili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać ją na patelni. Ja nie dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie jest ciekawe. Składniki: 4 ząbki czosnku 1 duża cebula
Apetyt na ZieloneSkładniki na patelni zalewamy bulionem oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy mieloną słodką paprykę, posiekane chili i pietruszkę oraz nieco czarnego pieprzu. Mieszamy i przestawiamy na mały ogień. Dusimy ok. 30 minut, na początku pod przykryciem, potem bez niego, by nadmiar płynu odparował, a sos się zagęścił. W międzyczasie możemy dosolić do smaku (ostrożnie, sól jest już w bulionie!). Dodajemy
Kulinarna Pokusazaczną strzelać, dodać kurkumę, czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulę, liście curry i chili. Smażyć aż cebula zbrązowieje. Do przesmażonych przypraw dodać warzywa, doprawić cukrem i solą, dolać jogurtu, a w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos się zagotuje. Podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniesamym tłuszczu usmazyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek pokrojony w plasterki, drobno posiekaną papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli dodać goździki, gwiazkę anyżu, laskę cynamonu i doprawić pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i harissę, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut, w razie gdy sos jest zbyt suchy podlać odrobinąwody lub białego wina. Następnie dodać morele, rodzynki i szafran, zalać
Codzienne Gotowanieczosnek i imbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj pomidory wraz zalewą. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i ugotowaną ciecierzycę, gotuj około 10 – 15 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Dodaj szpinak i gotuj
Moja pasja smakucukru szczypta soli Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę,liście laurowe, paprykę czerwoną oraz papryczkę chili. Gdy cebulka nabierze złocistego koloru dokładamy pomidory i gotujemy ok 15 minut. Następnie wyjmujemy liście laurowe, a całą zawartość patelni miksujemy na gładką masę. Do garnka wlewamy powstały sos, dodajemy ocet i cukier, doprawiamy odrobiną soli. Gotujemy ponownie ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje
noteskulinarnyfigaczosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, mieloną wołowinę oraz przyprawy: sól, pieprz, szczyptę cukru, odrobinę chili i słodką paprykę. Smażymy mieszając, i rozdrabniając mięso na cząstki. Następnie zalewamy mięso bulionem lub jeśli nie mamy przegotowaną wodą. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlewamy pomidory w sosie własnym oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Na koniec
Walijskie Pichcenieoliwek dodać czosnek,papryczke chili,nać pietruszki i chwile podsmażyć. Dodac zmielone pomidory z puszki, posolić do smaku i pogotować około 15 minut. Dodać tuńczyk ( odlać nadmiar oleju ) i od razu zakończyć gotowanie sosu.W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron spaghetti, odcedzić ( nie płukać ! ) i od razu dodać do sosu . Dokładnie wymieszać i podawać gorący. SMACZNEGO
zielonacukinka