sos chili - 2500 przepisów (strona:110/167)

Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy 169

przypraw sprawia, że z takim sosem nawet zwykła kiełbasa smakuje wybornie!!! Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak. Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy 3 łodygi rabarbaru puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru laska cynamonu 2 liście laurowe 3 zmielone goździki 4 ziela angielskie, zmielone sól, pieprz, szczypta chili 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki octu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki 122

oraz olej lniany. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy słodką paprykę, chili i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze przez chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki lub innego naczynia i wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z ulubionym pieczywem. Liście rzodkiewki bardzo dobrze sprawdzą się w  sosie pesto  z dodatkiem prażonych pestek dyni

My Chcemy Jeść
Kacze curry z wolnowaru 169

niewielkim ogniu, aby warzywa zmiękły. Posolić i popieprzyć. Dodać czosnek, chili, imbir, chwilę podsmażać, dodać marchewki, wymieszać, podsmażać kolejne 5 minut. Dorzucić pozostałe przyprawy i pastę pomidorową, wymieszać  dodać pomidory z puszki i bulion. Zagotować. Do misy wolnowaru przelać zawartość patelni, włożyć piersi, zakryć je sosem. Przykryć i gotować w ustawieniu low 8 godzin. Po tym czasie piersi wyjąć

Stare Gary
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 172

szklankę octu). Do garnka dodajemy miód, sok z limonki, czerwoną cebulę, papryczkę chili, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut. Gorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Źródło: http://kuchnialidla.pl

WojnaNaSmaki.pl
Faszerowana papryka w stylu meksykańskim 161

dodajemy jedno całe jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chili cayenne. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Za pomocą drewnianej łyżki rozgniatamy na niej pomidory pelati. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką czerwoną oraz granulowanym czosnkiem.  Tak przygotowany sos gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Papryki myjemy, odkrawamy

Taste Therapy
Ćwiartki kurczaka pieczone na słodko. Obiad idealny dla Juniora i Seniorki 256

układamy nasze ćwiartki. Nie podlewamy wodą - ananas i mięso puszczą wystarczająco dużo sosu. Pieczemy w temp 180 - 190 stopni przez około godzinę. Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną, Kuskusem lub kaszą jęczmienną. Smaczne, proste i trafia w gust "słodyczowych" Łasuchów - zarówno tych najmłodszych jak i najstarszych. Można dodać chili dla amatorów bardziej wyrazistych smaków

Kuchnia po mojemu
Bakłażan w serowej panierce 163

zewnątrz, miękkie w środku, o zaskakującym smaku, a podane z ulubionym sosem i bukietem surówek tworzą zdrowe oraz wartościowe danie, które na pewno Wam posmakuje.Bardzo polecam! :)* bakłażan- 1 szt.* parmezan- 30 g* płatki owsiane- 30 g (lub bułka tarta)* jajko- 1 szt.* pieprz, sól, suszona papryczka chili- do smaku* olej rzepakowy- do smażeniaBakłażana pokroić w plastry o grubości około

Kraina Miodem Płynąca
ZUPA Z CIECIERZYCY 182

puszki w sosie pomidorowym            Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki. 2 ząbki czosnku litr bulionu 1-2 gałązki świeżego rozmarynu 4-5 łyżek oliwy z oliwek pół pęczku natki pietruszki 1 średnia cebula 1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku 1 łyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz papryczka chili (opcjonalnie) Składniki na bulion: 2szt(...)oliwek.   Ciecierzycę odsączyłam z zalewy. Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka. Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy. Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodałam sos pomidorowy. Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut. Całość zmiksowałam.   Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej

potrawyregionalne
polędwica w sosie borówkowym 187

chili zmielone do smaku Polędwice przyprawiamy i obsmażamy po około 2 minuty z każdej strony razem z cebulami przekrojonymi na pół . Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy polędwicę około 12-13 minut razem z cebulą , po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odstawiamy by odpoczęła na 5 minut - następnie porcjujemy i podajemy z ciepłym sosem borówkowym

na gazie
Chutney z dyni i śliwek 170

dynia będą nadawać gęstość chutneyowi. Śliwki przepołowić w poprzek. Jalapeno i papryki obrać z nasion i pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Gdy jabłka i dynia będą miękkie dodać śliwki, chili i paprykę. Dorzucić cynamon, kardamony, goździki, liście kafiru. Podgrzać trochę zawartość garnka, ciągle mieszając. Wlać ocet i wsypać cukry. Zagotować całość i zmniejszyć moc palnika. Trzymać na palniku aż chutney(...)liście kafiru i laskę cynamonu. Przełożyć chutney do słoików. Szczelnie je zamknąć. Pasteryzować ok. kwadransa od momentu zawrzenia wody w garnku ze słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej. ----------- Podobne: Sos imbirowo-śliwkowy Ketchup z cukinii Ogórki z papryką i imbirem

Weekendy w domu i ogrodzie
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 221

środku. W moździerzu lub młynku kilkoma ruchami miażdżymy razem dość grubo wszystkie przyprawy. W duży garnek, taki do którego zmieści się cała kaczka, wlewamy wodę, wrzucamy przyprawy, sól, chili, imbir obrany i pokrojony w plasterki, cukier i obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, kostkę bulionową. Gotujemy zalewę 20-30 minut na małym ogniu, przykrytą, tak by uwolnić aromaty przypraw i ziół(...)sucha papierowymi ręcznikami. Wykałaczkami „zaszywamy” dolny otwór w kaczce. Jeśli kaczka którą kupiliście jest bez szyi, ten otwór też trzeba zamknąć wykałaczkami. Zapobiegnie to uciekaniu wilgoci z mięsa. Mieszamy sos sojowy z octem i pędzelkiem smarujemy tą miksturą całą kaczkę. Kaczkę koniecznie pieczemy na ruszcie. Jeśli nie macie blachy do pieczenia z rusztem, kładziemy ją na kratce piekarnika, najpierw piersiami

Karo in the Kitchen
Wściekła papryka – pikantna konfitura 170

pektynę jabłkową), lub zawekować w wersji pysznego sosu bez zagęstników."Wściekła papryka", znakomita, rozgrzewająca konfitura, intensywnie czerwona... jak każdy smakołyk własnoręcznie wykonany, może być miłym prezentem, nie tylko na gwiazdkę. Ładnie zapakowane słoiczki ucieszą oko, a zawartość kubki smakowe.  Składniki: 6 czerwonych papryk,6 czerwonych papryczek chili,500 g cukru,200 g pomidorów konserwowych

SzczyptaSmaQ
Obiad z Filaru Jesieni / Pillar of Autumn – seria Halo 94

jednego z głównych i najbardziej rozpoznawalnego bohatera serii. Tako oto powstał przepis na stripsy, pieczone polędwiczki z indyka panierowane w płatkach kukurydzianych z dodatkiem pikantnych frytek z batatów oraz sosu na bazie awokado i kremowego serka. Dip daje świetnego kontrastu dla wyrazistych stripsów i frytek, spajając całość w kompletny i przepyszny posiłek, godny prawdziwego Spartanina! W ramach X-FESTu, który(...)rozdrobnij je uderzając tłuczkiem do mięsa polędwiczki dokładnie opanieruj w płatkach SOS obierz i rozgnieć awokado w moździerzu lub za pomocą widelca dodaj sok z połowy limonki, rozgnieciony czosnek, pieprz, sól oraz serek śmietankowy i wymieszaj do dokładnego połączenia składników, odstaw do lodówki FRYTKI olej wymieszaj z chili i solą w dużej misce dodaj obrane i pokrojone w słupki bataty

Nerds Kitchen
Ryba w sosie curry czyli bardzo spóźnione Środowe Rybki 65 233

który rybę jada tylko w panierce, zjadł z apetytem. Ryba w sosie curry 2 łyżki oleju 2 cebule kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy po 1 łyżeczce słodkiej papryki, mielonego kuminu, kolendry, garam masali, soli 600 g filetu z dorsza puszka krojonych pomidorów szczypta płatków chili do podania: listki kolendry zielona papryczka chili jeśli ktoś lubi W sporej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z pieczonej papryki, sezamu i masła orzechowego 162

orzechowe. Ciekawe połączenie, prawda? Tylko spróbujcie! Ponadto świetnie sprawdza się jako sos do makaronu! :) Składniki: - 4 czerwone papryki - 2 kromki chleba (u mnie żytni, pokrojony w kostkę) - 2 łyżki sezamu - 1 czubata łyżka masła orzechowego (z orzeszków ziemnych) - 1 łyżka oliwy - sok z 1/2 cytryny - 1/2 łyżeczki chili Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej

Be Fit Be Strong
Ryba w sosie pomidorowym 137

kapary, oliwki i harrisę, dokładnie wymieszać, aż cebula pokryje się pastą chili, chwilę smażyć, po czym wlać passatę i krojone pomidory, skropić sokie z cytryny. Dusić na niewielkim ogniu aż smaki się połączą. W międzyczasie rybę umyć, posolić i popieprzyć, pokroić na niejsze kawałki. Rybę włożyć do sosu, opruszyc szafranem i dusić przez około 10 minut lub do czasu

Codzienne Gotowanie
Sałatka z awokado, szczawiu i mozzareli z miodowym dresingiem 87

gałązki, umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku, pozypać drobniutko pokrojoną papryczką chili. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę za pomocą noża uderzając nim w pestkę.Wyjąć miąż i pokroić na kawałki, ułożyć na szczawiu. Kulkę mozzarelli porozrywać palcami i ułożyć na całości. W słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem  Smacznego

Gosia gotuje
Risotto z warzywami. 152

zacznie mięknąć, doprawiamy pieprzem, ziołami i drobno posiekaną papryczką chili. My nie solimy tej potrawy, ponieważ pomidory mają zawsze trochę soli w sobie, mieszanka fasolowa również, no i ryż także gotowaliśmy w osolonej wodzie. Na koniec dodajemy mieszankę fasolową i dusimy jeszcze ok. 5 min. Sos jest gotowy, więc czas na ryż, który dodajemy na samym

vegetanie
Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta 331

przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol. Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion i gotuj całość przez 45 minut do godziny, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie się dosłownie rozpadał. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową. pozostaw

karmelowy