Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam nasz makaron z sosem mięsno warzywnym – szybkie i pyszne danie :) Składniki na
Kuchenne WariacjePrzy okazji robienia przetworów z pomidorów, sosu z pieczonych pomidorów, ketchupu pomidorowo-śliwkowego, czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny
Kulinarne przygody GatitySzybka potrawa z wykorzystaniem czerwonej soczewicy. Można potraktować ją jako sos do makaronu spaghetti, mnie zupełnie nie przeszkadza, że nie ma tam mięsa :-) Dziś wezmę pomidory pod lupę. Są bogactwem witaminy C-duży ważący 180 gram pokrywa 60 % dziennego spożycia, witaminy E oraz beta-karotenu. Zawiera również dobrze znany każdemu likopen-przeciwutleniacz, który(...)Następnie wyłączam gaz i doprawiam natką pietruszki drobno posiekaną, szczypiorem, czosnkiem oraz papryką chili. Potrawę nie solę, ponieważ dodałam suszone pomidory (kupione na wagę, nie te w słoiczku z olejem) z dodatkiem soli, której naprawdę było bardzo dużo. Sos wykładam na ugotowany makaron i posypuję startym serem długodojrzewającym. Podane powyżej wartości odżywcze
Życie na widelcuWitajcie :) na dworze gorąco więc nie chce stać się za długo przy garnkach. Mam dzisiaj dla Was propozycję duszonego kurczaka w pysznym sosie słodko-kwaśnym
Sama słodycz i szczypta chiliJeśli przejadły Wam się tradycyjne kotlety z kurczaka to proponuję przygotowanie piersi w takiej wersji nadziewane serem brie i zapiekane w Ostrym sosie paprykowym Roleski . Powiem
Sama słodycz i szczypta chiliklusek śląskich, kopytek czy ryżu w towarzystwie surówek, marchewki, buraczków lub sosu grzybowego. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 3 mniejsze cebulki 1 czerwona papryka masło klarowane do smażenia olej 2 jajka 0,5 szklanki gazowanej wody do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, pół łyżeczki papryczki chili, przyprawa do mielonego, vegeta natur, majeranek, lubczyk bułka tarta do panierki / mąka
Zasmakuj Kuchnitylko fanom dalekowschodnich smaków:) Scroll down for recipe in English Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką (4 servings) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 cebula, pokrojona w kostkę 500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w grubszą kostkę 1 łyżka mielonej kolendry 1 czerwone chili, drobno posiekane 250 ml bulionu z kurczaka 250 ml mleka kokosowego 3 łyżki masła orzechowego(...)szparagowej, z odciętymi końcami i pokrojonej na kawałki ½ czerwonej papryki, pokrojonej w grubszą kostkę sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku Do podania: garść posiekanych listków kolendry 1 czerwone chili, posiekane 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych kawałki limonki Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut do zeszklenia. Zwiększ ogień i włóż polędwiczkę, smaż przez
karmelowyciepłej wody (dałam 300) 5 łyżek oliwy extra virgin dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę zmielonego kminku Sos czosnkowo-ziołowy 3 duże główki czosnku (dałam 6-7 ząbków) pęczek natki pietruszki (użyłam pełną garść posiekanej natki) sól pieprz dodatkowo dodałam bazylię i szczyptę chili opcjonalnie ser gouda (połowę chlebków posypałam startym serem) Przygotowanie W misce należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ciasto(...)trzymałam krócej 25-30 min). Upieczone ząbki wyłuskać prosto do blendera, dodać wlać odrobinę oliwy i wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ew. przyprawy. Zamieszać. Sos gotowy. Gdy ciasto urośnie, uderzyć je i odstawić na ok. 10 min. Ciasto można podzielić na pół i upiec dwa duże chlebki. Ja podzieliłam na 6 porcji i upiekłam 6 mniejszych chlebków (o średnicy
coolinarnastrefa.blogspot.comBasmati z dodatkiem startej marchewki. Żeberka w sosie czekoladowo śliwkowym na czerwonym winie Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 4 kostki gorzkiej czekolady 250 g wędzonych śliwek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 kieliszek octu balsamicznego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 4 ziarenka kardamonu Szczypta imbiru ½ łyżeczki płatków chili Szczypta tymianku Szczypta rozmarynu Olej do smażenia
W kuchennej krainieszczypiorek. Danie na 5 z plusem! Gorąco polecam! Ps. Taki kurczak w słodko-ostrym sosie jest fantastycznym pomysłem np. na imprezę – gwarantuję, że zrobi furorę wśród gości! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 200g * koncentrat pomidorowy – 50 ml * mleko kokosowe – 150 ml * świeża chili – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * słonecznik
Ostra na Słodkosos odczekał już swoje w kolejce. Miałam go zapisanego dawno temu, ale jakoś nie było dobrej okazji do publikacji. Końcówka kwietnia idealnie się na to nadaje. Dip do mięs z grilla, warzyw, do pieczywa i właściwie do czego tylko chcecie. My potraktowaliśmy go jako mazidło do kanapek. Mam od jakiegoś czasu jednak problem z awokado. Kupuję w sklepie lekko miękkie(...)jestem ciekawa czy będzie jakaś różnica. Może Hass? No może. Sos z awokado i fety wyszedł genialny. Gdyby nie limonka i czosnek, wyszedłby mdły. Zamiast limonki oczywiście możecie dać cytrynę, ale to nie będzie to. Limonka daje fajny klimat. Czosnek – obowiązkowo. Jak macie ochotę na trochę ostrości, dajcie chili. Ja sobie już ją darowałam ze względu na Tolę. Pewnie
Kardamonovykukurydzą i papryką pokrojoną w kostkę . Musztardę wymieszaj z jogurtem, dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem i chili, wymieszaj z żelatyną rozpuszczoną, przełóż do formy (ja zastosowałam dużą miskę) i odstaw na 4 godz do lodówki. podawaj z ostrym sosem
przepisy- MilkiPrzywieźliśmy z Wietnamu małe bakłażanki. Białe na dodatek. W smaku podobne do naszych fioletowych tylko, że inaczej wyglądają. Z małego rekonesansu po dużych sklepach spożywczych i
slodkokwasnaplimbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kozieradki mielonej sok z 1/2 limonki Sos 200 g liści szpinaku 350 g siekanych pomidorów z puszki * 150 ml kremówki 1 duża czerwona cebula 3 łyżki oliwy Marynata Filety
Wędrówki po kuchniVegan Nerd) Składniki: 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżek masła orzechowego 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3-4 łyżeczki soku z cytryny 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy odrobina chili i kuminu sól W małym garnku zagotuj ok. 250 ml wody z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie dodaj
Qlinarnie i Qlinarniekukurydzą i papryką pokrojoną w kostkę . Musztardę wymieszaj z jogurtem, dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem i chili, wymieszaj z żelatyną rozpuszczoną, przełóż do formy (ja zastosowałam dużą miskę) i odstaw na 4 godz do lodówki. podawaj z ostrym sosie
Camilla w kuchnimałe pieczarki, bagietka, pesto bazyliowe (domowej roboty), olej rzepakowy, pomidorki koktajlowe, kiełki słonecznika, świeże listki bazylii. Przygotowanie : Marynata : Sos sojowy mieszamy z wodą, olejem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem i papryczką chili. Rolada : Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. (Pomocna tu będzie folia spożywcza, mięso układamy między
Moniki Smakołykiopakowaniu - Czosnek i chili drobno posiekać - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy, dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund - Następnie dodać pomidory, wodę, przyprawy i cukier; zagotować - Bakłażana przepłukać na sitku z nadmiaru soli, dodać do sosu - Dusić pod przykryciem przez 8 minut - Szpinak dokładnie wypłukać, dodać do garnka, dusić przez kolejne 3 minuty (jeśli używamy zwykłego
Wegańska kuchnia orientalnaspory bakłażan 1/3 szklanki pokrojonego cienko pora 3 ząbki czosnku 70g obranych fistaszków 1 mała papryczka chili sok z 1/2 limonki 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki sos sojowy do smaku 2 niepełne szklanki mleka orzechowego (domowej roboty) * 2 łyżeczki mąki jaglanej 3 łyżki oliwy z oliwek
W kuchni Karmel-itkiSpoglądam z niedowierzaniem za okno. Świat szary, bury, tak smutnie ponury... Aż żal opuszczaćswoich czterech ukochanych, ciepłych kątów.Listopad dobiega końca, a mnie dopada jesienna chandra
W kuchni Karmel-itkirazem wyjątkowego smaku. Dzisiaj na talerzu ląduje prawdziwy włoski makaron włoski lasagne, który połączyłam z bakłażanem i obłędnym sosem dyniowym. Pysznie! LASAGNE Z BAKŁAŻANEM I DYNIĄ SKŁADNIKI: - 1 dynia mała - 3 ząbki czosnku - 1 1/2 bakłażana - 5 jajek - serek śmietankowy - chili świeże - 1 szalotka - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 7 małych oscypków wędzonych Wykonanie: - posiekaj cebulę- szalotkę
SMYKWKUCHNI