intensywnie warzywny o pięknym pomarańczowym kolorze. Niesamowitego aromatu dodały mu też przyprawy. Warzywno - pomidorowy sos na zimę 4 kg pomidorów lima 3 jabłka 5 dużych cebul 2 duże czerwone papryki 1 duża główka czosnku 2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1/4 selera 1 papryczka chili (można więcej) 3 łyżki oleju 60 ml octu winnego Przyprawy: 10 łyżek cukru (można zmniejszyć(...)godzin. Mają być bardzo miękkie. Następnie wszystko miksujemy, dolewamy ocet, dodajemy wymieszane przyprawy z cukrem i solą i dalej gotujemy ok godziny często mieszając - trzeba bardzo uważać bo sos bulgocze i można się poparzyć. Po tym czasie sos można dodatkowo przetrzeć przez sito jednak ja tego nie robiłam gdyż zadowoliła mnie jego konsystencja po zmiksowaniu. Sosu nie trzeba długo gotować
sierotka maRysia w kuchniRobiąc schab gotowany postanowiłam kilka z nich dodać do marynaty. Był to koperek i natka pietruszki w oleju, chili i czosnek. A to wszystko zamknięte w fajnych, małych słoiczkach. U mnie schab jest przerośnięty i ma trochę tłuszczyku ale z domowym sosem na bazie jajek, pieczarek marynowanych, cebuli i ogórka konserwowego smakuje bardzo dobrze. A przepis na ten sos niebawem
Ewa w kuchniSkładniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 cebula 15 kapeluszy z pieczarek 1 papryczka chili 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki masła śmietankowego 1 łyżka śmietany 1/2 kostki rosołowej 2 … Czytaj dalej Filet z pieczarkami w maślanym sosie
czarrna od kuchniużywamy tych z puszki, paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy je do zawartości patelni. Dodajemy suszone zioła, chili i wędzoną paprykę, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i rozkruszamy tofu do powstałego sosu. Mieszamy i trzymamy na patelni 5 minut. Upieczoną dynię "szarpiemy" widelcem (jej miąższ) tak, by powstał dyniowy makaron. Taki
Be Fit Be StrongLars poleca. *przepis z książki Jadłonomii Marty Dymek* Składniki 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2-3 marchewki 2 łyżki sosu sojowego mała drobno posiekana cebula 1/2szklanki sezam 1/2szklanki słonecznik natka pietruszki 2-3łyżki bułki tartej mały chlust oleju rzepakowego/oliwy Przyprawy: imbir chili pieprz kmin rzymski Wykonanie: 1. Kaszę przepłucz albo przypraż w garnku(czyli wsyp do rozgrzanego garnka i mieszaj
Fiolka w kuchnidolnym ruszcie bo mój piekarnik lubi nie dopiekać :) Dwoiste dzieło gotowe. Babeczki słodkie wyszły gładkie, kształtne. Babeczki chili to te o nieregularnych kształtach. No i teraz pytanie - które lepsze. Do wyboru, do koloru ;) Mężowi bardziej podpasowały te ostre - szczególnie z sosem czosnkowym . Pewnie dlatego, że wyszły naprawdę pikantne. Mi początkowo też, ale wieczorem po kolacji doceniłam walory tych słodkich. Wyraźna
Kuchnia po mojemukoniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze chwilę i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Gulasz jest gotowy. Podajemy go z chlebem, z kaszą, ryżem lub innymi dodatkami. My podajemy jeszcze do tego czosnek w zalewie chili. Smacznego i pozdrawiamy
vegetanietunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki
Smakowity Blog KulinarnyKolejny przepis na szybki sos do makaronu, (obok ostatnio dodanego sosu szpinakowego), czyli to co pracujące panie domu lubią najbardziej ! Do sosu wykorzystałam ser
Kulinarne przygody GatityPierwsza beza. Od dawna się do niej przymierzałam! Jest przepyszna! Baardzo słodka, z wierzchu chrupiąca, a w środku ciągnąca. Idealna. Polecam! BEZA Z SOSEM OWOCOWYM
chili & sugarsmaczne danie a do tego ciekawie się prezentujące. Zapraszam! Sos gulaszowy: Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego 1/2 łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól 2 łyżki oleju 1,5 szklanki bulionu 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 duża cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 duże czerwone papryki szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ulubionych ziół 800g pieczarek Przygotowanie(...)Mięso pokroić w średnią kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dodać cebulę, wszystko razem przesmażyć, dodać czosnek i papryczkę chili. Przełożyć do rondla albo głębszego naczynia. Zalać gorącym bulionem, dać liść laurowy ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka
Tagebuch po polskuniezwykle aromatycznego kurczaka z niesłychanie chrupiącą skórką i wspaniałym sosem. Każde jedno słowo się zgadza. Chociaż lista składników może wydawać się trochę długa, to prawie połowę stanowią przyprawy. Tak naprawdę niewiele tu trzeba. Mało pracy, a efekt rewelacyjny. Ciekawa jestem, czy Wam również będzie tak bardzo smakować. :) Kurczak z czosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką Składniki(...)cebulę i chili. Czosnek dorzucić chwilę później, żeby nie zdążył zbrązowieć. Gdy cebula będzie szklista wmieszać mąkę, podgrzewać 2 minuty. Mieszając wlać wino, doprowadzić do wrzenia. Gotować razem 5 minut, często mieszając. Jeżeli trzeba zeskrobać z dna patelni wszystko co do niej przywarło podczas smażenia. Dodać bulion, sok i skórkę z limonki, miód. Dobrze wymieszać. Do sosu włożyć udka skórą
Pełny talerzzapiekłam. Efekt? Soczyste mięso z chrupiącą skórką i pysznym wyrazistym sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko! Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona cebula 1 papryczka chili (może być mniej, wszystko zależy od tego jak ostre dania lubimy(...)soku z cytryny 1 łyżka miodu kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek łyżka masła Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego wlać passatę. Czosnek cebulę i chili pokroić w plastry. Dodać do passaty, doprawić ją szczyptą soli i pieprzu, miodem i sokiem z cytryny. Paprykę pokroić w grube pasy. Na patelni z łyżką oliwy podsmażyć
Kulinarne Inspiracjeczosnkowy do posmarowania już gotowych placków. Odnośniki do receptur na owe sosy znajdziecie powyżej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki grubości ok 1 cm. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy cebulą, pieczarkami i serem. Na wierzchu układamy pokrojone w pasy plastry salami. Opcjonalnie posypujemy chili w proszku lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy na papierze do pieczenia - ok 12 minut(...)samo jak i pomysły na ulubione dodatki. Minie - pizze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Stanowią idealną przekąskę do grania czy w podróży - jeśli podamy je bez sosu - na pewno się nie ubrudzimy. Te pizzerinki powstały jeszcze ze starej receptury, więc nie będę nic zmyślać ;) Niebawem przedstawię jednak przepis na ciasto do pizzy - jeszcze lepsze niż to opisane
Kuchnia po mojemuporcje: Mięso 2 duże piersi kurczaka, pokrojone na 4 kawałki Marynata: 2 łyżki czarnej herbaty liściastej Irving Daily Superior, wrzątek, skórka otarta z 1 małej cytryny, 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki klarowanego masła lub oleju (do smażenia) czarny, świeżo mielony pieprz, sól morska do smaku Ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego lub parboiled kilka zielonych cebulek, tylko białe części(...)ZIMNEGO (!) wywaru dodajemy sos sojowy, skórkę z cytryny, oliwę i zalewamy kurczaka tak powstałą marynatą. Owijamy naczynie folią i wkładamy na noc do lodówki (lub co najmniej na kilka godzin). Wyciągamy 30 minut przed planowanym smażeniem. 2. Przygotowujemy salsę : obrane ogórki i pomidora (bez pestek!) kroimy w małą kostkę, w szklanej misce łączymy je z chili i posiekanym szczypiorkiem
Kuchnia Prezydentowej