składników, minimum potrzebnego na przygotowanie czasu. Maksimum satysfakcji nad talerzem i smak, który zostaje w pamięci na długo. Soczyste mięso ryby podkręcone kaparami i skórką z cytryny, szybki serowy sos. To jak, macie te 15 minut? Cytrynę myjemy pod bieżącą wodą, parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy zesterem lub na drobnej tarce skórkę. Potrzebna nam jej tylko łyżeczka. Pietruszkę siekamy(...)lekko zmięknie. Dodajemy do rondla płatki chili, skórkę startą z cytryny i kapary, smażymy mieszając kolejne 2 minutki. Wrzucamy odcedzony makaron, wlewamy wodę z gotowania makaronu, dodajemy starty ser, posiekaną pietruszkę, pieprzymy. Całość bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy aż część wody odparuje a część połączy się z serem, tworząc gęsty sos. Dodajemy tuńczyka z puszki, odcedzonego z oleju, dokładnie mieszamy
Karo in the Kitchenlubisz jeszcze bardziej pikantne dania) sól i pieprz 400 ml puszka mleka kokosowego 1 szklanka bulionu drobiowego 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki soku z limonki 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych liście kolendry do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej(...)imbir i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 30 sekund. Następnie dodaj, ziemniaka, jabłko, dynię, cebulę, chili, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wlej mleko kokosowe, bulion, dodaj pomidory, cukinię, brązowy cukier, sos rybny, bazylię i ponownie włóż kurczaka. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut
karmelowynasiona kozieradki - goździki Przygotować marynatę: Sparzyć pomarańczę po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek posiekać na drobno. Korzeń imbiru zetrzeć na tarce, dodać miód, sos sojowy i przyprawy. Wszystko razem połączyć. W marynacie ułożyć kurczak. Najlepiej na cała noc, żeby smaki przegryzły się za sobą ;) Następnego dnia kurczaka wyjąć z marynaty, obsypać sezamem i ułożyć(...)pokroić, po czym ułożyć między podudzia - dowolnie. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około półtorej godziny... Znakomitym dopełnieniem będą złociste pieczone ziemniaczki, opruszone tymiankiem i suszonymi płatkami chili, a na talerzu dodatkowo skropione oliwą... Smacznego
Sajkofanka smakudąży się często latami. Tak też było z moim sosem bolońskim - eksperymenty z proporcjami, z dodatkiem wina, z ziołami... Teraz już wiecie dlaczego wcześniej nie zamieściłam przepisu na ten sos. Żeby było nieco lżej zamiast ze zwykłym tagliatelle podałam go z makaronem z cukinii. Do tego odrobina parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie(...)gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać zawartość garnka passatą pomidorową , dodać oregano i chili, a następnie gotować pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać sól do smaku i ewentualnie doprawić pieprzem, jeśli sos tego wymaga. Gotować bez przykrycia jeszcze przez 10 minut. Cukinię pokroić wzdłuż na paski przy
Kulinarne Inspiracjeminut, aż ich wierzch stanie się złocisty i chrupiący. Podawać na ciepło, u mnie dodatkowo posypane plastrami ostrych papryczek chili. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Po przełożeniu kurczaków do nacznia żaroodpornego i po wlaniu całej, pozostałej marynaty powstanie słodko - ostry sos, ale części kurczaka nie będą chrupiące, a miękkie. W związku z tym lepiej nie wlewać całej marynaty, a jedynie przełożyć
Gospodyni MiejskaSKLADNIKI1 kg białej kiełbasyoliwa z oliwekcebulapapryczka chilibiałe wino500 ml przecieru pomidorowegosólSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo garnka dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, papryczke chili, pokrojoną drobno cebulę, kiełbasę i podsmażyć wszystko na silnym ogniu.Polać kiełbasę białym wytrawnym winem i poczekać aż odparuje alkohol. Zmniejszyć ogień, wlać przecier pomidorowy, dodać sól do smaku i gotować przez około 30 minut(...)zapobiec pękaniu kiełbasy przy pomocy wykałaczki ponakłuwać kiełbasę w kilku miejscach.Tak przygotowaną kiełbasę mozna podawać jako drugie danie natomiast sos jest pyszny w połączeniu z makaronem.SMACZNEGO
zielonacukinkarozgrzewająca aromatycznymi, indyjskimi przyprawami. Za kilka dni zrobiłam ją ponownie – tym razem na moje przeziębienie. Pomogła. Soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym: 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 łyżki oliwy z oliwek (może być także aromatyzowana np. czosnkiem lub chili) 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 i ½ szklanki passaty (przecieru pomidorowego) (375 ml) ½ szklanki(...)mleka kokosowego (125 ml) po 1 łyżeczce: sproszkowanego imbiru, curry, mielonego kminu rzymskiego (kuminu), mielonej kolendry, kurkumy po ½ łyżeczki: chili w proszku, garam masali (opcjonalnie) cukier sól morska świeżo mielony pieprz świeża natka pietruszki lub kolendry do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
Poezja smakusosu rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego 1 duża łyżka masła orzechowego (miały być posiekane prażone fistaszki, ale akurat nie miałam) kilka łyżek wody 2-3 łyżki soku z limonki lub cytryny (dałam od siebie) garść świeżych liści kolendry (i bazylii tajskiej - dałam od siebie) 1 duże czerwone chili pokrojone na cienkie paseczki 1. Rozgrzać mocno olej(...)ziemniaki i mięso. 2. Trawę cytrynową obrać z twardych zewnętrznych liści i bardzo drobno posiekać. Dorzucić do mięsa i ziemniaków razem z szalotką, czosnkiem, imbirem i cukrem oraz wlać sos rybny i sojowy. Smażyć kolejne 5 minut. 3. Zawartość patelni przełożyć do garnka o grubym dnie i wlać mleko kokosowe i wodę (ja płuczę kartonik lub puszkę po mleku
Kuchnia PrezydentowejIdealne połączenie smaków Makaron z langustami w sosie szpinakowo- śmietanowym SKŁADNIKI: kilkanaście langustynek opakowanie świeżego szpinaku 250 g pomidorków koktajlowych 400 ml śmietany 3 ząbki czosnku sól morska, pieprz czarny, suszone pomidory z czosnkiem i chili, oregano, bazylia, masło makaron parmezan Warzywa dokładnie opłukać. Langustynki sparzyć wrzątkiem i obrać z pancerzy. Czosnek chwilę podsmażyć na łyżce masła, dodać wszystkie składniki
MarciochaKucharzyIlość porcji:4 Składniki: 3 kolorowe papryki 3 pomidory 1 mały kabaczek lub połowa dużego 4 kiełbasy 2 cebule Kawałek wędzonego boczku ( ok. 100g) 4 bułki Przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka Opcjonalnie: Szklanka bulionu + 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kropelkę oliwy i podgrzewamy cebulę. Boczek kroimy w drobną kostkę(...)Zamiast świeżych pomidorów można użyć gotowych z puszki. Mieszamy wszystko razem. Jeśli preferujemy leczo z dużą ilością sosu to w szklance bulionu rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy: solą, pieprzem odrobiną słodkiej papryki i chili. Dusimy chwilkę razem i podajemy w wydrążonej bułce lub w miseczce z bułką do smaku
Kolizje SmakówBardzo smaczne burgery. Jeżeli podamy je z dodatkiem frytek i sałaty, otrzymamy sycące danie obiadowe. Warto zrobić sos, jest na prawdę dobry, ostry i świetnie pasuje do wołowych burgerów zarówno podanych z bułką jak i z frytkami.Przepis pochodzi z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manningskładnikiburger600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)1/2 drobno posiekanej(...)głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. dodać czosnek, chili i gorczycę, smażyć 1 - 2 minuty mieszając.Dodać pomidory, ocet, cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 minut, albo do czasu aż sos zgęstnieje.Doprawić solą i pieprzemburgerywszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem , dokładnie wymieszać. Masę podzielić
Stare GaryBardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania(...)pieczarek 5 dużych podgrzybków przyprawy - wedle uznania, ja lubię dodać ich więcej, by były wyczuwalne: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili, vegeta natur, ziele angielskie, 3 liście laurowe kolendra i kminek w ziarenkach masło klarowane mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu świeży koperek Jak przyrządzić? Umyte mięso osusz i oczyść z białych błonek. Podsmaż na patelni na klarowanym maśle. Gdy mięso
Zasmakuj Kuchnigotowanie to czynność ostateczna... ale jest! Zapiekanka z cukinii, sosu pomidorowego i makaronu a wszystko zwieńcza oscypek :) Polecam! Zapiekanka makaronowa z cukinia i oscypkiem 1-2 cukinie, ilość zależy od wielkości 300 g makaronu muszelki sól 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków chili 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz(...)łyżkę oliwy. Wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy minutę. Posypujemy papryką, chili i szczyptą soli, smażymy dalszą minutę. Wrzucamy pomidory i przecier. Mieszamy i dusimy ok 5 minut. Łączymy z makaronem. W naczyniu do zapiekania układamy kolejno: plastry cukinii, połowę farszu makaronowego, 5 plasterków sera, pozostała cukinię, makaron z sosem i na wierzchu układamy ser. Całość zapiekamy ok 10 minut
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: klopsiki: 1,2 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża lub 2 małe cebule 1 łyżeczka płatków chili 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sos do gotowania: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml mleczka kokosowego około 7 cm korzenia świeżego imbiru 2 - 3 ziarna
Kuchcik gotujeroszponką i granatem doskonale komponuje się z sosem miodowo-musztardowym. Składniki: opakowanie roszponki 2 granaty 400 g boczku Sos miodowo-musztardowy: 3 łyżeczki musztardy kremskiej łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli 1 łyżka miodu szczypta chili świeżo zmielony pieprz Czytaj dalej... Artykuł Sałatka z roszponką i granatem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakumieszając. Do dyni dodaj pomidory i wodę po przepłukaniu puszki, dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby – kuminem, chili i gałką muszkatołową. Całość gotuj około 5 – 7 minut, następnie dodaj mleko kokosowe. Zwiększ moc palnika i zredukuj sos. Gdy zacznie gęstnieć – dodaj ciecierzycę i soczewicę. Podawaj z ryżem. Smacznego
Moja pasja smakupatelnię i podsmażamy na oliwie 10 minut. Następnie do cebuli i czosnku, dodajemy mięso, sól, pieprz, cukier, paprykę słodką oraz chili i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy posiekane środki pomidorów oraz posiekaną pietruszkę i podsmażamy do wyparowania prawie całego sosu. Pomidory napełniamy tak przygotowanym farszem. Na górze farszu kładziemy plasterek mozzarelli. Pomidory przykrywamy odkrojonym kapeluszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę
Smak mojego domuczerwona lub biała cebula 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej, można inną) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru (lub mały kawałek świeżego, starty na tarce) 1/4 łyżeczki chili (lub mały kawałek świeżej papryczki chili, posiekany) sól, pieprz Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i mieszaj rękami
Qlinarnie i Qlinarnieduże ząbki czosnku olej smakowy np. olej arachidowy lub oliwa (używam oleju kokosowego lub smakowej oliwy np. z papryczką chili i liściem laurowym ) 200 g różyczek brokuła (uważam, że to za mało – można spokojnie dać więcej) kilka kropel sosu sojowego 2 roztrzepane jaja sól, pieprz cząstki limonki do podania Przygotowanie: Przygotuj brokuły: Brokuła umyj i podziel na małe
Moja Delicja