sos chili - 2500 przepisów (strona:84/167)

Pulpeciki mięsno-warzywne w sosie 323

Syty, smaczny obiad Składniki 250 g mięsa mielonego 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 kromka czerstwego chleba sól, pieprz słodka papryka, chili świeże zioła, bazylia i oregano mąka pszenna   … Czytaj dalej Pulpeciki mięsno-warzywne w sosie

czarrna od kuchni
Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych 195

czemu nasz wigilijny stół obfitował w tak pyszności jak kanapki z pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami

sierotka maRysia w kuchni
32 rozgrzewające dania na jesień 1769

noce i poranki, krótsze dni. To pora roku w której króluje dynia, moja ulubiona to hokkaido, z której można przygotować rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon.  Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami gotowanymi

Moja smaczna kuchnia
Warsztaty kulinarne z Develey - Burgerownia 195

drobniutko i roztarty sól i pieprz do smaku    Składniki zostały posiekane , zmieszane i doprawione , a potem wyszedł pyszny sos który trafił do burgerów .   Chutney z czerwonej cebuli  ;   - 1 kg czerwonej cebuli ocet balsamiczny chili  cukier Cebula pokrojona w piórka , włożona do garnka . Którą się mieszało co jakiś czas gdzie wydzielał się smaczny sosik

Różowa kuchnia
Gulasz z żołądków 141

drogi obiad  Składniki - 70 dag żołądków drobiowych - 2 cebule - 25 dg pieczarek - 1 puszka pomidorów krojonych ( dałam robione swoje w sosie własnym ) - 1 papryka - 1 ząbek czosnku - przyprawa do kurczaka złocista - kilka płatków suszonej papryczki chili - olej + 1 łyżka masła klarowanego - pieprz sól - 25 dag makaronu Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w kostkę na głębokiej patelni dać olej

W królestwie smaków Beaty
Pasta z jajek, tuńczyka i suszonych pomidorów 124

Kolejna pasta. Tym razem z tuńczykiem. puszka tuńczyka w sosie własnym 5 – 6 suszonych pomidorów 3 jajka 1 czubata łyżka jogurtu greckiego sól, płatki chili jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić na mniejsze części, dodać odsączonego tuńczyka, pomidory, doprawić. Wszystko zmiksować. Smacznego

Polska Zupa
Tortilki raz-dwa, czyli pomysł na błyskawiczny obiad dla dwojga 152

podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe. Amatorom ostrych smaków polecam przygotować dodatkowo pastę chili na bazie koncentratu pomidorowego (wystarczy łyżkę koncentratu utrzeć z oliwą do oliwek i szczyptą płatków chili oraz doprawić odrobiną cukru i soli) SMACZNEGO

Kuchnia po mojemu
Śledzie z granatem i rodzynkami 167

osuszamy i kroimy na ok 2 cm kawałeczki.Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojojną, przetartą cukrem cebulę, ziarenka granatu, rodzynki i pokrojone drobniutko chili. W miseczce łączymy olej, miód, sok z cytryny i grubo zmielony pieprz. Tak przygotowanym sosem polewamu śledzie.Mieszamy i pozostawiamy na minimum kilkanaście minut dp polaczenia się smakow.                 Smacznego

Gosia gotuje
francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 161

pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić następnie

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti aglio olio 197

Teraz drugi przepis, który znalazłem. Na pyszny makaron w świetnym sosie. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.Składniki Olej z oliwek, 4 ząbki czosnku, 2 chili , Pół pęczka pietruszki, Sól, pieprz PrzygotowanieNa patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Drobno siekamy chili, czosnek i pietruszkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek i papryczkę. Dodajemy ugotowane al dente spaghetti i dodajemy pietruszkę całość dokładnie

cookpl
Kotleciki mięsno gryczane z sosem pieczarkowo koperkowym 185

sosu sojowego ciemnego, pęczek świeżego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Sos pieczarkowy: W rondelku zagotowujemy 0,7 l wody z zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkami czosnku  i mini suszoną papryczką chili. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Połowę cebuli odkładamy(...)plasterki, jak kto lubi) i dodajemy do cebuli, podsmażamy. Podsmażone pieczarki przekładamy do gotującej się wody, dolewamy bulionu i dusimy pod przykryciem. Z mąki robimy zasmażkę. Śmietankę mieszamy z sosem sojowym i dolewamy do pieczarek. Całość mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie 1 płaska łyżkę zasmażki, tyle tylko, żeby sos nam zgęstniał. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem

Moniki Smakołyki
Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs 268

sosem. Dzięki dodatkowi cukru w mieszance przypraw i sosie, podczas grillowania tworzy się piękna i pyszna karmelizowana warstwa. Żeberka wychodzą obłędne, soczyste i pięknie podpieczone. Generalnie robią się same, polecam! Scroll down for recipe in English Pikantne żeberka w glazurze (6-8 porcji) Składniki: 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki wędzonej papryki 1 ½ łyżeczki mielonego chili

karmelowy
Klopsiki w sosie marinara. 112

oczywiście głównym składnikiem potrawy jest mielone mięso. Do sosu marinara użyłem dojrzałych pomidorów malinowych, a w klopsikach ukrywają się te suszone. Kto nie lubi klopsików? Ja mógłbym zajadać się nimi niemal codziennie ;) Ta wersja jest bardzo bogata i może służyć do zadań specjalnych. Jakich? Do robienia mocnego wrażenia ;) Pulpeciki w sosie marinara będą idealnie pasowały do makaronu, ale z tłuczonymi(...)łyżek startego parmezanu 3 suszone pomidory 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej Sos: 500 g dojrzałych pomidorów 1 mała cebula 3 plastry surowego boczku 1 duży ząbek czosnku 1 szczypta płatków chili sól oliwa Wykonanie: Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Pomidory sparzyć

zadanie-gotowanie
Błyskawiczny pomysł na zdrowy, prosty obiad- sos paprykowo-pomidorowy 282

postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.  Przepis na 2 porcje (ja ugotowałam do sosu 1,5 szklanki makaronu- mierzone na sucho). Składniki: 2 łyżki oliwy 1 duża czerwona papryka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 1 mini papryczka chili (jeśli macie te standardowe, dodajcie 1/3) 3/4 szklanki przecieru pomidorowego sól (u mnie himalajska), słodka papryka, bazylia(...)będzie półmiękka odajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek, suszone pomidory i chili. Dusimy przez 5 minut. 3. Do warzyw wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, słodką paprykę, bazylię, i trochę ksylitolu jeśli całość jest za kwaśna. Dusimy kolejne 5 minut, aż papryka będzie wystarczająco miękka.  Jeśli sos będzie dla Was zbyt gęsty, możecie dodać 3 łyżki wody. :-) Smacznego

kuchnia do kwadratu
Pierożki tortellini w śmietanowym sosie z boczkiem i brokułami 160

paczka pierożków tortellini (250 g), 6-8 niezbyt grubych plastrów wędzonego boczku , 300 ml słodkiej śmietanki , 3 większe szalotki , sól do smaku, ostra papryka - w moim przypadku mielone płatki chili, brokuł , sól i cukier do ugotowania brokuła. Tortellini ugotować. Powinny być nie do końca miękkie, lecz al dente. Odcedzić i odstawić pod przykryciem, żeby nie wystygły zbyt mocno. Brokuła ugotować(...)Zeszklić na tłuszczu wytopionym z boczku. Wlać słodką śmietankę, zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić solą do smaku. Tak przygotowanym sosem polać tortellini. Na górze ułożyć chrupkie kawałki boczku i ugotowanego brokuła. Posypać ostrą papryką -  użyłam mielonych płatków chili. Taki obiad przygotowuje się w iście ekspresowym tempie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole 156

swoich upodobań. Po raz pierwszy przyrządzałam również, chyba najbardziej znany sos pochodzenie  maksykańskiego - guacamole. Jest to gęsty sos podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem różnorodnych dodatków: soku z cytryny, kolendry, cebuli, papryczki chili, pomidorów, przypraw itp. Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Salsa wyszła bardzo dobra. Pasowała idealnie do dania łagodząc jego ostrość(...)firmy El Tequito zakupioną w Lidlu) 6 tortilli 150 g startego sera żółtego oliwa z oliwek Guacamole: dojrzałe awokado sok z ½ limonki lub cytryny ½ pomidora ½ papryczki chili ½  czerwonej cebuli ½ łyżeczki soli ½  łyżeczki pieprzu 1 mały ząbek czosnku   Przygotowanie: Zaczynamy od Guacamole. Awokado rozgniatamy dokładnie widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Cebulę, czosnek, papryczkę

Mania Gotowania
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 203

garść posiekanych listków kolendry lub natki pietruszki sok z 1/2 limonki 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SOS ŚLIWKOWY 5 suszonych, niewędzonych śliwek lub 3-4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki  1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku(...)minut, aby odpoczęło. SALSA : Wszystkie składniki łączymy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy oliwą. Mieszamy. SOS ŚLIWKOWY : Wszystkie składniki sosu wrzucamy do rondelka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, blendujemy i zagotowujemy ponownie. Gęstość sosu regulujemy dolewając lub odparowując bulion lub wodę. FARSZ : Na patelni (na średniej mocy palnika) na 2 łyżkach oliwy szklimy cebulę (przez

cool and minty
Bazyliowe tagliatelle z cukinią 169

pszennej 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju smakowego Kujawski z bazylią garść świeżych liści bazylii Sos: 2 cukinie (cienkie) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki oleju smakowego Kujawski czosnek-bazylia 1 łyżka mleka kokosowego 100ml śmietanki 30% sól, pieprz, szczypta chili do smaku Dodatkowo: kilka listków świeżej bazylii ok 10dkg sera mozzarelli Sposób przygotowania: 1. Makaron: Mąkę(...)Sos: Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Całość ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Na patelni rozgrzewamy oleje, dodajemy posiekany drobno czosnek. Rumienimy. Zasypujemy startą cukinią i dusimy na wolnym ogniu. Mleko kokosowe mieszamy ze śmietanką, dodajemy 2 łyżki miękkiej cukinii z patelni. Przelewamy do reszty i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą chili. Mieszamy z bazyliowym tagliatelle. Każdą

Kuchnia w czekoladzie
Leczo z cukinią i bobem II 183

ok.1 l przecieru pomidorowego 1 papryka 2 cebule 1 kg kiełbasy wędzonej 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz chili (opcjonalnie) Wykonanie: Kiełbasę kroimy w pół krążki, następnie podsmażamy na patelni. Do dużego garnka wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, wlewamy sos pomidorowy i dokładamy podsmażoną kiełbasę. Gotujemy jakieś 10 min. Następnie do całości dokładamy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną(...)ciemnej twardej skóry to spokojnie nie musimy jej obierać i kroimy ze skórą). Całość dusimy do preferowanej miękkości składników. Leczo doprawimy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i odrobiną chili. Tuż przed końcem gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Im krócej czosnek będziemy gotować  tym jego aromat będzie bardziej intensywny. Bób gotujemy osobno w solonej wodzie do miękkości, po czym obieramy

IMPRESJA SMAKU
Sałatka z pieczoną wątróbką i pomarańczami 146

duża pomarańcza 1 czerwona cebula pęczek dużych rzodkiewek garść rzeżuchy * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Sos : Sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy kilka płatków chili 1 zabek przeciśniętego przez praskę czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę umyć, oczyścić, przekroić na pół(...)sałat,rzeżuchę, wątróbkę i kawałeczki pomarańczy bez skórki( tzw. segmenty). Rzodkiewki powycinać małym ostrem nożykiem nadajac im formę kwiatków, w środku umieścić ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego.Składniki na sos przełożyć do słoiczka, zakręcić i dokładnie wymieszać. Polać nim  sałatkę. Można podawać....Smacznego

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania