sos chili - 2500 przepisów (strona:80/167)

Kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym 235

ludzi taki, jak pałaszowanie rękami jedzenia i to jeszcze tak pysznego! Oczywiście, jeśli lubicie ostrzejsze potrawy, doprawcie kurczaka bardziej intensywnie. Możecie również wkroić chili. U nas wariant średnio-ostry. Polecam gorąco do podania posypać kurczaka w sosie kolendrą. Jeśli nie przekonaliście się jeszcze do tej roślinki to ma naprawdę niebywały smak i aromat i idealnie komponuje się z dania kuchni

Mieszam w Garnku
Aromatyczne spotkanie w Boollywood Lounge 151

sosie BBQ Mix Pakora , mix chrupiących warzyw smażonych w orientalnej panierce Pomiędzy Lentil (Shorba) , zupa krem z soczewicy Po pomiędzy Indian Tikka Salad , kompozycja chrupiącej sałaty lodowej, soczystego kurczaka, suszonych pomidorów z jogurtowo-miętowym dressingiem Mutton Rogan Josh , tradycyjne indyjskie curry z jagnięciną Chicken Tikka , soczysty kurczak, marynowany w indyjskich przyprawach Prawn Curry , indyjskie curry  z krewetkami w sosie(...)mięso z kurczaka w sosie z pomidorów i nerkowca Dal Makhni , czarna soczewica i fasola w aromatycznym sosie Naan , indyjski chleb wypiekany w piecu tandoor Na koniec Gulab Jamun , smażone kulki z tradycyjnego indyjskiego sera, podawane na ciepło w słodkim sosie W naszym papierowym menu nie znalazły się rewelacyjne lody z mango z dodatkiem chili, którymi zostaliśmy poczęstowani. Lody

Kulinarne przygody Gatity
krem selerowy 164

miałam. Uznałam, że czas sprawdzić dlaczego jest tak zachwalana. SKŁADNIKI: średni seler 250 ml wody łyżka sosu sojowego kawałek tofu marynowanego w sosie tamari 1/2 marchewki kawałek pora kawałek selera naciowego przyprawy:ziele angielskie, liść laurowy, chili, gałka muszkatułowa WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz tofu, gotujemy razem ok 20 min, następnie je blendujemy (wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie) tofu kroimy

healthy dreams
Pełnoziarniste spaghetti z kurczakiem i burakiem naciowym 141

marchewkę na plasterki,czosnek posiekać. W wooku rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i warzywa i podsmażyć. Dodać przyprawy, pokrojonego pomidora, drobno posiekaną papryczkę chili i dusić pod przykryciem. Buraki naciowe przepłukać i posiekać niezbyt drobno. Dodać do sosu, jeszcze dusić ok 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron Lubella ugotować al'dente , odcedzić i wymieszać z sosem

Gotowanie jest łatwe
Imbirowy bulion z soczewicą i kotletami sojowymi 168

kostki bulionowej wegańskiej - kawałek kalafiora                                   - ¼ łyżeczki płatków chili - kawałek brokuła                                     - odrobina cynamonu - ½ marchewki(...)odrobina brązowego cukru - ½ cebuli cukrowej                                  - sos sojowy - ząbek czosnku - 3 kotlety sojowe - 1 łyżka kukurydzy (mrożonej) - 1 łyżeczka dobrej oliwy Wykonanie: - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i imbir - Dodać wodę i pozostałe przyprawy, zagotować - Soczewicę opłukać na sitku, dodać

Wegańska kuchnia orientalna
Filet z kurczaka "India" z mleczkiem kokosowym 208

podsmażyć 5-6 minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i krótko poddusić. Podlać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem następne 4-5 minut. Sos doprawić pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, miodem, solą i kuminem. Można ewentualnie dodać chili. Serwować z ryżem basmati

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną 352

rozmaryn Curry: curry + kurkuma + czosnek + imbir + śmietana 36% Indyjski: kolendra + kmin rzymski + garam masala + mleko kokosowe Korzennie: gałka muszkatołowa + cynamon + imbir Orientalnie: sos sojowy + świeży imbir + przyprawa 5 smaków Łagodnie: posiekany świeży koperek + śmietana 30% Ostro: chili w proszku/tabasco + podsmażona cebula + papryka słodka Post Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sałatka śledziowa po meksykańsku [PRZEPIS] 242

Gdyby ktoś kazał nam wybrać ulubioną sałatkę ze śledziem, to chyba nie bylibyśmy w stanie wybrać jednej najlepszej. Uwielbiamy łączyć śledzia z przeróżnymi warzywami, a czasem

Jakugotujesz.pl
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 216

gulasz: 1/2 dyni piżmowej (około 0,6 kg) 3 średnie ziemniaki 2 niezbyt duże marchewki 125 ml mleczka kokosowego szczypta płatków suszonych chili łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki

W kuchni Karmel-itki
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 260

jeszcze inna wersja.  Proste danie, bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki możecie oczywiście zmodyfikować według własnych upodobań. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 70 g sera koziego ½ papryczki chili 200 g boczku w plastrach 1 mała czerwona cebula około 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu(...)Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu dorzucamy pokrojony w małe kawałeczki ser kozi oraz wcześniej podsmażony boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił. Makaron

Mania Gotowania
Meksykańskie tacos con carne 275

meksykańskim. Ostre, pożywne, a przy tym aromatyczne. Do tego proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne. Zrealizowałem dzisiaj - zapraszam na meksykańskie tacos con carne - kukurydziane placki z nadzieniem z wołowiny, sosem z awokado i pomidorową salsą. Przepis, choć nieskomplikowany, można jeszcze uprościć używając gotowych tortilli - choć te nie mogą równać się z samodzielnie przygotowanymi kukurydzianymi tacos. Aby przygotować danie potrzebowałem(...)minuty z każdej strony. Gotowe placki pozostawiłem do wystygnięcia. Następnie przygotowałem sos z awokado inspirowany meksykańskim sosem guacamole. Dojrzałe awokado przekroiłem na pół, wyjąłem pestkę, a następnie za pomocą łyżki wydrążyłem miąższ, do którego dodałem około 1/3 czerwonej papryczki chili wraz z pestkami, średni ząbek czosnku i 1/3 pęczka świeżej natki kolendry. Całość doprawiłem niewielką ilością soli i czarnym świeżo

Wyprawy kulinarne
Kopytka z bobu w sosie mięsnym 279

Ciąg dalszy eksperymentów:) Kopytka z bobu z sosem mięsnym SKŁADNIKI: 0,5 kg bobu mąka pszenna zielona pietruszka mięso mielone pomidory z puszki śmietana sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już

MarciochaKucharzy
Egzotycznie i pikantnie 242

kardamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 2-cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki łagodnego curry (np. KORMA) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól do smaku Ziemniaki i marchewkę kroję na duże kawałki, ok. 2x2cm. Wrzucam(...)przypiekły.  Dodaję drobno posiekany czosnek, imbir i papryczkę chili, mieszam, po chwili dodaję pokrojonego w kostkę 1-go (!) pomidora oraz całe piersi kurczaka, posypuję mięso garam masalą, kolendrą, curry i kurkumą. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień i duszę ok.15-20 minut przewracając od czasu do czasu.  Następnie polewam mięso sosem sojowym, wrzucam podgotowane ziemniaki i marchewkę i ponownie duszę

Kuchnia Prezydentowej
Sos orzechowy 95

Przepyszny, ostry sos orzechowy . Idealny dodatek do tzw. “wege bowl”. Sprawdzi się również w wege burgerach, kanapkach czy jako sos do surowych warzyw. Obok

Moja Delicja
Churros z czekoladą 130

masła 3 łyżki cukru trzcinowego 6 dużych jajek szczypta soli 1 l oleju rzepakowego do smażenia drobny cukier/cukier puder + cynamon do obtoczenia Sos czekoladowy: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 80 ml śmietanki kremówki 30% opcjonalnie: szczypta chili w proszku Do rondelka wkładamy masło, a następnie wlewamy wodę, mleko oraz dodajemy cukier trzcinowy wraz ze szczyptą soli. Wszystko podgrzewamy(...)cynamonu na 4 łyżki cukru). Jeśli używamy cukru pudru, czekamy do ostygnięcia i przed podaniem posypujemy (ok. 1 płaska łyżeczka cynamonu na 4 łyżki cukru pudru). Podajemy razem z sosem czekoladowym do maczania. Aby go otrzymać, wystarczy pokroić drobno czekoladę i zalać gorącą śmietanką, a następnie wymieszać do rozpuszczenia. Warto dodać do sosu odrobinę chilli. Post sfinansowano z Funduszu Promocji

Poezja smaku
Chińszczyzna z kurczakiem, mango i zieloną fasolką szparagową 279

chińskie nie istnieje. Dla mnie taką bazą jest kilka produktów, od których zaczynam gotowanie chińszczyzny. Na pewno znajdzie się w nim się olej sezamowy- niesamowity posmak i zapach. Papryczka chili, imbir, czosnek. Wystarczy kilka tych produktów a w domu już pachnie pyszną chińszczyzną! Potem składniki dobieramy jak chcemy. Ananas, mango, mandarynka... to są te słodkie kwestie. Ale ryba, czy kurczak(...)imbiru 2 ząbki czosnku pół czerwonej cebuli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosy teryiaki sok z połowy limonki łyżka miodu (zamiast cukru) 100 gram makaronu sojowego olej sezamowy Do Woka wlewamy kilka łyżek oleju sezamowego. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, czosnek i imbir. Smażymy przez chwilę, dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka i kurczaka w kostkę lub paski. Od razu

Mango Papaja
Sałatka z krewetkami, czosnkiem oraz chili 206

menu głównym Sałatka z krewetkami, czosnkiem oraz chili Sałatka w pięknej kompozycji Składniki : 200 g krewetek 2-3 ząbki czosnku ½ opakowania mix sałat ½ opakowania rukoli 3 łyżki oliwy extra vergin 1 papryczka chili 50 ml białego wina (wytrawne) Sól morska oraz pieprz 2 łyżki masła klarowanego 500 g pomidorków koktajlowych Sos: 5 łyżki oliwy extra vergin 2 łyż soku(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}     Krewetki myjemy i osuszamy. Następnie umieszczamy   w naczyniu, dodajemy 3 łyżki oliwy, około 10 cienkich plasterków chili, wyciskamy czosnek, solimy oraz pieprzymy. Całość mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania. Po zamarynowaniu całość smażymy około 10 min na masełku klarowany. Następnie wlewamy 50 ml wina na wolnym

Sprawdzone przepisy kulinarne
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU 8620

Bonduelle 125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze od  Bonduelle pomidor 300 g sosu pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych pomidorów domowej roboty 1 łyżka przecieru pomidorowego sok z połowy limonki 1 łyżeczka nasion kolendry 7 szt. goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne firmy Kamis 1 łyżeczka papryki chili sól pieprz czarny świeżo zmielony oliwa do smażenia(...)ryż do podania / tortille pszenne papryczka chili ( ja nie dodałam) świeże papryki (kolorowe) ja nie dodałam Na oliwie zeszkliłam cebulę pokrojoną w grube piórka. Dodałam pokrojone ząbki czosnku. Lekko posoliłam.  W czasie gdy smażyłam cebulę, na osobnej patelni podprażyłam nasiona kolendry i goździki.  Utarłam je następnie w moździerzu i dodałam do cebuli.    Wsypałam pozostałe przyprawy. Wymieszałam

potrawyregionalne
Gazpacho z melonem, salsą krewetową i relishem chili 143

następnie wrzuć aromatyczną pastę, pomidory oraz pokrojone papryczki. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez 30-40 minut, aż sos się zredukuje. Odstaw do wystudzenia. Podanie Schłodzone gazpacho rozlej do głębokich talerzy. Na środek wyłóż krewetkową salsę oraz relish chili (ilość według uznania), następnie posyp całość płatkami migdałów. Do chłodnika warto podać również świeże pieczywo. Smacznego! * * Przepisem na gazpacho zainspirowała mnie

Food Square
Pęczotto z papryką, bakłażanem i oliwkami w pomidorowym sosie 220

sobie sprawę z ich zdrowych wartości odżywczych. Zacząłem eksperymentować z kaszą, której nigdy nie doceniałem. A jest nią pęczak. Połączyłem go z papryką, bakłażanem i czarnymi oliwkami. Do tego sos pomidorowy. Uzyskałem ciekawą i aromatyczną kombinację smaków. Lekkie, a zarazem energetyczne danie na niejedną okazję. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:3 szklanki kaszy(...)paseczki. Na oliwie podsmażamy posiekaną dymkę. Dodajemy bakłażana i paprykę. Chwilę przesmażamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 min. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, pokrojone oliwki czarne oraz pomidory z puszki. Wszystko razem przesmażamy przez ok 5 min. Warzywa w sosie pomidorowym doprawiamy solą, pieprzem i oregano.Do warzyw w sosie dodajemy pęczak i wszystko ze sobą dokładnie łączymy. Dodajemy posiekana takę pietruszki

kulinarnyJa
Makaron z małżami i krewetkami 135

makaronu z wyciągiem z ośmiornicy sok z połówki cytryny 75 g krewetek koktajlowych 65 g małży 1/2 papryczki chili 1 ząbek czosnku 50 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki oliwa do smażenia Nasze małże był takie malutkie, bez skorupek, w sosie własnym. Taki malutki słoiczek mieliśmy, 130 g. Po odlaniu zalewy zostało 65 g małży. Tyle spokojnie wystarczy, nawet

Marder&Marder Manufacture
Wege „mielone” zapiekane z mozarellą i brokułami 206

kotlety zapiekłam z mozzarellą i brokułami. Proponuję też opcję dla dziecka, w postaci małych pulpecików zapiekanych z sosem pomidorowym. Smacznego :) puszka czerwonej fasoli 6-7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki sambal oelek sól, pieprz, chili do smaku kulka mozzarelli 200 g brokułów ugotowanych na parze łyżka posiekanego szczypiorku mielona papryka 2-3 łyżki passaty(...)małą porcję dla dziecka po czym dodajemy sambal oelek i chili do smaku. Formujemy 5 kotletów które układamy wraz z brokułami w formie do pieczenia. Na każdego kotleta kładziemy plaster mozzarelli i posypujemy szczypiorkiem i mieloną papryką. Dla dziecka formujemy małe kuleczki, układamy je w naczyniu do zapiekana, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy odrobiną startej mozzarelli i szczypiorkiem. Wszystko pieczemy

Mienta blog