sos bbq - 571 przepisów (strona:20/39)

Pyszne faszerowane ziemniaki „Raclette” 98

plastrów sera Raclette lub innego ale ten jest najlepszy do zapiekania i topienia kilka plastrów, cieniutkich, bekonu 2 łyżki prażonej cebulki szczypiorek do posypania marynata do mięsa: 2 łyżki sosu BBQ 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki pasty harissa lub przyprawy, jeśli nie lubicie ostrych potraw, dajcie mniej 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka(...)włączonym termoobiegiem. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj do miękkości w łupinach. Zanim całkiem wystygną obierz ze skórki, przekrój na równe połówki. Środek każdej połówki spulchnij widelcem, żeby łatwiej chłonął sos. Ziemniaki ułóż na blaszce do zapiekania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Boczek zapiecz w piekarniku, aż zrobi się chrupki, możesz go przed pieczeniem posypać chilli i odrobiną cukru, będzie smaczniejszy i bardziej chrupiący

Ogrodnik w podróży
Jak zrobić obiady na tydzień w jeden dzień – to prostsze niż myślisz 161

Wystarczy wiedzieć od czego zacząć. Na zdjęciu niżej możecie zobaczyć półprodukty przygotowane przez nas w miniony weekend. W dwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia(...)bardzo proste, ale bez nich się nie obejdzie. W przypadku prostego menu, np. takiego jak nasze ze zdjęcia, sprowadzają się do przyprawienia mięsa, umycia i pokrojenia warzyw, przygotowania sosu czy marynaty, ułożenia wszystkiego na blaszkach do pieczenia i nagrzaniu piekarnika. My robimy to taśmowo – czyli najpierw przygotowujemy zestawy przypraw i marynaty, przyprawiamy odpowiednio wszystkie kawałki mięsa, a potem zajmujemy

Niedzielny kucharz
Jak zrobić obiady na tydzień w jeden dzień – to prostsze niż myślisz 151

Wystarczy wiedzieć od czego zacząć. Na zdjęciu niżej możecie zobaczyć półprodukty przygotowane przez nas w miniony weekend. W dwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia(...)bardzo proste, ale bez nich się nie obejdzie. W przypadku prostego menu, np. takiego jak nasze ze zdjęcia, sprowadzają się do przyprawienia mięsa, umycia i pokrojenia warzyw, przygotowania sosu czy marynaty, ułożenia wszystkiego na blaszkach do pieczenia i nagrzaniu piekarnika. My robimy to taśmowo – czyli najpierw przygotowujemy zestawy przypraw i marynaty, przyprawiamy odpowiednio wszystkie kawałki mięsa, a potem zajmujemy

Niedzielny kucharz
Mielone w sosie BBQ 110

Niesamowicie aromatyczne kotlety w pysznym sosie. Składniki:  400 g karkówki wieprzowej 1 cebula 1 kajzerka namoczona w mleku 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 200 ml sosu BBQ 1 łyżka skrobi kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie:  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)odciśniętą) bułką. Łączymy z jajkiem, żółtkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano. Bulion mieszamy z sosem i skrobią. Zagotowujemy (cały czas mieszając), zmniejszamy płomień wrzucamy kotlety i dusimy pod przykryciem. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Burrito z wołowiną, fasolą i papryką 186

mięsa wołowego z dodatkiem fasoli, papryki, kukurydzy i sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący. Burrito podaje się z dodatkami łagodnymi (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq. Moi ulubionym dodatkiem jest papryczka jalapeno, która po nagryzieniu sprawia, że łzy cisną się do oczu. Tortille podgrzewa się, wypełnia ciepłym farszem i dodatkami, a następnie jeszcze podgrzewa(...)puszki (wraz z sokiem), przecier pomidorowy,wodę, cukier, kumin, oregano, pieprz cayenne, słodką paprykę. Patelnię przykryć pokrywką i dusić składniki farszu ok. 30 minut, aż pomidory rozpadną się, a sos pomidorowy bardzo mocno się zredukuje. Farsz powinien być bardzo gęsty i nie powinien wypływać z niego sos. Jest to istotna informacja, ponieważ zbyt w wilgotny farsz, będzie rozmaczał tortillę. Następnie

Codziennik Kuchenny
Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasolą 137

Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasola Poprzedni przepis na z apiekankę z piersi kurczaka w sosie BBQ bardzo przypadł Wam do gustu. Muszę przyznać, że i nam bardzo smakował, dlatego postanowiłam przygotować kolejne tego typu danie. Dania jednogarnkowe, zapiekane w piekarniku, są niezwykle smaczne, proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, a także nie wymagają dużego nakładu pracy(...)gotować. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać nieco oliwy i na dużym ogniu szybko i krótko przesmażyć piersi z kurczaka z obu stron, aby złapały ładny, złoty kolor.  Sos pomidorowy z chorizo przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć podsmażoną pierś z kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez około 30 minut. Podawać z ziemniakami

Codzienne Gotowanie
‚Hamburger’ 167

Mięso wołowe, ser, bekon, pomidor, bułeczka z sezamem i sos BBQ kojarzy się z prawdziwym hamburgerem . Jednak ja wolę nieco zmodyfikowane wersje tej kanapki. Dzisiaj przedstawiam przepis na burgera z czarnej fasoli i quinoa podanej z hummusem, słodką cebulką i liśćmi sałaty zamiast bułki. Muszę przyznać, że ta zdrowsza, wegańska wersja tradycyjnego hamburgera jest o wiele lepsza i jej smakiem(...)grillowej lub zwykłej patelni. Doprawić pieprzem. Hamburger: Na talerzu położyć liść sałaty, następnie na niej bakłażana, burgera, hummus, krążek papryki, cebulkę, kolejnego bakłażana, posypać wszystko posiekaną kolendrą i polać sosem, który pozostał po skarmelizowanej cebulce. Przykryć kolejnym liściem sałaty i wbić wykałaczkę (zdjęcie). Smacznego

Jaglusia
Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym 91

możesz zaskoczyć nawet wymagające podniebienia. Roladki są bardzo treściwe, pełne smaku i według mnie są prostsze, niż to wygląda. Idąc śladem przepisu na calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ który jest HITEM , przygotowałam te roladki. Wiem, że lubisz proste przepisy – to tak jak ja . Obiecuję, że przepis jest prosty (wiem, wiem, nie wygląda, ale…) i poradzisz(...)smaż dalej. Gotowa cebula ma mocny złoty lub nawet złoto-brązowy kolor, jest miękka, a nawet rozpływająca się w ustach, słodko-słona, nigdy gorzka. Dodawałam tą cebulę do sosów z mięsem, do hot-dogów, burgerów, tostów. Jak już robisz cebulę, przygotuj więcej, bo i tak zjesz ją w ciągu dnia, może dwóch. Jeśli Twoja cebula jest gotowa, to pozostaje tylko

Słodkie Gotowanie
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 109

Składniki: 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka — ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire (u mnie sos sojowy) 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku(...)napoju Dr.Pepper Mega pyszne mięsko. I mówię to ja, Aga, która nie jest jakąś ogromną fanką mięcha. Miękkie i pełne smaku. Rozpływa się w ustach. Podlane aromatycznym domowym sosem BBQ jest idealne do PULLED BURGER (przepis niebawem na blogu), które świetnie zastąpią regularny obiad. W mojej kuchni gości także jako dodatek do młodych ziemniaczków. Robi się długo, ale robi się

Kocham Czekoladę
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 174

napoju Dr.Pepper Mega pyszne mięsko. I mówię to ja, Aga, która nie jest jakąś ogromną fanką mięcha. Miękkie i pełne smaku. Rozpływa się w ustach. Podlane aromatycznym domowym sosem BBQ jest idealne do PULLED BURGER (przepis niebawem na blogu), które świetnie zastąpią regularny obiad. W mojej kuchni gości także jako dodatek do młodych ziemniaczków. Robi się długo, ale robi się(...)razu podwoić by upiec za jednym zamachem dwie porcje- jedną po wystudzeniu zamrozić. Oszczędzi to sporo czasu i prądu, a odmrożony pulled pork będzie równie pyszny.   Nie wylewajcie sosu, który zostanie pieczenia mięsa- to mieszanina coli, cebuli, smaku mięsa i marynaty. Jeśli boicie się, że będzie za tłusto- włóżcie rondelek z sosem do lodówki i zdejmijcie tłuszcz, gdy już

Kocham Czekoladę
GRILL WAY BAR - test nowej burgerowni w Gdyni 169

produktów, zgodnie z recepturami dobrej amerykańskiej kuchni" .  źródło: grillway.pl Każdy znajdzie tu coś dla siebie, gdyż menu zawiera propozycje kilkunastu zestawów smakowych. Zaczynając od klasycznych Classic Burger z sosem BBQ, Cheese Burger z serem cheddar, poprzez burgery smakowe jak choćby Curry Burger z grillowaną cukinią, Italian Burger z grillowaną salami peperoni, Onion Burger z krążkami cebulowymi, aż po ekstremalne(...)bułką otrębową . Grillowanej wołowinie  towarzyszyła tu rukola , sałata , czerwona cebula , świeży ogórek i pasta paprykowa . Ta ostatnia nadawała bułce odrobiny "mokrości", gdyż cały zestaw pozbawiony był kalorycznego sosu. Kotlet wołowy , niezbyt gruby, wytopiony został z tłuszczu podczas grillowania do wyśmienitej, równomiernie wysmażonej konsystencji. Dodatki pysznie się ze sobą komponowały . Bułka otrębowa przyjemnie zaskakiwała miękkością w środku i chrupką skórką

Grunt to przepis!
43 odmiany pomidorów które uprawiałam w tym roku – cz. I 173

zawiązał w końcu 5 mocno rozbudowanych gron. We wrześniu próbował zawiązać jeszcze 2, mimo ogłowienia. Owoc okrągły, ciemnobrązowy, koktajlowy, mocno aromatyczny, o dymnym zapachu i słodko-winnym smaku sosu BBQ. Pyszny dodatek do sałatek, marynowania czy do pieczenia w całości, np. z rybą czy piersią kurczaka. Z pomidorków typu cherry to chyba mój ulubieniec. 33 Afternoon Delight – USA, Kalifornia(...)grubej skórce i smaku… tekturowego sklepowego pomidora, rozmyty, kwaśno-słodki. Dla mnie sam wygląd to za mało, szkoda że rozczarował – zużyłam owoce tylko do pomidorowego dżemu i do pieczonego sosu. Za sam wygląd należy mu się w tym roku tytuł Miss. Gruba skórka to pewnie to, co miałoby go predestynować do długiego leżenia. Zdecydowanie największe tegoroczne smakowe rozczarowanie – razem

Karo in the Kitchen
Domowe wędliny na Wielkanoc 46

szybkowaru Boczek pieczony na kanapki Smażony stek wołowy średnio krwisty Klops z jajkiem Schab pieczony z miodem i rozmarynem Schab pieczony w piwie Karkówka pieczona Karkówka pieczona w sosie BBQ Baleron pieczony Szynka pieczona Szynka gotowana – przepis Pieczona szynka w glazurze Szynka pieczona w marynacie z czerwonego wina Pieczona pierś indyka Schab ze śliwką Schab po warszawsku Wieprzowina pieczona

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania