sos bb - 500 przepisów (strona:24/34)

Roladki z kurczaka 245

roladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką i zawijamy w folie aluminiową.  Mięso umieszczamy w piekarniku na około 25 minut w temp 180 stopni. Mięso podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym lub koperkowym

Kolizje Smaków
Gulasz 172

nasza mama i to ją postanowiłyśmy namówić by przygotowała wraz z nami przepis na to danie. Wyszło perfekcyjnie. Mięso delikatne, kruche, rozpływające się w ustach, a do tego aromatyczny sos. Samo danie nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga niestety sporo czasu. Najpierw musi leżakować w marynacie, a później gotować się około godziny. Jednak czas oczekiwania zostanie całkowicie wynagrodzony:)  Składniki

Kolizje Smaków
Mini tarty z suszonymi pomidorami i łososiem 288

upieczeniu na tarty nakładamy kawałek łososia i posypujemy go odrobiną pokrojonego szczypiorku.  Tarty wychodzą bardzo smaczne kiedy są jeszcze ciepłe. Natomiast znakomicie smakują również na zimno z odrobiną sosu czosnkowego na bazie jogurtu greckiego. :-) Smacznego

kuchnia do kwadratu
Stromboli 192

uzyskania złotego koloru ciasta. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego Rada.  W przepisie można oczywiście użyć jakieś inne składniki do nadzienia, jak i również jakiegoś innego sosu do pizzy niż ten na bazie koncentratu pomidorowego i wody. Można też kupić gotowe ciasto na pizze zamiast samemu zarabiać. The post Stromboli appeared first on zjem to blog kulinarny

zjem to blog kulinarny
Zupa paprykowa z wołowiną 190

Sierpień to miesiąc, w którym przygotowuję różne dania z papryką, gdyż wtedy to warzywo jest bardzo tanie. Marynuję paprykę w słoikach, przygotowuję paprykę faszerowaną, przygotowuję też zupy, pasty, czy sosy paprykowe do słoików. Tym razem ugotowałam gęstą, sycącą i rozgrzewającą Zupę paprykową z wołowiną. Zupa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam na zimę do słoików. Dzięki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) 439

misce, doprawiamy je solą i pieprzem. Odsączamy kapary z zalewy i dodajemy do pomidorków razem z posiekaną cebulką, papryką, podsmażoną bagietką ( można dodać anchois ). Mieszamy całość, następnie przygotowujemy sos  z octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe frytki 171

Szybko i smacznie. Spróbuj domowych frytek, bez chemicznych dodatków. Składniki: kilogram ziemniaków pół litra oleju sól sos do frytek Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
Bitki z karkówki 155

dodajemy gdy mięso dusi się z pół godziny. Dodajemy też czubatą łyżeczkę soli i majeranku. Dusimy jeszcze godzinę, mięso ma być kruche i różowe. Przed wyjęciem dodaję do sosu pieprz i dosalam jeśli trzeba

prawdziwe jedzenie
Fasolka po bretońsku 215

mięso i cebulkę a na sam koniec czosnek. Dodajemy je do fasoli gdy zrobi się miękka ale nie papkowata. Dodajemy przyprawy. Kilka fasolek miksujemy z pomidorami i wlewamy do sosu, żeby go zagęścić. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy na ciepło

prawdziwe jedzenie
Sałatka zapałeczka i Wiki pierwszy raz 236

odsączamy. Kiełbasę, ser i paprykę kroimy w zapałeczki/słupki/patyczki (jak zwał, tak zwał). Musztardę, ketchup i majonez łączymy w oddzielnym naczyniu, żeby można było spróbować  powstały sos. Łączymy składniki i dobrze mieszamy.  Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby się przegryzła

Co w głowie piszczy
Leczo 129

paski, oczyszczoną z gniazd nasiennych. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą al dente.  Dodajemy następnie kawałki pomidorów obranych ze skóry.  Doprawiamy i dusimy, aż powstanie gęsty sos, a paprykę będzie miękka

Moja smaczna kuchnia
Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem 129

Focaccia to potrawa z kuchni włoskiej, jest  podstawą pizzy. Nie ma na niej sera i sosu pomidorowego. Dzisiaj przygotowałam letnią, kolorową  focaccię. Żytnia focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Pomidory koktajlowe muszę powiedzieć są własnoręcznie wyhodowane przez Piotra, z nasion, nie z sadzonek. Składniki: 2 szkl mąki żytniej, 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na lane kluski 536

słodko, jak i wytrawnie, doskonałe zastępują makaron w bulionie czy rosole. Kluski do zup są świetne, zastępują makaron np. kluski z tego przepisu pasują również do sosów. Najprostszy przepis na lane kluski: Składniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki wody szczypta soli do smaku + sól do gotowania Przygotowanie Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wodę. R0ztrzepujemy starannie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Farfalle z bobem i chorizo 162

blanszowany, obrany ze skóry bób. Dusimy ok. 5 minut,  dodajemy pokrojone w cząstki pomidory (bez nasion) , doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze ok. 2 minuty. Ugotowany makaron farfalle dodajemy do sosu, mieszamy. Wykładamy makaron na talerz, posypujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! The post Farfalle z bobem i chorizo appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Indyk w raju, czyli pierś z indyka z suszonymi owocami 153

owoce zmiękły i nasiąknęły płynem. Rozłożony płat indyka układamy na folii aluminiowej, smarujemy marynatą od owocową. Na filecie z indyka układamy listki szpinaku bez ogonków, oraz owoce z sosem, przykrywamy płatem indyka. Zawijamy filet szczelnie w folię. Odkładamy na kolejne 30 minut. Nastepnie układamy mięso na grillu  i pieczemy ok. 25 minut, rozcinamy folię od góry i pozwalamy mięsu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania