gołąbki, ale niekoniecznie już na ich mozolne zawijanie ;) Szybsza i ciekawsza wersja tradycyjnego dania... 400 g mięsa mielonego 50g ryżu pół główki kapusty 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka sos Napoli Knorrsuszone pomidory w oliwie Ryż ugotowałam na półmiękko, wystudziłam. Kapustę drobno posiekałam. Do mięsa dodałam jajko, ryż, kapustę. Doprawiłam przyprawami. Wszystko razem wymieszałam i uformowałam kotlety. Gołąbki lekko podsmażyłam(...)oliwie, a następnie wszystko przełożyłam do żaroodpornego naczynia. Sos Napoli Knorr przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodałam suszone pomidory. Zalałam nim gołąbki i piekłam w 150 st. przez 30 min. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Cheated" Stuffed Cabbage 400 g minced meat 50 g rice 1/2 of small cabbage 1 egg salt, pepper, sweet paprika Knorr Napoli saucedried tomato in olive oil Cook
bastalenabyły podane, zawsze są na surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik... Misz Masz Śledź 3-4 płaty śledzia (ja miałam w zalewie octowej) 1 cebula suszone pomidory (plus(...)suszone pomidory, garść rodzynek i chwilę jeszcze smażyłam. Na koniec doprawiłam pieprzem i miodem. Pozostawiłam do wystudzenia. Przepłukane śledzie pokroiłam w paski. W szczelnym słoiczku ułożyłam naprzemiennie śledzie i sos. Następnie schowałam do lodówki do przegryzienia na kilka godzin (w szczelnym pojemniku można je przechowywać kilka dni). Ciekawe czy będę smakowały Misiowi? Ja oczywiście nawet ich nie spróbowałam, więc
bastalenabrzegiem. Jakoś tak wyszło, że wersja trochę śniadaniowa... salami, ser, jajko. Pizza od serca ciasto na pizzę plasterki salami paski paprykikilka pieczarek 2 jajkastarty ser żółty czosnek granulowany sos bianco Z ciasta za pomocą formy wycięłam serce. Lekko podwinęłam brzegi, chowając w nie ser. Spód wysmarowałam sosem i posypałam czosnkiem. Na pizzy ułożyłam salami, pieczarki, paprykę. Na koniec posadziłam
bastalenaoplotłam paseczkiem, dobrze sklejając ze spodem. Całość ponownie wstawiłam do piekarnika, na 30-40min. Pieczarki pokroiłam, podsmażyłam z dodatkiem pieprzu. Umieściłam je w "kotletowych" dziurkach. Przygotowałam także szybki sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżeczki śmietany odrobina czosnku drobno posiekany szczypiorek Składniki sosu wymieszałam. Polałam nim gotowe kotlety. Podpatrzone, z moimi zmianami. A tytuł posta skradłam z piosenki
bastalenasię to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne200g szpinaku (mrożonego)200g groszku zielonego100g fety1/2 cebuliprzyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sólgarść słonecznikałyżka oliwymasło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowySzpinak delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam startą cebulę, dodałam do niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu(...)końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą, beszamel, znowu makaron, szpinak, makaron, groszek, beszamel i tak do wyczerpania składników. Wierzch zalałam sosem. Lasagne zapiekłam przez 25min. w 150st. Do jedzenia nadaje się po kilkuminutowym odstaniu
bastalenaPozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić.Truskawki, cukier, sok z cytryny podgrzać, wymieszać. Zmiksować i doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać.Masę truskawkową wyłożyć na schłodzone tartaletki. Schłodzić
Moje domowe kucharzeniepichcąca nie odważyłam się ;P5. Po 15minutach zdejmujemy garnuszek z ognia, wszystko mieszamy i znowu zakrywamy garnek pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Składniki na sos:0,3 dag mięsa z indyka1 cebula6 pieczarek2 łyżki oleju2 łyżki mąki lub śmietany1 kostka rosołowa wołowaOlej podgrzewamy na patelni, cebulę kroimy w kosteczkę. Najpierw podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy(...)mięsa dolewając co jakiś czas wody. Następnie w szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i dodajemy mąkę lub śmietanę - wszystko mieszamy i dolewamy do mięsa. Intensywnie wszystko mieszamy aż sos nam zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Gotowe!Do dania wspaniale pasują domowe ogórki kiszone lub sałatka z kiszonej kapusty z marchewką. Podsumowanie:Danie gotowe "Babci Zosi
Emcia Pichciprzepisem. Po usmażeniu naleśników na każdy rozsmarowujemy najpierw masło orzechowe następnie nutellę i układamy albo plasterki banana albo po 1 łyżce poziomek i zawijamy. Jeśli ktoś ma pod ręką sos do lodów, jak najbardziej można nim ozdobić z wierzchu naleśniki :) ( u mnie padło tym razem na sos czekoladowy).Smacznego
Emcia Pichcimleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na rumiano z każdej strony. Po ściągnięciu z patelni placuszki osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy z miodem akacjowym lub sosem czekoladowym albo łączymy oba te słodkie dodatki
Emcia Pichciwodę z dodatkiem soli i wrzucamy do niej partiami kluski. Gotujemy je ok. 3 minut (aż wypłyną na wierzch) i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Kluski podajemy z ulubionym sosem (w moim przypadku był to sos mięsny + buraczki
Emcia PichciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na najlepsze skrzydełka! W marynacie z miodu, ostrej papryki, ketchupu i sosu sojowego. W smaku są słodko -pikantne. Smakują rewelacyjnie – polecam wypróbować przepis na najbliższy obiad Post Skrzydełka w słodko- pikantnej marynacie pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekawałki 3-4 cm. Na patyki do szaszłyków nakłuwamy kolejno: mięso-cebula-boczek-papryka-mięso- papryka boczek cebula-mięso. Tak przygotowane szaszłyki wkładamy na grilla. Gotowe podajemy z ulubionym sosem
Domowy Smak Jedzeniaprzygotowałam paellę z makaronu wygladem przypominającego ryż. W rezultacie takiej podmiany wyszło danie pyszne i wykwintne. Polecam gorąco danie kuchni hiszpańskiej. Paella makaronowa z owocami morza i pikantnym sosem pikada. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemargaryna nie zaszkodzi ;)Składniki:( na 1 kanapkę )* 1 półbagietka* 1/2 kulki mozzarelli dużej ( opakowanie 250 g )* 1/2 pomidora* 4-5 oliwek czarnych* margaryna Śniadaniowa PREMIUM z masłemna emulsję ( sos ) bazyliową: * garść liści bazylii * 1 łyżeczka miodu ( płaska )* 2 łyżki oliwy z oliwek* 1 łyżeczka octu jabłkowego* sólWykonanie:Przygotować emulsję bazyliową.Liście bazylii umyć, umieścić w pojemniku do miksowania ( lub większym
kolorowotorcikowoobiad gotowy prawie w kilka minut.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe z kurczaka 1 cebula 2-3 marchewki kawałek kapusty sól, pieprz, wegeta listek, ziele koperek sos Worcestershire Do pokrojonego mięsa dodać przyprawy [ według gustu], podsmażyć na oliwie.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić, dodać marchewkę startą na grubej tarce i poszatkowaną kapustę, Chwilę razem przesmażyć
Moje domowe kucharzenie