Ciasto robi się bardzo szybko. Równie szybko znika z talerza :-)Na ciasto:2 jajka6 łyżek mleka120 ml oleju175g cukru brązowego175g mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z 1 cytrynyNa syrop:Sok z 1 cytrynyok 100g drobnego cukru (ja wolę brązowy)Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Przygotowujemy kwadratową blachę. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, mleko i skórkę z cytryny. Dokładnie miksujemy(...)końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i chwilę mieszamy do połączenia składników.Pieczemy ok 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy syrop mieszając sok cytrynowy z cukrem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ja lubię, gdy cukier zostawia chrupiącą skorupkę na powierzchni.Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Ciasto cudownie nasiąka, jest aromatyczne i po prostu pyszne.Smacznego
Kulinarna rozmowajęzyki broń.Jeden z moich ulubionych drinków1.5 kieliszka tequili0.5 kieliszka cointreau1 kieliszek mixu sweet ad sourDo zrobienia mixu sweet and sour potrzebne jest:1 miarka cukru1 miarka wody1 miarka soku z cytryny1 miarka soku z limonkiMieszamy składniki mixu i najlepiej odstawiamy do lodówki Do shakera wsypujemy kostki lodu, dodajemy wszystkie składniki i energicznie potrząsamy kilka razy. Przelewamy do schłodzonego
Kulinarna rozmowasmażenia,Mleczko koksowe puszka,Kawałki kurczaka,2 duże pieczarki,1 łyżka czerwonej pasty curry,1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry,1 łyżka sosu rybnego,1 łyżeczka ciemnego cukru,Sok z połowy limonki,Ząbek czosnku,Cebula,Ryż jaśminowy,Natka pietruszki, jak dekoracja.Wykonanie:Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry(...)Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę.Podajemy z ryżem
Kulinarna rozmowałyżka wodymakaron ryżowy (rice vermicelli)papier na sajgonkiolej do smażeniasos słodkie chili do podaniaWykonanie:Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne.Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką
Kulinarna rozmowasałat2 żółtkaSok z pół cytrynyŁyżka rozpuszczonego masłaBiały pieprz I sól do smakuWykonanie:Odcinamy końcówki szparagów. Ja obieram jeszcze skórkę, ale nie jest to konieczne.Sos holenderski przygotowujemy ubijając żółtka z sokiem cytrynowym na gładką masę. Dodajemy powoli rozpuszczone masło I ubijamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą I pieprzem.Szparagi gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie.Na talerzu układamy liście sałaty, plaster szynki, szparagi
Kulinarna rozmowawhites and 5 tablespoons of caster sugar for the topSkładniki na spód110g mąki75g zimnego masła niesolonego1 łyżka lodowatej wody1 małe jajkoszczypta soliSkładniki na masęskórka otarta z 2-3 cytryn150ml soku cytrynowego100g drobnego cukru60ml creme freche4 jajka i 3 żółtka3 białka i 5 łyżek cukru na bezęMethod:Sift the flour and salt, add in the butter cut in a little cubes(...)groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut.W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka i żółtka. Uwaga: masa będzie bardzo lejąca, ale tak ma właśnie być. Wylewamy masę
Kulinarna rozmowatarce o dużych oczkach1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach1/2 świeżej czerwonej papryki, startej na tarce o dużych oczkach1 por (biała i jasnozielona część)1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody300 g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach1 łyżeczka czerwonej papryki w proszkuszczypta chili - opcjonalnie1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego z kartonu (np. Valfrutta)Dla wszystkich, którzy(...)pory, wszystko oprószyć solą i dusić przez około 10 minut, początkowo bez przykrycia, później pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Pory powinny się dusić. W międzyczasie warzywa podlać sokiem jabłkowym lub wodą.Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć tak jak poprzednio przez kolejne 10 minut, w międzyczasie dodać więcej wody gdyby warzywa były za suche. Doprawić
Świat Domowej Kuchnikukurbitynę.*Oleju użyłam podczas przygotowywania sałatki:mała główka sałaty lodowejpapryka czerwona1/2 ogórka pomidor1/2 pęczka szczypiorku 1/2 puszki kukurydzy ser feta3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil3 łyżki soku z cytrynysól, pieprz 1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki (ja obrałam ją ze skóry). 2. Ser feta kroimy w drobną(...)kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw. 3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 4. Sos wlewamy do warzyw i sera. Mieszamy
Szefowa kuchnięta/szczypiorek/natka pietruszkiPrzygotowanie:Wbić do miseczki jajka, posolić, dodać łyżkę wody. Papryczkę chilli skroić w drobniutką kosteczkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wybrać gniazda nasienne z sokiem, miąższ odcisnąć w dłoni i również pokroić w kostkę.Przygotować wszystkie dodatki , aby były pod ręką w trakcie przyrządzania.Na małej patelni rozgrzać pół łyżki masła, wrzucić papryczkę chilli(...)następnie pomidory plus miąższ. Podsmażyć chwilę na dość dużym ogniu, aż pomidory odparują( na patelni nie powinno być soku). W międzyczasie roztrzepać jaja w miseczce.Dodać kolejne pół łyżki masła na patelnię, rozprowadzić. Wlać masę jajeczną ( przed samym wlaniem jeszcze raz energicznie roztrzepać), zdjąć z ognia i rozprowadzić równomiernie na całej patelni. Postawić z powrotem na ogniu(cały czas dość
Gotowanie to kochaniepełnoziarnistych herbatników1 łyżka kakao50 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej50 g chocolate chips 397g słodzonego mleka skondensowanego, schłodzonego4 limonki (ok.2 łyżek startej skórki i 175 ml soku)300 ml śmietany kremówki1 kostka gorzkiej czekolady bardzo dobrej jakości+ foremka do tarty o średnicy 23 cm i głębokości 5 cmPrzygotowanie:Herbatniki rozgnieć w drobny mak za pomocą okrągłego tłuczka, dodaj kakao(...)się ochłodziło i zajmij się nadzieniem. Do miski wlej mleko skondensowane. Skórkę z limonek zetrzyj do miseczki, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki. Do mleka dodaj sok z limonek i wymieszaj trzepaczką . Wlej śmietanę kremówkę i ubij mikserem na sztywną masę. Przygotowane nadzienie wyłóż łyżką na schłodzony spód z herbatników i wygładź w esy floresy. Schładzaj
Gotowanie to kochaniewaniliowej (opcjonalnie)pół łyżeczki sody oczyszczonejpół łyżeczki soli3/4 szklanki oleju roślinnego1 łyżeczka cynamonupół łyżeczki imbiru w proszkuszczypta gałki muszkatołowejLukier:niepełna szklanka cukru pudru2 łyżki startej drobno skórki pomarańczy2 łyżki soku z pomarańczyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do sporej miski przesiać przez sitko mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia i sodę,wymieszać, dodać cynamon, imbir(...)miksować.Nakładać masę do papilotek, do pełna. Piec ok.pół godziny, aż patyczek włożony do muffinki będzie czysty. LUKIER: Do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę pomarańczy i sok z pomarańczy, ucierać, aż powstanie błyszczący lukier, wstawić do lodówki, do czasu, aż muffinki będą gotowe.Kiedy muffinki lekko przestygną, maczać je w lukrze i energicznie odstawiać na blat. Pozostawić
Gotowanie to kochaniewydrąż tak, by nie uszkodzić skórki. Zmiksuj miąższ z twarogiem. Umyj i posiekaj koperek, dodaj do pasty, wymieszaj (jeśli tylko masz ochotę, dodaj go więcej- to samo zdrowie!) Wlej sok z limonki, wymieszaj. Dopraw pastę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nakładaj do połówek skórek awokado i posyp kiełkami.Smacznego!Paulina
Gotowanie to kochaniepieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 jajo, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki mleka, tłustego1/4 szklanki oliwy z oliwek2 średnie jabłka, 1 obrane, drugie w skórce, pokrojone w drobną kostkę2 łyżki soku z cytryny1 łyżka skórki cytrynowej1 łyżka cynamonu1/2 do 1 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki goździków, zmielonych4 łyżki domowego karmeluKRUSZONKA:3 łyżki mąki z pełnego przemiału3 łyżki cukru trzcinowego1/4 łyżeczki cynamonu2 łyżki(...)roztrzep jajko, dodaj mleko, ubij lekko, dodaj oliwę. Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj mokre składniki do suchych. W oddzielnej miseczce umieść pokrojone jabłka, polej je sokiem z cytryny i posyp skórką cytrynową. Dodaj cynamon, gałkę i goździki, polej wszystko karmelem, wymieszaj dokładnie.Przygotuj formę na muffinki- wysmaruj ją tłuszczem.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
Gotowanie to kochanieneutralizuje odwadniające właściwości alkoholu.3. Chłodny prysznic - orzeźwia, poprawia samopoczucie i pomaga skórze w wydaleniu toksycznych substancji.4. Kefir - odbudowuje florę bakteryjną układu pokarmowego, pomaga na niestrawność i problemu żołądkowe.5. Sok pomidorowy - bogaty w witaminy i potas, ma zbawienny wpływ na cały organizm. Warto wybrać te zawierający papryczkę chilli.6. Piwo lub "seta" - mały "klin" przy poważniejszych odmianach kaca bywa niezbędny(...)ilością, ponieważ złe samopoczucie "przeniesie" się na kolejny dzień, ze zdwojoną mocą.7. "Polska Ostryga" - wlewamy do szklanki i mieszamy: śmietanę, dwa jajka (surowe), kieliszek oliwy z oliwek, sok z dwóch cytryn. Całość wypijamy "duszkiem" i zagryzamy ziarnami palonej kawy. Metoda tradycyjna (inspiracja J.A. Baczewski Vodka Monopolowa).8. Kwas z ogórków kiszonych - źródło witaminy C, ponadto dobrze gasi pragnienie
Pasja SmakuSkładniki:pół kilograma śledzi a'la matias3 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego2 cebule, pokrojone w krążki2 łyżki oleju 10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem2 łyżki miodułyżka soku z cytryny2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren pieprzuPrzygotowanie:Śledzie zalałam zimną wodą i moczyłam przez godzinę. Wymieniłam wodę i odstawiłam na kolejną godzinę, po czym jeszcze raz wymieniłam wodę, dodając ocet. Moczyłam(...)przez godzinę.Osączone śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam.Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki.Odstawiłam do lodówki na dobę
Kulinarny Pamiętnik