sok - 13499 przepisów (strona:321/900)

Krem buraczany z nutą wasabi 139

pokrój w drobną kostkę ok. 1 cm x 1 cm 700 g bulwy selera, obierz i pokrój na kawałki o wielkości 2 cm x 2 cm 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska, himalajska 2 - 3 szczypty suszonego estragonu - opcjonalnie szczypta czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki wasabi 2 łyżki śmietany Crème fraîche oliwa z oliwek(...)zimnej wody Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze oliwę dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj ok. 10 min dodaj buraczki i seler, warzywa chwilkę podsmażaj dodaj sól, pieprz, estragon, sok z cytryny dolej wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu całość zmiksuj w blenderze z dodatkiem śmietany Crème fraîche dodaj stopniowo wasabi - dozuj i sprawdzaj smak

Szybko Szybkowar
Aromatyczna pomarańczowa owsianka 147

energetyczny pomarańczowy smak zawsze stawia mnie rano na nogi :) Polecam koniecznie na gorąco! Składniki na 1 porcję. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych Melvit 1/2 szklanki mleka Sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka nasion szałwii hiszpańskiej (niasiona chia) 1 łyżka suszonej żurawiny 1/2 łyżeczka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta imbiru i kardamonu 1 łyżeczka tartych migdałów 1/2 pomarańczy(...)wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia i zalewamy je mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy miód, cynamon, imbir, kardamon, żurawinę i sok pomarańczowy, całość mieszamy. Owsiankę zdejmujemy z ognia. Podajemy na gorąco, wierzch posypujemy tartymi migdałami i dekorujemy cząstkami pomarańczy. Owsianka świetnie nadaje się na śniadanie do pracy

Emcia Pichci
Leczniczy Syrop z mniszka lekarskiego. Zobacz szybki, prosty i najlepszy przepis. Jak wygląda mniszek lekarski a jak wygląda mle 170

pulpy mniszka lekarskiego, w tych kwiatach naprawdę jest jeszcze dużo cennego wyciągu! Pulpa z kwiatów mniszka lekarskiego Następnie wyciąg należy połączyć z miodem - na każde 0,5 l otrzymanego soku nalezy dodać około 1/2 kg miodu rzepakowego lub wielokwiatowego i świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Tak uzyskaną mieszankę podgrzewaj w łaźni wodnej przez 15 minut nie dopuszczając do wrzenia

IzaGotuje
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 446

ciasto wystudzić w blasze. Przygotować owoce: rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Posypać cukrem pudrem (1/4 szklanki), wymieszać i wyłożyć na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku z rabarbaru. Przygotować budyniową piankę: białka jaj ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany, stale miksując, dodać cukier waniliowy, następnie dodawać po 1 łyżce cukru. Cały(...)budynie w proszku, a na koniec wlać  powoli olej i zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę równomiernie wyłożyć na podpieczone, wystudzone ciasto. Pokrojony rabarbar odsączyć z nadmiaru soku. Wyłożyć na piankę. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach (twz. grube wiórki).  Wiórkami ciasta posypać rabarbar. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Sosnówka - nalewka na pędach sosny 156

pierwszej połowie maja, a nalewka im starsza tym lepsza. Składniki: ok. 1 l miękkich pędów sosny, 800 g białego cukru, 100 g cukru muscovado (opcjonalnie), 500 ml spirytusu, sok z 1-2 cytryn. Przygotowanie: Pędy rozłożyć na płasko w szerokim słoju, zasypać białym cukrem, odstawić w ciemne i cieple miejsce na 2 tygodnie. Przecedzić przez gazę, dodać spirytus(...)sok z cytryny i cukier muscovado. Wymieszać, szczelnie zakręcić słój, odstawić na 14 tygodni, Przefiltrować, przelać do szczelnych butelek

SzczyptaSmaQ
Sok z pietruszki 133

Dzisiaj jak zwykle na szybo bo szkoda dnia :)                 Zapraszam na  wzmacniający i zdrowy sok z pietruszki . Zapewne wiecie że pietruszka ma mnóstwo witaminy C nawet więcej niż cytrusy , posiada także dużo żelaza. Natka pietruszki oczyszcza cerę i wzmacnia organizm . Kiedy znalazłam ten przepis(...)książce Thermomix pomyślałam jak to można wypić , ale sok jest naprawdę pyszny :)          Składniki : 4 łyżeczki cukru  1 obrana cytryna około 3 szklanek wody żródlanej  1 pęczek natki pietruszki Wykonanie : Do malaksera włożyć cukier i zmielić na puder. Wlać wodę i chwilę miksować. Następnie dodać natkę pietruszki i cytrynę i jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili
Yogurt z młodym jęczmieniem i babką płesznik 117

Przepis na codzienną dawkę mocnych wrażeń, przepis dla tych ,których zdrowie to priorytet. Składniki -łyżeczka młodego jęczmienia -sok wyciśnięty z 3 jabłek -jogurt -babka płesznik Mlody jęczmień rozporwadz dokładnie w soku jabłkowym-niewielka ilość. Dołóż tyle jogurtu ile lubisz. Wymieszaj. Posyp babką płesznik! Smacznego. Ten przepis to część diety mojej córeczki iw ierzcie mi fantastycznie reguluje i eliminuje problemy jelitowe

Z Kuchni Do Kuchni
Fale dunaju 159

cieście) [ wiśnie z kompotu Rolnik] Krem  400 ml mleka  1 budyń waniliowy  [ u mnie brzoskwiniowy] 1  cukier wanilinowy 2 łyżki cukru  2 łyżki soku z cytryny  250 g masła Dodatkowo  200 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)  70 g masła  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka(...)Wystudzić. Z mleka, budyniu w proszku i cukru zagotować budyń.Zdjąć z palnika.Wystudzić. Masło utrzeć , powoli po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Gotowy krem wyłożyć na ostudzone ciasto, wstawić do lodówki stężenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać do gładkości. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowo - maślanej

Moje domowe kucharzenie
Arbuzowe orzeźwienie 172

nazwę dla tego napoju. Spróbujcie, jest naprawdę pyszny i orzeźwiający. Składniki: 2-3 łyżeczki miodu wielokwiatowego 1 pełna szklanka arbuza bez pestek 1 1/2 łyżki gazowanej wody 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Arbuza (bez pestek) wkładamy do misy blendera. Dodajemy 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (1/2 średniej cytryny) oraz 2-3 łyżeczki miodu wielokwiatowego (ilość zależy

Słodkie okruszki
Szwedzkie klopsiki 207

mięsa wieprzowego posiekane pół pęczka natki posiekane pół pęczak szczypiorku 1 jajko 80ml mleka 70g bułki tartej 8 zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu sos sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki szklanka bulionu wołowego lub wieprzowego 2 łyżki śmietany 36% 2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek puree z ziemniaków i selera 5-6 średnich ziemniaków(...)Klopsiki smażyć w wysokim garnku partiami, przez 10 minut porcję (nie mniej, muszą być dobrze usmażone w środku). W czasie smażenia obracać. Usmażone przełożyć na półmisek. Do garnka wlać sok z cytryny i  mąkę. Podsmażyć mąkę na lekko rumiany kolor. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gotować aż sos się zredukuje o połowę. Dodać do sosu klopsiki. Podgrzać

W kuchni wieczorem
Deser ryżowy 130

ryżowe ..i tak oto powstał prosty i szybki do zrobienia deserek.. 0,5 l mleka około 1,5 szkl. szkl. płatków ryżowych 2-3 łyżeczki cukru trochę dowolnego soku kilka herbatników Mleko z cukrem zagotować. Dodać płatki i gotować przez około 2 minuty ciągle mieszając.Ugotowane płatki podzielić na dwie części, do jednej dodać sok i wymieszać. W szklaneczkach

Moje domowe kucharzenie
Zupa ogórkowa 199

Przedstawiam dziś przepis na pyszną, domową i kwaśną ;) zupę ogórkową. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała. Polecam! Zupa ogórkowa Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego, 10-12 ogórków kiszonych, sok pozostały z kiszonych ogórków, łyżka masła, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, sól, 1/2 łyżeczki vegety, 3-4 ziemniaki, 3 łyżki śmietany. Wykonanie: Ogórki kiszone tarkujemy na dużych(...)niego ogórki. Ogórki podsmażamy około 25 minut a następnie dodajemy je do gorącego bulionu. Zupę gotujemy do momentu aż ogórki będą zupełnie miękkie, a następnie doprawiamy do smaku sokiem z kiszonych ogórków, solą, pieprzem i wegetą. Do miseczki nakładamy śmietanę, którą zalewamy gorącą zupą i dokładnie mieszamy. Śmietanową zalewę wlewamy do gorącej zupy i mieszamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy

paapilotkaa
Kasza jaglana z jabłkami 227

naczynia z pokrywką przystosowanego do gotowania w mikrofali. Mikrofalę ustawić na stopień mocy 600 i czas 10 minut. Nie dodawać wody, gdyż w czasie gotowania z jabłek wycieknie sok. Po wyjęciu z mikrofali odczekać 1 - 2 minuty, zanim zdejmiemy pokrywkę.  Kaszę polać sokiem z ugotowanych jabłek, dodać jabłka i ewentualnie dżem

Kuchcik gotuje
Soczysta surówka z młodej kapusty 528

Zapraszam do kosztowania wiosny! Dla 4 osób Czas przygotowania: ok. 1 godzina  Składniki: 1 główka młodej kapusty (mała) 1 mała cebula 1 średniej wielkości jabłko 1 pęczek koperku Sok z połowy cytryny cukier bądź ksylitol sól himalajska pieprz czarny olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Kapustę obieramy z zewnętrzny liści, kroimy na 4 części, wykrajamy głąb i szatkujemy drobno każdą część(...)odstawiamy na pół godziny. 2/ Następnie szatkujemy koperek, ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane jabłko i drobno siekamy obraną cebulę. Dodajemy do kapusty i mieszamy. 3/ Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem oraz pieprzem a następnie dodajemy oleju. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut. 4/ SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna