kakao jest wręcz niebanalne, wyraziste, świeże, słodkie, delikatne z nutą pikanterii na finiszu. Składniki: - 1,5 szklanki suszonych moreli - 0,5 szklanki rodzynek - łyżeczka ciemnego kakao - 0,5 szklanki soku pomarańczowego (użyłam soku Vital Fresh 100% z owoców, nie z koncentratu) - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki pieprzu chili cayenne (można dać więcej
upichconaszklanki mąki pszennej - szczypta sody oczyszczonej - 2 szczypty soli - olej lub masło klarowane do smażenia naleśników - gorzka czekolada do dekoracji Składniki na mus jabłkowy: - 5 jabłek - duża łyżka masła - sok z połowy cytryny - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i dodajemy aromat wanilinowy, następnie dodajemy roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko(...)sól i delikatnie mieszkamy łyżką. Masę smażymy na patelni w formie małych naleśników. Mus: Obieramy 5 jabłek, wydrążamy pestki, blendujemy na ciapkę. Podsmażamy na rozgrzanej masłem patelni. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz cynamon, dusimy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Podajemy udekorowane startą gorzką czekoladą. Ja uwielbiam z zimnym mlekiem
upichconapieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki, cebulę obieramy, następnie trzemy na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa przekładamy do sitka, aby odsączyły się z nadmiaru soku nad miską. Sok zostawiamy aby na dnie osadziła się skrobia którą dodajemy do ziemniaków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka
kgwjanczewozieleniną" na talerzu, to surówkę z młodej kapusty akceptuje. Polecam, bo jest bardzo smaczna. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cząbru 3 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować,włożyć do miski, posypać solą i rękoma ją wymieszać lekko ugniatając. Dodać startą na tarce(...)grubych oczkach marchewkę, drobno skrojoną cebulę, cząber,sok z cytryny,oliwę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec wymieszać wraz z koperkiem. Smacznego surówka z młodej kapusty
O kuchni z uczuciemsłodkie , śniadaniowe krążki . Dodatek truskawek pełni tu głównie rolę dekoracyjną, choć nadaje ciastkom fajnego, świeżego posmaku. Składniki : 2 dojrzałe banany 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki kokosowej/ drobniutkie wiórki/ 1 łyżka mielonych orzechów/użyłam nerkowce(...)oliwek 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 5-6 szt. małych truskawek Wykonanie: -Wszystkie składniki sypkie wymieszać. -Obrane banany umieścić w misce , starannie rozgnieść i skropić sokiem z cytryny. -Dodać oliwę i wsypać przygotowaną mieszankę . -Przy pomocy łyżki lub widelca połączyć wszystkie składniki. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C
Zakamarki mojej kuchniobiad. Potrzebujemy: paprykę żółtą, czerwoną, zieloną po 1 sztuce bakłażana 2 cukinie ½ twardego jabłka 1 twardą gruszkę czerwoną cebulę 1 awokado 1 średniej wielkości granat kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny Na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub starty(...)mają. Bakłażana i cukinię lekko smarujemy oliwą i grillujemy. Możemy to zrobić na suchej patelni grillowej lub na ruszcie. Pozostałe składniki kroimy, dorzucamy do papryki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby awokado, gruszka i jabłko nam nie ściemniały. Dorzucamy ciepłą cukinię z bakłażanem, mieszamy i polewamy sosem. Przygotowanie sosu jest banalnie proste – wszystkie składniki do miski i wymieszać. Dobrze jest
ladykitchenjabłko typu Champion (słodkie) Garść suszonej żurawiny 2 łyżeczki miodu Napar (125ml) z 2 torebek rumianku Napar (50-60ml) z niecałej torebki dzikiej róży Szczypta kardamonu Łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1/ Obraną marchewkę i jabłko kroimy na małe kawałki i umieszczamy w pojemniku od blendera. Dodajemy żurawinę, miód, sok z cytryny, kardamon oraz napar z rumianku i dzikiej
Kuchnia PROzdrowotnarzodkiewek 6-7 liści botwiny 3-4 liście sałaty rzymskiej dwie kromki chleba żytniego na zakwasie 2 plastry żółtego sera np. gouda, choć osobiście polecam parmezan chili, sól, pieprz sok z 1/2 limonki Pomidora kroimy na pół, paprykę zostawiamy w kawałku. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 40 minut. Na 10 minut przed(...)pieczywa. Tuż po wyciągnięciu z piekarnika paprykę kroimy na mniejsze kawałki a pieczywo w kostkę. Botwinę, sałatę i rzodkiewki myjemy. Rzodkiewki kroimy w pół bądź w ćwiartki. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy solą. Marynujemy 10 minut. Marynowane warzywa układamy na talerzu, następnie układamy pieczone warzywa. Całość posypujemy grzankami i drobno pokrojonym lub startym żółtym serem
Mango Papajaksięga przepisów więc publikuję. Może ktoś skorzysta. Surówka podana w miseczce z kolekcji Gina Porcelana Bogucice. Składniki: 0,5 kg marchewki 2-3 plasterki świeżego ananasa (można z puszki) sok z cytryny 2-3 łyżka miodu płynnego Przygotowanie: Marchewki cienko obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn na średnich oczkach. Dodać ananas pokrojony w drobniutką kosteczkę. Skropić sokiem
Ala piecze i gotujeupalne dni ale zadba również o nasze zdrowie (zwiększy odporność, korzystnie wpłynie na nasze serce). 1 grejpfrut 1 szklanka mleka 2% 500 g truskawek 50 ml miodu 3 łyżki soku z cytryny Grejpfruta dokładnie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Dokładnie miksujemy i dolewamy mleko. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Dokładnie miksujemy(...)miodem i sokiem z cytryny. Do połowy kieliszków wlewamy zblendowane truskawki. Po ściance przez lejek delikatnie dolewamy grejpfruta. Dekorujemy truskawkami
VioletoweKucharzenieorzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół niedużego pora 6-8 niedużych młodych ziemniaków 0,5 szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny woda Przygotowanie: Bulion zagotować. Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę (ziemniaki w grubszą, marchew i pietruszkę w drobniejszą), pora pokroić w półplasterki. Warzywa wrzucić do gotującego(...)warto wykorzystać też liście. Młode buraczki oczyścić i pokroić w półplasterki. Zagotować 1,5 szklanki wody, na wrzątek wrzucić botwinkę, podgotować 2 minuty i wlać sok z cytryny, wymieszać. Botwinkę razem z wodą dodać do bulionu i warzyw. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodać mleczko kokosowe i koper. Wymieszać
Kulinarne Inspiracjejajkiem. Zobacz również inne przepisy na ----> SZPARAGI Szparagi w sosie holenderskim - przepis: Składniki: 8-10 szparagów 2 żółtka w temperaturze pokojowej 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielona sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy Szparagi w sosie holenderskim - jak zrobić? Szparagi opłukać, osuszyć, oderwać zdrewniałe końce. Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki(...)minut tak, by główka szparagów nie wystawała ponad poziom wody. Kiedy szparagi będą się gotować, przygotować sos holenderski . Ogrzane żółtka miksować na puszystą masę, dodać sól, pieprz oraz sok z cytryny (można to również robić w naczyniu na parze, by lekko ogrzewać żółtka). Masło roztopić i gorące dolać do ubitych żółtej, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Miksować przez
Moje QulinariaSkładniki: 3 garści krewetek 2 ząbki czosnku natka pietruszki 3 łyżki masła kawałek pora sok z cytryny roszponka sos vinegrette sól, pieprz, imbir pół wytrawne wino Cavignon Chardonnay Przygotowanie: Pora umyć osuszyć, pokroić i podsmażyć na maśle z czosnkiem,szczyptą imbiru, solą i pieprzem. Dodać krewetki ( oczyszczone).. Wlać łyk wina, Trzymać na dość wysokim ogniu(...)koniec wmieszać natkę pietruszki i skropić krewetki sokiem z cytryny (do smaku).... Roszponkę umyć, osuszyć i wymieszać z sosem vinegrette... Podawać ze świeżą bagietką i winem...... Ja nie wyobrażam sobie krewetek bez wina, lecz oczywiście mój Pancerny to je..je...je.. i tylko jak mu przypomnę o łyku wina to się
Gaździnka warzyzdrowy posiłek. Składniki na 2 porcje: 125 g quinoa 275 ml bulionu warzywnego 500 g zielonych szparagów 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 łyżka oleju szczypta brązowego cukru płatki chilli, sok z limonki szczypiorek 40 g sera feta sól Wykonanie: quinoa przelać na sitku gorącą wodą, następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Zalać gorącym bulionem, dodać płatki chilli i gotować pod przykryciem(...)małym ogniu około 15 minut. Ugotowaną doprawić do smaku sokiem z limonki zielone szparagi umyć i odłamać dolne zdrewniałe końce. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć szparagi. Oprószyć cukrem, posolić, przykryć i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać ugotowaną kaszę quinoa i przesmażyć razem kilka minut podawać z roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem i pokruszonym serem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!