księga przepisów więc publikuję. Może ktoś skorzysta. Surówka podana w miseczce z kolekcji Gina Porcelana Bogucice. Składniki: 0,5 kg marchewki 2-3 plasterki świeżego ananasa (można z puszki) sok z cytryny 2-3 łyżka miodu płynnego Przygotowanie: Marchewki cienko obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn na średnich oczkach. Dodać ananas pokrojony w drobniutką kosteczkę. Skropić sokiem
Ala piecze i gotujeupalne dni ale zadba również o nasze zdrowie (zwiększy odporność, korzystnie wpłynie na nasze serce). 1 grejpfrut 1 szklanka mleka 2% 500 g truskawek 50 ml miodu 3 łyżki soku z cytryny Grejpfruta dokładnie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Dokładnie miksujemy i dolewamy mleko. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Dokładnie miksujemy(...)miodem i sokiem z cytryny. Do połowy kieliszków wlewamy zblendowane truskawki. Po ściance przez lejek delikatnie dolewamy grejpfruta. Dekorujemy truskawkami
VioletoweKucharzenieorzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół niedużego pora 6-8 niedużych młodych ziemniaków 0,5 szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny woda Przygotowanie: Bulion zagotować. Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę (ziemniaki w grubszą, marchew i pietruszkę w drobniejszą), pora pokroić w półplasterki. Warzywa wrzucić do gotującego(...)warto wykorzystać też liście. Młode buraczki oczyścić i pokroić w półplasterki. Zagotować 1,5 szklanki wody, na wrzątek wrzucić botwinkę, podgotować 2 minuty i wlać sok z cytryny, wymieszać. Botwinkę razem z wodą dodać do bulionu i warzyw. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodać mleczko kokosowe i koper. Wymieszać
Kulinarne Inspiracjejajkiem. Zobacz również inne przepisy na ----> SZPARAGI Szparagi w sosie holenderskim - przepis: Składniki: 8-10 szparagów 2 żółtka w temperaturze pokojowej 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielona sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy Szparagi w sosie holenderskim - jak zrobić? Szparagi opłukać, osuszyć, oderwać zdrewniałe końce. Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki(...)minut tak, by główka szparagów nie wystawała ponad poziom wody. Kiedy szparagi będą się gotować, przygotować sos holenderski . Ogrzane żółtka miksować na puszystą masę, dodać sól, pieprz oraz sok z cytryny (można to również robić w naczyniu na parze, by lekko ogrzewać żółtka). Masło roztopić i gorące dolać do ubitych żółtej, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Miksować przez
Moje QulinariaSkładniki: 3 garści krewetek 2 ząbki czosnku natka pietruszki 3 łyżki masła kawałek pora sok z cytryny roszponka sos vinegrette sól, pieprz, imbir pół wytrawne wino Cavignon Chardonnay Przygotowanie: Pora umyć osuszyć, pokroić i podsmażyć na maśle z czosnkiem,szczyptą imbiru, solą i pieprzem. Dodać krewetki ( oczyszczone).. Wlać łyk wina, Trzymać na dość wysokim ogniu(...)koniec wmieszać natkę pietruszki i skropić krewetki sokiem z cytryny (do smaku).... Roszponkę umyć, osuszyć i wymieszać z sosem vinegrette... Podawać ze świeżą bagietką i winem...... Ja nie wyobrażam sobie krewetek bez wina, lecz oczywiście mój Pancerny to je..je...je.. i tylko jak mu przypomnę o łyku wina to się
Gaździnka warzyzdrowy posiłek. Składniki na 2 porcje: 125 g quinoa 275 ml bulionu warzywnego 500 g zielonych szparagów 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 łyżka oleju szczypta brązowego cukru płatki chilli, sok z limonki szczypiorek 40 g sera feta sól Wykonanie: quinoa przelać na sitku gorącą wodą, następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Zalać gorącym bulionem, dodać płatki chilli i gotować pod przykryciem(...)małym ogniu około 15 minut. Ugotowaną doprawić do smaku sokiem z limonki zielone szparagi umyć i odłamać dolne zdrewniałe końce. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć szparagi. Oprószyć cukrem, posolić, przykryć i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać ugotowaną kaszę quinoa i przesmażyć razem kilka minut podawać z roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem i pokruszonym serem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Blueberry Corner by "jagodzianka" Ostatnio kupiłam ciekawe urządzenie – wolnoobrotową, pionową wyciskarkę do soków z dodatkowym sitkiem do koktajli owocowych, musów i gęstych soków. … Przeczytaj cały artykuł Post Ketchup domowej roboty (bazyliowy) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerogórków małosolnych . Nie jest to taka klasyczna zupa ogórkowa, ponieważ nie jest taka kwaskowata. Ta jest zdecydowanie bardziej delikatna. natomiast jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany(...)mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem gotujemy prze 2-3 minuty. Zupę wyłączamy, dodajemy do niej śmietanę, a na talerzu posypujemy koperkiem
Kulinarne przygody Gatitysmaczny nawet i na pewno nie raz jeszcze na stole zawita! Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki serka mascarpone 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie) sok z połowy cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: Ze szparagów odłamujemy i wyrzucamy twarde końcówki. Dokładnie myjemy, odcinamy główki i odkładamy je na bok. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy(...)bulionie do miękkości. Główki szparagów w międzyczasie polewamy na sicie wrzącą wodą, dzięki czemu zmiękną. Ugotowane szparagi łączymy z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny i blendujemy wraz z bulionem na gładko. Doprawiamy do smaku i ewentualnie zagęszczamy skrobią. Na koniec dołączamy główki szparagów. Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego natartego czosnkiem oraz z kleksem mascarpone. Kategoria: żarło powszednie Tagged
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichapierwszy :) składniki: 1,5 szklanki suchej ciecierzycy 6-8 suszonych pomidorów 5 młodych pokrzyw (same listki) 3 łyżki pasty sezamowej tahiny 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku Ciecierzycę moczymy przez noc, rano zmieniamy wodę na świeżą, odrobinę solimy i gotujemy(...)przez 45 minut. Po ugotowaniu, odcedzamy wodę. Ciecierzycę dajemy do rozdrabniacza / malaksera (mój marki Russell Hobbs), dorzucamy pomidory, tahinę, czosnek, sok z cytryny, oliwę, trochę soli, pieprzu i blendujemy na gładką masę. Możemy dodać trochę przecieru pomidorowego. Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy trochę wody. Pokrzywę sparzamy we wrzątku przez 3 sekundy. Osuszamy, następnie drobno siekamy i dodajemy
Bon Appetit Małgorzatysposoby: w bardzo małej ilości wody, wtedy będzie bardziej słodki, albo w większej ilości wody, wtedy sam rabarbar jest troszkę mniej słodki, ale za to możemy cieszyć się wyśmienitym sokiem otrzymanym z odcedzenia. Dziś wersja z sokiem :) * nerkowce- 100 g * rabarbar- 500 g * cukier trzcinowy- 3 łyżki * ekstrakt z wanilii- 1 łyżka * woda- 1 szklanka Nerkowce moczyć w wodzie około
Kraina Miodem PłynącaPyszny, wiosenno - letni deser. Idealny na ciepłe dni. Kiedy nic nam się nie chce robić, ale ma się ochotę na coś smacznego! Polecam! składniki 1 mango szklanka truskawek sok z 1 limonki lub cytryny parę listków mięty Kieliszek Porto - opcjonalnie przygotowanie Mango obrać, wykroić pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Truskawki umyć, osuszyć,odciąć szypułki, przekroić owoce na połówki(...)misce wymieszać owoce, polać sokiem z cytryny posypać pokrojonymi w paseczki listkami mięty. Schłodzić w lodówce. Można dodać mały kieliszek Porto. Smacznego
Stare Garyuwielbiam – szczególnie takie mocno schłodzone ( wręcz lodowate! ) z dodatkiem mleka kokosowego. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne smoothie truskawkowe właśnie na mleku kokosowym. Z dodatkiem miodu i soku z limonki. Wspaniale orzeźwi, ale też nasyci. Jest idealnym pomysłem na śniadanie, deser albo zamiast słodkiej przekąski. Polecam! A przy okazji przypominam o kończącym się konkursie! Możecie zgarnąć fantastyczny sprzęt(...)m.in do koktajli! Szczegóły tutaj: http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/06/konkurs-zmiksuj-ostrej-slodki-koktajl/ SKŁADNIKI: * truskawki – 250 g * mleko kokosowe – 200 ml * sok z limonki – 3 łyżki * miód – 1 czubata łyżka * wiórki kokosowe – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy. Podajemy mocno schłodzone posypane prażonymi wiórkami i kleksem śmietanki. Smacznego
Ostra na Słodkoholenderski czy bernaise. I może przy tych sosach zostańmy. Do przygotowania potrzebujemy: - pęczek szparagów - 1 łyżeczkę tahin y - 1 łyżkę jogurtu (u mnie sojowy) - 2 zabki czosnku - sok z cytryny - garść czarnego prażonego sezamu Szparagom odrywamy końcówki i gotujemy (zielonych szparagów nie obieramy). W tym czasie przygotowujemy sos - mieszamy tahinę, jogurt, przecisnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny
Szybko Tanio SmaczniePoniżej przepis na najbardziej klasyczną wersję. SKŁADNIKI 2 cytryny 2 jajka 2 żółtka 3/4 szkl. cukru 70 g masła PRZYGOTOWANIE Cytryny dokładnie umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Sok z cytryn wycisnąć. W metalowej lub szklanej misce, przy pomocy rózgi kuchennej roztrzepać jajka, żółtka i cukier. Całość najbezpieczniej zagotować jest na parze (W garnku zagotować wodę. Ma on mieć taką wielkość(...)postawiona na nim miska nie dotykała dna garnka, ale spierała się na nim.), można również zagotować krem klasycznie w garnku, na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać do momentu, aż krem się zagotuje i zgęstnieje. Całość przetrzeć przez sito, dodać skórkę z cytryny. Przelać do wyparzonego słoiczka. Można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni
zabawa smakiem