ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta pieprzu cayenne 1 liść laurowy 1 litr wrzącej wody sól pęczek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy kilka minut na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Posypujemy przyprawami, smażymy przez chwilę, a następnie(...)warzywa będą miękkie. Liście pietruszki odrywamy i grubo siekamy. Usuwamy liść laurowy z zupy, odlewamy 2 chochelki zupy z warzywami i soczewicą. Pozostałą zupę miksujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy do zupy niezmiksowane warzywa i natkę pietruszki
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 6 płatów śledziowych koncentrat pomidorowy 200 g 1 kg cebuli 1 łyżka miodu 100 g spażonych rodzynek sok(...)cytryny sól, pieprz Śledzie kroimy na kawałki i moczymy 2-3 godziny w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Następnie należy zeszklić cebulę. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, sok z cytryny oraz rodzynki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy wszystko dokładnie mieszając. Śledzie przekładamy wystudzonym pomidorowym sosem. Artykuł Śledzie na słodko z rodzynkami pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkjest przede wszystkim na świeżych, nieprzetworzonych produktach. Poza owocami, warzywami i zbożami, szczególne w nim miejsce zajmują płynne produkty spożywcze, takie jak mleko, przetwory mleczne, napoje roślinne, przecier pomidorowy i soki, które możecie dostać w opakowaniach kartonowych. Czy wiedzieliście, że kartoniki nie tylko pozwalają na bezpieczne i higieniczne przechowywanie żywności, ale też przyczyniają się do minimalizacji naszego wpływu na środowisko(...)olej lub oliwę na patelni i wrzuć na nią warzywa. Smaż przez 5-7 minut, aż zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy lub siekane pomidory z kartonika, dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś przez 10 minut. Szynkę pokrój w kostkę. Rozłóż sos pomidorowy pomiędzy kokilki, zrób w nim wgłębienie i wbij do każdego jajko, tak aby nie uszkodzić żółtka. Posyp szynką. Wstaw
Chilli Czosnek i Oliwaczyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który później jest nadziewany na szpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym. Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki(...)wyciśniętego przez praskę sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 3-4 wyfiletowane udka z kurczaka Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać paprykę, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, jogurt, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do marynaty, wetrzeć ją dokładnie w mięso. Miskę przykryć folią i odstawić, aby się marynowało na co najmniej
Codzienne Gotowanieu015brednia cebula\r","2 \u0142odygi selera naciowego\r","2 \u015brednie marchewki\r","1\/2 szkl. groszku\r","3 z\u0105bki czosnku\r","3 \u0142y\u017cki przecieru pomidorowego\r","sk\u00f3rka i sok z po\u0142owy pomara\u0144czy\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki oregano\r","2 \u0142y\u017cki posiekanej natki pietruszki\r","s\u00f3l, pieprz\r","oliwa do sma\u017cenia(...)Składniki Na nadzienie: 600g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1/2 szkl. groszku 3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego skórka i sok z połowy pomarańczy 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz oliwa do smażenia Na kalafiorową pierzynkę: 2 główki kalafiora średniej wielkości 2 ząbki czosnku
Mostek w kuchnitarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy goździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju
Bon Appetit MałgorzatyBezalkoholowy drink Krwawa Mary – to wersja słynnego drinku Krwawa Mary, ale tym razem bez grama alkoholu. Drink idealny dla osób, które nie mogą, bądź nie
Kulinarne Przebojepołączyć z ulubionymi warzywami. U mnie tym razem była papryka i obowiązkowo o tej porze roku szczypiorek. Całość połączył pyszny sos, który powstał z majonezu, jogurtu, przecieru pomidorowego i soku z cytryny. Za sprawą papryki sałatka jest dość łagodna, dlatego ilość pieprzu i samego sosu dostosować do swoich upodobań. Osobiście wolę, aby sos delikatnie tylko pokrywał składniki. Ilość porcji(...)papryką i szczypiorkiem: 7 jajek (L) 1 papryka czerwona 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu 1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub dobrego ketchupu 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz i sól do smaku Jak zrobić sałatkę jajeczną z papryką i szczypiorkiem? Jajka włożyć do zimnej wody i od chwili zagotowania się
Kuchcik gotujekapusty, całość chwilę gotujemy i mieszamy Można dodać koperek lub natkę pietruszki. Kapusta gotowana na soku jabłkowym ma trochę inny smak niż gotowana na occie, koncentracie pomidorowym czy soku cytrynowym. Mnie smakowała
Proste Potrawykardamonu 1/8 łyżeczki mielonych goździków 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego 800 ml przecieru pomidorowego (passata) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki brązowego cukru (mniej lub więcej do smaku) 1 łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki śmietanki 30-36% 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry, plus więcej do podania ugotowany ryż do podania Przygotowanie(...)cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową i smaż cały czas mieszając, aż poczujesz intensywny aromat tych przypraw, przez około 30 sekund. Po tym czasie wmieszaj bulion, passatę, koncentrat pomidorowy, cukier, sok z cytryny, po czym dodaj jagnięcinę wraz z marynatą. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie
karmelowyryżem. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, puszka pomidorów krojonych, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 kwaśne jabłko, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki wody, oliwa, sól, pieprz, cukier, majeranek, łyżeczka soku z cytryny. Przygotowanie Pierś kurczaka pokrój na 4 części, posól z obu stron i podsmaż na patelni. Gdy pierś się usmaży(...)patelni usmaż pokrojoną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Kiedy cebula się podsmaży dodaj pomidory. Po około 10 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczkę soku z cytryny i majeranek. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj wody. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj aż jabłka zmiękną. następnie do sosu dodaj usmażone wcześniej mięso i gotuj jeszcze
Fit&Fast Kitchensól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry 4 goździki 6 -7 ziarenek jałowca, rozgniecione gałązka rozmarynu 200 g pomidorów - mogą być z puszki 1 łyżka pasty pomidorowej 2 szklanki bulionu słodka śmietana przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien. Pokroić w kostkę ok 2 x 2 cm - moje było(...)obsmażać mieszając na średnim ogniu. Przełożyć do miski. Na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa, dodać pomidory wraz z sokiem, pastę pomidorową, zagotować. Umieść cebulę, czosnek i natkę pietruszki w misie wolnowaru. Przełożyć do misy mięso wraz z sokami które puściło, dołożyć pomidory i bulion z patelni
Stare GaryOstatnio widziałam w Internecie zdjęcie ketchupu z cukinii, przypomniałam sobie, że taki ketchup z cukinii robiła moja mama, robiła też sama przecier pomidorowy i sok ze świeżych pomidorów. Przewertowałam wszystkie moje stare notatki kulinarne i znalazłam przepis mojej mamy. Skąd miała mama ten przepis? Za pewnie od babci. U nas zawsze cukinii było w bród, tata hoduje je na działce(...)winnego- 3 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka pieprzu cayenne- 500 g passaty pomidorowej- 2 łyżki soli Przygotowanie:Umytą cukinię wraz z cebulą ścieramy mechanicznie lub ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wsypujemy do garnka i zasypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę aż puszczą sok, nie odciskamy.Wsypujemy do cukinii i cebuli cukier , dodajemy 3 łyżeczki papryki słodkiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępietruszka (około 50 g) kawałek selera (około 50 g) cebula (około 100 g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g) 1 łyżeczka musztardy 1/2 szklanki wody (125 ml) sól, pieprz, pieprz cayenne lub papryka ostra niepełna łyżka soku z cytryny szczypta cukru około 4 łyżek oleju do smażenia Link do filmu z przygotowania: Ryba po grecku https://www.youtube.com/watch?v=y801MXXH6T0 Przygotowanie: Najpierw(...)Następnie do cebuli dodaję warzywa i wodę i całość duszę pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw. Gdy warzywa mam już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny, cukier i doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze około 3 minut. Jeżeli sos byłby zbyt suchy (chociaż sos nie powinien), możemy
Uwaga Babcia Gotujemajonezowo-ketchupowym do którego wykorzystałam klasyczny majonez dekoracyjny Winiary 10 jajek 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanych orzechów 1/2 szkl. ketchupu 1/2 szkl. mleka 1 łyżka Majonez Dekorazyjny Winiary sok z 1/2 cytryny 1 szklanka oleju sól pieprz cukier 8 jajek gotujemy na twardo. Bułkę tartą mieszamy(...)mlekiem a następnie w orzechowo-serowej posypce. Czynność powtarzamy. Na rozgrzanym oleju smażymy do złocistego koloru. Przygotowujemy sos: Masło rozpuszczamy i przestudzamy. Dodajemy majonez Dekoracyjny Winiary koncentrat pomidorowy, ketchup, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Mieszamy. Jajka podajemy na ciepło! 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparach