inne dobre wieści, ale to już w zdjęciach. Zapraszam! * baner od Magdy, podsumowanie naszego Wyzwania * tutaj znajdziecie już od jutra propozycje na Tłusty Czwartek * skład soku pomidorowego * zielona herbata podobno dobra na wszystko , Tesco Bistro koło 9 rano * pyszne śniadanko * słoneczko chce już wiosnę * kwiaty od S :* * żelki serduszka * Walentynkowe niespodzianki * prezenty od Paulinki, które już
Magiczne Życie Martydomowym sosie pomidorowym. Można przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem. Polecam na prostą przystawkę, przekąskę lub lekką kolację. SKŁADNIKI / 4 PORCJE ROLADKI 2 bakłażany 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 marchewka 4 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 pomidor sok z 1/2 cytryny(...)pokrojone w kostkę warzywa (oprócz pomidora). Smażymy 10 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i smażymy jeszcze 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Smażymy 2 minuty i dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz natkę pietruszki i koperek. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Mieszamy, odstawiamy z ognia
cool and mintymięso się zamarynowało. Sos: 40 g masła ghee lub klarowanego 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka kurkumy 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietanki kremówki Dodatki: ryż chlebki naan (przepis) natka pietruszki Przygotowanie: 20 g masła roztapiamy na patelni i podsmażamy kawałki kurczaka razem z marynatą(...)przyrumienią, odstawiamy z ognia. Kolejne 20 g masła podgrzewamy na patelni i smażymy na nim drobno pokrojony imbir i czosnek. Dodajemy przyprawy i chwilę smażymy. Następnie wlewamy passatę pomidorową i sok z cytryny oraz kurczaka. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy śmietankę, podgrzewamy jeszcze przez 5 minut i podajemy z natką pietruszki, ryżem i chlebkami naan
Smakowity Blog Kulinarnypora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku z pomidorów Umyte mięso zalać zimną wodą - dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę oraz przyprawy (ziele, pieprz, listki laurowe, sól) i gotować aż warzywa(...)mięso będą bardzo miękkie. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki - gotować do miękkości. Na sam koniec dodajemy poszatkowaną kapustę oraz przesmażoną kiełbasę - gotujemy. Do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub sok z pomidorów. Zupkę doprawić do smaku. Na talerzu, kto lubi posypuje koperkiem. Dlaczego warto jeść kapustę? Kapusta to kolejne warzywo, które powinniśmy spożywać i podawać naszym pociechom - dlaczego? Ponieważ
Pani domowaoleju smaczne będą już po 2-3 dniach. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU / wg Olgi Smile 15 filetów śledziowych 4 cebule 3 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli olej do zalania śledzi(...)sucha ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i zeszklić na oleju ( nie można jej zrumienić ma się tylko zeszklić ). Gdy zmięknie dodać cynamon, majeranek, cukier i koncentrat pomidorowy. Doprawić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Na każdy płat śledziowy nałożyć porcję farszu cebulowego, zwinąć i spiąć wykałaczką. Gotowe zawijasy śledziowe ułożyć ciasno w naczyniu, posypać ziarnami pieprzu
Pieguskowa Kuchniapodwójny filet z kurczaka (około 500g), 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1 marchewka, 1 pomarańcza, kilka plastrów ananasa (około ½ zawartości puszki), ½ puszki pędów bambusa (opcjonalnie), mała puszka koncentratu pomidorowego, ½ szklanki soku pomarańczowego, 2-3 łyżeczki cukru, 1 łyżka octu winnego, 1,5 - 2 cm korzenia imbiru, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka mąki kukurydzianej, sól i pieprz do smaku, oliwa(...)paski, ananasa w kostkę, cebulę w półplasterki. Obieram pomarańczę i pozbawiam ją błonek, kroję w kawałki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję sok pomarańczowy i koncentrat pomidorowy, gotuję przez około 3 minuty. Wrzucam warzywa oraz owoce, dodaję ocet winny i cukier i duszę na małym ogniu przez około 15 minut
Gotuj Się Kto Możestarego numeru gazetki "Przyślij Przepis" składniki: 1/3 szkl suszonych pomidorów w oliwie 1/3 szkl czarnych oliwek bez pestek 100 g ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżka koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu) 1/2 pęczka(...)natki pietruszki ew sól, pieprz, chili do smaku Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Do miseczki blendera wrzucić słonecznik, osączone pomidory, oliwki, obrane ząbki czosnku, listki pietruszki, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Blendować do czasu uzyskania jednolitej masy. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku
6nieboudźca z indyka bez kości 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju Sos: 2 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym(...)Oprószyłam solą i pieprzem. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Przygotowałam sos: W miseczce wymieszałam wszystkie składniki na gładki krem, tzn. miód, przecier pomidorowy, paprykę, sok z cytryny słodką paprykę i sól. Na patelni rozgrzałam olej. Włożyłam mięso i obsmażyłam go z każdej strony, aż do mocnego przyrumienienia. Piekarnik włączyłam
Kuchnia u Krysiostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta pieprzu cayenne 1 liść laurowy 1 litr wrzącej wody sól pęczek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy kilka minut na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Posypujemy przyprawami, smażymy przez chwilę, a następnie(...)warzywa będą miękkie. Liście pietruszki odrywamy i grubo siekamy. Usuwamy liść laurowy z zupy, odlewamy 2 chochelki zupy z warzywami i soczewicą. Pozostałą zupę miksujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy do zupy niezmiksowane warzywa i natkę pietruszki
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 6 płatów śledziowych koncentrat pomidorowy 200 g 1 kg cebuli 1 łyżka miodu 100 g spażonych rodzynek sok(...)cytryny sól, pieprz Śledzie kroimy na kawałki i moczymy 2-3 godziny w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Następnie należy zeszklić cebulę. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, sok z cytryny oraz rodzynki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy wszystko dokładnie mieszając. Śledzie przekładamy wystudzonym pomidorowym sosem. Artykuł Śledzie na słodko z rodzynkami pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkjest przede wszystkim na świeżych, nieprzetworzonych produktach. Poza owocami, warzywami i zbożami, szczególne w nim miejsce zajmują płynne produkty spożywcze, takie jak mleko, przetwory mleczne, napoje roślinne, przecier pomidorowy i soki, które możecie dostać w opakowaniach kartonowych. Czy wiedzieliście, że kartoniki nie tylko pozwalają na bezpieczne i higieniczne przechowywanie żywności, ale też przyczyniają się do minimalizacji naszego wpływu na środowisko(...)olej lub oliwę na patelni i wrzuć na nią warzywa. Smaż przez 5-7 minut, aż zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy lub siekane pomidory z kartonika, dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś przez 10 minut. Szynkę pokrój w kostkę. Rozłóż sos pomidorowy pomiędzy kokilki, zrób w nim wgłębienie i wbij do każdego jajko, tak aby nie uszkodzić żółtka. Posyp szynką. Wstaw
Chilli Czosnek i Oliwaczyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który później jest nadziewany na szpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym. Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki(...)wyciśniętego przez praskę sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 3-4 wyfiletowane udka z kurczaka Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać paprykę, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, jogurt, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do marynaty, wetrzeć ją dokładnie w mięso. Miskę przykryć folią i odstawić, aby się marynowało na co najmniej
Codzienne Gotowanieu015brednia cebula\r","2 \u0142odygi selera naciowego\r","2 \u015brednie marchewki\r","1\/2 szkl. groszku\r","3 z\u0105bki czosnku\r","3 \u0142y\u017cki przecieru pomidorowego\r","sk\u00f3rka i sok z po\u0142owy pomara\u0144czy\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki oregano\r","2 \u0142y\u017cki posiekanej natki pietruszki\r","s\u00f3l, pieprz\r","oliwa do sma\u017cenia(...)Składniki Na nadzienie: 600g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1/2 szkl. groszku 3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego skórka i sok z połowy pomarańczy 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz oliwa do smażenia Na kalafiorową pierzynkę: 2 główki kalafiora średniej wielkości 2 ząbki czosnku
Mostek w kuchnitarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy goździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju
Bon Appetit Małgorzaty