Kolejnym pomysłem na nieskomplikowany i w miarę szybki do przygotowania obiad jest gulasz drobiowy. Pierś z kurczaka z duszonymi na patelni warzywami i pomidorowym sosem, mniam! Taki obiad ma jeszcze jeden plus, który docenią zwłaszcza osoby, które nie mają za dużo czasu na gotowanie: można go przygotować na co najmniej dwa dni. Jednego dnia podać z ryżem, drugiego z kaszą(...)oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć do delikatnego zrumienienia mięsa i cebuli. Następnie wrzucić pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki, oprószyć solą, przykryć i smażyć aż puszczą sok. Na koniec dorzucić oczyszczone i pokrojone w średnią kostkę papryki i pomidory z puszki. Wymieszać, doprawić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez jakieś 10-15 minut. Wymieszać, ewentualnie
Simply Foodpokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy do zeszklenia i dorzucamy do mięs ze skwarkami. Na tę samą patelnię wylewamy przecier pomidorowy, można też użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki, doprawiamy zielem angielskim, liśćmi laurowymi, mielonym kminem rzymskim, słodką i ostrą mieloną papryką i miodem. Redukujemy na wolnym ogniu 10 – 15 minut. Przelewamy do mięsa, uzupełniamy(...)czyli potrawę z jednego garnka. Ale zrobione osobne nie rozgotują się, lepije smakują i wyglądają. Pulpety z kaczki duszone w kiszonej kapuście Składniki: 600 g kiszonej kapusty z sokiem 2 łyżki miodu 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku 600 g zmielonego mięsa z kaczych udek 100 g zmielonego łoju wołowego
WojnaNaSmaki.plOśmiorniczki w naszym kraju nie wywołują pozytywnych emocji. Dla niektórych to smutne przeżycia z wakacyjnych wakacji no. Przyjaciółce zaserwowano ośmiorniczkę która pod wpływem soku z cytryny zaczęła skakać po talerzu. Popularne stały się ok. 2 lata temu kiedy to w jednej z warszawskich restauracji grupa polskich prominentów rozmawiała o losach kraju przy talerzu z ośmiorniczek płacąc kartę służbową. Pomijając(...)m.in ten koktajl w małym plastikowym kubeczku. Jak go przygotować? Składniki: - ośmiorniczka (pół kilo) - sól - 2 cebule - 2 łyżki octu winnego - 2 ząbki czosnku - papryka zielona - pomidor - oliwa - przecier pomidorowy (2 łyżki) - garść krewetek suszonych i orzechów nerkowca/ziemnych zmiksowanych - puszka mleka kokosowego (300 ml) - kolendra Przygotowanie: Myjemy ośmiornicę i odcinamy "usta" ośmiornicy (taka kulka, jak na poniższym obrazku). Następnie "masujemy
Smaki Brazyliiwyrośnięcia na około godzinę, latem nawet krócej, bo w kuchni jest wtedy bardzo gorąco. Jak widzisz na zdjęciach boki można wypełnić serem żółtym, tak też jest pysznie ;) SOS POMIDOROWY: 1 puszka pomidorów krojonych cukier sól suszona bazylia czosnek Tu nie bój się eksperymentować. Kiedyś taki sos miksowałam, aby był gładki, a od jakiegoś czasu odpuszczam sobie tą czynność, no chyba(...)posiekany koperek świeży sól ziołowa lub zwykła odrobina cukru kilka ząbków czosnku ewentualnie 1 mały gruntowy ogórek obrany ze skórki, starty na tarce o dużych oczkach i odciśnięty z soku - ostatnio nam posmakował taki sos z ogórkiem, polecam nie tylko do pizzy, ale i do pieczonych ziemniaków Tak, z ogórkiem to coś w klimatach sosu tza tzyki, bardzo lubimy
Blondynka Gotujeosób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu(...)Podsmażamy nasze polędwiczki krótko, ale na mocnym ogniu i ze wszystkich stron do czasu, aż się trochę zrumienią. Roladki przekładamy wtedy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zlewamy do niego sok, który puściły podczas smażenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 35-40 min. W tym czasie gotujemy w lekko osolonej wodzie ryż (mój brązowy gotuje się
Ratunku obiadniego wykonać desery oraz dania wytrawne. Jeśli dodasz owoce, krem czekoladowy bądź dowolny dżem wykonasz szybki deser, jeśli jednak dodasz szpinak, grzyby, kurczaka, mięso mielone czy np. sos pomidorowy to będziesz mieć bazę do obiadu bądź danie na kolacje czy śniadanie. Przygotowane ciasto francuskie można spożywać na ciepło, ale również bardzo smaczne jest na zimno. Ciasto francuskie z jabłkami jest(...)musisz nawet biegać z listą do sklepu poszukując wyszukanych składników na deser. Ciasto francuskie z jabłkami – Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego świeżego bądź mrożonego 4 duże jabłka sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki cukru opcjonalnie 1 jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie z jabłkami – Wykonanie Jabłka obrać, usunąć
To Musisz Wiedziećynamonowa whiskey, rum kokosowy, wino Moscato, świeży sok z limonki i cytryny, sok ananasowy. Barbados rum punch - Rum premium , purée z mango, owoców marakui oraz truskawek, świeży sok z limonki i cytryny, 7 Up, Angostura bitters. No dobrze, teraz pora na dania główne ! Uwierzcie, najlepsze dopiero przed nami ! DANIA GŁÓWNE Jack Daniel's ® filet Migniom, to m iękka(...)Serwowane z chrupiącymi frytkami oraz surówką colesław. Italian stackhouse burger, to b urger zapieczony z panierowanym i smażonym na złoto serem mozzarella, serem provolone oraz salami pepperoni. Serwowany z pomidorowym sosem marinara, świeżą rukolą i bazylią, pomidorową bruschettą, parmezanowym chipsem oraz dodatkowym sosem marinara. Chimichurri burger, to Bu rger zapiekany z serem Monterey Jack, następnie polany sosem chimichurri
Kulinarne przygody Gatitygołąbków jeśli nie chcecie, nie lubicie lub po prostu nie wychodzi Wam zawijanie tradycyjnych gołąbków. Farsz można dowolnie modyfikować. Mięso możecie wymieszać z ryżem i podać zapiekankę z sosem pomidorowym. Ja jednak zachęcam Was do przygotowania gołąbków z kaszą, szczególnie jeśli jeszcze nie próbowaliście. Naprawdę warto! Składniki: 1 główka kapusty 1 kg mięsa mielonego (500 g wieprzowiny, 500 g indyka(...)wodzie gotujemy kaszę. Odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i marchewkę około 5 minut, żeby zmiękły. Następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy oraz pomidory razem z sokiem. Dusimy do momentu, aż cały płyn zredukuje się. Odstawiamy do przestudzenia. W dużej misce mieszamy mielone mięso z kaszą i warzywami z patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na liście kapusty
Smakowity Blog Kulinarnyletniej wody 30 g świeżych drożdży 4,5 łyżki oliwy 750 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżeczki soli Na farsz: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 20 pomidorków koktajlowych 2 kulki mozzarelli 2-3 garście świeżej rukoli 1 cytryna sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie WYKONANIE Ciasto do pizzy(...)cytryną. Zmiksować na pastę za pomocą blendera ręcznego. Zamrożone krewetki wrzucić do gotującej się wody i zaraz po ich rozmrożeniu wyciągnąć je i przełożyć do miski. Ostudzone polać obficie sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Mozzarellę pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Podzielić
Passions hobbies lifemiejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – pad thai z kurczakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku PRZEPIS NA OŚMIORNICĘ Przygotowanie : ok 1,5 h Składniki(...)podawać ośmiornicę w takiej postaci lub nieco wzbogacić jej smak na przykład zalewą czosnkową. Do jej przygotowania potrzebujesz 1/3 szklanki oliwy, 3-4 ząbki czosnku przetarte przez praskę, odrobinę soku z cytryny lub limonki. Całość wymieszaj nieco wcześniej a po duszeniu odlej sos, który powstał z ośmiornicy i zalej oliwą z czosnkiem. Ośmiornicę podawaj na ciepło lub na zimno
nietylkopasta.plNie każdy lubi ostre potrawy. Jednak sos słodko – ostry to idealny dodatek do nachosów, pizzy, albo grillowanego mięsa. Bardzo często sos ten można również wykorzystać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wymyslic cos na widok czego Viki nie bedzie sie krzywic, a nie zawsze jest to takie latwe. Ona by pewnie chciala by codziennie na obiad byl do wyboru rosol, pomidorowa, barszcz, ogorkowa, spagetti bolonskie, nalesniki, najlepiej z nutella, racuszki z malinami albo risotto. Przyznam, ze zestaw i tak jest imponujacy, sa mamy ktore maja gorzej niz ja gdy trafi(...)szklanki rodzynek 3 lyzki posiekanych pistacji sol woda oliwa z oliwek wykonanie:Baklazana pokroic na plastry i posypac delikatnie sola, odstawic na okolo 30 minut by puscil gorzkawy sok. Nastepnie odcisnac, pokroic w kostke wielkosci 1 cm. Podsmazyc na 2 lyzkach oliwy. Odstawic.Na kolejnych 2 lyzkach oliwy zeszklic cebule, nastepnie dodac ryz i smazyc okolo 2 minuty. Ryz posypac cynamonem
Przysmaki KarolkiDzisiaj zapraszam na gulasz z indyka z warzywami i sosem pomidorowym podanym z wyśmienitym makaronem fusilli tricolore Incola. Danie jest bardzo pyszne z nutką aromatycznych ziół i czosnku . Makarony Incola polecam szczególnie osobom na diecie bezglutenowej . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g makaronu fusilli tricolore Incola 700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi z indyka(...)Następnie dodajemy mięso, oregano, bazylię, rozmaryn, paprykę, troszkę soli, pieprzu i koncentrat chili oraz wszystkie warzywa.Wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy. Pomidory z puszki kroimy w kostkę i razem z sokiem przekładamy do mięsa. Gulasz dusimy na małym ogniu pod przykryciem tak długo aż mięso będzie miękkie.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Gulasz nie trzeba już
Sama słodycz i szczypta chilioczywiście jest słodki, ale towarzyszy mu kwaskowaty odcień żurawiny; wewnątrz różowego owocowego farszu czeka na nas niespodzianka w postaci chrupiących migdałowych kawałków. Skład: daktyle*, rodzynki*, migdały*, żurawina 25%* (żurawina*, sok jabłkowy*, olej słonecznikowy*), wiśnia suszona*, błonnik jabłkowy*. Yummy Orzechowy Zdecydowanie różni się od poprzednich – oczywiście bazą nadal są słodkie daktyle, jednak, jak wskazuje nazwa, zawartość orzechów jest dość spora – stanowią(...)opakowania (wytworzonego z surowców wtórnych – bardzo fajne rozwiązanie) naszym oczom ukazują się cieniutkie prostokątne smakołyki o interesującym aromacie. Delikatne i chrupiące, o trzech wariantach smakowych: klasycznym, słonecznikowym i pomidorowym. Przyznam, że bardzo lubię takie przekąski, jak dotąd jednak nie miałam jeszcze okazji próbować takich w formie surowej. Prezentują się bardzo apetycznie i stanowią niebanalny dodatek do wielu dań
Roślinna - blog wegańskimięsem lub warzywami. Jest to jedno z dań charakterystyczne dla kuchni z Capri. Najczęściej serwuje się ravioli z sosem maślano-cytrynowym, ale można również podać je z prostym sosem pomidorowym lub usmażyć na oleju z masłem jak świetna przekąska. Od firmy Arc Pol Czaniec , która jest producentem makaronów otrzymałam zadanie aby przygotować kilka potraw makaronowych. Jak piszą na stronie: "Oferujemy(...)ciasto. Składniki: 1 op. ravioli z mięsem Arc-Pol Czaniec 80 ml oliwy z oliwek extra virgin 50 g masła 3 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki 2 łyżki oregano sok i skórka z 1 cytryny Ravioli z mięsem Arc-Pol Czaniec ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Przygotowujemy sos: Podgrzać na małym ogniu oliwę z oliwek i masło. Dodać przeciśnięty przez
Kuchnia w oparachnasz omlet a’la pizza: Jak przemycić dziecku jajko. Omlet a’la pizza Lasagne dla niemowlaka Składniki na farsz bolognese 550 gramów pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (/czubata) 400 gramów mięsa mielonego (/ja użyłam wieprzowo-wołowego) 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1/2 szklanki wody (/jeśli nie lubicie mocno miękkiej lasagne możecie dodać 2 łyżki(...)Mięso mieszamy w trakcie podsmażania. Do mięsa wsypać przyprawy i wlać wodę. Dodać pomidory i koncentrat. Dusić pod przykryciem 10-15 minut na minimalnym ogniu (aż pomidory zaczną puszczać sok). Powinna wam wyjść dosyć płynna masa. Jeśli wolicie bardziej zwartą lasagne, odparujcie nieco sos, odkrywając pokrywkę. Sos beszamelowy przygotowanie Roztopić masło w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około
KrupeczkiMiśki za tę zupę dostałam 10/10 punktów Składniki na 8 porcji: około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni 100-150 g suchej czerwonej soczewicy passata pomidorowa 400 ml-500 ml/pomidory w puszcze/świeże pomidory 2 cebule 2-4 ząbki czosnku/łyżeczka suszonego 2 cm świeżego imbiru/łyżeczka suszonego/sok z połowy cytryny/sok z 1 pomarańczy łyżka słodkiej papryki(...)litra wody. Dodaj soczewicę. Oraz pomidory czy to passatę, czy puszkowane czy też świeże, ale te ostatnie obierz ze skóry i pokrój drobno. Dodaj sól i cukier oraz sok z cytrusów jeżeli nie użyłeś imbiru. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu około 10-15 minut, czyli aż soczewica zmięknie. Smacznego! ps. Możesz podać tak jak ja z pestkami dyni
greenscarf