sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:169/207)

Zajączki w sosie z pomidorów – kuchnia podkarpacka 255

delikatne, a ich smak wyjątkowy. Są też bardzo miękkie, dzięki użyciu kaszy manny do połączenia masy mięsno-warzywnej. Po lekkim obsmażeniu zajączki duszone są w piekarniku w sosie pomidorowym, dzięki czemu pozostają soczyste. Jednym słowem zajączki w sosie z pomidorów to kolejne podkarpackie danie godne polecenia :) Przepis na to smaczne danie obiadowe pochodzi od Pań z Koła Gospodyń Wiejskich(...)dodajemy pieprz. Zamiast przecierać duszone pomidory, proponuję całość zblendować, by sos był gładki. Sos ściągamy z ognia i blendujemy, a pod koniec blendowania dodajemy śmietanę. Kapustę dobrze odciskamy z soków, dodajemy do niej mielone mięso, jajka, kaszę mannę i drobno posiekamy cebulę. Dodajemy do smaku pieprz i ewentualnie trochę soli. Masę dobrze wyrabiamy. Na patelni podgrzewamy olej. Dłonie zwilżamy wodą

Trzeci talerz
Spaghetti a'la caprese 286

Sierpień to szczególny miesiąc dla tych, którzy uwielbiają pomidory. Stragany warzywne uginają się pod ciężarem skrzynek wypełnionych tymi czerwonymi, dojrzałymi, błyszczącymi warzywami. Choć nazywamy pomidory warzywem

W kuchni Katie
Marynata do mięs, szaszłyki drobiowe w dwóch odsłonach oraz zielona sałatka z fetą, czyli menu na grill party 96

wygodnych opakowaniach, które świetnie sprawdzą się podczas każdego grillowania. Zdecydowanie polecam:) Marynata do mięs z grilla troszkę mniej niż 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu „ Ketchup Kielecki pikantny „ 4 łyżki oleju 1 łyżka płynnego miodu 2 ząbki czosnku odrobina pieprzu 2-3 łyżki wódki lub spirytusu Wszystkie składniki marynaty umieszczamy(...)zielony ogórek kilka zielonych oliwek (u mnie z migdałem) 1 op. sera feta lub favita 3 łyżki płynnego miodu 2-3 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej 2 łyżki oleju sok z połowy małej cytryny Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Następnie połówki ogórka kroimy jeszcze raz wzdłuż na pół, a następnie na krótkie paseczki. Oliwki

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 110

czasu. W dodatku można tym samym trochę wyczyścić lodówkę, bo do zapiekanki da się wrzucić w zasadzie wszystko. Dzisiejsza propozycja to zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym. Sprawdzi się zarówno na rodzinny posiłek, jak i lunch do pracy. Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 130 g makaronu krótkiego (u mnie kokardki) połowa cukinii pół czerwonej papryki 1/3-1/2 papryczki(...)się lekko dusić. Dodajemy jeszcze umyty szpinak. Jeśli liście szpinaku są duże, to warto je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Kiedy tylko szpinak straci objętość, wlewamy pomidory wraz z sokiem. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem całość przez 10 minut. W międzyczasie gotujemy również makaron, ale o 2-3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Chodzi

Analiza Smaku
Śledziki imprezowe 137

Podstawowy przepis jest oparty na takich przyprawach jak: majeranek, goździk, jałowiec, listek laurowy oraz ziele angielskie i pieprz. Oczywiście ten skład można modyfikować i dodawać swoje dodatki np. koncentrat pomidorowy lub ogórek kiszony czy bardziej na słodko z jabłkiem. Śledzie świetnie sprawdzają się na imprezach. Potrzebujemy: 4 podwójne płaty matjasów 1 cebula zalewa: 1 cytryna 2 ząbki czosnku sól(...)układamy kolejną warstwę śledzi i znów posypujemy przyprawą. Cebulę kroimy w piórka i zalewamy wrzątkiem. Tak sparzoną kładziemy na ostatnią warstwę śledzi. Teraz czas na zalewę. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, czosnek, olej, cukier i sól. Tak przygotowanym sosem zalewamy śledzie. Całość przykrywamy i zostawiamy w lodówce. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Meksykańskie enchiladas 148

Dzisiaj znów słonecznie, pysznie i sycąco. Przy tym nieco pikantnie, ale jak zawsze smacznie. Miałem dzisiaj ochotę na kuchnię meksykańską i przygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną tortille w sosie pomidorowym, zapieczone z żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli(...)czym dodałem do rondla zawartość puszki pomidorów i 100 ml wody. Całość gotowałem 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawiłem solą i pieprzem, dodałem też skórkę otartą z limonki oraz sok z 1/3 limonki. Gotowy sos dokładnie zmiksowałem przy użyciu blendera. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Kiedy oliwa była gorąca dodałem do niej 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Wyprawy kulinarne
Ostre curry z ciecierzycy, fasolki i pomidorów 91

szparagowej i pomidorów. Danie można z łatwością przygotować latem, gdy mamy sezon na fasolkę i pomidory, ale równie łatwo zimą, korzystając z mrożonej fasolki, cieciorki z puszki i przecieru pomidorowego. Ostatnio przeżywam jakąś fascynację orientalnymi smakami. Nie tak dawno przygotowałam orientalną brukselkę , często wracam do chilli z batata i fasoli , a teraz curry z ciecierzycy. To danie jest tanie(...)łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml wody 1 łyżeczka garam masala 1 łyżka syropu klonowego świeżo mielony pieprz sok z cytryny do smaku 40g półtłustego sera feta listki kolendry do podania Cebulę pokroić drobno. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zmniejszyć ogień, dodać cebulę

Dietolog
Lody morelowe z lekkim twistem 142

spotkamy w sklepie. Owszem, w niektórych kawiarniach jest ogromny wybór zaskakujących smaków, jednak mi tam nie po drodze. W mojej malutkiej mieścinie nie ma miejsca, gdzie mogłabym spróbować lodów pomidorowych czy marchewkowych, a przejechać pół Danii w poszukiwaniu rzeczonych nie mam zamiaru. O wiele łatwiej (i szybciej) przygotować takie cuda w domu.Pomidorowe co prawda jeszcze przede mną, tym razem bowiem(...)nieco gładsze niż te bez jajek. Pycha!Lody morelowo-rozmarynoweSkładniki:(na ok. 1 l lodów)400 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka4 żółtka125 g cukru500 g moreli1 łyżka soku z cytrynyziarna z 1/2 laski wanilii10 igiełek rozmarynuKremówkę z mlekiem zagotować i zdjąć z ognia. Żółtka ze 100 g cukru utrzeć na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę z mlekiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik z buraka - zdrowe słodkie. Jak zrobić mąkę ryżową i mąkę migdałową? 189

kawy lub specjalnym urządzeniu mielącym ok. 85-90 gramów suchego ryżu. Ja mielę od razu jedną torebkę ryżu (100 gramów), a resztę przekładam do małego słoiczka po koncentracie pomidorowym. I tak tę mąkę wykorzystam wcześniej czy później. Ryż mielimy tak długo, aż uzyskamy konsystencję mąki. Trochę to potrwa, bo ryż jest oporny na mielenie. A jak zrobić mąkę migdałową ? Podobnie(...)odstawiłam na bok. Mleko sojowe się zetnie i w konsystencji zrobi się coś w rodzaju kwaśnego mleka Buraka utarłam na tarce o drobnych oczkach i odcisnęłam z niego sok (nie wylewajcie, możecie wykorzystać do barszczu) Mąkę ryżową, migdałową, jaglaną, skrobię ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia wraz z sodą - wymieszałam Dodałam len, sól i przyprawę do piernika - wymieszałam Do suchych składników

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Piernik z buraka - zdrowe słodkie. Jak zrobić mąkę ryżową i mąkę migdałową? 189

kawy lub specjalnym urządzeniu mielącym ok. 85-90 gramów suchego ryżu. Ja mielę od razu jedną torebkę ryżu (100 gramów), a resztę przekładam do małego słoiczka po koncentracie pomidorowym. I tak tę mąkę wykorzystam wcześniej czy później. Ryż mielimy tak długo, aż uzyskamy konsystencję mąki. Trochę to potrwa, bo ryż jest oporny na mielenie. A jak zrobić mąkę migdałową ? Podobnie(...)odstawiłam na bok. Mleko sojowe się zetnie i w konsystencji zrobi się coś w rodzaju kwaśnego mleka Buraka utarłam na tarce o drobnych oczkach i odcisnęłam z niego sok (nie wylewajcie, możecie wykorzystać do barszczu) Mąkę ryżową, migdałową, jaglaną, skrobię ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia wraz z sodą - wymieszałam Dodałam len, sól i przyprawę do piernika - wymieszałam Do suchych składników

Szczęśliwa kuchnia
Szaszłyki z krewetek z ananasem 173

szybko. Składniki: 800 g krewetek surowych 1 puszka ananasa w całości (6 plasterków do szaszłyków) 2 łyżki soku z ananasa 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 1/2-1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki papryki słodkiej mielonej 1 papryka czerwona 1 cebula 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki mielonego jałowca(...)kolei cebulę, paprykę, krewetkę i ananasa. Kończymy na cebuli. Grillujemy z każdej strony po 10 minut (gotowane krewetki grillujemy krócej).   Podobne przepisy Szaszłyki z wołowiny Przegrzebki z pomidorową salsą Ośmiorniczki baby w czerwonym winie Małże zapiekane .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Sałatka ze smażonym serem 96

wieczorem, aby był gotowy rano). Przygotowanie sałatka: Z 2 łyżek oliwy, miodu, musztardy i soku z połowy limonki przygotuj sos do sałatki. Cebulę posiekaj w cienkie półplasterki. Polej je sokiem z połowy limonki i odstaw. Ser paneer pokrój w nieduże kwadraty. Za pomocą pędzla kuchennego posmaruj je pastą Patak’s Mild Curry. Smaż ser na patelni na niewielkiej ilości(...)zdjęciu widzicie dwie z nich – łagodną mild curry i średnio pikantną tikka masala. Używałam ich do marynowania mięsa lub ryb, dodatek do sosu (łączę je z sosem pomidorowym lub przygotowuję sos na bazie mleczka kokosowego), idealnie sprawdzają się jako marynata do grilla. Zobaczycie na blogu jeszcze wiele potraw z wykorzystaniem tych past. To jedne z najciekawszych produktów z gamy

nietylkopasta.pl
Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa 115

Będą się też pewnie pojawiać częściej na blogu bo ostatnio nie było ich wcale. Tymczasem – korzystajcie z pomidorów póki są pyszne i pełne smaku, bo czas tekturowych atrap pomidorowych też się nieubłaganie zbliża. Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa   Drukuj Prep time 10 min Cook time 50 min Total time 1 godzina   Gęsta(...)turach). Zblendowne pomidory przelać do garnka przez sitko, przetrzeć, żeby na sitku zostały tylko pozostałości skórki i pestki. Całość zagotować, doprawić solą, pieprzem i cukrem ( można też dodać sok z limonki) Śmietanę przełożyć do miski, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i przelać do zupy. Zamieszać i wyłączyć gaz. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, formę do pieczenia wyłożyć papierem. Kaszę

Cooking for Emily
Pieczone warzywa w sosie pomidorowym, czyli szybki jednogarnkowy obiad 211

uważam za najwyższa sztukę kulinarną. Dzisiejsze danie jest tak skomponowane, że jedyną przyprawą jest sól, i to dodana tak naprawdę po to, aby warzywa nie były suche, a puściły trochę soku. Jest to idealne danie jako kolacja z pieczywem lub danie główne z dodatkiem ryżu czy też kaszy, a jeżeli coś zostanie, to można wszystko zblendować i mieć przepyszną pastę(...)lodówki, a dopiero następnego dnia przed podaniem dodaj sos i podpiecz przez te 10-15 minut. ps. Wiem, że zdjęcie brzydkie       Artykuł Pieczone warzywa w sosie pomidorowym, czyli szybki jednogarnkowy obiad pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Najlepsza na świecie pomidorówka 91

robi się z koncentratu. Dotychczas byłam pewna, że robi się rosół, dodaje koncentrat i voila jest pomidorowa- serio! Mam nadzieję, że była jedyna i ten przepis będzie dla Was oczywisty, a jeżlei komuś oczy otworzę, to przysięgam Wam, że innej pomidorowej już nigdy nie ruszycie. Mój przepis to baza. Można podawać z dowolnym makaronem, ryżem, odparować wodę i będzie pyszny(...)minut. Po tym czasie dodaj sól i cukier, zblenduj całość i gotowe! Podawaj tak jak lubisz Ps. jeżeli nie lubisz tak gęstej zupy, lub Twoje pomidory miały mało soku to oczywiście możesz dodać wody do gotujących się pomidorów, na moje oko pół litra powinno wystarczyć.   Artykuł Najlepsza na świecie pomidorówka pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Makaron z pulpetami i bazyliowym sosem pomidorowym 161

Makaron fusilli z pulpetami i bazyliowym sosem pomidorowym. Trudno powstrzymać się od zjedzenia dwóch porcji. Pyszny, aromatyczny sos i delikatne pulpeciki. Dacie się skusić? Składniki na pulpety (porcja dla 3 osób): 350 g mielonej łopatki 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki 1 jajko 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)vergine. Do miękkiej cebulki dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy 3 minuty. Dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Jeśli używamy pomidory z puszki, wlewamy również sok z puszki. Dodajemy cukier, sos doprawiamy solą i pieprzem. Do doprawionego sosu wkładamy pulpety i całość dusimy pod przykryciem 20 minut. W połowie czasu duszenia pulpety odwracamy

Smak mojego domu
Bigos staropolski 843

wędzone i mięso wieprzowe zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy go – jeżeli bigos będzie za mało kwaśny, możemy dolać soku. Zawsze można go też wypić). Grzyby kroimy w plasterki i dodajemy wraz z kapustą do garnka z mięsem – mieszamy. Szatkujemy kapustę białą (na taką samą grubość, jaką ma kapusta(...)każdym dniu chłodzimy go. O jego smaku decyduje również różnorodność gatunków dodawanych mięs. W tym przypadku – im więcej tym lepiej, i smak bogatszy. Do bigosu staropolskiego nie dodajemy koncentratu pomidorowego, wystarczą powidła, śliwki i czerwone wino. Po moim bigosie nie zostału już śladu (no, nie do końca, bo są zdjęcia) i mogę zapewnić, że pierwszego dnia był pyszny, ale ostatniego

mojewypiekiinietylko