Soczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki: 2 piersi kaczki 1
Oryginalny smakciasto imbirowe, pięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak. Do gorącej herbatki, jak znalazł! :) Ciasto: * mąka- 300 g * cukier brązowy- 180 g * jajka- 2 szt. * masło- 180 g * mleko- 120 ml * suszony imbir- 1,5 łyżeczki * imbir kandyzowany- 45 g * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * soda- 1 łyżeczka Lukier: * cukier puder- 1/2 szklanki * sok
Kraina Miodem Płynącamnie miód imbirowy z cytryną i chili to fenomenalny domowy środek na przeziębienia i choroby górnych dróg oddechowych. Wzmacnia odporność, rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Tak przygotowany miód mogą spożywać dzieci i kobiety w ciąży. Składniki: - 300g naturalnego miodu - 40g świeżego imbiru - 1/2 cytryny - 1 łyżka cukru - dwie szczypty chili Imbir obieramy ze skórki i ucieramy na małych(...)oczkach tarki. Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy łyżkę cukru. Całość wstawiamy na mały ogień, często mieszając. Gdy tylko masa nam się zagotuje, ściągamy ją z gazu i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimną maź mieszamy wraz z naturalnym miodem, dodając dwie szczypty chili. Roztwór przechowujemy w lodówce w szczelnym naczyniu, słoiku. Stosowanie: Profilaktycznie jako kurację przeciw przeziębieniową
upichconakolejny poczuć unoszący się w powietrzu tak przez nas lubiany zapach lata i aromatycznych smakołyków. Moja pierwsza propozycja to: szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie. Jutro część druga pikniku :) składniki na 9 szaszłyków 2 filety drobiowe zielona papryka biała papryka młoda cebulka cukinia pomidorki koktajlowe 9 listków szałwii przyprawa do grilla sól, pieprz olej(...)patyczki do szaszłyków składniki na marynatę: 1 cytryna mały kawałek imbiru (ok 5 cm) 1 łyżeczka miodu skórka z połowy cytryny sól, pieprz Na początku przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, imbir ścieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę miodu przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.Filety drobiowe kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, zalewamy marynatą, mieszamy wszystko razem. Zostawiamy
noteskulinarnyfigaNastępna zupa dyniowa po kremie dyniowo-pomarańczowym i imbirowym. Każda z nich jest inna i trudno wybrać najlepszą. Dzisiejsza zupa na bazie sera pleśniowego jest dość ostra w smaku i wyrazista. Głodomory mogą sobie zagęścić ją ryżem, dowolną kaszą lub grzankami. My jedliśmy posypaną czarnym sezamem, który ładnie kontrastował z pomarańczowym(...)kremem. Składniki: • 1 marchewka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 3 szklanki pokrojonej dyni • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 2 okrągłe sery pleśniowe, np. Turek • czarny sezam do posypania Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki, podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać
To co kochampiwo" imbirowe zaczerpnięty od Jamiego Olivera.Składniki:10 dkg korzenia imbiru2 łyżki cukruduża cytrynalitr wody gazowanejdojrzałe mangoPrzygotowanie:Imbir myję i ścieram na grubej tarce razem ze skórką. Cytrynę szoruje i parzę a następnie ścieram skórkę. Startą skórkę z cytryny dodaję do startego imbiru i ugniatam razem przez chwilę. Do dzbanka przekładam imbir ze skórką, dodaję cukier i wyciśnięty sok
Magiczna kuchnia Dariiidealny moment, aby rozpocząć własną, doniczkową uprawę imbiru. …Tak moi drodzy dokładnie rok temu przygotowałam sobie tego posta. Miało być tak pięknie, oczyma wyobraźni widziałam jak wyhoduję imbirowe kłącze wielkości pytona, a tu taki pipek. Zacznę od początku i pozostawię to co napisałam pierwotnie, bo imbir jest wart uwagi. Dlaczego imbir? Właściwości lecznicze i aromat imbir zawdzięcza przede wszystkim(...)żywicom. To kłącze posiada dużą ilość substancji przeciwzapalnych, dlatego tez zalecany jest w przypadku przeziębień jak i w leczeniu przeciwreumatycznym. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie, rozkurczowo i leczy wzdęcia. Znane jest także jego działanie przeciw mdłościom. Jako przyprawa polepsza smak tłustych i mdłych potraw, idealnie nadaje się do potraw słodkich, ciasteczek, bułeczek
greenscarftylko wodę, ale także domowe wody smakowe. Dziś zapraszam na lemoniadę bazyliową. Na blogu znajdziecie również: Orzeźwiający koktajl arbuzowy Kompot porzeczkowy Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Lemoniada imbirowa Koktajl truskawka-grejpfrut Lemoniada truskawkowa Lemoniada bazyliowa Kompot truskawkowy Lemoniada miętowa II Najprostsza lemoniada Lemoniada miętowa Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru Lemoniada bazyliowa II Czas przygotowania: 10 minut Składniki(...)mineralnej 1/4 szklanki syropu bazyliowego limonka ew. kostki lodu listki bazylii Wykonanie: Do dzbanka wlewamy wodę i syrop. Limonkę dokładnie myjemy. Kroimy na pół, z jednej połowy wyciskamy sok, a drugą kroimy w plasterki, wkładamy do naczynia z lemoniadą. Do dzbanka dodajemy również kostki lodu i listki bazylii
Kulinarne przygody Gatityprzygotowanie Ciasta pomarańczowo-imbirowego. I chociaż mamy jeszcze jesień już nie mogę się doczekać zimy, i nadchodzących świąt a ciasto to przybliża nas do nich jeszcze bardziej. Ciasto pomarańczowo-imbirowe Składniki: - 1 kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak (250 g) - 1,5 szklanki cukru pudru (230g) - 1,5 szklanki mąki (250g) - 15 g proszku do pieczenia - 100 g kandyzowanego(...)jajka - szczypta soli - cukier puder do posypania Przygotowanie: Imbir posiekaj. Pomarańcze obierz tak by usunąć białą skórkę i pokrój na centymetrowe plastry. Z cytryn otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Miękką Kasię Ekstra Maślany Smak utrzyj z cukrem pudrem, dodaj sól i otartą skórkę z cytryn. Ciągle ucierając dodaj po kolei, jedno po drugim, jajka. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną
Kulinarne życiesmaku i bardzo rozgrzewający. Pomaga walczyć z przeziebieniem, poprawia nastrój a w dodatku ma właściwości odchudzające. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie znacie napoju imbirowego, spróbujcie go koniecznie. Składniki na 2 kubki napoju: 400 ml gorącej przegotowanej wody korzeń świeżego imbiru wielkości kciuka 1 cała cytryna 4 czubate łyżeczki miodu Imbir obieramy łyżeczką ze skórki(...)rozkładamy do kubeczków. Zalewamy wrzątkiem (po 200 ml do każdego kubka) i przykrywamy na 10 min by imbir się zaparzył. Po tym czasie do każdego z kubków dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny i po 2 łyżeczki miodu. Proporcje można zmieniać według uznania-ja lubię kiedy napój jest pikantny i lekko kwaskowy. A Wy? Lubicie imbir? Przepis zgłaszam do akcji
Zawsze głodna!Azjatycka sałatka z kaczką jest idealna na lunch, obiad lub kolację. Kaczka świetnie łączy się ze słodkim granatem i orzeźwiającym dressingiem imbirowym. Chili nadaje ostrości, marchewka chrupkości, a kolendra nieco egzotyki. Właśnie za takie intensywne połączenia smakowe uwielbiam kuchnię chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka). Azjatycka sałatka z kaczką: 2 nogi z kaczki (razem(...)kapustki pak-choy / rukoli / szpinaku lub roszponki 60 g makaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka 1-2 cebulki dymki pęczek świeżej kolendry ziarna granata do posypania + odrobina soku do dressingu Dressing: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka chińskiego wina ryżowego (można zastąpić sake) 1 łyżeczka oleju sezamowego 2-3 cm kawałek imbiru 1 mała, czerwona papryczka chili (lub pół
Poezja smakuLubicie wodę z sokiem? Ja przyznam, że nieszczególnie. Przeważnie piję wodę samą bo po słodkich napojach chce mi się pić jeszcze bardziej. Ale lubię czasami napić się domowej lemoniady czy kompotu owocowego. Przeważnie mam też w domu jakiś słodki syrop bo takie przydają się kiedy kogoś jednak na coś słodkiego do picia najdzie. Dobrze jeśli taki syrop, poza(...)jest słodki, ma też jakieś właściwości lecznicze. Oczywiście takim bardzo zdrowym syropem jest malinowy albo imbirowy. Ale ten, który zrobiłam kilka dni temu też pomoże przy przeziębieniu. Zima rozcieńczę go wodą albo posłodzę nim herbatkę i będzie nie tylko słodko, ale też pachnąco i zdrowo. A w letnie, gorące dni można podać wodę z lodem i świeżymi owocami - mimo
Smaczna Pyzapocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca i/lub sok z limonki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z makaronem dwujajecznym lub ryżem jaśminowym i ewentualnie posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! :) P.S. Jeśli chcecie dodać groszek cukrowy, trzeba wrzucić(...)galangal smakuje podobnie do imbiru, a kolendra do pietruszki to jest to bzdura. Imbir ma zdecydowanie intensywniejszy smak od galangalu i w zbyt dużych ilościach zmieni smak zupy na imbirową, a pietruszka po prostu smakuje kompletnie inaczej niż kolendra. Lepiej pominąć te składniki, niż zepsuć smak potrawy :) W wielu sklepach z działem "kuchnie świata" można dostać mielony lub suszony
Tajskie smakikroimy wg preferencji, ja kroiłam w plastry: Warzywa z bulionu: Pieczarki: Kukurydzę w kolbach: Chilli: Szczypior: Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z limonki oraz wyciskamy z niej sok. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę z papryczkami. Następnie dodajemy krewetki. Po kilku minutach na patelnie wrzucamy pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż puszczą wodę(...)krewetki połączą się, po 2-3 min wlewamy mleko kokosowe i gotujemy całość na wolnym ogniu. W kolejnym kroku dodajemy bulion i obficie doprawiamy zupę pieprzem cytrynowym, pikantnym sosem imbirowym z soją i solą, dodajemy kiełki fasoli mung oraz część szczypioru. Podajemy z makaronem ryżowym lub sojowym i szczypiorem. Smacznego
Taste Of My DayImbir nie zawsze jest doceniany w naszej kuchni. Może kojarzy się z piwem imbirowym, ciasteczkami. A przecież jest to przyprawa, która należny do najstarszych oraz najcenniejszych przypraw dalekiego Wschodu. Korzeń świeżego imbiru możemy kupić w naszych sklepach. Dobry jest zarówno ten świeży, jak również sproszkowany. Skład olejku eterycznego zwanego zingiberolem sprawia, że aromat tej przyprawy jest intensywny(...)takie jak: gingerol i zinferon dodają przyprawie lekko gorzkiego i palącego smaku. Jakie właściwości ma imbir: . Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędne i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości. Leczy przeziębienia i przynosi
W kuchennym oknie Ewy