pieprzu różowego, dużo delikatniejszego niż czarny, ale w cieście nadaje on pożądanej ostrości. Smakuje wybornie - musicie tego spróbować. Przepis znalazłam na blogu Wypiecz wymaluj . W oryginale babka jest cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem, ja zrobiłam z grejpfrutem, który sobie leżał grzecznie w zielonej misce. Do tego różowy pieprz, który pasuje i kolorystycznie, i smakowo. Zmniejszyłam proporcje, dodałam więcej płynów niż(...)pieczenia 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu 160 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 150 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 różowego grejpfruta 2 łyżki soku z różowego grejpfruta lukier: 100 g cukru pudru 3 łyżki soku z różowego grejpfruta Mąki przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem i zmielonym pieprzem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChociaż czeka się około 6 miesięcy na ten trunek, to warto. Jej smak i rozgrzewające właściwości są zbawienne podczas jesienno-zimowych wieczorów. Oprócz tego ma
Szybko Tanio Smacznieblogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje: jogurtowe ciasto z rabarbarem , kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem . Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 75 g roztopionego masła 68 g cukru 25 g świeżych drożdży mleko do pomalowania(...)przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Rabarbar kroimy w plastry. Na małą suchą patelnie wsypujemy 100 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy, nie mieszając, na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił, bo będzie
Kulinarne przygody GatityDomowe wędliny, to jedne z lepszych jakie mogą zagościć na naszych stołach. Postanowiłam więc i ja sama zamarynować trochę mięsa i upiec w piekarniku, pomimo, że
Bea(u)ty kitchenbardzo pocno rozgrzanej patelni usmarowanej niewielką ilością oleju (na rozgrzany olej wylewamy ciasto formując średniej wielkości placuszki). Po 1 minucie z każdej strony, aż do widocznego zarumienienia. Syrop cynamonowo - imbirowy: 3/4 szklanki zimnej wody 0,5 szklanki drobnego, białego cukru 2 podwójne laski cynamonu 3 cm imbiru w skórce pół cytryny w skórce pół mandarynki w skórce Mandarynkę, cytrynę(...)Syrop zostawiamy do ostygnięcia, przelewamy do ceramicznego lub szklanego naczynia(np. dzbanuszka) i polewamy nim ciepłe pankejki. Podajemy warstwowo z ulubionymi dodatkami - u nas przesłodkie wiśnie z babcinego soku oraz świeży tymianek. Smacznego :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0"; fjs.parentNode.insertBefore
Symfonia Smakówsię przepysznej kawy z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Dostaniecie również przepyszną Szarlotkę z pianką, Sernik limonkowy, przepis mojego autorstwa, Tort Pavlova, Ciasto Marchewkowe, Bezglutenowe ciasto czekoladowe czy Muffiny gruszkowo-imbirowe. Hitem kawiarni są malutkie babeczki Pastel de natas, które delikatnie przypominają w smaku Creme Brulee. Niebawem będzie również możliwość napicia się dobrego wina czy piwa. Kawiarnia otwarta jest codziennie(...)mnie ser z wiaderka Piątnica) 2/3 szklaki cukru 4 jajka rozmiar L 2 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z 2 limonek (skórkę z 3 limonki zostawić do dekoracji) sok wyciśnięty z 3 limonek W misie malaksera umieścić jajka i cukier, zmielić, ostrzami w kształcie litery S, do momentu rozpuszczenia cukru, dodać ser, zmielić, dodać mąkę, sok z limonki, wymieszać, tylko
moj przepis naposiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego lub drobiowego (przepisy na wywary znajdziesz tutaj oraz tutaj ) 200 ml śmietany kremówki(...)śmietanę nieprzerwanie mieszając dodaj skórkę z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy sos zagrzej, ale nie gotuj Selery faszerowane Składniki 4 selery 230 g/szt, wyszoruj dokładnie szczoteczką do warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny do skropienia selerów i miąższu z selerów sól morska drobno mielona, czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek ulubionego sera żółtego, zetrzyj na drobniejszych
Szybko Szybkowarrazowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z karmelizowanym(...)uzyskania złotego karmelu. W międzyczasie rabarbar płuczemy i kroimy na 2 cm kawałki. Gdy karmel będzie gotowy dodajemy do niego rabarbar i smażymy, aż puści sok. Wtedy zmniejszamy nieco ogień i dusimy przez około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Gdy lekko przestygnie, dokładnie go blendujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Powinnyśmy uzyskać ok. 350 g karmelizowanego gęstego rabarbaru
Kulinarne przygody Gatityimbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś(...)kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe
karmelowyciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Kakaowe(...)ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Rabarbar kroimy w plastry, wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy sok. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę o wymiarach 30 x 40 cm. Posypujemy je delikatnie bułką i układamy na nim rabarbar. Oprószamy kardamonem i cynamonem. W misce ubijamy
Kulinarne przygody GatityStrasznie byłam ciekawa jak smakują bataty. Bardzo mi się podobały dania z nimi, jednak do dziś nie miałam pojęcia jak smakują. A jak nie znam smaku
Blondynka Gotujedomu (z naciskiem na obecność marchewki). Wymieszane na szybko, z substytutami substytutów, wzorowo wyrosło i wpisało się idealnie w obecną aurę. Mocno słodkie, pachnące cynamonem i goździkami, z cytrynowo imbirową nutą. To musiało być przeznaczenie- jakaś kulinarna siła wyższa poukładała właśnie te składniki w kuchni, po to żeby mogło powstać. Na szczęście pamiętam co tam nawrzucałam i eksperyment można powtórzyć(...)obtartych kłykci;-)). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masło ucieramy z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kolejny etap- cytryna. Ucieramy skórkę i wyciskamy sok- dodajemy do ciasta. Następnie dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, migdały, orzechy, wiórki kokosowe, przyprawy i rozdrobnioną marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce, ze szczyptą soli, ubijamy sztywną pianę
les mirabellesrybny "suflet" W menu gościły także: zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane z żubrówką pieczony dorsz na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne, ale wszystkie bardzo smaczne i idealne(...)kostkę cebulę, dodać mąkę i podgrzewać do uzyskania zasmażki. Następnie dodać wywar, czerwone wino oraz starty piernik i gotować kilka min. Sos przecedzić przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem. 6) Karpia wstawić na 5 min. do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Przed podaniem zalać sosem. Czas przygotowania
kolorowotorcikowozmniejszamy ogień i wrzucamy pokrojony na plasterki korzeń imbiru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze przez ok 10-15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. gdy napar będzie letni wyciskamy sok z cytryny i miód do smaku. Staram się wypijać 1-2 szklanek dziennie w zależności jak mocno skoncentrowany napój przygotuję. Zdrówko! Jak jeszcze walczę z przeziębieniem? SEN. Najważniejszy czynnik(...)takie związki jak gingerol czy shogaol. Dowiedziono, że substancje znajdujące się w imbirze zapobiegają syntezie leukotrienów i prostaglandyn (związane są z zapaleniem w naszym organizmie). Najczęściej przygotowuję tzw herbatę imbirową (plasterki imbiru gotuje w wodzie), dodaję do herbaty lipowej (rozgrzewa jeszcze lepiej) albo przygotowuję sobie taką zdrowotną petardę – napar z imbiru, czosnku, cytryny i miodu. U mnie świetnie sprawdza
Szybko Tanio Smacznie