Kurczak w sosie sojowo imbirowym 327szybkie i lekkie :) Takie właśnie jest to danie. Jeśli lubicie orientalne smaki to z pewnością jest to idealna propozycja na obiad :) Kawałki kurczaka i warzywa w pysznym słodko- kwaśnym imbirowym sosie ze świeżą kolendrą i ryżem jaśminowym. Pycha! ;) SKŁADNIKI 1 podówójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżęczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki(...)kopiasta łyżeczka sproszkowanego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki octu ryżowego 3-4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 limonki lub 1 łyżeczka pasty z tamarynowca dodatkowo 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 cebulka dymka 10 grzybków shitake ( lub mrożona mieszanka warzyw do potraw chińskich) świeża kolendra
DefinicjaSmaku
Domowa herbata imbirowa 149W swojej kuchni zawsze mam pod ręką kawałek korzenia imbiru. Stosuję go nie tylko jako przyprawę do wypieków, dań w okresie świątecznym i zimą. Imbir
Szybko Tanio Smacznie
"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 368Kruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1
głodny alergik
Kurczak w kokosowym cieście 249mąki - sól - 1 jajko - 1/2 szklanki wody Składniki na dip: - 140 g ananasa z puszki - 20 g świeżego imbiru - 1 łyżka miodu - 1 łyżka oliwy - 2 łyżki soku z cytryny - kilka gałązek mięty Dodatkowo olej do smażenia. Składniki dla 4 osób. Najpierw zabieramy się za kurczaka, którego opłukujemy, osączamy, kroimy w paski i lekko solimy. Następnie robimy ciasto. Do garnka(...)patelni rozgrzewamy olej. Paski kurczaka zanurzamy w cieście, a następnie panierujemy w kokosie i smażymy na rumiany kolor. Kurczaki podajemy na gorąco. Do kurczaka zrobiliśmy dip ananasowo-miętowo-imbirowy. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i podajmy w miseczkach. Smacznego
Kuchenne Wariacje
miód z mniszka lekarskiego i imbiru --- miele con tarassaco e zenzero 265gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substacje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.: Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt. Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi , chroni więc(...)pierwsze oznaki PMS. Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom. Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości. Działa przeciwobrzękowo , bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne
w mojej kuchni
Lemoniada imbirowa 189Orzeźwi i ochłodzi. Na blogu jest również: lemoniada miętowa , lemoniada , lemoniada miętowa (II wersja) , lemoniada truskawkowa i lemoniada z rabarbaru Lemoniada imbirowa Czas przygotowania: 20 minut Proporcje na 1 litr napoju Składniki: 3 łyżki cukru trzcinowego 1 cytryna starta skórka z 1 cytryny 4 cm kawałek imbiru 1 litr wody mineralnej(...)żeby cukier się rozpuścił. Odstawiamy na 15 minut. Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Ścieramy z niej skórkę bezpośrednio do dzbanka, w którym będziemy robić lemoniadę. Z cytryny wyściskamy sok, wlewamy do dzbanka, wraz z pozostałą wodą. Imbir odcedzamy na sitku, a wywar wlewamy do dzbanka. Dodajemy porwane listki mięty, plasterki cytryny i mieszamy, Wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody Gatity
Pasta pomarańczowo - imbirowa z kurczakiem i groszkiem 224Dzisiaj serwuję Wam przepyszny obiad :) Przepis jest autorstwa mojej cioci którą ostatnio odwiedzałam. Zrobił na mnie ogromne wrażenie i sądzę, że smakiem zadziwi na pewno nie
Niezły Młynek
Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie. 252jednym z najlepszych i najwartościowszych gatunków, z tych dostępnych na polskim rynku. Smacznego! Łosoś gotowany na parze z puree z zielonego groszku. (pomysł na puree z groszku oraz imbirową marchewkę zaczerpnięty od Beaty Śniechowskiej) Składniki: Łosoś w marynacie: Około 40 dag filetu z łososia ( u nas atlantycki) 2 łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego sól morska, czarny pieprz(...)klarowanego masła sól morska, świeżo mielony biały pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewka: 2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki 2 łyżki oliwy 2 szczypty mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny sól morska Przygotowanie: Pokrojony i osuszony filet z łososia skrop octem balsamicznym a następnie dokładnie pokryj marynatą zrobioną z tymianku, soli, pieprzu, oliwy. Na wierzch połóż plasterki cytryny
Moja Mama Gotuje
Kandyzowany imbir i syrop imbirowy 245Przeglądając ulubione blogi trafiłam na przepis na kandyzowany imbir >klik!< Przymierzałam się do niego dłuższy czas aż w końcu wraz z nadejściem pierwszych jesiennych
Codzienna kuchnia niecodzienna
Imbirowe śledzie z musem chrzanowo-żurawinowym 220Śledzie w lekkiej wersji, pachnące imbirem. Danie ekspresowe "coś na ząb" (poza marynowaniem :) ). Śledzie można zamarynować nawet do 4 dni przed podaniem, co nie tylko poprawia
SzczyptaSmaQ
Rabarbarowe muffiny z imbirową kruszonką 207znów w ramach wyzwania, tym razem z jego strony pełnej smacznych inspiracji. Świetne połączenie świeżego imbiru i rabarbaru. Warte przetestowania w krótkim sezonie rabarbarowym- polecam! RABARBAROWE MUFFINY Z IMBIROWĄ KRUSZONKĄ Na muffiny skórka otarta z jednej pomarańczy 300g rabarbaru 250ml mleka 1/2 cytryny 350g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 225g brązowego(...)kawałki imbiru obieramy i drobno siekamy. Rabarbar myjemy- i również drobno kroimy (300g dotyczy masy po odcięciu liści od łodyg). Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Do mleka wyciskamy sok z połowy cytryny (uważając na pestki) i odstawiamy na chwilę. W dużej misce łączymy suche składniki na muffiny- mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy jajko, posiekany
les mirabelles
Makaron z kurczakiem imbirowym 233Ciąg dalszy fascynacji kuchni orientalnej. Dzisiaj wyśmienite danie jednogarnkowe, kurczak w imbirze ..i nie tylko :). Jest to danie o bogatym aromacie mleka kokosowego, imbiru i innych
Apetyczna babeczka
Sernik imbirowo-piernikowy 270roku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła 50 g cukru(...)białka- z ciasta kruchego 4 jajka 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 100 ml śmietany 18% 2 łyżki mleka w proszku Sos czekoladowo-pomarańczowy: 10 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki soku pomarańczowego z kawałeczkami owoców 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy razem z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka
Wanilia i Kardamon
Jabłecznik inaczej z ciasteczkami i masą z kisielem jabłkowym 198ciasto zrobiliśmy na święta z pierniczkami o smaku imbirowym, ale można też zrobić z innymi ulubionymi ciastkami tj.kokosowe, orzechowe itp Ciasto super, dziękuję Arlette. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodać(...)średnicy 26 cm. Wyjąć ciasto z formy i ostudzić. Masa jabłkowa – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier, wlać sok jabłkowy i sok z cytryny. Odlać trochę soku jabłkowego do szklanki i wymieszać w nim proszek budyniowy i cynamon.Jeśli nie lubicie z cynamonem możecie go pominąć. Zagotować jabłka w soku
Kuchnia Pokoleń
KREM MARCHEWKOWO-IMBIROWY 193Prosty w przygotowaniu, bardzo delikatny i subtelny w smaku krem marchewkowo- imbirowy – może stanowić lekkie danie lub przystawkę na każdą porę roku! Wybierając jedzenie, zawsze myślcie o swoim zdrowiu. Ale zadbajcie również o estetykę podania potraw, ładnie zaserwowane danie będzie pokarmem dla waszych zmysłów. Zadbajcie o swoje zdrowie i o swoje zmysły, gotując z Ambition hashtag #Ambition Pomogą(...)godziny Składniki: 1 cebula 500 g marchewki 1 łyżka świeżego drobno startego imbiru* 1 łyżka masła 2 łyżeczki cukru 1 litr bulionu warzywnego 250 g gęstej śmietany** Sok z jednej limonki Sól i pieprz Kilka listków kolendry do dekoracji (opcjonalnie) Starta skórka z limonki Wykonanie: Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie talarki. W rondlu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska