sok cytrynowy - 1075 przepisów (strona:48/72)

Lemon curd 156

cytryn, w którym zakochałam sie od pierwszej łyżeczki... Cudownie cytrynowy, z maślaną nutką, wspaniały jako dodatek do ciasteczek, ciast czy serników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha! SKŁADNIKI na 1 słoiczek: 100 g masła180 g cukru 3 żółtka2 jaja sok wyciśnięty z 2 cytryn i skórka z nich otartaWYKONANIE

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka Cytrynowa 124

kolejną Wielkanocną propozycje - tym razem mocno cytrynową. Mówię tu o Babce cytrynowej, wilgotnym fajnym cieście. Lubicie cytrynę? W takim razie jest to idealna propozycja dla Was!"Składniki:4 jajka200 g masła1 szklanka cukru2 szklanki mąki100 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z jednej dużej cytryny15 ml soku z cytrynycukier puder do posypania ciastaSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka i dodajemy

Słodkie Przyjemności
Tarta cytrynowa 111

danie kuchni francuskiej. My dzisiaj proponujemy Wam tarce cytrynową z bitą śmietaną. Kwaskowaty mus i słodka śmietana -boski duet;)Składniki na ciasto; 230 g mąki, 130 g masła, 1 1/3 łyżki cukru, 1 jajko Składniki na mus; 5 żółtek, puszka mleka skondensowanego słodzonego, łyżka otartej skórki z cytryny, 1/2 szklanki soku z cytryny,   Dodatkowo; 400 ml śmietanki

Anioły w kuchni
Zielone curry z kurczakiem, krewetkami i trawą cytrynową 188

woka dodajemy mleko kokosowe, łodygi trawy cytrynowej rozgniecione nożem (lub rozbite młotkiem jeżeli będą wyjątkowo oporne), mieloną kolendrę, olej sezamowy i doprowadzamy do wrzenia. 3. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do woka, dodajemy liście kaffiru i cukier. Gotujemy ok. 7 minut co jakiś czas mieszając. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z połowy limonki , dodajemy sos rybny i gotujemy 3 minuty

Tajskie smaki
Znowu zielona…..Zupa – krem z pora i groszku 170

gruby plaster cytryny lub pół łyżeczki trawy cytrynowej   dwa ząbki czosnku szczypta lubczyka pieprz, sól pól łyżeczki chili   pół łyżeczki cząbru Pora kroimy w talarki. Razem z groszkiem dodajemy do zimnego wywary. Wstawiamy na mały ogień. Czosnek wyciskamy przez praskę i wraz z przyprawami dodajemy do wywaru. Na koniec dodajemy sok z plasterka cytryny. Gotujemy. Gdy groszek będzie

Humanistka w kuchni
BABKA CYTRYNOWA 94

moja cudowna kotka Szarusia, jeszcze ciepła babka cytrynowa książka "Wszystkie barwy Toskanii" I oby tylko reszta rodziny, wróciła późno do domu ;) SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny A jak to zrobić:  Jajka

Kuchnia w opałach
Zupa ze świeżych ziół - soupa me freska mirodika 160

Zupa szybka do zrobienia, smaczna, dla mnie bardziej cytrynowa niż kolendrowa - wyrazisty smak kolendry podczas gotowania gdzieś się ulatnia.składniki (4 osoby)duży pęczek świeżej kolendry600 ml bulionu z kury lub wywaru z warzyw1 grubo posiekana mała cebula1-2 posiekane ząbki czosnkuskórka starta z 1 małej cytryny + sok sól, pieprz300g jogurtu greckiegoprzygotowanie:Z kolendry oberwać listki, łodygi grubo posiekać

Stare Gary
Grecka zupa cytrynowa 201

Grecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z ryżem, można z makaronem w kształcie ryżuskładniki1,5 litra wywaru z kurczaka1/2 szklanki drobniutkiego ryżu1 jajkosok z jednej cytrynysólświeżo zmielony czarny pieprzkilka plasterków cytryny do przybraniaprzygotowanieUgotować ryż, odstawić. Zagotować bulion. W miseczce(...)ubić trzepaczką jajko i powoli, ciągle ubijając dolewać sok z cytryny. Następnie dodawać stopniowo parę łyżek gorącego bulionu, ciągle ubijając. Mieszaninę jaj i soku przelać ostrożnie do bulionu, gotować przez 2 minuty, na małym ogniu, uważając by jaja się nie ścięły - nie można już zupy doprowadzić do wrzenia.  Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą zupę

Stare Gary
Kotlety rybne z łososia w panierce z sezamu, z sosem z orzeszków ziemnych i kapustą pok-choi 211

buleczka2 lyzki bulki tartej2 lyzki sosu rybnego (moze byc sojowy)sok z 1/2 limonki1/2 lyzeczki imbiru (swiezy jeszcze lepszy)1 jajko sol3-4 lyzki sezamu do panierowniaSkladniki na sos z orzeszkow ziemnych:100 g orzeszkow ziemnych(u mnie solonych z puszki)120 g mleka kokosowego2 lyzki octu ryzowegopieprz cytrynowy garstka podprazonych orzeszkow do dekoracjiSkladniki na kapuste pak-choi:kapusta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki pomarańczowe 183

Moje pierwsze muffinki zrobiłam w sobotę. Wyszły dobre, nie za słodkie, momentami nawet lekko gorzkawe (podejrzewam, że to przez czekoladę). Podaję przepis na wersję z lukrem

Pasja Smaku
Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 482

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Słodka gruszka, wyrazisty ser i chrupiące orzechy na mieszance sałat. Wszystko polane sosem miodowo – cytrynowym. Przepyszna sałatka z 

Marta Gotuje
Szpajza cytrynowa -śląski deser 184

Większość już chyba zna ten deser. Ale kto go nie zna musi zrobić. Lekki i pyszny deser jajeczny nazywany na śląsku szpajza to król imprez rodzinnych

Ala piecze i gotuje
Zamiast pączków i faworków 137

rozpisywać na jego temat, sami spróbujcie. Sernik cytrynowy składniki: 750 g twarogu śmietankowego 100 ml śmietany 18% 4 jajka 80 g mąki 100 g Cukru 1 łyżka esencji waniliowej 1 cytryna cukier puder do posypania wykonanie: Twaróg mieszamy za pomocą miksera z mąką, śmietaną, żółtkami, cukrem, startą skórką cytryny, wanilią i sokiem z cytryny. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę

Przysmaki Karolki
Kompot śliwkowy 142

Bardzo prosty, bardzo smaczny, śliwkowy kompot. składniki500 g śliwek np węgierek1 laska cynamonu2 plastry skórki cytrynowej4 ziarenka kardamonu4 goździki2 łyżki brązowego cukru.1l wodyprzygotowanieŚliwki umyć, pozbawić

Stare Gary
Makaron z szynką i figami 136

smaczny obiad. Nam takie połączenie pachnącego rozmarynem, lekko cytrynowego makaronu ze słodkimi figami i chrupiącą szynką bardzo zasmakowało. Mam nadzieję, że dacie się skusić…:)Makaron z szynką i figamiSkładniki:140g fig (3 sztuki)70g szynki długo dojrzewającej np. Serrano1-2 łyżek pokrojonego świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonegoskórka i sok z 2 cytryn3 łyżki oliwyokoło 300-350g makaronu2

UgotujmyTo.pl