sojowy - 500 przepisów (strona:13/34)

Kociołek węgierski 174

papryki czerwone 4 marchewki seler pietruszka 4 ziemniaki tubka łagodnej pasty węgierskiej paprykowej 1,5 - 2 l wody lub bulionu 1 łyżka oleju przyprawy: świeże gałązki lubczyku, sos sojowy, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, chili, sól Z oleju, sosu sojowego, pieprzu i papryki zrobić marynatę, mięso pokroić w grubą kostkę i marynować kilka godzin. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić

Dobra karma
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM Z SEZAMEM 126

Delikatny pieczony łosoś w przepysznej marynacie.  Składniki: 2 filety z łososia  4 łyżki sosu sojowego ciemnego  1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego  łyżeczka soku z cytryny  sezam do posypania szczypiorek Przygotowanie:  Przygotuj marynatę: sos sojowy połącz z miodem i cytryną. Łososia włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 4-5 minut

Kukuleczki
Chiński makaron z marynowanym tofu 167

Tofu to taki ser sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Według legendy wynaleziony w Chinach. Tofu nie ma smaku i dlatego przyjmuje smak jaki mu nadamy. Wystarczy go dobrze zamarynować. Jest idealny do makaronu czy udawania mięsa dla wegan. Polecam jeśli ktoś nie jadł bo jest wart spróbowania. Chiński makaron z marynowanym tofu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zielona soczewica z fasolką szparagową i pomidorami 189

chilli drobno posiekana 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego pikantnego w stylu azjatyckim (z lidla) 1/2 brokuła (opcjonalnie- miałam to dodałam) Soczewice płuczemy na sitku pod zimną wodą. Przerzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody (proporcja 1 :2 jedna(...)robić miękka - 30 min powinno wystarczyć- dodajemy pomidory z puszki i nasze mrożone warzywa, cebulkę z czosnkiem i chilli i doprawiamy przyprawą garam masala, curry, papryką słodką oraz sosem sojowym pikantnym w stylu azjatyckim. Całość zagotowujemy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz i na wierzch układamy różyczki brokuła

Piekielna Kuchnia Pati
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym 220

słoika 5-6 plastrów ananasa z puszki (ok. 2/3 puszki) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszeczka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru ¼ papryczki chili lub ostra papryka w proszku Sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Sos: ¾ szklanki syropu z ananasa z puszki 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) 3 łyżki octu(...)Przygotowanie: Cebulę, paprykę, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki.  Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka wraz z cebulą i marchewką. Dodać sos sojowy, imbir, pokrojoną papryczkę chili (lub paprykę w proszku) oraz sól i pieprz. Podsmażyć.  Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki. Smażyć je ok. 2 minut (ja lubię jak papryka jest

Fabryka pomysłów
Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 185

pistacji. Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 500 g mięsa mielonego z indyka 30 g pistacji bez łupin 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego  1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do absolutnego przestudzenia. Można(...)zrobić dzień wcześniej. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Zimną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy

My Chcemy Jeść
Jarmuż z grzybami. 186

cebula - drobno posiekana 2 ząbki czosnku - drobno pokrojone 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1. Ugotuj ryż. 2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów odparuje,a cebula będzie miękka. 3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż, czosnek oraz paprykę, sól i pieprz(...)Zalej wodą, wymieszaj, przykryj i duś  przez około 2-3 minuty. 4. Sprawdź czy jarmuż jest miękki, wtedy zdejmij z ognia. Wymieszaj z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 351 kcal

Powiedz dietom nie
Bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi! 203

Dzisiaj bardzo fajne danie na spotkanie ze znajomymi, bądź na wspólną kolację. Szybkie bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi. Bułeczki są pulchne, bardzo smaczne i extra smakują płci męskiej do piwka! ;-) Zapraszam! Wykonanie: - przygotuj składniki podane wyżej - w kubeczki rozmieszaj drożdże z 100 ml wody i mąką, na gęstą papkę, przełóż do miski z mąką, odstaw na 15 minut(...)zacznij zagniatać ciasto, na samym końcu dodaj masło, ciasto powinno być energicznie zagniatane przez co najmniej 15 minut. - ciasto odstawiamy na 30 minut, aż podwoi swoją objętość - przygotuj kiełbaski sojowe- POLSOJA, zdejmij z nich folię - ciasto rozwałkuj na stolnicy, ułóż kiełbaskę i owiń jak na zdjęciu poniżej - ponacinaj na równe części i złóż do siebie - możesz na wierzch poukładać listki

SMYKWKUCHNI
Sajgonki z kurczakiem i warzywami. 238

miło się zaskoczyłam. Składniki: -pierś z kurczaka -marchewka -5 grzybów Mun -kiełki fasoli Mung 100 g. -papryka czerwona i żółta -groszek zielony -papier ryżowy Tao Tao -1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego -olej roślinny lub arachidowy -sól -pieprz Sposób przygotowania: Grzyby Mun moczyć 20 min. w gorącej wodzie. Następnie cienko pokroić, usuwając twarde elementy oraz pozostałą wodę. Rozgrzać łyżkę oleju(...)gorącym woku i smażyć pokrojoną w cienkie paski pierś. Kiedy mięso będzie miękkie dodać ciemny sos sojowy, grzyby, kiełki fasoli, groszek, pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę i paprykę, sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie odstawiamy do ostygnięcia. Sajgonki zawijać według instrukcji na opakowaniu papieru ryżowego. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złoto brązowego koloru. Sajgonki podaje się przeważnie

Magia jedzenia.
Pikantna zupa z soczewicą, mleczkiem kokosowym i kurczakiem 183

czerwonej soczewicy 1 łyżka świeżo tartego imbiru 100 ml mleczka kokosowego 1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki listki świeżej mięty sok z limonki 4 łyżki jogurtu greckiego sos sojowy Przygotowanie: Na piersi z kurczaka, włoszczyźnie i liściach laurowych gotujemy wywar. Doprawiamy go solą i pieprzem. Z gotowego wywaru wyjmujemy mięso i liście laurowe. Cebulę i czosnek szklimy na maśle(...)smażymy. Do wywaru dodajemy wszystkie składniki z patelni oraz imbir i soczewicę. Gotujemy zupę około 20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku sosem sojowym. Mięso kroimy, dodajemy papryczkę chili, miętę i skrapiamy sokiem z limonki. Zupę nalewamy do miseczki, wkładamy mięso z chili i miętą, dodajemy łyżeczkę jogurtu, skrapiamy sokiem z limonki

Smakowity Blog Kulinarny
SPAGHETTI À LA BOLOGNESE BEZ MIĘSA 210

czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 3 łyżeczki sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej, porządna garść suszonego oregano i garść bazylii, pół łyżeczki płatków chilli. NA MAKARON(...)dodać pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Do garnka dodać suchą soczewicę, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać wino, zagotować, następnie wlać gorący bulion, dodać sos worcestershire, sos sojowy, passatę pomidorową i koncentrat, doprawić solą, pieprzem papryką, chilli, bazylią i oregano. Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum ok. 30 minut aż soczewica zmięknie

Calzonella.com
Pasztet z selera 230

pokrojone w kostkę 2 posiekane ząbki czosnku  20 dag tartej bułki (u mnie bułka kukurydziana) 5 surowych, roztrzepanych jajek 1/2 szklanki wywaru grzybowego albo warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pozostałe składniki (tarty seler, czosnek, bułka tarta, roztrzepane jajka, wywar, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz) wszystko mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Soba z kurczakiem teriyaki 242

porcje   - pierś z kurczaka - pół paczki makaronu soba - 1 duża marchewka - kilka dymek razem ze szczypiorkiem   - 3-4 łyżki sosu teriyaki - pół papryczki chilli (opcjonalnie) - sos sojowy do smaku - 1-2 łyżeczki oleju sezamowego - oleju ryżowy do smażenia - sezam do posypania   Kurczka kroję w cienkie paski, mieszam z sosem teriyaki i odstawiam nawet na kilka(...)paski. Kurczka wrzucam na gorący olej ryżowy do woka i chwilę smażę cały czas mieszając. Dodaję marchewkę i chilli. Gdy kurczak jest usmażony a marchewka al dente dodaję sos sojowy, dymkę i olej sezamowy, a następnie ugotowany makaron. Mieszam wszystko razem i posypuje delikatnie podprażonym sezamem (uwaga! sezam robi się gorzki, gdy go za długo prażymy

Simple Dish
Kurczak z warzywami po chińsku 161

bardzo rozgotował się, ale i tak było pyszne. Przepis jest na 4-5 porcji. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonki warzyw po chiński 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 2-3 woreczki ryżu(...)podsmażyć mięso, aż wyparuje woda. Dodać curry i jeszcze chwilkę smażyć na rumiano. Wsypać warzywa i podsmażać do momentu rozmarznięcia. Następnie dodać 1,5 szklanki wody, przyprawy i sos sojowy. W pozostałej wodzie rozrobić mąkę, aby nie było grudek i dodać do warzyw. Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posolić i doprawić pieprzem wedle uznania. Podawać ułożone na ryżu

talerz przyjemności
Tajskie zielone curry (Thai green curry) 268

green paprika) 1 czerwona papryka (1 red paprika) 1 żółta papryka (1 yellow paprika) Pół cukinii (half of courgette ) 1 duża cebula (1 big onion) 2 łyżki sosu sojowego (2 tbs of soya sauce) 2 łyżki sosu rybnego (2 tbs of fish sauce) sok z połówki limonki (1 tbs of lime juice) szczypta cukru (a pinch of sugar) Przygotowanie (Recipe(...)Filet z kurczaka pokroić w paski. Z sosu sojowego, rybnego, soku z limonki i cukru przygotować marynatę. Zalać nią kurczaka i marynować około 30 minut. Chicken fillet cut into strips. Soya sauce mixed with fish sauce, lime juice and sugar to prepare the marinade. Pour over chicken and marinate it for about 30 minutes. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na złoty kolor

Jacob Tastes