sojowy - 500 przepisów (strona:14/34)

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Zupa grzybowa z kaszą 185

kaszy jęczmiennej np. perłowa, opcjonalnie 4 średnie ziemniaki przyprawy: sól, 3 listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz suszone zioła: tymianek lub majeranek opcjonalnie do zabielania mleko roślinne lub śmietanka sojowa. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Opcjonalnie grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę(...)garnka z warzywami. Dodajemy suszone zioła i gotujemy razem parę minut, dodajemy wywar z gotowanych grzybów. Doprawiamy całość do smaku. Jeśli chcemy zabielić możemy użyć: mleka roślinnego lub śmietanki sojowej. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Biała kasza gryczana z krewetkami, szpinakiem i sosem sojowym 180

krewetek 2 – 3 duże garście liści świeżego szpinaku 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu sojowego 1/2 pęczka natki pietruszki olej kokosowy do smażenia (lub inny olej roślinny) Wykonanie: Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie ją odcedź. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz(...)momentu aż zmięknie. Dodaj krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj szpinak, posiekaną natkę pietruszki, całość wymieszaj i smaż 2 minuty (aż szpinak ‚zwiędnie’). Następnie dodaj kaszę, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze. Smacznego

Moja pasja smaku
Bigos z patisonów. Rozgrzewające jesienne jednogarnkowe danie. 226

Składniki - 3 duże patisony - 40 dkg pieczarek - 2 pętka cienkiej dobrej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - 1 duża cebula - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy. - 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie  Boczek i cebulę kroję w kostkę, pieczarki i kiełbasę w półplasterki. Patisony obieram ze skórki, przekrawam na pół wyjmuję pestki i kroję(...)dolewam pół szklanki gorącej wody. Duszę na wolnym ogniu.. Kiedy patisony są już prawie miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam danie czosnkiem, papryka mieloną, kminkiem mielonym, majerankiem odrobina sosu sojowego i pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę. Gotowy bigos podaje na gorąco z dodatkiem pieczywa. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Filet z Kurczaka ze Szpinakiem zapiekany w Piekarniku 231

Znakomity Filet z Kurczaka zapiekany ze szpinakiem z dodatkiem sosów sojowych ciemnych z dodatkiem chilli i sosu słodko-kwaśnego dodaje pazura tej potrawie.  Jest bardzo Łatwy w przygotowaniu. Lubię tę wersję kurczaka bo jest bardzo soczysty w smaku a zarazem delikatny. Polecam bo warto spróbować:) SKŁADNIKI: 2 Filety z Kurczaka bez Skóry 50 g Świeżego Szpinaku 2 Łyżki Sosu(...)Słodko Kwaśnego lub Chilli 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 10 Dag Sera Żółtego Tartego  Pieprz  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet z Kurczaka Myjemy Przekrawamy  na Pół  Filet Polewamy Sosami Kładę Szpinak Dodać Przyprawy Włożyć do Piekarnika piec ok 40 min  Na sam Koniec dodaję ser Żółty  Zapiekam

Gotowanie Patki
Faszerowana ćwiartka kurczaka 172

ćwiartki 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 cebula 1 słodko-kwaśne jabłko sól, pieprz 2  łyżki oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego. 1 łyżeczka imbiru  Wykonanie - Oliwę , miód ,ocet,sos sojowy  i imbir wymieszać. - Wytrymować ( usunąć) kości górne  z ćwiartek , W pałkach muszą zostać . - Tak przygotowane ćwiartki jeszcze

Eli Gotowanie
Zupa krem z kurek z koperkiem (wegańska) 261

Wyjmujemy ziele i liście, a resztę przelewamy do misy blendera lub za pomocą blendera ręcznego miksujemy na jednolity krem. Na koniec dodajemy posiekanego koperku i mieszamy. Podajemy ze śmietanką (sojową lub 30%) lub jogurtem (np. sojowym), posypujemy koperkiem. Smacznego

Be Fit Be Strong
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 236

Rozmarynowe placuszki z cukinii / Zucchini fritters with rosemary  5.  Placuszki z cukinii z wędzonym serem / Zucchini fritters with smoked cheese 6.  Wegeburgery z kotletami sojowymi / Veggie burgers with soy protein 7.  Sałatka grecka z cornbreadem / Cornbread with Greek salad Makaron/Pasta 8.  Amore pomidore / Penne in tomato sauce with olives 9.  Spaghetti od Nicole / Nicole(...)vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz, np. cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej,  nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej  fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly prepare, e.g. zucchini slices coated in egg and breadcrumbs,  millet nuggets , white bean

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka z gotowanym kurczakiem i ryżem 347

Składniki: pierś z kurczaka słoik selera konserwowego puszka kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki 1 torebka ryżu 150 g sera żółtego ząbek czosnku kostka rosołowa 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz majonez Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i sos sojowy, ugotować. Wystudzić. Pokroić

kulinarnyswiatdomi
Bób z cukinią 126

Bób z cukinią Gotowy bób z cukinią Składniki 500 g bobu dwie niewielkie cukinie 4 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka miodu czosnek Sposób przygotowania Bób gotujemy z ząbkiem czosnku w osolonej wodzie, a  następnie  obieramy z łupin i wkładamy do miski.  Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy(...)niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii  możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się rozpadnie). Cukinie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski.  Na tą samą patelnię wrzucamy

Miód i pieprz
Dal z czarnej fasolki + kasza jaglana z batatem 150

chili                    - sól himalajska - natka pietruszki - sok z cytryny - kawałek awokado - opcjonalnie: śmietanka sojowa Wykonanie: - Kaszę jaglaną wsypać na wrzątek, dodać kurkumę i sól, gotować przez 5 minut - Następnie dodać kostki batata, gotować przez kolejne 10 minut - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę(...)oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody - Doprawić garam masalą i solą, dodać fasolę, gotować przez 4 minuty - Jeśli używamy śmietanki sojowej, dodać łyżkę śmietanki pod koniec gotowania dalu - Dal lekko przestudzić (np. położyć na parapecie za oknem;) - Dodać posiekaną natkę i skropić sokiem z cytryny - Do kaszy dodać kostki awokado

Wegańska kuchnia orientalna
Boczek po tajsku 186

dodatek do ryżu ,jak i do kanapek. Składniki 1 kg boczku 80 g świeżego imbiru kilka ząbków czosnku 1 papryczka chili 4 łyżki oleju sezamowego 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 5 łyżek miodu wielokwiatowego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Imbir ,czosnek i chili drobno kroimy. Mieszamy z olejem sezamowym ,miodem(...)sosem sojowym i kolendrą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Boczek przekładamy do worka ,wlewamy marynatę ,dokładnie go w niej obtaczamy. Workiem owijamy boczek (szczelnie ,żeby marynata nam się nie wydostała. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnie boczek wyjmujemy ,przekładamy do brytfanki i zapiekamy 90 min w temperaturze 200°C bez termoobiegu. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Makaron shirataki z wieprzowiną papryczką jalapeno i świeżą kolendrą. 195

paseczki 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka jalapeno 1/2 bakłażana 5-6 pomidorków koktajlowych. dymka świeża kolendra 1 ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych lub pinii sezam sos rybny sos sojowy olej kokosowy sól pieprz SPOSÓB WYKONANIA: 1. Makaron shirataki odcedzić i przelać zimną wodą, żeby pozbyć się lekko rybnego zapachu. ( po przepłukaniu zapach całkowicie znika) 2. Paprykę i bakłażana pokroić(...)być lekko chrupkie, ale nie surowe. 5. Wrzucić makaron i mięso ( jeśli używaliśmy surowego, a nie gotowego pulled pork to mięso wrzucamy na początku). Dodać sos rybny i sos sojowy do smaku. 6. Na koniec dodać drobno posiekaną dymkę oraz kolendrę i posypać sezamem. Całość wymieszać i wyłożyć na talerze. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałatka z sosem tajskim 194

warzyw) kilka zielonych cebulek  6-8 gałązek kolendry Sos: 8-10 cieniutkich plasterków imbiru drobno posiekanych 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu sojowego sok z całej limonki 1 łyżka oleju sezamowego 4 łyżki oleju kukurydzianego(...)Ponownie mieszam, żeby oleje połączył się z resztą składników. Jeżeli sos jest za gęsty, można dodać jeszcze soku z limonki lub cytryny, a jeśli za mało słony - łyżeczkę sosu sojowego. Nie polecam natomiast dodawania do tego sosu soli, pieprzu lub wody!                 Cukinię i marchewkę dodaję do sałaty z cebulką, delikatnie mieszam, posypuję

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pomidorowa 133

więc mieliśmy dwie pyszne rzeczy jednego dnia :) No po prostu rozpusta! 2 udka kurczaka kostka rosołowa 2 puszki pomidorów (całych, nie krojonych) 4 ząbki czosnku bazylia (najlepiej świeża) sos sojowy pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy i co tam jeszcze chcemy i lubimy włoszczyzna (sporo marchewki) śmietana Udka najpierw gotujemy w wodzie żeby oddały swój aromat i smak. Jak się(...)pogotują (w międzyczasie wyjmujmy z gara "szum", który będzie pewnie powstawał) to wrzucamy go gara włoszczyznę, kostkę rosołową, drobno posiekany czosnek, pieprz, sól i pozostałe przyprawy. Doprawiamy trochę sosem sojowym. Bazylię dodamy na samym końcu gotowania zupy. Gotujemy trochę, tak kilka minut i dodajemy pomidory. Nie kroimy ich, będą miło wyglądały w zupie tak w całości. Gotujemy dłuższy czas, kilkanaście

Marder&Marder Manufacture
Co Magda zrobiła w sobotę na śniadanie? 127

już Magda z gotowym śniadaniem do pokoju wpada :) A oto owo śniadanie: świeży szpinak bakłażan pomidorki koktajlowe makaron wstążki ser żółty słonecznik, sezam pieprz, słodka papryka sos sojowy Gotujemy makaron. W międzyczasie myjemy świeży szpinak i dusimy na patelni w niewielkiej ilości oleju i sosu sojowego. Bakłażana kroimy na pół-plasterki i dusimy razem ze szpinakiem. Pod koniec duszenia dodajemy

Marder&Marder Manufacture