Posiadanie własnego ogródka, tuz przy domu, to olbrzymi przywilej. Lato jest okresem, kiedywykorzystuję go w pełni. Z plonów komponuję całe, dzienne jadłospisy, a każdy jest inny.Od śniadania, przez obiad, deser, po samą kolację, można czerpać z ogrodu to, co oferuje.A oferuje naprawdę wiele. Nie wyobrażam sobie życia bez przydomowego ogrodu.Wystarczy posłużyć się podstawowymi składnikami, które w domu zwyczajowo się
W kuchni Karmel-itkiekipa przywlokła ze sobą do gotowania.Wtedy to, dopiero, dowiedziałam się z jakim Jerzym mam do czynienia. A to z samym Jerzym Sobieniakiem, którego możnaznaleźć w kuchni np. Pytania na śniadanie.O 18. zwarci i gotowi, gadając na tematy niekoniecznie kulinarne, czekaliśmy na tych, co jeszcze nie dotarli. W sumie, nie licząc mnie,było sześciu uczestników, większość początkujących blogerów
W kuchni Karmel-itkiprzedstawićw bardzo kuszącej wersji. Pewnie już wspominałam, ale dynia to warzywo "wielofunkcyjne", sprawdza się w różnoraki kombinacjach smakowychi może spełniać smaczną rolę w każdym z posiłków, poczynając od śniadania, na kolacji kończąc z uwzględnieniem przekąsek.Dziś zapraszam Was na dynię w wersji wytrawnej właśnie, co w bardzo smakowitym towarzystwie się obraca. DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. dla 2-4 osób
W kuchni Karmel-itkiźródłem są kwiaty. Jednak co najdziwniejsze, stosowany jest na niektóreodmiany alergii, nie obejmujące roślin miododajnych. Ma działanie zdrowotne i upiększające.Znacznie korzystniej jest spożyć łyżeczkę, dwie miodu rano, do śniadania czy też dodając do lepiej herbaty, niż faszerowaćsię suplementami diety i witaminami. Pamiętajmy jednak, że temperatura płynu, w którym rozpuszczamy miód, nie powinnaprzekraczać 30-40 stopni Celsjusza, ponieważ
W kuchni Karmel-itkisię chłodzi, a czerwone wino czeka na otwarcie. Celebracja bycia razem, bez okazji, tak po prostu. Czeka on niecierpliwie, aż przyjdzie, by zaskoczyć go kolacją. Możliwe, że zostanie do śniadania. Uważam, że randki nie muszą być nie wiadomo jak wystawne. Wystarczy kilka eleganckich potraw, by zaspokoić pragnienie czegoś smakowitego. Według mnie, najlepiej sprawdza się ser camembert z pieca
W kuchni Karmel-itkiochotę na coś, ale sama nie wiem na co.Szlajam się po kuchni, ciągnąc za sobą pasek od porannika. Zaspane oczy kleją się jeszcze, nie mam energii. Potrzebuję porządnego śniadania. Owsianki są naprawdę świetną śniadaniową propozycją. Jeśli nie ma się czasu tak, jak ja, wystarczą płatki owsiane błyskawiczne. Dodają energii niezbędnej na cały poranek przez wolne uwalnianie węglowodanów. Są sycące
W kuchni Karmel-itkiDobijam do końca już z Wielkanocnymi przepisami. Ostatnie niedobitki, na szczęście takie, które jeszcze z łatwością można przyrządzić tuż przed samym wielkanocnym śniadaniem. Na przykład właśnie takie jajka. JAJKA Z PASTĄ BAZYLIOWĄ. /współpraca z Winiary; własny;/ na 10 jajek 10 jajek pęczek świeżej bazylii (około szklanka listków) ok. 3-4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary ewentualnie sól
W kuchni Karmel-itkiprzyjemnością powracasz do tego chaosu, hałasu i rozgardiaszu, jedynego raz do roku. Kiedy cała rodzina zjeżdża się do jednego domu, ledwo mieszcząc się przy stole spożywa wspólnie świąteczne śniadanie.Biały, bo wegetariański. Jedynie białe warzywa - por, seler, ziemniaki i pietruszka.Co prawda, Wielkanoc już była, ale ta wersja barszczu białego pozostała mi w pamięci. Smakował bardzo, ale to bardzo podobnie
W kuchni Karmel-itkiŚniadanie przyniósł jej do łóżka, kawy aromat wypełnił sypialnią, a talerz pełen pyszności kusił swą zawartością. Nie ma nic w świecie lepszego niż początek dnia u boku ukochanego. PLACUSZKI Z MĄKI GRYCZANEJ. /własny;/ szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka ok. 2 szklanki wody gazowanej niecałe 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W kuchni Karmel-itkitostowy, owoce i warzywa są pozbawione smaku a wszystko jest sztucznie słodkie i chemiczne. Tęsknie już za polskim świeżym chlebkiem z masłem :) Ale jakoś radzić sobie trzeba. Moje typowe śniadanie wygląda tak: wafle ryżowe z odtłuszczonym serkiem philadephia, sałatą lodową, "szynką" z indyka i pomidorem lub innymi warzywami. Czasem zdarza mi się wyskoczyć do bufetu śniadaniowego na typowe
Zgrabne Gotowaniesezamem. Danie równie dobrze smakuje odgrzewane na drugi dzień, więc jeżeli nie dacie rady zjeść całości to polecam np. zapakowanie go do pojemnika i zabranie do pracy na drugie śniadanie
Zgrabne Gotowaniesię tylko z 3 składników. Pierwszy raz jadłam ją u mojej cioci i od razu podbiła moje serce :) Uwielbiam brokuły, a prażone migdały nadają lekkiej chrupkości. Idealna na drugie śniadanie albo jako dodatek do obiadu. SAŁATKA Z BROKUŁAMI, FETĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI Składniki: - 1 brokuł - pół kostki sera typu feta (około 140 gram) - garść płatków migdałowych Brokuła podzielić
Zgrabne GotowanieNajbardziej w muffinach lubię to, że są uniwersalne. Można z nich zrobić zarówno słodkie babeczki, jak i wytrawną przekąskę. Takie muffiny idealnie nadają się jako drugie śniadanie do pracy/szkoły. A ich przygotowanie zajmuje zaledwie parę minut. WYTRAWNE MUFFINY Z FETĄ, OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI (składniki na 12 babeczek) Składniki suche: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku
Zgrabne Gotowaniedzień jak co dzień. Na gotowanie też czas znaleźć trzeba. Przygotowanie sajgonek do najszybszych niestety nie należy. Za to zdecydowanie nadrabiają smakiem. Polecam je na obiad, przekąskę lub drugie śniadanie w pracy. SAJGONKI Z KURCZAKIEM (składniki na 14 sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram) - pół paczki makaronu ryżowego (100 gram
Zgrabne GotowanieBardzo smaczny, jesienny placek drożdżowy ze śliwkami. Upieczony na dużej blaszce, nie za gruby, pokrojony w kwadraty. Obowiązkowo z kruszonką!Propozycja na idealną przekąskę na drugie śniadanie do pracy/szkoły, ciasto świetnie też się sprawdza na wypadach za miasto np. na grzyby (placek jest bardzo podzielny). Co ja tu mogę jeszcze powiedzieć, takie ciasto mogłabym jeść codziennie. :) Placek drożdżowy
coolinarnastrefa.blogspot.com