przygotowywać ciasta w takiej wersji, gdyż nie wymagają krojenia, każdy gość dostaje swoją porcję i jest zadowolony Te serniczki miętowe w wersji mini upiekę na Wielkanoc, tym bardziej, że śniadanie Wielkanocne jest u mojej siostry, więc zabieram ze sobą część potraw przygotowanych z tej okazji. Polecam inne moje mini ciasta: Sernikowe tartaletki z malinami Mini serniczek z truskawkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJajka u nas to podstawowy składnik, zawsze mam pod ręką 20-30 sztuk, zapas jest regularnie uzupełniany. My lubimy wszelkie potrawy z jajek. Jajecznice, omlety, jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWszyscy moi czytelnicy wiedzą że jajka to podstawowy składnik, którego nie może u nas zabraknąć, ich zapas jest regularnie uzupełniany. My uwielbiamy wszelakie potrawy z jajek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmogę polecić każdemu. Oprócz tego, że szynka jest bardzo bardzo smaczna, do tego jest soczysta i aromatyczna. Szynka domowa gotowana jest wyborna, nie ma nic lepszego na świąteczne śniadanie, czy na zwykłe kanapki. Polecam też Szynka gotowana z jałowcem Składniki: 2 surowe szynki po ok. 1 kg Zalewa do peklowania : 3 l wody 180 g soli peklowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięformy na metalowej kratce.Chleb cukiniowy wychodzi pulchny, miękki i intensywnie pachnący ziołami. Smak cukinii rewelacyjnie komponuję się z domieszanym miodem. Kompozycja ziół świetnie podkreśla całość. Pyszny na letnie śniadanie, dodający energii na cały dzień. Nic tylko zabierać się za jedzenie
Grunt to przepis!wykorzystania! Kasze: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kukurydzianą można podawać z ostrym lub słodko-kwaśnym sosem, albo jako danie samodzielne lub dodatek do mięs. Płatki owsiane czy jęczmienne to idealne śniadanie. Można dodać mleko lub jogurt i koniecznie bakalie. Suszone śliwki, morele, pestki dyni czy ziarna słonecznika. Samo zdrowie na talerzu :) Zachęcam was do ich spożywania! P.S. Wiecie co? Nigdy
Sajkofanka smakunieba spadać białe płatki śniegu, które rozjaśniłyby te szare dni.Jako, że spędziłam dziś długi dzień na uczelni, a zmęczenie daje się we znaki na kolację lub jutrzejsze zdrowe śniadanie proponuję Wam sałatkę. Kolorową i zdrową. Może ona choć trochę rozjaśni pochmurny, mało zachęcający do czegokolwiek wieczór. Enjoy! Sałatka z jajem i serem lazur- kilka liści sałaty lodowej- pomidorki
Sajkofanka smakuzimniej. Żeby nieco rozgrzać się od środka musimy teraz spożywać dużo więcej ciepłych posiłków, które ułatwią nam wyjścia z domu i dodadzą mnóstwa energii. Dziś idealny przepis zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Moja ukochana jaglaneczka. Małe, złote kuleczki przygotowałam w wersji ostrej, czyli rozgrzewającej podwójnie! Połączenie kaszy z piekącymi papryczkami i czosnkiem było strzałem w dziesiątkę! Zazwyczaj
Sajkofanka smakusię w kuchni to... 6. Na kolację we dwoje zaserwuję... 7. Najmilej wspominana potrawa z dzieciństwa 8. Poza gotowaniem lubię... 9. Wolisz kuchnię tradycyjną czy eksperymenty? 10. Twoje ulubione śniadanie to..11. Najchętniej do koszyka w sklepie wkładam... Naprawdę ciężko wymyślić pytania i znaleźć blogi bez nominacji, ale zrobiłam wszystko co w mojej mocy i nominuję dalej następujące
Sajkofanka smakuWedług tradycji w Święta Wielkanocne najważniejsze jest śniadanie.Na stole musi pojawić się masło więc proponuję Wam zrobić takiego baranka.Można go zrobić dzień wcześniej. Składniki: 1 kostka zimnego masła, 2 szt ziela angielskiego szczypiorek kawałeczek papryki czerwonej Przygotowanie: Zimne masło przekroić na pół.Z jednej połówki odkroić kostkę i uformować głowę(przymocować za pomocą wykałaczki
Ala piecze i gotujezapraszam Was na delikatne racuchy. Są pyszne i delikatne, szczególnie z truskawkami i miodem. Można też podać z cukrem pudrem lub żurawiną staropolską z słoiczka.Polecam zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Składniki: 300 ml mleka 30 g masła 2 jajka 230 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta olej
Ala piecze i gotujechrupiąca i pyszna przekąska z kuchni włoskiej. Grzanki natarte aromatycznym czosnkiem i do tego pachnące i aromatyczne pomidory. Przygotowanie trwa kilka minut a jest pyszna. Polecam na śniadanie lub kolację. Składniki: 3 plastry bułki kanapkowej 3 pomidory 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku przyprawa do pomidorów Kamis 2-3 listki bazylii Przygotowanie: Pomidory dobrze umyć
Ala piecze i gotujeDzisiaj kolejne wspólne pieczenie z fajnymi ludźmi. Nazwa została zmieniona i teraz pieczemy pod nazwą "Wypiekanie na śniadanie" ale w dalszym ciągu organizatorką jest Małgosia z bloga Smaki Alzacji. Tym razem zaproponowała chałkę z makiem z bloga Tatter Piekarnia. Ja zrobiłam z mąki pszennej typ 550, i nie trzymałam się dokładnej wagi jajek i żółtek ale mimo to wyszły
Ala piecze i gotujeDzisiaj znowu przepis z wspólnego pieczenia "Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z Smaki Alzacji. W ten weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką. Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu
Ala piecze i gotujeDzisiaj kolejne pieczenie z cyklu Wypiekanie na śniadanie. Piekliśmy chleb Tygrysi z przepisu Berniki. Chleb jest pyszny z bardzo chrupiącą skórką którą otrzymujemy dzięki posmarowaniu "papką" na bazie mąki ryżowej. W trakcie pieczenia chleb popękał tworząc piękny wzorek na całej powierzchni chlebka.Ja zmieniłam proporcje na skorupkę oraz usprawniłam sobie sposób wyrastania. Mimo to chleb się udał. Składniki: Zaczyn
Ala piecze i gotuje