śmietanowego - 1000 przepisów (strona:6/67)

Kawowo - śmietankowy przekładaniec 224

galaretka: 5 łyżek kawy(nie rozpuszczalnej) 3 szklanki wody 4-5 łyżek cukru (kawa musi być słodka  , najlepiej spróbować i dopasować do naszego gustu ) 8 łyżeczek żelatyny Masa śmietanowa : 500 ml śmietany 30% 400 ml jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego ) 7 łyżek cukru pudru  6 łyżeczek żelatyny 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie : Spód : Kawę zalać wrzącym mlekiem i odstawić(...)pół . Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody  , odstawić na kilka minut do napęcznienia , a następnie rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody. Rozpuszczoną żelatynę dodać do jednej części masy śmietanowej, zmiksować. Do tak przygotowanej masy wsypać ok 3/4 posypki okruchowej. .Pozostałą część zostawiamy do posypania ciasta. Spód z ciasta kawowego układamy na dnie formy , wykładamy na niego masę śmietanową

Malinowa Kawiarenka
Tort z bitą śmietaną i owocami 753

nasączenia biszkoptów : - 100 ml wody - 100 g cukru - sok z 1/2 cytryny Masa owocowa : - 500 g truskawek , mogą być mrożone - 100 g cukru - sok z 1/2 cytryny Masa śmietanowa : - 1L śmietanki 30 % - 5 opakowań śmietan-fix - 150 g cukru pudru - 3 małe opakowania borówek ( ok 600 g ) Do dekoracji : - 100 g malin - 100 g czerwonej porzeczki - 100 g borówek(...)dopiero gotować. Masa powinna mieć konsystencję śmietany , dodajemy sok z cytryny. Ostudzić . Do nasączania zagotować wodę z cukrem i dodać sok z cytryny. Ostudzić.   Masa śmietanowa  Na najwyższych obrotach ubijamy śmietanę ,śmietan-fix mieszamy z cukrem i wsypujemy do śmietany pod koniec ubijania. Odkładamy z 5 łyżek śmietany do dekoracji. Dosypujemy borówki i delikatnie mieszamy już

Wypieki Rene
Ciasto japońskie 1211

pieczenia 250 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 150 g masła 3 jajka 100 ml ciepłej kawy (zrobionej z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) Masa serowo-śmietanowa: 1 kg twarogu sernikowego (w temperaturze pokojowej) 500 ml śmietany 30% 170 g cukru pudru (można dać trochę więcej) 7 czubatych łyżeczek żelatyny w proszku 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/3 szklanki(...)wiśni soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać z powrotem do garnka i dokładnie wymieszać. Zagotować, a następnie odstawić z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masa serowo-śmietanowa: Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Twaróg wraz z cukrem pudrem miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy. Do żelatyny dodajemy

MyCookBook.pl
ciasto kruche ze śliwkami 133

Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 żółtka 1 kostka margaryny 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietanowa: 2 kwaśne 18 % śmietany po 400 ml każda 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 4 białka Dodatkowo:  300 gram śliwek ( można użyć innych owoców ) Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiałam, dodałam żółtka(...)cukier, proszek do pieczenia i miękką rozdrobnioną margarynę, zagniotłam. Podzieliłam na 4 równe części, włożyłam do zamrażalnika, żeby się schłodziło. Masa śmietanowa: Śmietanę zmiksowałam dodając po kolei cukier, cukier waniliowy, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywno, przełożyłam do masy śmietanowej, delikatnie wymieszałam łyżką. Śliwki umyłam , osuszyłam, wyciągnęłam pestki. Na blachę 24x33 wyłożyłam papier do pieczenia, potarkowałam trzy

Darcia w kuchni
Ciasto z malinami 411

biszkopt) wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Do przygotowanej formy wysypać maliny i delikatnie zalać je zimną galaretką. Maliny odstawić, by galaretka dobrze zastygła (ja wstawiłam je do zamrażarki). Masa śmietanowa: 750 ml śmietany; 750 g serka mascarpone; 4 łyżki cukru kryształu; 1 op.cukru waniliowego; Do dobrze schłodzonej śmietany dodać cukier kryształ i cukier waniliowy. Śmietanę ubijać do momentu aż będzie gęsta(...)sztywna. Następnie do śmietany dodać zimne serki mascarpone i ubijać do zwartej jednolitej masy (ale nie za długo). Dolny blat ciasta posmarować cieniutko kremem śmietanowym. Na krem wyłożyć zastygniętą galaretkę z malinami (formę odwracamy do góry dnem bezpośrednio na biszkopt z kremem, zdejmujemy delikatnie folię spożywczą). Na maliny w galaretce wykładamy masę śmietanową (trochę należy zostawić na wierzch ciasta), wyrównujemy

In my kitchen
Egzotyczny mus śmietanowy z frużeliną z marakui i truskawek 210

podałam właśnie ten deser. Nie jest czasochłonny, ale smakuje doskonale. Zazwyczaj frużelinę robi się z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tutaj jednak nie jest ona potrzebna, wystarczy trochę cukru. EGZOTYCZNY MUS ŚMIETANOWY Z FRUŻELINĄ Z MARAKUI I TRUSKAWEK Składniki na mus śmietanowy: - 500 mililitrów śmietanki tortowej - 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie owoce egzotyczne) - woda Przygotowanie musu śmietanowego: Galaretkę rozpuszczamy(...)powoli na intensyfikację smaku oraz zgęstnienie. Czas zależny jest od tego, ile płynu oddały owoce (od 5 do 10 minut). Pamiętajcie, że po schłodzeniu frużelina zgęstnieje. Polewamy nią śmietanowy mus już pi wyciągnięciu z foremki. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Torcik - owoce leśne 206

jajka, 60 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 90 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, dodatkowo: 500 ml śmietanki 30%, 1 garść borówek, 1 masa śmietanowa owoce leśne Dr Oetker, posypka czekoladowa Dr Oetker, czekoladowe róże z opłatka Dr Oetker. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier(...)minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim o stół. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy masę śmietanową owoce leśne. Przekrojony biszkopt przekładamy 1/2 masy śmietanowej i posypujemy borówkami. Cały torcik obkładamy pozostałą masą śmietanową i posypujemy posypką czekoladową. Dekorujemy różami z opłatka. Torcik chłodzimy w lodówce

Aga w kuchni
Torcik kakaowo śmietanowo bananowy 148

mało komfortowa sytuacja do świętowania urodzin. Ale uznałam, że mój Połówek zasługuje na choćby skromny torcik i fotkę z puszkami farby w tle :) Przygotowałam więc dla niego torcik kakaowo śmietanowy z bananami. Czysta improwizacja, ale efekt końcowy przepyszny :) Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)umyłam. 3 z nich obrałam i pokroiłam w niezbyt grube ukośne plasterki. Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty. Dolny blat ułożyłam na paterze, rozsmarowałam na nim około 1/3 masy śmietanowej. Na niej rozłożyłam plasterki banana i przykryłam je koleją 1/3 masy. Na wierzchu ułożyłam drugi blat i lekko docisnęłam. Wierzch i boki torcika posmarowałam resztą masy śmietanowej. Wstawiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto KOPIEC KRETA 176

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g miękkiego masła 240 g cukru 3 jajka (temp. pokojowa) 180 g śmietany 18% (temp. pokojowa) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  Masa śmietanowa: 500 g schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany 3 łyżki cukru pudru 4-5 kostek startej czekolady Dodatkowo: 3 banany (jeśli połówki) lub 6 (jeśli(...)ciasta wydrążyć środek, pozostawiając nietknięty spód i krawędzie. Spód ciasta nasączyć ponczem (niezbyt obficie). Na cieście ułożyć przekrojone wzdłuż banany, wcześniej skropione cytryną (jeśli układamy całe - trochę masy śmietanowej rozsmarować na spodzie ciasta, dopiero układać banany. Wtedy nie będzie pustej przestrzeni między bananami a ciastem). Następnie całość pokryć masą śmietanową, tworząc kopiec. 6. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić

Domowa Cookierenka Agi
Porzeczkowiec 1875

cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki Masła orzechowego kakaowego firmy   PRIMAVIKA 1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Masa śmietanowa : 400 g kwaśnej śmietany  1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 5 torebeczek malutkich śmietany fix  250 g miękkiego masła  1i 1/2 słoiczka Dżemu z czarnej(...)mieszając mikserem . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Dużą tradycyjną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa śmietanowa : Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Stopniowo dodawać śmietanę  ciągle mieszając mikserem .  Następnie dodajemy śmietanę fix , wszystko mieszamy. Zimne ciasto przeciąć na pół . Na jedną

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto słodki Lion 370

się jego rewelacyjnym smakiem. Przepis podpatrzyłam na stronie Słodkich Fantazji ( tutaj) . Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji.  7 paczek herbatników maślanych 460 g masy kajmakowej  I masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 36% 1 łyżka masy kajmakowej 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 2 białe batony Lion (po 50 g) 2 czekoladowe batony Lion(...)masa śmietanowa: 500 ml śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Wierzch: Sypkie kakao Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x29 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową delikatnie mieszamy widelcem, po to aby łatwiej rozsmarowała się na herbatnikach. W puszce pozostawiamy jedną łyżkę (potrzebną do masy śmietanowej). Masą dokładnie pokrywamy pierwszą warstwę herbatników

VioletoweKucharzenie
Tort pomarańczowy z masą kubusiową 705

szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem „kubusiowy” ( jak w tym przepisie ) : duży pomarańczowy lub marchwiowo-jabłkowy sok przecierowy, np. Kubuś 3 budynie śmietankowe Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 36%, można użyć 30% 4 śmietany fix (w proszku) 1 łyżka cukru pudru czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Mus pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa(...)jedną z nich po prostu zjeść oddzielnie ;) . Jeśli posiadacie wysoką obręcz do wykonywania tortów, wówczas drugą warstwę biszkoptu umieśćcie na warstwie budyniu kubusiowego i dopiero potem wylejcie masę śmietanową. Budyń kubusiowy: Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, zamiast mleka używamy po prostu Kubusia. Wylewamy na biszkopt, który wcześniej nasączamy niewielką ilością mocnej herbaty. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w małej ilości

kuchcikownia
Kokosowy tort smietanowy 224

tylko swoim najbliższym.  Do tego tortu zabierałam się ochoczo z głową, z konkretnym pomysłem :) Miał być niezbyt słodki, delikatny i dość lekki. Udało się. Kokosowy tort śmietanowy biszkopt (rzucany) o średnicy 20 cm: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej *szklanka miała u mnie tym razem 200 ml masa kokosowa: 10 łyżek(...)wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia: po ok 200 ml wody i soku pomarańczowego (wymieszane) do dekoracji: wióry kokosowe dropsy czekoladowe Robimy biszkopt. Białka oddzielamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto "3 Bit" na Biszkopcie 515

ciasta "3 Bit bez pieczenia" jest jeszcze smaczniejsza niż pierwotna i z pewnością warto ją przygotować w domu. Przepyszne spody biszkoptowe z aż trzema warstwami mas: krówkową, budyniową i śmietanową tworzą bardzo smaczne ciasto, którym nie powstydzi się żadna pani (lub pan) domu. Wszystkie te kremy idealnie się ze sobą komponują, mają delikatną, puszystą konsystencje i tworzą niezwykłe połączenie, któremu(...)waniliowyMasa Krówkowa:1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%250 g masy kajmakowejfix do śmietanyMasa Budyniowa:500 ml mleka1/3 szklanki cukrucukier waniliowybudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejżółtko125 g masłaMasa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany2-3 łyżki cukru pudruok. 70 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)ok. 80 g czekolady gorzkiej (lub pół

Słodka Strona
Kremówki z bitą śmietaną 364

wanilia – 1 laska* cukier – 75 g* żółtka – 3 szt* mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki* mąka pszenna – 1 łyżka* masło – 50 gMASA ŚMIETANOWA :* śmietana 36 % ( schłodzona ) – 250 ml* żelatyna – 1 łyżeczka* cukier puder – 3 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:2  blachy ( u mnie 22 x 26 ) wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto francuskie rozdziewamy na 2 kawałki(...)ładziemy pierwszy upieczony blat ( nakłuwaną stroną do góry ).Delikatnie zalewamy masą budyniową i wygładzamy powierzchnię.Wkładamy do lodówki na conajmniej 1 – 1,5 godziny.Po tym czasie przygotowujemy masę śmietanową.MASA ŚMIETANOWA :Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach wrzątku.Śmietanę 36% ubijamy , dodając pod koniec cukier i przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.CAŁOŚĆ :Masą śmietanową pokrywamy zastygniętą warstwę budyniową i pokrojonym

Ostra na Słodko
Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia 545

nazwie. Tam mleczna masa pokrywa herbatnik, a wszystko polane jest mleczną czekoladą - i tyle... Natomiast przeglądając wiele przepisów zaobserwowałam, że w "cieście 3 Bit" mają znaleźć się trzy masy: śmietanowa, budyniowa i krówkowa. Ciasto mimo mojego uprzedzenia do "modnych wypieków" wyszło REWELACYJNE i niezwykle pozytywnie mnie zaskoczyło. Każda z mas jest delikatna, puszysta, a całość tworzy przepyszne połączenie, któremu(...)Masa Krówkowa:1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%250 g masy kajmakowejfix do śmietanyMasa Budyniowa:500 ml mleka1/3 szklanki cukrucukier waniliowybudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejżółtko125 g masłaMasa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany2-3 łyżki cukru pudruPolewa Czekoladowa:100 g czekolady mlecznej (lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej

Słodka Strona
Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) 1704

Bardzo smaczne ciasto dla wielbicieli delikatnego aromatu i głębokiego smaku cappuccino. Ciasto Cappuccino jest proste w wykonaniu i co najważniejsze nie trzeba włączać piekarnika, aby je przygotować. Połączenie śmietanowego, lekkiego kremu z delikatną masą budyniową z dodatkiem cappuccino to wyjątkowa kombinacja smaków, która z pewnością zasmakuję niejednemu amatorowi delikatnej kawy.Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Składniki: Masa Budyniowa:1 l mleka2/3 szklanki(...)cukrucukier waniliowy2 budynie śmietankowe2 łyżki mąki ziemniaczanejok. 200 g masłaok. 40 g kawy cappuccino (proszku) Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)kakao do posypaniawiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie) Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania:Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. szklankę mleka

Słodka Strona
Quesadillas meksykańskie 229

odmiany i na przekór jesieni proponuję słoneczne i kolorowe danie prosto z Meksyku - quesadillas z pikantnym farszem  wołowiny, kwaśnym sosem śmietanowym i salsą z pomidorów i awokado. Danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zapraszam na wyprawę kulinarną w cieplejsze rejony świata...Do przygotowania dania użyłem:500 mielonego mięsa wołowego,2 zielonych papryczek chili,1 średniej cebuli(...)jednej limonki i 2 łyżki oliwy. Całość doprawiłem niewielką ilością soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki.Następnie przygotowałem stanowiący idealne uzupełnienie dania sos śmietanowi, doskonale łagodzący ostrość salsy z pomidorów i awokado oraz mięsnego farszu i dodającego potrawie kwaskową nutę. Do innej miseczki dodałem 200 gram kwaśnej śmietany 18%, skórkę startą z drugiej limonki

Wyprawy kulinarne
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 234

Młode gołąbki w śmietanowym sosie Młoda kapustka ..mniam.. Szkoda mi zawsze, jak ją przygotowuję ,tych dużych zewnętrznych liści , tak więc oczywiście nie była bym sobą , gdybym ich nie próbowała wykorzystać . Są mniej delikatne niż te środkowe , ale dzięki temu ,idealnie nadają się na pierwsze gołąbki w śmietanowym sosie , który delikatnie łagodzi kapustę . Takie gołąbki są mięciutkie , aromatyczne i apetycznie(...)się rozprowadza,po czym , stawiam z powrotem na gazie do zagotowania . Pieprzymy i gotowe Można posypać dodatkowo świeżym koperkiem jeśli mamy pod ręką . Smacznego ! Post Młode gołąbki w śmietanowym sosie pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Duży tort śmietanowy z dodatkiem masy krówkowej i maltesers 399

Wyjątkowo duży i wyjątkowo pyszny! Przełożony śmietanowym kremem ( z dodatkiem mascarpone) i masą krówkową. Obsypany mleczną czekoladą . Tort ma 25 cm szerokości, 37 cm. długości i 14cm wysokości . Doskonale sprawdzi się tam, gdzie tradycyjnych wielkości tort byłby niezauważalny na bogato zastawionym stole, przygotowanym dla dużej ilości gości. Tort jest podwójnie duży- co oznacza, że będziemy musieli włożyć w niego trochę(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2x zapach waniliowy lub rumowy DODATKOWO: puszka masy krówkowej 3 tabliczki czekolady ( 1 tab czarnej, 2 tab.mlecznej) 3 opakowania kuleczek maltesers SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 1l. śmietany kremówki dwie szklanki cukru pudru 1000 g serka mascarpone NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub (wersja dla dorosłych ) wodą z alkoholem np.rumem Pamietajcie, że nasączony biszkopt

Domowe Torty
Tort śmietanowy serduszko 233

zrobić : SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy lub rumowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: niecała puszka masy krówkowej DO DEKORACJI: 3 tabliczki czekolady (1 tab.białej, 1 tab czarnej, 1 tab.mlecznej) pudełko czekoladek(...)dużych oczkach. Starte wiórki lekko mieszamy i obsypujemy nimi tort- zarówno boki jak i jego góre. Na górze tortu układamy ramkę z czekoladowych serduszek, zostawiając między nimi miejsce na śmietanowe zdobienia. Następnie za pomocą rękawa do zdobienia tortów, wypełniamy miejsca między czekoladkami zdobieniami z kremu… i tort jest gotowy Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki

Domowe Torty
Tort śmietanowy z owocami 270

pyszna, letnia wersja tortu śmietanowego . Trudno o lepsze wykorzystanie dojrzewających w gorącym słońcu owoców. Chociaż przyznam się wam, że zdarzało mi się robić ten tort w sezonie zimowym…tak, tak z tych ‘nie naszych’, importowanych, kwaskowatych truskawek czy borówek amerykańskich. Efekt? Kwaskowaty posmak owoców został świetnie przełamany słodkością kremu i wyszło… pysznie! Oznacza to, że nasz(...)kawałku się nie skończy SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach śmietankowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 750 g owoców jednego rodzaju (np.truskawek,wiśni, jagód, borówek amerykańskich…) lub mieszanych ( np. 500g truskawek

Domowe Torty
Tort śmietanowy z truskawkami na cytrynowym biszkopcie. 232

Pyszny, lekki śmietanowy tort z truskawkami, a w środku puszysty cytrynowy biszkopt, który wnosi nam do smaku niepowtarzalną cytrynową nutę i niezwykły świeży aromat. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się go zjeść w gronie najbliższych, czy też w bardziej ‘oficjalnym’ towarzystwie- będzie smakował pysznie i świeżo! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CYTRYNOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek(...)mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka starta z jednej cytryny SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 150 g. płatków migdałowych 750 g. truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT CYTRYNOWY : Wymieszaną

Domowe Torty
Kruche kawowe ciasto ze śmietanową pianką i jabłkami 158

Dodajemy drobno posiekaną (zimną ) margarynę i wszystko musimy posiekać razem. Na koniec dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok 60 minut do zamrażalnika. Masa śmietanowa:  440 gram kwaśniej śmietany (18 %) 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 budynie śmietankowe łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: jabłka ok. 1 kg, ale można je też zastąpić(...)składników.  Blaszkę (22 x 23 cm)  wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce połowę zamrożonego ciasta, lekko przyciskamy do blaszki. Następnie wykładamy owoce, a na nie masę śmietanową, na wierzch resztę startego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50- 60 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak ciasto

Słodka Kraina Wypieków
Tort a`la Kider Pingui 195

włożyłam do zamrażarki, połowę zostawiłam w rondelku na blacie kuchennym. Kiedy ganache w zamrażarce zgęstniało do konsystencji masy, którą można wyciskać przez tylkę zabrałam się za ubijanie kremówki. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki kremówki 30-36 % 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody W pierwszej(...)miałam już przygotowane. Wystudzony biszkopt przekroiłam na dwa równe blaty. Biszkopt z tego przepisu jest wilgotny więc nie było potrzeby nasączania go niczym. Na jeden blat wyłożyłam połowę kremu śmietanowego i wyrównałam. Na krem płaską tylką Wilton 2B wycisnęłam cienką warstwę ganache, na które delikatnie wyłożyłam pozostały krem śmietanowy, ja zostawiam sobie niedużo kremu na dekoracje końcową. Na krem położyłam

Blondynka Gotuje
Biało-czerwone - ciasto kibica 297

kolorze naszych Barw Narodowych . Ciasto inspirowane popularnym tortem Red Velvet . Mocno czerwone przekładane białym kremem , najczęściej na badzie kremowego serka . Ja upiekłam jeden blat ciasta , górę zrobiłam z masy śmietanowej a miedzy te 2 warstwy wylałam cieniutką warstwę musu truskawkowego , którego praktycznie nie widać , ale daje ciastu odrobinę wilgoci i owocowego orzeźwiającego smaku. Na samo ciasto inspiracja z tego bloga(...)proszku , który przed dodaniem rozpuściłam w łyżeczce wody) 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mus truskawkowy: 1/3 szklanki wrzącej wody galaretka truskawkowa 1 szklanka zblendowanych truskawek Masa śmietanowa : 700 ml śmietany 30% 1 opakowanie (250g) serka mascarpone. 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Do miski wsypać mąkę , cukier , sól i kakao. W drugim naczyniu roztrzepać widelcem jajka  , dolać

Malinowa Kawiarenka
Tort kokosowy ala Raffaello 410

rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo-kokosowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! PRZEKŁADANIE TORTU: Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat umieszczamy na paterze i wykładamy na niego(...)pozostałe wokół krawędzi góry tortu- w pewnej odległości od siebie. Ubijamy śmietanę (200ml.). Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu ‘zamknięta gwiazda’. Robimy duże śmietanowe zdobienia pomiędzy kuleczkami Raffaello. U podstawy tortu- robimy małe śmietanowe zdobienia-jedno obok drugiego. Całość delikatnie opruszamy wiórkami kokosowymi…. …i pyszny tort jest gotowy!!! Gotowy tort wstawiamy przynajmniej

Domowe Torty
Sernik bez sera 488

wymaga mielenia sera, a jest równie smaczne. Upiekłam go na imieniny męża, bardzo się starałam i na szczęście nie opadł tak jak to zwykle bywa z sernikami :) Do masy śmietanowej dodałam brzoskwinie z puszki, ale można dodać inne owoce lub owoce suszone: rodzynki, czy żurawinę. Ciasto wychodzi nie za słodkie, ale smaczne. Warto dodać owoce, które urozmaicą smak ciasta. Składniki(...)będą 2 miski. W jednej umieścić śmietany, budynie, proszek do pieczenia – całość wymieszać na gładką masę. W drugiej ubić białka. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. Do masy śmietanowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać do połączenia. Na tym etapie dodać owoce. Całość wymieszać. Masę wyłożyć na ostudzony i podpieczony spód. Z lodówki wyjąć drugą połowę kruchego ciasta

Niebieski kubek z kawa
Truskawkowa chmurka 248

blaszka 25 x 40 cm) kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka jaj masa śmietanowa 250 ml śmietanki kremówki 500g mascarpone 1 cukier wanilinowy Delecta 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego galaretka truskawkowa 3 opakowania galaretki truskawkowej  600g mrożonych truskawek beza z migdałami 3 białka(...)ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy oraz mascarpone i dokładnie mieszamy. Na galaretkę wykładamy masę śmietanową i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Na masę śmietanową przekładamy wystudzoną bezę i posypujemy truskawkowym maczkiem. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Ciasto można przechowywać

DefinicjaSmaku
Czarny makaron w sosie śmietanowym 218

jakieś 4 złote w popularnym dyskoncie spożywczym. Okazał się bardzo smaczny, bo to MAKARON :) Wszelkie kluchy są zawsze smaczne :) Smak delikatny, lekko "morski" w tle. Czarny makaron w sosie śmietanowym Składniki: opakowanie czarnego makaronu 200 ml śmietanki 30% szynka a'la parmeńska (kilka plasterków) 1/2 puszki kukurydzy 2 garści rukoli parmezan (do posypania) gałka muszkatołowa sól, pierz opcjonalnie ser brie(...)sosu Czarny makaron w sosie śmietanowym Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy kukurydzę, porwaną na kawałki szynkę i rukolę. Podgrzewamy chwilkę i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy wrzucić pokrojony w kosteczkę ser brie. Gdy makaron jest ugotowany wrzucamy go do sosu na patelnię lub podajemy

Pyza i Surówka
Tort bezowy śmietanowy z owocami lata 147

cukier puder wymieszany ze śmietan fixem– ubijamy aż będzie sztywna. Spody bezowe najlepiej przygotować wcześniej bo muszą być wystudzone do przekładania śmietaną. Jak będą zimne to kolejno nakładamy masę śmietanową, borówki. Przykrywamy tort drugim spodem (spód drugi przed przykryciem smarujemy cienko od spodu kremem śmietanowy, na który nakładamy ponownie masę śmietanową i maliny.3 kolejny spód również najpier od spodu smarujemy

Kubki smaku
Wiśniowa bajka 1126

wiśni drylowanych 30 dag cukru żelującego trzcinowego 1 galaretka wiśniowa 2 łyżki soku z cytryny Poncz: ½ szklanki syropu z wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki czubate cukru pudru 2 torebki śmietan fix Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 10 dag wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od  żółtek, ubijamy(...)trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu. Poncz: Wódkę mieszamy z odłożonym wcześniej sokiem z wiśni, słodzimy łyżeczką cukru pudru. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz śmietan fiksy aż do uzyskania puszystej masy. Przełożenie: Biszkopt nasączamy ponczem wiśniowym, wykładamy  tężejącą masę wiśniową , następnie krem

Wanilia i Kardamon
Tort Chałwowy 436

przyległa do tortu. Następnie usuwamy z patery nadmierną ilość czekolady i kokosa. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu ‘zamknięta gwiazda’. Wykonujemy 6 śmietanowych zdobień- o kształcie małych kółeczek, wokół góry tortu i jedno na samym środku. Małe śmietanowe zdobienia robimy również u podstawy tortu- w pewnej odległości od siebie. Do każdego śmietanowego kółeczka

Domowe Torty
Śmietanowy tort motylek 236

Śmietanowy tort motylek Moja mała księżniczka jutro kończy 5 lat. Ależ ten czas leci...Szykują się więc 2 imprezy, jedna dla koleżanek, druga dla rodziny. Przed samymi świętami jest to nie lada wyczyn, upiec 2 torty, i zorganizować dwa przyjęcia. Ale czego nie robi się dla dzieci :) Na zabawę dla dzieci przygotowałam śmietanowy tort w kształcie motylka, w różowej tonacji(...)cukrem i śmietanfixem na sztywno. 1/3 kremu wymieszać z owocami. Każdy blat skropić ponczem. Na pierwszy blat wyłożyć masę z owocami. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć 1/3 śmietanowej masy, przykryć ostatnim blatem, skropić ponczem i pokryć wszystko cienko pozostałą częścią masy (również boki). Wierzch wystarczy posmarować cienko, i tak będziemy bogato zdobić kremem całość. Tort przekroić na pół

na moim stole...
jagodowiec na śmietanie 302

Mała przeróbka słynnego sernika na śmietanie, tym razem zamiast brzoskwiń dodałam mrożone jagody. Masa śmietanowa jest gładka i lekka a po upieczeniu nie da się rozróżnić, że to nie ser.   Składniki: na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cukru 6 żółtek 250 g masła  na masę śmietanową: 4 kubki śmietany 18% ( po 330 g ) 6 białek 1 szklanka(...)dnie blaszki wyścielonej papierem i podpiec w 200*C przez około 15 minut ( zawsze podpiekam spód, bo mój piekarnik słabo piecze od dołu). W tym czasie przygotować masę śmietanową: białka ubić z cukrem, następnie wlać śmietany i wsypać budynie. Jagody zblenderować na mus i wlać do masy. Całość krótko ale dokładnie zmiksować. Wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć odłożone

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort serduszko z białą czekoladą i malinami 218

się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe !     PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym(...)Startymi czekoladowymi wiórkami obsypujemy boki tortu. Na wierzchu tortu, na środku- układamy z malin serduszko. Z malin układamy również ramkę wzdłuż krawędzi góry tortu, zostawiając między nimi miejsce na śmietanowe zdobienia. Malinki muszą być ułożone tak, aby pomiędzy serduszkiem a zewnętrzną ramką, zostało miejsce na ramkę z bitej śmietany. Wyjmujemy z lodówki bitą śmietanę i umieszczamy ją w rękawie

Domowe Torty
Tort ala Ferrero Rocher 333

czekolady i nutelli) tworzy pyszną harmonię smaków-dobrze znaną wszystkim wielbicielą kuleczek Ferrero. Bita śmietana, delikatnie podprażone orzeszki i kuleczki Ferrero Rocher w elemencie ozdoby, dodatkowo tą pyszność podkreślają. Śmietanowe zdobienia zrobione są ze śmietany bez dodatku cukru- również krem nie został dodatkowo dosłodzony- a jego słodki smak został delikatnie przełamany gorzką czekoladą- co sprawia, że tort ala Ferrero Rocher(...)dekoracji. DEKOROWANIE: Boki oraz górę tortu opruszamy orzeszkami. Na wierzchu tortu układamy kuleczki Ferrero Rocher, tak aby utworzyły one dwa kółeczka i aby pozostało miedzy nimi miejsce na śmietanowe zdobienia. Śmietanę ubijamy (bez dodatku cukru!). Bitą śmietanę umieszczamy w rekawie do zdobienia, z dużą końcówką typu gwiazdka lub w pół otwarta gwiazda. Robimy kremowe zdobienia w miejscach pomiędzy tymi czekoladowymi

Domowe Torty
Czekoladowy tort z truskawkami 331

się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE : Wybieramy osiem większych truskawek. Truskawki myjemy i osuszamy.- ale nie odcinamy szypułek ! Gorzką(...)dekoracji. DEKOROWANIE: Dwa rodzaje kropelek czekoladowych, mieszamy ze soba w miseczce. Następnie obkładamy kropelkami boki tortu. Obtoczone w czekoladzie truskawki układamy na środku tortu- zostawiajac po bokach miejsce na śmietanowe zdobienia. Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu gwiazdka lub w pół zamknięta gwiazdka. Robimy śmietanowe zdobienia wokół zewnętrznej krawędzi góry tortu

Domowe Torty
Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami 244

moim domu , moja rodzinka się nim zajada . Proste i smaczne ciasto . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 kilograma truskawek 3 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier(...)przez 30 min. w temperaturze 180 stopni . Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym . Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody , ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej . Masę wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy , przekrojone na pól układamy na masie śmietanowej . Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody , odstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto z musem truskawkowym i galaretką 186

ciasto na gorące dni . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 1 kilogram truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym(...)biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej. Masę wykładamy na mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejące galaretki wylewamy na masę śmietanową. Ciasto wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Sałata ze śmietaną 178

Każdy przyrządza sałatę ze śmietaną w różny sposób ,ja polecam wam moją wersję z dodatkiem rzodkiewek i szczypiorku ze słodkim sosem śmietanowym . Składniki: 1 główka sałaty masłowej pęczek rzodkiewek pół pęczka szczypiorku Sos śmietanowy: 1 szklanka śmietany 18% sól cukier  sok z cytryny Sposób przygotowania: Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą ,odsączamy z nadmiaru wody i rwiemy na mniejsze kawałki(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach.Szczypiorek drobno siekamy.Śmietanę doprawiamy do smaku solą,cukrem i sokiem z cytryny.Sałatę układamy w salaterce na przemian z rzodkiewką.Polewamy sosem śmietanowym i posypujemy startą rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem. Sałatę najlepiej polać sosem przed podaniem

Bajeczna Kuchnia
Lekki torcik malinowy 168

Bardzo smaczny i lekki torcik z masą malinowo-śmietanową, jest szybki i łatwy do przygotowania. Polecam na deser do kawy. Składniki: Biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka malinowa 200 gram malin Dodatkowo: 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy(...)galaretkę, miksujemy. Dodajemy maliny , delikatnie mieszamy, wykładamy na upieczony biszkopt, wstawiamy do lodówki. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia, tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Bajeczna Kuchnia
Tort tęczowy (Rainbow Cake) 162

tęczy przełożonych delikatnym kremem śmietanowo-serowym z dodatkiem skórki z cytryny. Dekoracja tortu zależy już tak naprawdę od Waszej inwencji. Ja postawiłam na kolor różowy (resztę kremu zabarwiłam barwnikiem), śmietanowe rozetki na wierzchu oraz dekoracyjną, śmietanową tęczową wstawkę na boku tortu. To prawda, że z tortem tęczowym jest sporo pracy, gdyż każdy blat należy upiec osobno zabarwiając go odpowiednim kolorem(...)boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Ja dodałam odrobinę barwnika czerwonego i uzyskałam piękny jasno-różowy odcień. Wierzch tortu ozdobiłam dodatkowo rozetkami z bitej śmietany, a na boku zrobiłam śmietanową tęczę. Cały tort schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny. Smacznego

MyCookBook.pl
CIasto z jabłkami i masą truskawkową według Siostry Anastazji 758

niedawno pokusiłam i przygotowałam takie warstwowe, pyszne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo pyszne! Kruche ciasto z jabłkami, mus truskawkowy, beza a wszystko to przeplatane masą śmietanową. Mówię Wam pychota!   Ciasto jabłkowe:   300g mąki pszennej,  50g masła,  2 jajka,  1/2 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  1 kg jabłek. Mąkę(...)ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Masę wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x37cm. Równomiernie rozsmarować i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 15-20 minut w temp. 170st. Ostudzić. Masa śmietanowa:  1 litr śmietany 36%,  1/2 szklanki cukru pudru,  2 opakowania ciastek Delicji z nadzieniem o dowolnym smaku. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na upieczone

Z miłości do słodkości
Zemsta teściowej 71528

bezy włożyć do formy, w której było pieczone. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z wiśniami, wyrównać na całej powierzchni i wstawić do lodówki, by galaretka mocno stężała. Warstwa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30%; 2 łyżki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka żelatyny; Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Żelatynę rozpuścić w malutkiej ilości(...)gorącej wody, wymieszać z masą śmietanową.  Masę śmietanową wyłożyć na galaretkę z wiśniami, przykryć ciastem z bezą. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia, gdy zmięknie

In my kitchen
Malinowo-advocatowe ciasto bez pieczenia 355

roku. Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi kompozycję. Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 500 g malin (koszyczek) 2-4 łyżek cukru (zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Masa advocatowa(...)budyń waniliowy bez cukru  350 ml mleka 150 ml advocatu (likieru jajecznego) 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki (330 g) śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Do posypania: 30 g czekolady startej na tarce Przygotować formę keksówkę o wymiarach około 10x35 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na spodzie formy ułożyć

Świat Ciasta
Jabłecznik z galaretką i kremem 207

szkl cukier - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa jabłkowa : jabłka - 1,3 kg cukier - 3 łyżki galaretka cytrynowa - 1,5 opak woda - 1/4 szkl Krem śmietanowy śmietana kremówka - 300 ml śmietan -fix - 2 opak cukier puder - 3 łyżki Wierzch ciasta: galaretki cytrynowe - 2 opak woda gotowana - 700 ml Sposób przygotowania: Biszkopt  Białka oddzielić od żółtek(...)nasienne, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondla, podlać wodą, przesmażyć z cukrem na ogniu.  Zdjąć z ognia wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać, już nie gotować.  Krem śmietanowy :  Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.  Do ubitej śmietany dodać śmietan- fix, dalej ubijać.  Galaretki :  Galaretki cytrynowe rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego

Kuchnia Danusi
Śmietanowe serduszka. 149

Zapraszam Was dziś na ekspresowy w wykonaniu deser śmietanowy. Można zrobić go na noc a następnego dnia możemy zajadać. Idealny na upalne dni. Składniki; 2 torebki galaretki truskawkowej mała śmietana 12% kilka truskawek lub konfitura truskawkowa Jedną galaretke rozpuszczamy w pół litra wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do foremek do około 1/3 wysokości. Wkładamy do lodówki aby zastygła(...)użyłam foremek silikonowych w kształcie serc. Drugą galaretke rozpuszczamy w szklance wody, studzimy i mieszamy ze śmietana. Kiedy galaretka w lodówce już nam stężała wtedy wylewamy mase śmietanową i uzupełniamy do pełna. Truskawki pokroić na małe cząstki i powrzucać do masy.Kilka galaretek można przygotować inaczej czyli pierwsza warstwę galaretki posmarować konfitura i na to wlać mase smietanowa. Wedle upodobań. Ogólnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią. 209

cukinii 2 średnie cebule 2 średnie marchwie 3 ząbki czosnku 150 g sosu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Sos śmietanowy: 300 g śmietany 12% 2 łyżki mąki pszennej 200 g startego sera 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki majeranku Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią - przepis:  Cukinię, cebulę(...)łyżkę soli i gotuje przez ok. 5 min do średniej miękkości. Następnie makaron odcedzamy i przemywamy zimną wodą.  Kiedy mamy już gotowy makaron i sos mięsny robimy sos śmietanowy. W misie łączymy śmietanę, starty ser, mąkę, sól, pieprz, majeranek i dokładnie mieszamy.   W dużym garnku łączymy sos mięsny, makaron, sos śmietanowy i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy

Kuchnia Łukasza
Kremówka 143

rzeczywiście kremówka oprócz masy napoleonkowej ma również masę śmietankową i to połączenie jest bajeczne w smaku. Zapewniam, że nie warto rezygnować z masy śmietanowej !!! Przepis pochodzi z niezawodnego jak do tej pory blogu Moje Wypieki . Ciasto jest proste w wykonaniu a efekt przekrocztł moje oczekiwania, gdyż ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni. Składniki(...)ciasta na 12 części za pomocą noża do pizzy. W ten sposób ciasto się nie rozchodzi podczas krojenia:) Kłaść stroną nakłuwaną widelcem podczas pieczenia w kierunku masy śmietanowej. Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. PS Myślę że następnym razem spróbuję do warstwy śmietanowej dodać kilka kropli cytryny :) Polecam i życzę smacznego :) Zachęcamy do zapoznania

cucinare
Pomarańczowiec z piernikami 247

mąki * 10 dag cukru * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 1 przyprawa do piernika Masa pomarańczowa: * kostka masła * 2 kisiele pomarańczowe z cukrem * 2 szklanki soku pomarańczowego * 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietanowa: * 0,5 l. śmietany kremówki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki żelatyny Polewa czekoladowa: * 13 dag margaryny * 5 łyżek cukru pudru * 3 łyżki kakao * 3 łyżki wody * 1 łyżka(...)pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier i przestudzoną żelatynę. Polewa: W garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę, kakao, cukier

Pobite gary Barbary
Ciasto Cappuccino 279

kostka miękkiej margaryny lub masła 2 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki zwykłej 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 5-7 łyżek cappuccino Masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30 % 1/4 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody Ponadto: 0,2 szklanki kawy  espresso 3 łyżki koniaku kakao lub starta czekolada Wykonanie: Białka ubijamy(...)oraz cappuccino , wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy aby nie powstały grudki chwilę gotując, studzimy. Margarynę ucieramy do białości dodając partiami budyń. Ucieramy puszysty krem. masa śmietanowa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ucieramy delikatnie masę.  Biszkopt nasączmy kawą wymieszaną z koniakiem, na biszkopt wykładamy masę cappuccino, kładziemy

kgwjanczewo
Tort czekoladowo - wiśniowy 165

wiśniami. Dla mnie idealny. Polecam na rodzinne uroczystości – tylko dla dorosłych. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem śmietanowy: 750 ml śmietany 36% 1 usztywniacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny Krem czekoladowo - orzechowy: 250 g kremu czekoladowo- orzechowego (podobny do nutelli(...)piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem śmietanowy: Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę miksujemy z usztywniaczem i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach. Dolewamy żelatynę

VioletoweKucharzenie
Paski z polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowym z rozmarynowym tagliatelle 188

Lubię makaron i sosy śmietanowe i polędwicę. Co z tego, że tuczą. Lubię i już. Poza tym, że lubię węglowodany, uwielbiam świeże zioła. Mam nadzieję, że jak wrócę do domu, nie okaże się, że M. zabił to, co wyhodowałam na parapecie... ;) To danie ma przyjemnie delikatny, imbirowy smak. Sos jest aksamitny. Na samo wspomnienie cieknie mi ślinka. Och... PASKI POLĘDWICZEK(...)WIEPRZOWYCH W SOSIE ŚMIETANOWYM Z ROZMARYNOWYM TAGLIATELLE Składniki na polędwiczki w sosie: - 75 gram masła - 450 gram polędwiczek wieprzowych - 175 gram pieczarek - 1 łyżeczka musztardy (ja dałam dijon, ale każda inna będzie dobra) - kawałek świeżego imbiru - 2 łyżki wytrawnego sherry - 150 mililitrów śmietany kremówki - sól - pieprz Przygotowanie polędwiczek w sosie: Polędwiczki myjemy i osuszamy, następnie kroimy w paski. Podsmażamy

Życie zamknięte w smaku
Kremowe ciasto na roladzie truskawkowej z bananami 187

jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki na warstwę śmietanową: - 400 mililitrów śmietany kremówki (36%) - 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Warto ją usztywnić np. żelatyną lub specjalnymi usztywniaczami(...)przy podawaniu). Następnie wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy obrane banany w formie zmniejszających się okręgów, w razie potrzeby docinamy. Owoce przykrywamy drugą połową kremu. Na całość wykładamy warstwę śmietanową. Umieszczamy ciasto w chłodnym miejscu, najlepiej lodówce. Najlepiej smakuje drugiego dnia. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Tarta z masą śmietanową, borówkami i galaretką 223

lodówki mamy przyjemny, orzeźwiający deser :) Forma o średnicy 25 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka  szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek 1 galaretka truskawkowa Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie i szybko ze sobą(...)formy i wykładamy ją ciastem, dociskając je do środka. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość

My simple kitchen
Gravlax – skandynawski marynowany łosoś 250

soli (najlepiej morskiej gruboziarnistej) – skórka otarta z 1 cytryny – sok z połowy cytryny – oliwa – ocet balsamiczny – opcjonalnie rzeżucha i chleb pełnoziarnisty oraz sos chrzanowo-śmietanowy (4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżeczki ostrego chrzanu, sok z 1/2 cytryny, odrobina oliwy, trochę soli – wymieszać i odstawić do lodówki) Wykonanie: W misce wymieszać cukier, wódkę(...)sól i skórkę z pomarańczy i cytryny; jeśli rezygnujecie z sosu chrzanowo-śmietanowego, dodajcie też chrzan do tej marynaty (ja tak robię). Koperek włożyć do drugiej miski z zimną wodą i przechowywać w lodówce. Filety z łososia włożyć do marynaty, dobrze pokryć łososia mieszaniną; filety z łososia złożyć razem (skórą na zewnątrz), dokładnie (ciasno) owinąć folią spożywczą i włożyć

Pociąg Do Kuchni
Kubusiowe ciasto 208

ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa  2 budynie śmietankowe 1 litr soku przecierowego np. Kubuś 0,5 kostki masła Masa z śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 30% galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Ponadto opakowanie ciastek typu Delicje  polewa czekoladowa Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku(...)się soku wlać rozrobione budynie, stale mieszając gotujemy jak tradycyjny budyń. Powinien być gładki oraz bez grudek. Masę budyniową wylewamy na biszkopt, układamy delicje, odstawiamy do wystygnięcia.  masa śmietanowa   Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dolewamy przestudzoną galaretkę nie przerywając mieszania chwilę jeszcze ubijamy. Masę śmietanową wylewamy na ciastka. Odstawiamy

kgwjanczewo
Tort śmietanowy 203

Tort Śmietanowy Co prawda czas szaleństw walentynkowych za nami, ale u mnie na stole wciąż są jeszcze okruchy tortu walentynkowego, który zrobiłam dla mego męża na rocznicę ślubu, która wypada, no cóż....akurat w Walentynki:) Tort śmietanowy, uniwersalny, na każdą okazję, wystarczy tylko poszaleć z dekoracją. Potrzebujemy: Biszkopt 6 dużych jajek 1 niepełna szklanka cukry 1 szklanka mąki tortowej(...)szczypta barwnika spożywczego (jaki kolor użyjecie zależy od waszych wariacji) Poncz do nasączenia biszkoptu 150ml wody sok z połowy cytryny łyżka spirytusu bądź 2 łyżki wódki łyżeczka cukru Masa śmietanowa 800ml śmietany 30% 500g serka marscapone 5 łyżek cukru pudru 3 opakowania śmitanfixu szczypta barwnika spożywczego(u mnie czerwony) Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno

na moim stole...
Cytrynowa szachownica 489

Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa 750 ml  śmietanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie herbatników czekoladowych 1 opakowanie herbatników maślanych 0,5 szklanki wody sok z 0,5 cytryny 2 łyżki spirytusu Masa budyniowa 2 budynie cytrynowe(...)pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa śmietanowa Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku studzimy, Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną w mleku żelatynę. masa budyniowa Budyń gotujemy na wodzie z cukrem oraz sokiem z cytryny

kgwjanczewo
Kruche jabłkowe babeczki skąpane w słodkiej śmietankowej piance 183

się trafiony w dziesiątkę. Z góry babeczek upieczonych w sobotę w niedzielę nie ostał się ani okruszek. Były idealnie kruche, z mnóstwem jabłek w środku i do tego słodka śmietanowa pianka.... Ciasto 2,5 szkl. mąki 1 margaryna 2/3 szkl wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Masa(...)śmietanowa 2 jajka 10 łyżek śmietany (u mnie 18%) 10 łyżek cukru Opakowanie cukru waniliowego Jabłka Cynamon Ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, lśniącą pianę, dodajemy żółtka i śmietanę. Jabłka kroimy w grubszą kostkę i mieszamy z cynamonem. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5 mm, wycinamy kółka (ja do tego celu użyłam szklanki do piwa). Kółkami wylepiamy

Cynamonowe szczęście
Ciasto wuzetka 269

Biszkopt: 1. 6 jajek 2. 1 szklanka cukru 3. 1 szklanka mąki pszennej 4. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6. 3 łyżki kakao Masa śmietanowa: 1. 1 litr śmietany kremówki 30% 2. 1 łyżka cukru pudru 3. 3 łyżki żelatyny 4. 1/2 szklanki wody Polewa czekoladowa: 1. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2. 1/4 szklanki mleka(...)formy wlewamy masę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 30 minut. 3. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. 4. Biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty. Masa śmietanowa: 1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. 2. Zimną kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, dodajemy przestudzoną żelatynę i ubijamy na sztywno. 3. Jedną część biszkoptu

Tradycyjna Kuchnia
Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem kukułkowym 244

pieczenia 4 łyżki kakao 50 g margaryny Mały biszkopt: Tortownica o śr. 18 cm 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Krem śmietanowy: 1 l śmietany 36% 2 fixy (usztywniacze do śmietany) po 12 g 3 łyżki cukru pudru 250 g wiśni w żelu  (możesz tu kupić ) 50 ml likieru wiśniowego Krem kukułkowy(...)piekarniku przez ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm. Studzimy w piekarniku. Po ostygnięciu biszkopt kroimy na dwa blaty. Krem śmietanowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem usztywniaczy i cukru pudru. Wiśnie w żelu mieszamy z likierem wiśniowym. Jeżeli nie mamy gotowych wiśni w żelu możemy je zrobić sami. Około

VioletoweKucharzenie
Cuszima jagodowa 393

łyżki octu Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe ½ litra mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 kostka masła Masa jagodowa: 60 dag jagód 3 opakowania galaretki fioletowej Masa śmietanowa: ½ lita śmietany kremówki 1 opakowanie galaretki fioletowej 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaję(...)przelewam do garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Połowę gęstej masy jagodowej wykładam na ciasto, wyrównuję. Układam biszkopty i wykładam pozostałą masę jagodową. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczam w ½ szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretę i razem miksuję. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Na wierzch kładę jasny biszkopt. Ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
Truskawkowa niespodzianka bez pieczenia 333

ładnie wygląda, ale w smaku rewelacja. Składniki: Warstwa truskawkowa: 600 g truskawek sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru pudru 30 g żelatyny 300 ml śmietany kremówki 36% Warstwa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo 1 opakowanie podłużnych biszkoptów truskawki do dekoracji listki mięty Wykonanie: Dno tortownicy(...)ubić na sztywno po czym powoli dodawać i stale miksować . Musi powstać jednolita masa. Wlać delikatnie do tortownicy i schłodzić. Kiedy masa zastygnie możemy przygotować kolejną warstwę ciasta. Warstwa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać namoczoną w bardzo małej ilości wody  żelatynę i poczekać aż napęcznieje, a następnie włożyć do mikrofalówki

O kuchni z uczuciem
Ciasto Shrek 228

łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi) 3 budynie śmietankowe z cukrem (lub 2 duże) Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 galaretka zielona - agrestowa lub kiwi Galaretka na wierzch: 2 galaretki zielone - agrestowe lub kiwi Dodatkowo: 2 opakowania dowolnych delicji szampańskich, u mnie pomarańczowe(...)energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje - rozprowadzić na przestudzonym biszkopcie i odstawić do wystygnięcia. 7. Gdy masa budyniowa przestygnie - wyłożyć na nią delicje. 8. Masa śmietanowa: Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na delicjach. Odstawić do stężenia. 9. Gdy pozostałe dwie rozpuszczone galaretki zaczną

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto z brzoskwiniami i masą pomarańczowo - śmietanową 195

blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: 1 litr soku pomarańczowego 3 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 śnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody(...)której rozpuszczamy budynie oraz cukier. Gdy sok zacznie bulgotać wlewamy budynie i gotujemy aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na brzoskwinie, równo rozsmarowujemy i odstawiamy w chłodne miejsce. Masa śmietanowa: Żelatynę namaczamy i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy śnieżki, śmietan-fixy i cukier puder. Na końcu wlewany powolutku rozpuszczoną żelatynę (stężałą należy podgrzewać aż się

My simple kitchen
Ciasto rabarbarowo-bezowe 183

białek 300 g cukru 40 g płatków migdałowych Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 2 budynie waniliowe 2 galaretki truskawkowe 150 g cukru 200 ml wody 10 łyżek wody Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 śmietan fix 2 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru W pierwszej kolejności oddzielamy białka od żółtek tak, aby żółtka znalazły się(...)sobą połączy. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy nabierze gęstej konsystencji i zacznie tężeć rozprowadzamy ją na jednej połowie ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce. W międzyczasie przygotowujemy masę śmietanową. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietan-fix. Do szklanki wlewamy 2 łyżki gorącej wody i rozprowadzamy w niej żelatynę, którą następnie wlewamy do śmietany. Dokładnie

My simple kitchen
Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 151

ednym z moich ukochanych sposobów na szparagi jest pizza z ich udziałem. Puszysty i niezbyt gruby spód, pokryty wybornym śmietanowym sosem, doprawionym gałką, czosnkiem i białym pieprzem. Do tego solidna porcja francuskiego koziego sera, świeżego tymianku i prażonych migdałów. I nagle okazuje się, że zwykła pizza nabiera wykwintnego charakteru i czaruje wszystkich swoim smakiem. Uważam, że sezon na szparagi(...)oliwą. Zagniatamy ciasto, aż będzie cudownie elastyczne , a następnie odkładamy na 1.5-2h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby ciasto przykryć ściereczką, aby nie wyschło. Sos śmietanowy: 1 biała cebula lub 2-3 szalotki 200 ml śmietany kremówki 30-36% 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa świeżo mielony biały pieprz sól do smaku odrobina oleju do smażenia Cebulę (bądź

Food Square
Ciasto 3 bit 381

dodajemy serek delikatnie łączymy. Masę dzielimy na 3 części Biszkopt przekrawamy na pół smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy herbatnikami, które nasączmy wódką wymieszaną z sokiem z cytryny.Ciastka przykrywamy masą śmietanową, układamy następną warstwę z ciastek nasączamy ponczem smarujemy pozostałym kajmakiem, wykładamy następną warstwę śmietanową, przykrywamy biszkoptem smarujemy pozostałą masą śmietanową. Posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego

kgwjanczewo
DWA MILIONY KALORII CZYLI KARMELOVE, KARMELOWY ZAWRÓT GŁOWY 400

ciemne blaszki, o wym. 33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 250g zimnego masła - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 5 żółtek - 4 płaskie łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Składniki masy śmietanowej: - 300ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Dodatkowo: - ok.350g kajmaku, masy karmelowej (użyłam domowy kajmak na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego  , przygotowałam podwójną porcję) - orzechy(...)spodu, wyjmujemy go, a  do piekarnika wstawiamy drugą blaszkę i pieczemy również (+/-) 22 minuty do lekkiego przyrumienienia, w tej samej temperaturze. Po wystudzeniu spodów, przystępujemy do ubijania masy śmietanowej. W misie miksera umieszczamy mascarpone, dodajemy kremówkę oraz 2 łyżki mielonego ksylitolu lub pudru trzcinowego i ubijamy na sztywno. Gotową masę śmietanową wykładamy na jeden upieczony blat (ja odłożyłam

Smaczne Zdrowe
Beza konwaliowa 219

jeszcze bardziej go urozmaicić! rzecz gustu i chęci oczywiście... Składniki: 8 białek 300 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa śmietanowa 400 ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny Wykonanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder(...)masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz serek mascarpone delikatnie łącząc ze sobą składniki. Pierwszy wieniec bezowy  który będzie naszym spodem, kładziemy na paterę, smarujemy 3/4 części masy śmietanowej przykrywamy drugim wieńcem bezowym.  Pozostałą masą śmietanową, którą przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy górną cześć bezy

kgwjanczewo
Placek ziemniaczany z piekarnika 264

proste składniki, prosta forma i proste przygotowanie ale doskonały smak. Zapraszam na pyszny placek ziemniaczany przygotowany w piekarniku z dodatkiem chrupiącego boczku, aromatycznego rozmarynu, cząbru i prostym sosem śmietanowym. Jego przygotowanie zajęło niecałą godzinę, a efekt był rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kilograma ziemniaków, 3 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 150 gram boczku wędzonego w plastrach, 2 jajek(...)przykryciem z folii aluminiowej. Po 25 minutach pieczenia zdjąłem z placka przykrycie z folii aluminiowej i piekłem jeszcze przez 10 minut bez przykrycia. W międzyczasie przygotowałem prosty sos śmietanowy. 200 ml śmietany 18% dokładnie wymieszałem z dwoma łyżkami białego octu winnego, szczyptą soli i odrobiną czarnego świeżo mielonego pieprzu. Szczypiorek z cebuli dymki pokroiłem w półcentymetrowe plasterki. Trzy czwarte szczypiorku

Wyprawy kulinarne
Galaretkowy szał 251

super smaczne" :). Ciasto jest lekkie i praktycznie możecie dodać jakąkolwiek chcecie galaretkę. Składniki biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 400 g śmietany 36% 1 galaretka pomarańczowa Masa galaretkowa: 2 galaretki jagodowe (800 ml wody) 2 banany Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy(...)Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 30 min. Po tym czasie musimy je dokładnie wystudzić. Nie martwcie się jak Wam opadnie. Jak już ciasto wystygło przygotowujemy masę śmietanową. Zimną śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy galaretkę.  Ciasto nasączamy sokiem lub kawą. Nakładamy warstwę śmietanową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według

Panda i jej świat
Truskawkowa rozkosz 450

homogenizowanego, na serku ułożyć całe truskawki. Galaretki rozpuścić w 4,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Lekko tężejącą galaretką zalać truskawki. Ciasto odstawić do lodówki, by galaretka dobrze stężała. Krem śmietanowy: 0,5 l śmietanki 30%; 3 czubate łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 500 g serka mascarpone; 1 czubata łyżka żelatyny; Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić(...)mascarpone i wymieszać, by składniki dobrze się połączyły (nie za długo). Napęczniałą żelatynę podgrzać w kuchence mikrofalowej (lub nad ogniem), by się rozpuściła. Letnią żelatynę dodać do przygotowanego kremu śmietanowego i szybko wymieszać. Krem wyłożyć na galaretkę z truskawkami i ponownie ciasto odstawić do lodówki. Mus truskawkowy: 800 g truskawek umytych; 3 galaretki truskawkowe; 2 łyżki cukru kryształu; 1 łyżka

In my kitchen
Ciasto kawowo-czekoladowe 191

szklanki mąki pszennej Masa mascarpone: 1 opakowanie serka mascarpone 150 ml  śmietany 30 % 4 łyżki cappuccino (ja użyłam orzechowego) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 100 ml śmietany 36% cukier puder do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia okrągła 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać bułką(...)przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier oraz przestudzoną żelatynę. W dużej misce ser zmiksować na gładką masę z cappuccino.  Śmietanę wymieszać z serem. Masa śmietanowa Śmietanę zimną z lodówki ubić na sztywno pod koniec dodając cukier do smaku by nie była za słodka, ale też nie za mdła. Jeden z blatów nasączyć ponczem i nałożyć

Panda i jej świat
Puszysty sernik na śmietanie 375

kawałki masło. Rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.   Składniki na masę śmietanową: 1,2 l śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej 4 łyżki mąki pszennej 4 białka Dodatkowo: 250 g mrożonych jagód(...)innych owoców cukier puder do posypania   Śmietanę, cukier, mąkę i ziarenka wanilii ubić mikserem, do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę śmietanową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta, następnie masę śmietanową i na wierzch owoce. Na wierzch na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe kruche ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika

UgotujmyTo.pl
Zielone ciasto z kiwi 492

Zostawiam was z przepisem na zielone ciasto z kiwi :) potrzebne składniki na kisiel z kiwi: koszyczek kiwi 2  łyżki skrobi ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w nie całej połowie szklanki gorącej wody    potrzebujemy jeszcze 2 galaretki agrestowe składniki(...)bardzo dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Gotujemy przez chwilę, aż otrzymamy konsystencję gęstego kisielu. Po ostudzeniu smarujemy biszkopt kisielem z kiwi. Następnie zabieramy się za przygotowanie masy śmietanowej. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając cukier puder. Wcześniej rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i czekamy aż ostygnie. Dodajemy ją stopniowo do ubijającej się śmietany. Ubitą śmietanę delikatnie, ale równomiernie

noteskulinarnyfiga
Ciasto z sokiem marchwiowym i delicjami 200

łyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej-4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejskładniki na masę marchwiową:700 ml soku marchwiowego2 op. budyniu smietankowegosakładniki na masę śmietanową:250 g smietany 36 %1 op. galaretki pomarańczowejDodatkowo:1 paczka delicji np. wiśniowych2 łyżki czarnego sezamuBiszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem(...)Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.Masa budyniowa: Gotujemy budyń na soku marchwiowym. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wystudzoną galaretką. Finał: Zaraz po przygotowaniu masy marchwiowej wylewamy ją na wystudzony biszkopt

Bon Appetit Małgorzaty
Fajitas 234

Fajitas...Okrągłe, meksykańskie tortille.Kurczak, papryka i cebula w aromatycznych przyprawach.Gucamole, salsa pomidorowa i sos śmietanowy.I wszytko skropione aromatycznym sokiem z limonki.Prawdziwa, meksykańska uczta!Składniki:6 - 8 placków tortilli;2 filety z kurczaka (o wadze około 500 g);2 małe cebule;1/2 czerwonej papryki;1/2 żółtej papryki;1/2 zielonej papryki;1 czubata łyżka przyprawy do fajitas;Łyżeczka ostrej papryki(...)miękkie avokado;1/2 cebulki szalotki;1 łyżka soku z limonki;Sól.Salsa pomidorowa:2 średnie pomidory;1/2 cebuli szalotki;1 łyżka soku z limonki;1/2 papryczki chili;Sól;Pieprz.Sos śmietanowy z limonką:3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka soku z limonki;Sól.Sposób przygotowania:Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem 246

Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem...Sprężysty makaron oblepiony kawałkami tuńczyka.Mocno zielony brokuł i chrupiące ziarna słonecznika.Całość w śmietanowym sosie.Pycha!Składniki:250 g makaronu (u mnie sprężynki);1 średni brokuł (o wadze około 500 g);Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto po odsączeniu 130 g);1 cebula;50 g łuskanych ziaren słonecznika,200 g kwaśnej(...)wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać ugotowane różyczki brokuła, uprażony słonecznik oraz sos śmietanowy z tuńczykiem. Dokładnie wymieszać. Podawać zaraz po ugotowaniu.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem

Gospodyni Miejska