Pyszny i pięknie wyglądający śmietanowy tort. Już nie musicie wybierać między pudełkiem słodkości a bukietem róż- tu macie dwa w jednym Pod warstwą kremowych różyczek kryje się czekoladowy biszkopt (trzy warstwy) przełożony śmietankowym kremem i truskawkami. Smakuje pysznie nie tylko Zakochanym Skusicie się na kawałek?!Zapraszam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY : 6 jajek szklanka mąki pszennej 150 g. miękkiego masła(...)ciemnej czekolady szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki 500 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru czerwony barwnik spożywczy DODATKOWO: posypka w kształcie groszków w kolorze srebrnym 250 g. truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem
Domowe Tortygórze tortu- w środkowej części- układamy ozdobione czekoladą połówki gruszek. Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką o nazwie w pół otwarta gwiazdka. Robimy śmietanowe zdobienia po brzegach góry tortu. W miejscach pomiędzy gruszkami i śmietanowymi zdobieniami- układamy delikatnie kropelki z białej czekolady… … i nasz tort jest gotowy! Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka
Domowe Tortyoddzielamy delikatnie boki i podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy tortu. Śmietanowe zdobienia robimy również na górze tortu- tym razem zachowując pewną odległość między zdobieniami… …i torcik jest gotowy! Smacznego!!! Torcik
Domowe Tortybiszkopt przekrojony na pół masa budyniowa : 900ml soku kubuś marchew 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200g masła masa śmietanowa : 0,5l śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka pomarańczowa 2 łyzki c.pudru dodatkowo owoce, ja miałam mrożone truskawki , maliny Przygotować masę budyniową. Część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami, Gotować jak normalny(...)budyń . Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. przełożyć drugą warstwą biszkoptu. masa śmietanowa :Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę.wyłożyć na to owoce , ja miałam truskawki, maliny Wstawić do lodówki na to po zastygnięciu masy nałożyć
Kuchcikowoasi...Kawałek mniektórym zostały podane kotlety, a wszystko za sprawą zdjęcia mielonych w sosie na FB-ku. Prosiliście, więc macie. Jak przygotować różne sosy do potraw: Sos pomidorowy Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem Sos śmietanowy z kurczakiem do makaronu (błyskawiczny) Sos śmietanowo-serowy do makaronu sos pieczeniowy Przepis na sos holenderski . Sos słodko-pikantny do mięsa: Składniki: 3 łyżki cukru trzcinowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków(...)gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki ( patrz FILM ). Krem śmietanowy: 9. Galaretkę agrestową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody (mieszać, aż galaretka się rozpuści). Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle miksując, powoli wlewać ostygniętą galaretkę. Gotowy
Mała Cukierenkaobiadu dla całej rodziny, a przy tym brakuje Wam weny to koniecznie spróbujcie obsmażonych razem z wędzonym boczkiem i cebulką, cienkich plasterków polędwiczek wieprzowych, duszonych w nieprzyzwoicie pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki oraz soku z cytryny. Zachwycicie się jego niebanalnym smakiem z mocno wyczuwalną, kwaśną nutą. A do tego przygotujecie cały obiad w mniej więcej(...)nabrały ładnego, złotego koloru. Śmietanę przelewamy do miseczki. Dodajemy do niej słodką i ostrą paprykę oraz wyciśnięty z cytryny sok. Dokładnie mieszamy i wlewamy na patelnię. Polędwiczki dusimy w śmietanowym sosie do miękkości, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie na innej patelni prażymy płatki migdałowe (patelnia musi być sucha, nie natłuszczamy jej). Na przygotowane talerze nakładamy porcje ryżu
MyCookBook.plroladę możemy przygotować z różnymi nadzieniami . Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną Biszkopt: jajka - 5 szt mąka - 5 łyżek cukier - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki Krem śmietanowy: śmietana 36 % - 400 ml śmietan fix - 1 opak cukier puder - 2 łyżki Dodatkowo : cukier puder do oprószenia tłuszcz do formy Biszkopt : Ubić białka na sztywną pianę, do ubitej piany(...)stop, przez ok.10 - 15 minut, do zrumienienia. Upieczoną roladę , wyłożyć na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia. Krem śmietanowy: Dobrze schłodzoną śmietanę , przełożyć do miski ze śmietan -fix, ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać. Rozwinąć roladę, posmarować śmietaną , zostawiając brzegi nie posmarowane, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić
Kuchnia Danusiszklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Blaszka duża piekarnikowa Masa śmietanowa : 660 ml kremówki 36 % 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżki żelatyny 1 słoiczek dżemu z wiśniami 1 szklanka wiśni z kompotu Do dekoracji : 1 wafelek Grzesiek(...)cukrem waniliowym na sztywno , następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy . Roladę wyciągamy ze ściereczki i smarujemy dżemem wiśniowym , na dżemie układamy wiśnie , na wiśnie wykładamy nie całą masę śmietanową , zostawcie trochę do posmarowania jej z wierzchu . Delikatnie zwijamy roladę. Wierzch smarujemy resztą masy , na wierzch ścieramy wafelka Grześka i wzdłuż układamy wisienki . Wstawiamy na kilka godzin do lodówki . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne i efektowne mini torciki z masą śmietanową.Możemy je przygotować na deser Walentynkowy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka barwnika w żelu w kolorze czerwonym Masa śmietanowa: 500 ml. śmietany 30 % pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 śmietan-fixy Dodatkowo: galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Galaretkę
Bajeczna KuchniaBardzo smaczny i efektowny torcik na zimno . Jest lekki i delikatny w smaku , Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową . Składniki: 0,5 kilograma winogron różowych 700 ml. Śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki fioletowe 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami . Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody , odstawiamy do stężenia . Schłodzoną(...)ubitej śmietany ,układamy umyte i osuszone winogrona i wykładamy pozostałą część śmietany ,wyrównujemy . Galaretki fioletowe rozpuszczamy w 800 ml. gorącej wody ,odstawiamy do ostudzenia . Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową . Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna KuchniaKrucha tarta z masą śmietanową i truskawkami jest dość szybka do przygotowania . Wygląda kusząco i doskonale smakuje. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany 30% 2 śmietan-fixy cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 kilogram truskawek listki mięty Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy
Bajeczna KuchniaSzadku 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 oleju na czubek noża zielonego barwnika 1 granat Masa śmietanowa : 1 l kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka o smaku granatu 2 kopiaste łyżki żelatyny 200 ml przegotowanej wody Wykonanie : Białka ubić na sztywną pianę(...)stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i waniliowym , ciągle mieszając dodawać galaretkę. Ciasto przekroić na pół.Górną warstwę pokruszyć tak jak na kreta. Na spodnią część ciasta wyłożyć masę śmietanową i posypać całe pokruszonym ciastem , na wierzchu ułożyć ziarenka granatu .Odstawić do lodówki na kilka godzin . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPyszny, puszysty lekko orzechowy biszkopt oraz niesamowicie delikatna i kremowa masa budyniowo-śmietanowa oddzielone warstwą dżemu morelowego i bananów, na wierzchu galaretka pomarańczowa… Tak, zdecydowanie to przepis na ciasto idealne. Odpowiednio słodkie, orzeźwiające, po prostu boskie. Koniecznie do wypróbowania! Biszkoptu absolutnie nie trzeba nasączać. Odpowiedniej wilgoci nadają mu orzechy oraz dżem z bananami. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej(...)średnicy 26-28 cm. Piec ok. 35 min w 180 stopniach. Wystudzić. Biszkopt bardzo urośnie, ale w trakcie studzenia opadnie (dodatkowo jego wysokość zmniejszy się pod ciężarem masy budyniowo-śmietanowej) – nie jest to jednak powód do niepokoju :) Dżem morelowy lekko podgrzać i rozsmarować na upieczonym biszkopcie. Banany pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniały), a następnie
MyCookBook.plCiasto: 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 5 łyżek gorącej wody 10 g cukru waniliowego 150 g cukru Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru ok. 70-100 g truskawek + 1-2 łyżeczki cukru ok. 10 truskawek (pokrojonych na mniejsze kawałeczki) Dodatkowo: ok. 4 łyżki dżemu(...)ciastem do ściereczki), papier smarujemy przy użyciu pędzelka zimną wodą (dzięki temu łatwiej odejdzie od ciasta), ściągamy delikatnie papier, a roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Masa śmietanowa: Truskawki miksujemy z cukrem na gładki mus. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając do niej ok. 2 łyżek cukru pudru. Dzielimy ją na 2 części
MyCookBook.pl