śmietanowego - 1000 przepisów (strona:20/67)

Sałatka warstwowa z gulaszem angielskim + film 176

angielskim to znakomita propozycja na domowe imprezy a także szybką przekąskę do pracy. Sałatka idealnie komponuje się z ugotowanymi na twardo jajkami, cebulą, marchewką, ogórkami konserwowymi i sosem majonezowo- śmietanowym, a  dodatek gulaszu angielskiego sprawia że zyskuje  bardzo ciekawy smak. składniki na 6 porcji 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g żółtego sera 300 g gulaszu  angielskiego(...)obieramy ze skorupek a następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno szklanej miski. Na warstwie białek rozprowadzamy niewielką ilość sosu  majonezowo- śmietanowego i tak postępujemy po każdej warstwie składników aż do wyczerpania się sosu. Następnie  na tarce o dużych oczkach ścieramy ser żółty, który również pokrywamy sosem. Kolejnym składnikiem sałatki jest

Smakowite Dania
Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe 253

żółtko lub całe jajo roztrzepane – do smarowania   Przygotowanie: Do rondelka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić do letniej temperatury (Mieszanka maślano-śmietanowa ma być ciepła – lecz nie gorące – ani też zimna). Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy

Moja Delicja
Dwuwarstwowe kremówki 384

sama nigdy nie odmówię kawałka! Na blogu znajdziecie kremówki na biszkopcie  oraz odchudzoną wersję kremówek . Dziś proponuję pyszne kremówki na cieście francuskim z dwoma kremami, budyniowym oraz śmietanowym. Są delikatne, kremowe, słodkie i kaloryczne, jak to kremówki:) Krem budyniowy:   2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g każde),  3 szklanki mleka,  3 łyżki mąki pszennej,  4 łyżki(...)pozostałej szklance mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Letnią masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Schłodzić.  Masa śmietanowa:   500ml śmietanki 30%,  4 czubate łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem oraz nasionami wanilii. Wyłożyć na krem budyniowy, przykryć pozostałym ciastem

Z miłości do słodkości
Jabłecznik korzenny. 237

jabłek pół szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa :  300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Jabłka karmelizowane :  2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny szczypta(...)nich wodę , sok , cukier  i dusić na małym ogniu aż jabłka się rozpadną a część wody wyparuje. Zestawić z ognia , wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać . Wystudzić. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno , dodać mascarpone i dalej ubijać aż masa będzie gładka i sztywna . Jabłka karmelizowane : Jabłka dokładnie umyć  , wyciąć delikatnie gniazda nasienne , nie rozkrawać jabłek . Pokroic

Malinowa Kawiarenka
Ciasto Fiona 212

Shreka. SKŁADNIKI  1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych. Masa budyniowa:  900  ml malinowego soku Kubuś lub innego w takim kolorze  3 budynie malinowe z cukrem Masa śmietanowa:  500 ml kremówki (30 lub 36%)  1 łyżka cukru pudru 2 galaretki malinowe 1 fix do ubijania śmietany Dodatkowo:  2 opakowania malinowych Delicji 1 galaretka malinowa(...)wymieszany z cukrem . Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przez łyżkę wylewamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aż stężeje. Podczas kiedy ciast się chłodzi  rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy

W kuchennym oknie Ewy
Coffy jelly 115

wymiarach ok. 17x10 cm, z niej wyjedzie około 8 kostek. Masa kawowa 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold 5 łyżeczek brązowego cukru 5 łyżeczek żelatyny Masa śmietanowa 1 szklanka kremówki 30% 5 łyżeczek cukru pudru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 5 łyżeczek żelatyny Przygotować masę kawową: W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia(...)szklane wrzątku rozpuścić kawę i cukier brązowy, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, wylać do formy i odstawić do całkowitego stężenia (ok. 4 godzin). Przygotować masę śmietanową W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Do śmietany dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać i dodać wystudzoną żelatynę. Gotową masę wylać na stężoną masę kawową, wstawić do lodówki

Jadło i czytadło
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną 363

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa budyniowa budyń o smaku krówki (na 3/4 l mleka)+3/4 l mleka+3 łyżki cukru 100 g masła masa śmietanowa 400 ml smietanki 30 % 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 5 łyżek mleka 3-4 kostki gorzkiej czekolady Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt(...)cukier waniliowy a na koniec przestudzoną żelatynę. Masę śmietanowę wyłożyć na masę budyniową. Na wierzchu posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki do schłodzenia. Żelatyny dałam niewiele aby masa śmietanowa była tylko leciutko stężała i nie rozpływała się przy krojeniu ciasta

Monia miesza i gotuje
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 170

Przepyszne danie, z ktorym niestety, ale nie poradziłam sobie w całości, mimo, że smakowało – porcja dla głodnego ( duży plus! ) PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI podawany z salsą śmietanową z kolendrą Bardzo delikatny w smaku, świeży, upieczony w całości pstrąg ( doskonale wybrany, bo z dużą ilością ” mięsa ” ), z pietruszką, czosnkiem …. do tego pieczone bataty ( P. stwierdził(...)smakują jak frytki! ) – pycha! Salsa śmietanowa z kolendrą niestety nam nie smakowała, ale ogólnie całe danie bardzo smaczne! ______________________________________________________________________________________________________ Z pełnymi brzuchami ( tzn. mój był już pełny :D ) wyczekiwaliśmy deseru. Wiecie, że to ten punkt całego obiadu, na który zawsze czekam z największym utęsknieniem :D TARTA CYTRYNOWA Z SOSEM MANGO – ajjj! Fantastyczne kruche ciasto, pokryte cytrynowym kremem i kruchą

Ostra na Słodko
Colowiec 1296

ponieważ jest przepyszne. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 100 ml wody, Dodatkowo: 500 ml coca coli, 2 opakowania galaretki bursztynowej o smaku coli. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka(...)olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaję przestudzoną, jeszcze płynną żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt i wyrównuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą 297

Dzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie

Kuchnia Pełna Pasji
Szarlotka z bitą śmietaną. 202

cukru waniliowego Masa jabłkowa: 1,5 kg. kwaskowych jabłek 5 dag. żurawiny 2 galaretki (ja daję np. malinę+ agrest) 1 łyżka żelatyny cukier do smaku(ja nie dodaję) Masa śmietanowa: 1/2 l. śmietany 30 % 4 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wrzącej wody 3-4 łyżki cukru pudru można dodać trochę wanilii Do dekoracji: 5 dkg. płatków migdałowych WYKONANIE: Biszkopt: białka oddzielamy(...)jabłkowa: jabłka kroimy na kawałki wrzucamy do garnka z odrobiną wody - smażymy, kiedy otrzymamy mus, dodajemy galaretki, żurawinę i żelatynę, mieszamy dokładnie odstawiamy do wystygnięcia, wykładamy na biszkopt, Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie - studzimy, śmietanki kremowe mocno schładzamy - ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i wanilię, następnie wlewamy małym strumieniem żelatynę i wylewamy na masę jabłkową, wkładamy do lodówki

Kuchnia Beaty
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 166

filetowania). Dolną warstwę z papierem przekładamy z powrotem do blaszki, wylewamy na nią przestudzoną warstwę owocową, równo ją rozprowadzamy, przykrywamy drugą częścią ciasta, lekko przyduszamy. Wierzch smarujemy polewą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Polewa śmietanowa: - 400g kwaśnej, gęstej śmietany - 6 pełnych łyżek mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać z kwaśną śmietaną i powstała masą posmarować

Smaczne Zdrowe
Ciastka francuskie z truskawkami 186

gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami.     Składniki na 8 sztuk:  - 1 opakowanie ciasta francuskiego   375g- 1 jajko do posmarowania ciastek- brązowy cukier (Demerara)           Masa śmietanowa:  - 500ml fresh double cream- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudruDodatkowo:- truskawki- kilka szt. borówek- listki mięty- cukier puder do oprószenia- skórka z cytryny Ciasto wyjmujemy z lodówki(...)Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając 2 łyżki cukru pudru. Następnie należy delikatnie wmieszać serek mascarpone. Gotową masę nakładamy (woreczkiem z tylką w kształcie gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę, niteczki skórki cytrynowej (oczywiście cytryna uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Dla mniej wprawnych w pieczeniu, czy bardziej zabieganych

mojewypiekiinietylko
Postne śledzie ze śmietaną 325

się przemacerowały,są wtedy jeszcze smaczniejszeugotować ziemniaki w mundurkachśmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zalewy octowej.Najlepiej dolewać małymi porcjami i kosztować,czy efekt jest zadowalającyśledzie z cebulą wymieszać z sosem śmietanowym lub nakładać porcje ziemniaków,śledzia z cebulą i sos śmietanowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Filet z pieczarkami i śmietaną 227

Sosy śmietanowe i filet z kurczaka to świetne połączenie. A jeszcze jak do tego dojdą pieczarki to już mamy rarytas. oczywiście dla tych co lubią takie połączenia. My lubimy i to bardzo, bo mój mąż przekonał się do sosów śmietanowych, których nie cierpiał. 1 duży pojedynczy filet z kurczaka1 cebula200 g pieczarek1/3 pęczka natki pietruszki1 szk słodkiej śmietany 30%sól

Ewa w kuchni