śmietanowego - 1000 przepisów (strona:24/67)

ZIELONE KLUSECZKI / KOPYTKA Z KASZY MANNY – przepyszne! 186

Delikatne, mięciutkie, z dużą ilością świeżej natki pietruszki. Takie kluseczki są świetnym pomysłem na samodzielne drugie danie albo też jako dodatek do zupy! Idealnie smakują z masłem albo sosem śmietanowym. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowana kasza manna – 1 szkl * mąka pszenna – 4-5 łyżek * cebula -1 szt * natka pietruszki

Ostra na Słodko
Tort gryczany 172

Składniki: ciasto 250 g kaszy gryczanej 4 jajka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody masa śmietanowa 400 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukier pudru 1 opakowanie śmietan fix dodatkowo 250 ml dżemu wiśniowego 1 wiśniowa galaretka do ozdoby 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie

magiczna kuchnia Kasi
Bananowy kopiec 230

miski. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić. Śmietanę ubijać , dodawać powoli  żelatynę,  ubić na sztywno. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, dokładnie wymieszać. Wyłożyć krem śmietanowy na banany, formując górkę, obsypać startym ciastem, lekko dociskając do kremu. Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Makaron w sosie śmietanowo- ziołowym z boczkiem 115

Pyszny, prosty makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości ziół z boczkiem i parmezanem to danie gotowe w 15 minut na każdą okazję. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne) 100 ml śmietanki 30% 80 gram surowego boczku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram

Mango Papaja
Tort bezowy kakaowy z kremem śmietanowym i wiśniami 157

tylko latem kiedy podaję ją ze świeżymi, sezonowymi owocami. Chociaż ta letnia smakuje wyśmienicie to zimowa w niczym jej nie ustępuje. Chrupiące ścianki kakaowej bezy, krem śmietanowy i kwaskowe wiśnie... Marzenie... Było tak pysznie, że dzisiaj, pisząc przepis, na samą myśl o tym deserze muszę sięgnąć po chusteczkę żeby nie zaślinić klawiatury komputera. Koniecznie też zróbcie sobie takie pyszności! ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Tropikalna tarta z kokosowym kremem 217

kiwi obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Borówkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę śmietanową na schłodzoną tartę. Na wierzchu ułożyć owoce mango, kiwi i borówkę. Posypać płatkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego

maniapieczenia
Idealna rolada szpinakowa z łososiem I 127

łososiem zrobić roladę szpinakową z łososiem, zawsze jakaś odmiana :) Składniki na ciasto szpinakowe 4 jajka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku sól, pieprz Składniki na farsz 200 g serka śmietanowego 3 łyżki jogurtu greckiego gęstego skórka z 1 cytryny (opcjonalnie) 1 pęczek koperku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 200 g wędzonego łososia w plastrach Na patelnię wrzucamy zamrożony szpinak

Piekielna Kuchnia Pati
MAKARON Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM W SOSIE ŚMIETANOWYM 216

makaron z łososiem wędzonym w sosie śmietanowym  Bardzo smaczne i wykwintne danie a zarazem bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki: 100-200 gr łososia wędzonego ( Jeżeli lubimy bardziej nasycony smak dodajemy więcej ryby jeżeli lubimy ten smak łagodniejszy dajemy tej ryby mniej)  1 cebula 3-4 łyżki gęstej śmietany masło

Kulinarnie z Polką na Kresach
Torcik kawowy z bitą śmietaną 204

wiśnie z nalewki. Przygotowujemy bitą śmietanę.  Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem.  Dodajemy  rozpuszczoną żelatynę.  Masę śmietanową wykładamy na biszkopt.  Posypujemy kawą rozpuszczalną, tartą czekoladą lub kawą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Łosoś w sosie śmietanowym 144

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Łosoś w sosie śmietanowym Składniki: ryba: ok. 600 g filetu z łososia połowa cytryny oliwa z oliwek   masło śmietankowe sól i pieprz sos koperkowy 3 łyzki śmietany gęstej co najmniej

Kubki smaku
Świąteczny tort. 229

całość razem dokładnie miksujemy. Ulubione powidła wymieszać z likierem. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy

Malinowe Pocałunki
Cytrynowa Pianka na biszkopcie 284

masa stężeje Na koniec rozpuszczamy 3 galaretkę  w 500 ml gorącej wody i studzimy. Kiedy zacznie tężeć, a przynajmniej będzie już chłodna wylewamy ją na koniec na śmietanową masę i pozostawiamy ciasto jeszcze przez jakiś czas w lodówce aż galaretki stężeją do końca Zdjęcia nie są może najpiękniejsze za sprawą faktu iż szybko znikało ... mimo to musicie wierzyć

W Moim Magicznym Domu
Śledź pod buraczkiem 134

śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny mieszamy w kubeczku. Śledzia kroimy w wąskie paski, układamy go na talerzu, na nim układamy cebulę. Cebulę polewamy łyżko sosu śmietanowego. Buraka i ugotowane jajko ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Na cebuli układamy starte jajko, polewamy sosem, a na koniec układamy starego buraka i te ż polewamy sosem. Odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
GOŁĄBKI WIGILIJNE 342

Następnie na każdy liść nałożyć 2 łyżki farszu, zawinąć.Gotowe gołąbki przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody, gotować ok. 25 min na małym ogniu. Podawać z sosem grzybowo-śmietanowym lub z pomidorowym

pieprzny smaczek
Czekoladowiec z masa cytrynową 148

cytrynowa: 2 budynie śmietankowe 25 dag masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka sok z cytryny ( 3 szt.) 1 1/2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Ponadto: polewa czekoladowa galaretka cytrynowa do dekoracji Sposób przygotowania. Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę

Pobite gary Barbary