Oboje uwielbiamy makarony – pod każdą postacią. Czy to w sosie (najczęściej nasz ulubiony, pomidorowy), w zupie, zapiekance itp. Nie jemy ich za często, ale
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: (na 2-3 porcje) Makaron naleśnikowy: 8 żółtek 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki wody łyżka białego wina szczypta soli Sos: 3 plasterki prosciutto
KreatywnePinySkładniki: 150-200 g szpinaku mrożonego/brykiet 10-15 krewetek królewskich świeżo mielony pieprz sól łyżeczka soku z cytryny plus łyżeczka do skroplenia całości po przyrządzeniu
KreatywnePinyZastanawiałam się czy wstawiać ten przepis na bloga. Wyszło jak wyszło. Miało być ładniejsze – nie było. Miało być smacznie – udało się. Rekomendacją niech będzie
Polska ZupaW ostatnim czasie zaprzyjaźniony blog Mała Łyżeczka zorganizował akcje pod tytułem „ Nienudne mięso z królika ”. Pomyślałam: bardzo fajna akcja, przecież królik ma takie delikatne mięso. Po
Kolizje SmakówUwielbiam makarony! O ile byłabym w stanie żyć bez ziemniaków, to nie wyobrażam sobie życia bez makaronu ;) I lubię ten czas, kiedy na straganach zaczynają się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kolejny makaron, który robi się szybko i stanowi sycący obiad. Filet z kurczaka z powodzeniem można zastąpić wędliną lub zrobić to danie jako bezmięsne. SKŁADNIKI makaron
zabawa smakiemZupę serową bardzo lubię. Taką podstawową jej wersję pokazywałam Wam tam >klik< Jest to jednak tak wdzięczna potrawa, że można ją przygotowywać
Codzienna kuchnia niecodziennaMięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko,sosik gesty, delikatny, śmietankowy. Tak mówi o tej potrawie moje dziecię. A uwierzcie mi, że jest bardzo wybredna. I taki
Kuchnia z widokiem na ogródKupiłam niedawno kurczaka kukurydzianego. Francuskiego. Po powrocie do domu okazało się że kurczak, którego przyniosłam jest nie byle jaki. Okazał się on kurczakiem ze znakiem
Stare GarySkładniki: na 4 porcje 4 filety z kurczaka 3 łyżki oregano 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy z
Luźna KuchniaCannoli to nic innego jak włoska wersja rurek z kremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i
Smaczna PyzaSkładniki: 200 g makaronu świderki Czaniecki, podwójna pierś kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 brokuł, kilka plasterków sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej , 400 ml kremówki, 2 łyżeczki
Aga w kuchniSkładniki: 200 g rurki Czaniecki,1 podwójna pierś kurczaka,kilka suszonych pomidorów w oliwie,300 ml kremówki,6 brykietów szpinaku,kilka zielonych oliwek,2 łyżki ziaren
Aga w kuchniWszyscy chyba cierpimy na brak czasu w dzisiejszym świecie. A przed Świętami to już w ogóle ;) W takich sytuacjach z pomocą przychodzą proste, szybkie przepisy
Czerwona PorzeczkaChoć częściej publikuję dania mięsne to ryby także pojawiają się na moim stole (i to nie w wersji panierowanych kotletów), więc dziś mam dla Was właśnie
Fabryka pomysłówProsta i względnie szybka w wykonaniu przystawka na przyjęcie urodzinowe czy imprezkę sylwestrową.Składniki na kuleczki :ok 40 dag filetu z dorsza ( 2 płaty )2 jajkapół
Mechanik w kuchniJak są kurki, musi być takie oto mięsko...Palce lizać !Składniki:7 plastrów polędwicy wieprzowej250 g kurek leśnychpól szklanki smietany 303 szklanki bulionu warzywnego3 łyżki siekanego
Z Majeczką w kuchniTradycyjne podejście do sprawy. Zobaczyć zdjęcie i postanowić wykonać. Chodziło mi dokładnie tylko o uzyskanie kwiatu 3D w żelatynie i pionowych pasków w torcie. W
Malinowe PocałunkiNiezwykle łatwe, małoskładnikowe ciasteczka, idealne do porannej kawy :)Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 250g schłodzonego masła roślinnego 5 łyżek gęstej śmietany żółtko z 1 jajka 2
Taste Of My DayOstatnio po 30 minutach chodzenia po lesie stwierdziłam, że oprócz komarów nie ma nic więcej w tym lesie... już mieliśmy z niego wychodzić i nagle
Aga w kuchniCiasto prezentuje się bardzo efektownie i idealnie nadaje się na świąteczny stół lub jako uzupełnienie do niedzielnej kawki :) Składniki - 2 szklanki maki - ½ szklanki ( 200 g ) śmietany
Świat SmakuSkładniki: pęczek botwinki 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki śmietanki do gotowania sól i pieprz do smaku oliwa z
Moja smaczna kuchniaPyszne letnie danie bez mięska - makaron i cukinia. Proste, smaczne danie z pierwszymi cukiniami zerwanymi z mojego warzywniaczka.składniki:250 g makaronu, użyłam tasiemki Czanieckiej2 nieduże
Monia miesza i gotujeOstatnim czasem szukałam przepisu na szybki obiad dla kilku osób. Od razu padło na zapiekankę makaronową. Miała to być standardowa wersja, jaką przeważnie robię, jednak podczas
Fabryka pomysłówJeden z moich studenckich obiadów typu: wykorzystywanie tego co mam w lodówce i zamrażalniku. Padło na kurczaka, kilka różyczek brokułów i woreczek mrożonego groszku. Chwila myślenia
Pasja Smakuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym to moja propozycja na niedzielny obiad. To co? Skusicie się na soczystego kurczaka w kremowym sosie śmietanowym z chrupiącymi i prażonymi migdałami? :) Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym – Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g oczyszczonych pieczarek 150g makaronu penne 1 duży filet piersi(...)płaskie łyżeczki przyprawy do kurczaka Gyros 330ml śmietany 30% 30g migdałów w płatkach olej rzepakowy do smażenia pieprz, sól do smaku Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym – Wykonanie: Filet z piersi kurczaka przekroić wzdłuż na dwa płaty. Dodać oliwę i przyprawę gyros, wymieszać i odstawić mięso na kilka minut, by przeszło przyprawami. Pieczarki pokroić w plasterki
Kulinarne Przebojerazem Nowy Rok powitaliśmy tortem śmietanowym z musem truskawkowym. Smakował nawet mojej mamie a ona jest jak dla mnie najlepszym degustatorem, ponieważ nie jest miłośniczką ciast. A co za tym idzie ciast/tort/ciasteczka muszą być bardzo dobre aby usłyszeć pochwały, że jej smakowało :) Składniki: biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) : 6 jajek(...)wanilią 30g budyniu waniliowego (około 2/3 opakowania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy 1 tabliczka białej czekolady 250g mascarpone
Amatorka kuchennaDelikatny i smaczny torcik z masą śmietanową, serkiem mascarpone z białą czekoladą. Torcik zrobiłam dla męża na urodziny. Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 250 gram serka mascarpone Sok z połowy limonki Cukier waniliowy 4 łyżki cukru pudru(...)mascarpone. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz sok z limonki. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy do rozpuszczenia w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Niewielką ilość masy i kilka borówek odkładamy do dekoracji.Owoce myjemy i osuszamy, dodajemy do masy śmietanowej, mieszamy i wykładamy na upieczony biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki
Bajeczna Kuchniamięciutki biszkopt, potem warstwa budyniowa na bazie zielonego soku „Kubuś” (lub „Pysio”), następnie bita śmietana z galaretkami agrestowymi i na wierzchu zielona galaretka (agrestowa lub kiwi) :) Dodatkowo między warstwą śmietanową, a galaretką znajduję się niespodzianka w postaci pomarańczowych delicji. Shrek utrzymany jest rzecz jasna w zielonej kolorystyce :) Ciasto jest bardzo smaczne, idealnie wyważone (nie za słodkie, najsłodsza jest sama delicja(...)oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego (opcjonalnie) Zielona masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) zielonego soku „Kubuś” lub „Pysio” 3 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 zielone galaretki (kiwi lub agrestowa) 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania delicji 1 galaretka zielona (agrestowa lub kiwi) Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy
MyCookBook.plszklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g zmielonych migdałów (możemy zastąpić orzechami, ja upiekłam tartę również z orzechami nerkowca) szczypta soli 3 łyżki cukru 100g schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu(...)robiłam). 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Masa śmietanowa: 4. Wszystkie składniki na masę śmietanową wymieszać mikserem, aż dobrze się połączą. Masa marcepanowa: 5. Marcepan pokroić i dodać do niego białko. Rozcierać widelcem, aż marcepan zmięknie. Następnie utrzeć
Mała Cukierenkanaprawdę pyszne , troszkę zmieniłam w przepisie , zamiast żelatyny dałam galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej które fajnie łączą się ze słodkimi galaretkami cukrowymi które dodaje się do masy śmietanowej . Ciasto Bajka podałam na bajecznej porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold(...)Składniki na biszkopt ciemny : 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę śmietanową : 1 l śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej Winiary 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki przegotowanej wody około
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa truskawkowa: 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru pudru ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek Masa śmietanowa: 1 litr śmietany 22% 1 opakowanie żelatyny 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 4 galaretki: jagodowa, cytrynowa, pomarańczowa oraz agrestowa 100g rodzynek Wierzch: ok. 80 dkg nie za dużych truskawek(...)galaretki agrestowe 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Galaretki, które potrzebujemy do masy śmietanowej rozpuszczamy- każdą w jednej szklance gorącej wody. Rozpuszczone wylewamy na wyłożone folią spożywczą salaterki i pozostawiamy do zastygnięcia. Najlepiej zrobić to poprzedniego wieczoru i zostawić na noc. Dobrze zastygnięte wyciągamy z salaterek, odwijamy folię i kroimy na kostkę. 2. Z podanych składników pieczemy biszkopt
Kuchnia w czekoladzieszklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g zmielonych migdałów (możemy zastąpić orzechami, ja upiekłam tartę również z orzechami nerkowca) szczypta soli 3 łyżki cukru 100g schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu(...)robiłam). 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Masa śmietanowa: 4. Wszystkie składniki na masę śmietanową wymieszać mikserem, aż dobrze się połączą. Masa marcepanowa: 5. Marcepan pokroić i dodać do niego białko. Rozcierać widelcem, aż marcepan zmięknie. Następnie utrzeć
Mała CukierenkaPasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym. Brzmi tajemniczo. A to po prostu czarny makaron z grzybami i sosem śmietanowym. Czarny makaron powstaje dzięki zabarwieniu go sepią, czyli atrament pozyskiwany z mątwy (czasem z kalmarów), jest bardzo czarny o lekko słodko-słonym smaku, co już dodaje bogactwa delikatnego rybnego smaku potrawie. Składniki: – 250 g czarnego makaronu (z sepią(...)małym ogniu podduszamy je do miękkości (puszczą dużo soku). Gdy grzyby będą miękkie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietaną i mieszamy do połączenia się składników w gęsty sos grzybowo-śmietanowy. Czarny makaron z grzybami i sosem śmietanowym warto udekorować czymś zielonym – choćby posiekanym szczypiorem. Makaron z sepią można podawać oprócz grzybów, także z dodatkami rybnymi i owocami morza. Podobne
Pociąg Do KuchniŚmietanowiec z wiśniami to ciasto z masą na bazie kwaśnej śmietany, dwiema warstwami ciemnej kruszonki oraz świeżymi owocami. Z wyglądu ciasto przypomina sernik, choć masa śmietanowa jest zdecydowanie bardziej delikatna od masy serowej, a i w smaku przypomina bardziej piankę, niż ciężki, wilgotny sernik. Jak każde ciasto lub sernik z masą, do której dodaje się ubitą pianę z białek, także(...)Składniki: ciasto kruche 280g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej 175g masła 120g cukru pudru 4 żółtka 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa śmietanowa 700g kwaśnej śmietany 18% 100g cukru 4 białka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki domowego cukru waniliowego 600g wiśni Wykonanie: - składniki na ciasto
Smakołyki Berenikipuszysty czekoladowy biszkopt przełożony czekoladową masą i kremową bitą śmietaną. Ja dodatkowo tort ozdobiłam polewa czekoladową, co uczyniło tort jeszcze bardziej czekoladowym (czytaj pyszniejszym) . Polecam!!! Składniki na tort czekoladowo-śmietanowy na tortownicę o średnicy 28 cm BISZKOPT (najlepiej przygotować go dzień przed składaniem tortu): 5 jajek szczypta soli 170 g cukru 100 g mąki 30 g ciemnego kakao 1 płaska(...)powstanie gładka masa, którą wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc. W chwili składania tortu wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy na sztywną, puszystą masę. MASA ŚMIETANOWA (przygotowujemy ją w chwili składania tortu): 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 5 łyżek wrzącej wody Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dobrze schłodzoną
Rozpustne gotowanieCiasto "Krówka" to istna poezja dla podniebienia. Ciasto to, w odróżnieniu od tradycyjnej "Krówki" na kruchym spodzie przygotujemy bez pieczenia, na bazie herbatników ze śmietanowym oraz śmietanowo-kajmakowym kremem rozpuszczającym się w ustach. "Krówka" jest delikatna, jedwabista i przepyszna, a co najważniejsze przygotujemy ją szybko, prosto i bez włączania piekarnika. Polecam.Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Składniki:ok. 300 herbatników ("miękkich(...)wadze jednego ok. 5 g)Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)łyżka cukru pudru2 opakowania fixu do ubijania śmietanyMasa Krówkowa:150 ml mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)250 g masy kajmakowej1 opakowanie fixu do ubijania śmietanyok. 250 g masy kajmakowej (na wierzch ciasta)ok. 80 g płatków migdałówCiasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy
Słodka Strona