podania zarówno na ciepło, jak i zimno ;-) Składniki -12 jajek -300 g pieczarek -1 duża cebula -4 łyżki startego żółtego sera -1 pęczek posiekanego szczypiorku -3/4 szkl. bułki tartej -4 łyżki gęstej śmietany -olej do smażenia -1-2 łyżki majonezu -sól -pieprz Przygotowanie 10 jajek ugotować na twardo. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać
Zielona Kuchniacukinię łączymy z mąką,serem feta i jajkami doprawiając ziołami, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Ale pamiętajmy, że już sam ser feta jest dość słony. 4. Gdy wszystkie składniki już połączymy, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy partiami nasze placuszki, do czasu aż z oby dwu stron będą złociste. Placki wykładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Mój pomysł nasoli łyżka mleka łyżka oliwy przepis Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajka rozkłócamy nie ubijając, dodajemy mleko starty ser i całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą. Masę jajeczną wlewamy na patelnię z dobrze rozgrzaną oliwą , smażymy z obu stron na złoty kolor. Omlet podajemy z dowolna surówką
Smakowite Daniasoli Farsz ze szpinakiem 300 gramświeżego szpinaku (może być mrożony) 200 grampieczarek starty ser żółty 3 duże ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem Przygotowanie Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy w dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać(...)kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy aż cebulka się zeszkli. Pieczarki również podsmażamy mieszając je, aż zmiękną, dodajemy podsmażoną cebulkę i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz posypując go startym żółtym serem, podsmażamy, zawijamy w rurkę i naleśniki ze szpinakiem są gotowe do podania. Łączny czas
NaleśnikiWykonanie: Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smaż jeszcze parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw z ognia, po chwili wmieszaj ser mascarpone i polej makaron sosem. Podawaj ciepłe. Możesz posypać danie listkami świeżej bazylii. Wychodzą 3-4 porcje. Uwielbiam twórczość Sofii Coppoli
Qlinarnie i Qlinarniemakaronu, najlepiej tagliatelle pesto: 0,5 opakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki smażymy na oliwie, dolewamy odrobinę soku z mandarynek oraz dorzucamy kilka mandarynek makaron gotujemy składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron makaron oprószamy parmezanem
Luźna Kuchniacebulę. Gdy się lekko zarumienią, dodajemy umytą i pokrojoną w półksiężyce cukinię. Dodajemy pieprz i sól. Smażymy, aż będzie chrupka. Kroimy szynkę w kostkę, dodajemy do warzyw. Gdy szynka będzie złocista, dodajemy 1 szklankę wody (może być ta z makaronu), ser ricotta, pomidory i mieszamy. Przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą ostrej papryki. Ugotowany makaron dorzucamy
Kitchens AlphabetSkładniki : Oscypek łyżka masła żurawina w słoiczku lub ew dobry ketchup ( wersja dla dzieci ) Wykonanie : Ser kroimy na średniej grubości plastry Masło rozpuszczamy na patelni i na rozgrzane kładziemy plastry oscypka . Smażymy na małym ogniu z obu stron sprawdzając palcem czy środek jest już miękki Podajemy z żurawiną lub ketchupem - wersja dla dzieci lub tych co są ketchupożerni
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęCannelloni W pierwszej kolejności podsmażamy posiekaną dymkę na oliwie. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Składniki podsmażamy na małym ogniu. Dokładamy ser Ricotta i odrobinę startego Grana Padano. Dolewamy śmietanki 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Na końcu dodajemy posiekana natkę pietruszki. Pamiętajmy o częstym mieszaniu farszu. *Sos beszamelowy W rondelku roztapiamy
kulinarnyJażółtego natka pietruszki 2/3 szkl. przegotowanej wody pieprz, sól przyprawa do pizzy Cebulę, paprykę i wędlinę pokroić w kostkę .Dodać starty ser, posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajka, mąkę, sodę i wodę. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku. Placuszki smażyć z obu stron na oleju
Moje domowe kucharzeniekroimy cebulę i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, ostudzoną cebulę, oliwę, zmielony kmin i ziarna kolendry, sól, pieprz, starty ser, musztardę, jajko, bułkę tartą. Wszystko delikatnie mieszamy. Następnie formujemy burgery, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Układamy składniki na bułce i wsadzamy na chwilę do piekarnika, żeby złapało temperaturę. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkistartą na tarce marchewkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Wykroić twarde części, resztę pokroić w kostkę - wrzucić do warzyw. Smażyć aż się rozpadną. Wlać wodę - zagotować i gotować 10 minut. Dodać kostkę rosołową, przyprawy i ser - gotować chwilę. Podawać z makaronem, udekorowaną pomidorkami koktajlowymi i gałązką tymianku lub bazylii. Smacznego
kolorowotorcikowostopionego i przestudzonego (margaryna też może być) cukier do smaku (jeśli mamy bardzo kwaśny ser, to trzeba go do smaku dosłodzić) duży cukier waniliowy ok. 1/2 kg. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 jajka olej do smażenia Wszystkie składniki zagniatamy i wałkujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy krążki z otworem w środku. Ja użyłam
Codzienna kuchnia niecodziennaarborio * 1-2 szalotki * 150 g kurek świeżych * 600-700 ml bulionu drobiowego * 30 g twardego sera, no parmezanu * 1 łyżka masła * oliwa z oliwek * sól * pieprz Wykonanie: Cebulkę pokroić w drobną kostkę - usmażyć na odrobinie oliwy. Do podsmażonej cebuli dodać kurki - smażyć kilka7-8 minut. Usmażone grzyby z cebulką zdjąć z patelni, pozostawiając resztki tłuszczu. Na patelnię wsypać(...)ryż - smażyć, mieszając, aż ryż stanie się szklisty. Następnie podlewać ryż bulionem i gotować, cały czas mieszając. Kiedy płyn odparuje, dolać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzać, do momentu, aż ryż stanie się miękki. Ugotowany ryż połączyć z grzybami i cebulą. Dodać masło oraz ser - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste
kolorowotorcikowokurkuma kolendra w liściach suszone oregano suszona bazylia słodka papryka w proszku opakowanie makaronu pene ser żółty do posypania zapiekanki Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć w prasce, paprykę i bakłażan pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i paprykę. Smażyć przez chwilę. Dodać mielone mięso, smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Dodać pomidory i całą(...)Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać bakłażan, wymieszać i smażyć aż bakłażan zmięknie. Na koniec wyciągnąć papryczkę chilli. Makaron ugotować al dente według opisu na opakowaniu. Odcedzić. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę sosu. Następnie wyłożyć makaron i resztę sosu. Wierzch zapiekanki posypać startym serem, oregano, bazylią i słodką papryką. Zapiekać w temperaturze 180 o C przez
Mama Gotuje