przykryciem, aby wchłonęła wodę. Podsmażyć lekko cebulkę i czosnek, dodać pomidory, a następnie seler i wszystkie przyprawy oprócz soli, jeszcze chwilę smażyć. Następnie zdjąć warzywa z palnika, wymieszać z kaszą i z pokrojonym w kosteczkę serem kanapkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pieprzu. Napełnić farszem papryki, włożyć do foremki i podlać około 300 ml wody
Kuchcik gotujeprzykryciem, aby wchłonęła wodę. Podsmażyć lekko cebulkę i czosnek, dodać pomidory, a następnie seler i wszystkie przyprawy oprócz soli, jeszcze chwilę smażyć. Następnie zdjąć warzywa z palnika, wymieszać z kaszą i z pokrojonym w kosteczkę serem kanapkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pieprzu. Napełnić farszem papryki, włożyć do foremki i podlać około 300 ml wody
Kuchcik gotujestan skóry KWASY TŁUSZCZOWE TRANS Obecne w przetworzonych produktach takich jak np.: chipsy, zupki w proszku, ciasta, ciastka, fast food, potrawy smażone w wysokiej temperaturze, margaryny twarde (a także w niewielkich ilościach w maśle, mleku, serze, wołowinie). Krótko: najlepiej nie spożywać WCALE! Nie przynoszą żadnych korzyści. Podwyższają LDL, cholesterol całkowity we krwi, a oprócz tego obniżają tą "dobrą" frakcję
Vroblewska-fitlifeMasa nie ma być w 100% gładka, blendujemy do połączenia. Ciasto naleśnikowe Krok 2 Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę. Smażymy na minimalnej ilości oleju albo na suchej patelni. Sos do zapieczenia Krok 3 Ser mieszamy ze śmietaną oraz z pestkami. Krok 4 Naleśniki zawijamy wg ulubionego sposobu, układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy sosem do zapiekania. Pieczemy około
CoolinarniePLszpinak baby -melon biały w kostkę pokrojony Sos: -ocet balsamiczny, łyżeczka -oliwa, łyżka -syrop z brzoskwiń, łyżeczka -sól, szczypta Parówkę zawijamy w ser, obtaczamy w jajku, następnie w bułce i znów w jajku i w bułce. Smażymy na maśle klarowanym do zrumienienia. Jeżeli lubicie ostre smaki, możecie do jajka w trakcie roztrzepywania dodać paprykę sypką. Wszystkie składniki na sos mieszamy
BaRepasświeżą bazylię i meiszamy. Przygotowujemy ciasto. Łączymy dokładnie wszystkie składniki. Bakłażany układamy "w kanapkę" po środku wkładając żółty ser (grubość ok.3mm): bakłażan - ser - bakłażan. Tak ułożone maczamy w cieście i przekładamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażymy po obu stronach. Podajemy polane obficie sosem pomidorowym
W kuchni wieczoremosoby lub 4, traktujące tortillę, jako przekąszone w międzyczasie tapas . Składniki: 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 papryczki chilli oliwa do smażenia 4 ugotowane ziemniaki 150g szynki 5 jajek 75g kwaśnej śmietany 150g startego żółtego sera sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Z papryczek usuwamy pestki i też drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podduszamy
Smakowity Blog Kulinarnydodałam cukinię i całość zapiekłam pod sosem serowym. Mięsko wyszło pyszne. składniki: 700 g schabu 1 mała cukinia sól,pieprz olej do smażenia 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka 2 garście startego sera gouda gałka muszkatołowa Schab pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju, ale krótko aby mięso tylko zmieniło kolor. Cukinię
Monia miesza i gotujewymieszać z jajem i kaszą. Masę pozostawić na kilka minut by kasza nabrała wilgoci, będzie lepiej sklejać ziarna kukurydzy. Paprykę czerwoną i ser pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy. Doprawić solą do smaku i smażyć na małej teflonowej patelni posmarowanej olejem rzepakowym. Placuszki należy smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor
Moje domowe kucharzenieNaleśnikowe szaszłyki. 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 jajko Nadzienie serowo -bazyliowe 100g twarogu śmietankowego 3 łyżki sera żółtego 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki bazylii sól morska ,pieprz olej do smażenia Mąkę ,jajko ,mleko ,wodę ,sól ,pieprz zmiksować i odstawić na 30 min. Usmażyć cieniutkie naleśniki. Nadzienie . Wszystkie składniki nadzienia dokładnie połączyć. Naleśniki posmarować
Kulinarny karnet Christopheraszprotką Pająk z papryki Pasta śledziowa Pesto z rukoli Pieczony schab z suszoną morelą Pierożki ze szpinakiem Popękane jajka Smażony oscypek z żurawiną Ślimaczki z ciasta francuskiego Sos beszamelowy Quesadilla z pieczarkami i serem Wafelki ryżowe ze szpinakiem Wafelki ryżowe z jajecznicą Wafle ryżowe z pastą z makreli
Aga w kuchniszklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bulgur wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem i podgrzewamy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez
Kulinarne przygody GatitySkładniki - 1 kapusta pekińska - pojedynczy filet z kurczaka - 2 pomidory - ogórek - ser feta - mały kefir naturalny - łyżka majonezu - ząbek czosnku - przyprawa do grosa - tłuszcz do smażenia Wykonanie Kapustę poszatkować. Pomidory, obranego ogórka i fetę pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do grosa i podsmażyć. Wystudzić i dodać do warzyw. Wymieszać, posypać fetą. Czosnek obrać i przecisnąć przez
Świat Smakuktórych składniki znajdziemy po ręką, po takie których musimy się naszukać. :) Na pewno książka to dobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe na słono
Brzuszki Łakomczuszkidosc małe częśi. Ziemniaki obieramy , myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całośc wrzucamy do miski, wbijamy całe jajka. Scieramy żółty ser i dodajemy mąkę , solimy i pieprzymy. Do smaku mozna dodac jeszcze łyzkę maggi. Smażymy na rumiany kolor na wolnym ogniu , aby placki sie nie przypiekły a w środku były upieczone . Po smażeniu położyc na ręczniku papierowym
Słodkości i nie tylkojajko (użyłam kaczego) sól, pieprz 10 szt truskawek (kaszubskich) borówki w słoiczku 100 g wypestkowanych wiśni nadwiślankich ChNP kieliszek porto ;) Podkarpacki miód spadziowy ChNP do smaku sałata 100 g sera ementaler startego. Wykonanie: Dzień wcześniej zalewamy fasolę wodą. Następnego dnia zlewamy wodę, dolewamy świeżej i gotujemy fasolę do miękkości. Odsączamy na sicie i czekamy, aby wystygła. Pozbawione kości mięso oprószamy(...)zagotowujemy. Dodajemy borówki i porto. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ewentualnie dosładzamy do smaku miodem i miksujemy blenderem. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy nasze drobiowe steki po kilka min z każdej ze stron. Na drugiej patelni wysypujemy połowę startego sera (na kształt naleśnika) podpalamy gaz i na środek układamy 1 porcję steka (ja zrobiłam po 2 mniejsze) i czekamy
Malinowe Pocałunkipodwójny filet z piersi kurczaka 150 g tartego żółtego sera 400 g makaronu świderki przyprawa Kucharek 300 g pieczarek 250 ml śmietany 12% 1 cebula olej do smażenia Makaron ugotować. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać około 2 łyżek oleju i zeszklić(...)dodać mięso i pieczarki. Całość dokładnie podsmażyć i doprawić przyprawą Kucharek do smaku. Zalać wszystko śmietaną i połączyć z makaronem. Wymieszać. Po nałożeniu na talerz potrawę posypać tartym żółtym serem. Smacznego. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniząbek czosnku 200ml białego wina 750ml bulionu warzywnego sol, pieprz tymianek 3 łyżki oleju grzanka czosnkowa tarty ser zółty - użyłam sera Gouda wykonanie: Cebule kroimy w piórka. Wrzucamy ja na rozgrzany olej do garnka z grubym dnem. Smażymy często mieszając, by się nie przypaliła przez około 25 minut. Cebula w tym czasie powinna się ładnie skartelizować. Dodajemy posiekany czosnek(...)miedzy czasie przygotowujemy grzankę. Ja użyłam bagietkę, którą podpiekłam w piekarniku i natarłam czosnkiem. Zupę nalewamy do żaroodpornych miseczek. Na gorze umieszczamy przygotowana grzankę czosnkowa i posypujemy ja serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy chwile aż ser się stopi. Smacznego
Przysmaki Karolkizwijać). Drobno pokrojone pieczarki, cebulę i kiełbaskę podsmażamy (bez tłuszczu!) i delikatnie doprawimy - jeśli lubimy mocno przyprawiony farsz :) Smażymy naleśniki i na każdym kładziemy porcję nadzienia. Zawijamy, tak jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem żółtym - ilość według własnego uznania :) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 25 minut w 170 stopniach. Bardzo dobrze smakują
Lawendowe NieboSkładniki: 1 opakowanie mixu sałat z roszponką 3 piersi z kurczaka 6 jajek 1 cukinia 2 sery camembert 10 listków bazylii 2 łyżki majonezu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki maślanki 9 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z patelni z nutą cytrynową 6 listków bazylii 6 listków oregano kawałek(...)kurczaka) - całość blendujemy. Odstawiamy zamarynowanego kurczaka na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy. Jajka gotujemy na twardo. Sos do sałatki ( jogurt, majonez, maślanka, czosnek, pieprz i bazylia) - blendujemy Ser camembert kroimy na kawałki i grillujemy około 4 minuty. Cukinię myjemy i kroimy na długie bardzo cienkie plastry - aby była miękka plastry zalewamy
ClauditteMissCookingpieprz. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na maśle wraz z przyprawami. Dodaję szpinak, smażę, często mieszając, aż cała woda wyparuje, solę. Następnie dokładnie mieszam z serkiem mascarpone. Kiedy się rozpuści, dodaję porwany na kawałki ser żółty, gotuję jeszcze chwilę. W razie potrzeby sos doprawiam do smaku. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem
JejKuchniaDoprawiamy dość obficie solą i pieprzem. Następnie dodajemy wątróbkę. Całość smażymy kilka minut (do chwili usmażenia wątróbki - nie możemy smażyć zbyt długo bo wątróbka stwardnieje) Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Do każdej bułki nakładamy ciepły farsz i posypujemy żółtym serem. Pieczemy do momentu, aż ser się rozpuści, a bułka będzie chrupiąca. Smacznego
IMPRESJA SMAKUciasta) 250g leśnych grzybów 1 jajko 1/2 kubka śmietany 1-2 łyżki świeżego koperku starty żółty ser masło klarowane przyprawy (sól, pieprz) WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni. W międzyczasie smażymy grzyby na maśle i doprawiamy według uznania. Do śmietany dodajemy poszatkowany koperek, roztrzepane jajko
Zofianamięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka papryka - zioła prowansalskie, czosnek granulowany * dodatkowo: - żółtko do posmarowania - olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę(...)kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy
W poszukiwaniu inspiracjiwedług przepisu na opakowaniu. Jajka wbij do miski, dopraw sola i pieprzem i roztrzep. Dodaj połowę drobno startego sera i wymieszaj. Na patelni usmaż boczek aż tłuszcz się wytopi a boczek zrumieni. Nie dodawaj na patelnię już dodatkowego tłuszczu. Pod koniec smażenia dosłownie na 30 sekund przed końcem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj na patelnię ugotowany makaron, wymieszaj
nietylkopasta.plpieprz, gałka muszkatołowa ok. 200 g żółtego sera Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem
Słodka Stronanadziewania. W taki też właśnie sposób ja przygotowuję swoje portobello. Potrzebujemy (na 2 porcje): - 2 pieczarki portobello - oliwę z oliwek - 1 małą cebulkę - kilka orzechów włoskich (posiekanych) - 100 g sera koziego - miód - orzeszki pinii - mieszankę sałat (np. rukola, lollo rossa, roszponka) Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczarki czyścimy przy pomocy papieru kuchennego lub suchej gąbeczki (nie myjemy ich, gdyż wtedy(...)każdego z kapeluszy wlewamy po łyżce miodu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Usmażoną cebulkę przekładamy do kapeluszy, na której następnie układamy posiekane orzechy włoskie. Ser kozi kroimy w plastry i również kładziemy na pieczarkę. Na sam koniec polewamy wszystko miodem, posypujemy orzeszkami pinii, i zapiekamy okolo
W mojej holenderskiej kuchni