Naleśniki - przepis na ciasto doskonałe 207zbyt gęste lub zbyt płynne, konsystencję możemy regulować dodając odrobiną mąki lub wody. Na przetartą tłuszczem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pizza z serkiem feta i pieczarkami 172najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie ser feta kroimy w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą
Jadło i czytadło
Konfitura z derenia 211gdyż połowa owocu to pestka. Następnie zasypałam 100 g cukru i pozostawiłam na noc w lodówce. Następnego dnia na bardzo małym ogniu smażyłam na patelni teflonowej około 20 minut. Gotowa konfitura jest doskonałym dodatkiem do mięs i serów, dokładnie tak jak żurawina, jest słodkawo - kwaskowa, bardzo dobra. D odam tylko, że kupno owoców derenia chyba nie jest takie proste
Jadło i czytadło
Tarta z kurczakiem i warzywami 377pierś z kurczaka, ciasto francuskie 100 ml śmietanki 30% 2 jajka 50 gram żółtego sera pół kostki rosołowej z kurczaka przyprawy oliwa Przygotowanie: 1. Cukinię i bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, lekko skrapiamy oliwą i smażymy na patelni, kilka minut po każdej ze stron. 2. Pierś z kurczaka lekko rozbijamy ręką(...)rozdrabniamy pół kostki rosołowej i zalewamy 2 łyżkami oliwy. Taką marynatą nacieramy pierś i smażymy na patelni w całości, po ok. 3 minuty z każdej strony, powtarzając ten proces dwukrotnie. Następnie po ostygnięciu kroimy w plastry. 3. Śmietankę wymieszaj dokładnie z jajkami, startym żółtym serem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Masa musi być dobrze doprawiona. 4. Na formę
Mój Smak na Życie
Placuszki gryczane z łososiem i szpinakiem 264placuszków: 1 woreczek kaszy gryczanej 100 g wędzonego łososia 100 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 jajko kilka listków świeżego szpinaku albo koperek pieprz, sól 1 cytryna olej do smażenia Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg instrukcji z opakowania producenta. Następnie kaszę mieszamy z 1 jajkiem i tartym parmezanem. Rozgrzewamy
Bon Appetit Małgorzaty
Krokiety pieczarkowo - warzywne 184oleju 1 łyżeczka kurkumy Farsz 400 g pieczarek 1 cebula 1/2 cukinii 2 garście świeżego szpinaku 1/3 blanszowanego brokuła 100 g sera feta sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1/3 kostki masła Dodatkowo olej do smażenia bułka tarta do panierowania 3 duże jajka 50 ml mleka sól Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Pierogi Ruskie 346mąki poznańskiej czyli około 700 g 1 szklanka wrzątku szczypta soli 1 łyżka miękkiego masła Farsz: 1,5 kg ziemniaków 3 kostki sera białego półtłusty każdy po 200 gram 4 cebule 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia pieprz sól Makę przesiewamy dodajemy, wrzątek, sól oraz masło i mieszamy drewniana łyżką żeby się nie poparzyć, następnie gdy ciasto delikatnie przestygnie
NaKońcuJęzyka
Konfitura z zielonych pomidorów 231doniczkach na tarasie zostały zielone pomidorki, które już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na smażone zielone pomidory... i pyszną konfiturę. Konfitura bardzo oryginalna i pyszna. Znakomita do kanapek, tostów, serów i deserów. Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 2 kg zielonych pomidorów, 1 pomarańcza, 3 łyżki startej pigwy
SzczyptaSmaQ
530. Naturalnie słodki krem jaglany. 210daktylowy krem jaglany ze smażoną gruszką i ricottą Na początku wyszedł mi trochę za rzadki, ale trochę kaszy, mąki i go odratowałam. Robienie go wieczorem też
More food, love and dreams
TRÓJKĄTY ZIEMNIACZANE PO STAROPOLSKU Z WARZYWAMI 34088staropolsku podsmażamy na oleju na rumiano,doprawiamy solą i pieprzem studzimy, odcedzamy z oleju. Dobrze blenderujemy, dodajemy jajko, potarty zólty ser. Dokładnie mieszamy. Na każdy kwadrat nakładamy ok łyżkę farszu.Składamy na pół. Ściskamy brzegi. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy na wczęsniej usmażonych warzywach mieszance Iglotex- warzywa po polsku
Z Majeczką w kuchni
Sałatka z kurczakiem i awokado 405kurczakiem, awokado, serem feta i warzywami :) Składniki: pół awokado kawałek filetu z kurczaka 3 pomidory kilka różyczek brokułu kilka oliwek 4 plastry sera feta odrobina oliwy Wykonanie : Kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę, przyprawiamy wg uznania i smażymy na odrobinie oleju. Awokado kroimy w kostkę. Różyczki brokułu kroimy na pół lub na ćwiartki, zależnie od ich wielkości. Pomidory i fetę
Taste Of My Day
UFO – Latający talerz. 160także K, Ca i Fe. Patison z grzybami ( zimowy ). Składniki: 1 patison 20 dkg świeże grzyby 1 cebula 10 dkg ser grecka feta Miąższ z patisona 2 żółtka Sól, pieprz Klarowane masło albo oliwa do smażenia Wykonanie: Z patisona ściąć „czapeczkę”. Jest to dosyć trudna czynność. Trzeba uważać na ręce. Patison ma twardą skórę. Posłużyłem się nożem
Kulinarny karnet Christophera
Cukinia kulista faszerowana. 202Zucchini stuffed. Składniki. 2 cukinie okrągłe 15 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 3 pomidory suszone 5 dag ser mozzarella 2 ząbki czosnku tymianek zioła prowansalskie przyprawa do potraw Kucharek pieprz olej do smażenia Wykonanie. Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć środek. Wycięty miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso
Kulinarny karnet Christophera
Rosti- placek z serem i cebulą 250wystygnięcia. Ziemniaki obieramy i ucieramy na tartce o grubych oczkach. 2.Dodajemy cebulę, czosnek, ser oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Formujemy dość płaskie placuszki. 3. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z dodatkiem oliwy około 5min. na zloty kolor. Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym, pomidorowym lub z sałatą doprawioną winegretem
NaKońcuJęzyka
Wołowina na sałacie 214octu winnego jabłkowego świeżo mielony pieprz Kotleciki: 300g mielonego mięsa wołowego marynata: łyżka musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki sosu sambal oelek sól, pieprz + dwa plastry sera (ja użyłam goudę z czosnkiem niedźwiedzim - takie rarytasy u mnie w sklepiku ;) Zabieramy się do dzieła: Wołowinę mielimy (możemy kupić od razu zmieloną), mieszamy z marynatą, odstawiamy na co najmniej(...)lodówki. Na talerzu układamy sałatę, a na niej avocado pokrojone w plasterki. Z mięsa formujemy dowolnej wielkości kotleciki i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Po przełożeniu kotleta z jednej strony na drugą układamy plasterek sera, przykrywamy przykrywką, żeby ładnie się rozpuścił i chwilę podsmażamy. Układamy na sałacie i polewamy dressingiem
Sajkofanka smaku