duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu sałata rzymska 8 pomidorków koktajlowych zielony ogórek 2 duże plastry sera żółtego Sos: 3 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Pierś z kurczaka oprawiam i przekrawam na pół wzdłuż - pierś będzie cieńsza(...)przez praskę, mieszamy ze szczyptą soli, pieprzy, ostrej papryki i oliwy i nacieramy tym kurczaka. Po około 15 minutach kurczaka przekładamy na patelnię grillową i smażymy dokładnie z obu stron. Na ciabattę kładziemy ser żółty, porwaną sałatę, na nią pokrojoną w paski pierś z kurczaka, na to pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, parę plasterków zielonego ogórka i sos musztardowy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!borówek, 5 łyżek cukru trzcinowego (możecie zastąpić zwykłym w mniejszej ilości). Dodatkowo (opcjonalnie): cukier puder, kilka borówek do dekoracji. Przygotowanie: Składniki ci asta łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Ser dokładnie miksuję z miętą, dodaję cukier i borówki, mieszam do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Naleśniki na jednej połówce smaruję przygotowaną masą, zwijam w ćwiartki
JejKuchniapuszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego ok. 10 pieczarek świeże oregano lub suszone sól, pieprz 2 ząbki czosnku 100 g mozzarelli albo żółtego sera typu gouda 1 czerwona cebula olej do smażenia Farsz: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy mięs. Smażymy aż mięso zrobi się szare. Następnie dodajemy pokrojone pomidory(...)około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła np. przy pomocy miski o średnicy 21-22 cm. Na ciasto nakładamy z jednej strony farsz i ser mozzarellę albo zwykłą goudę. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Składamy pieróg w pół i dociskamy brzegi widelcem. Całość pieroga smarujemy białkiem od jajka. pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej
Bon Appetit Małgorzatysuszonymi pomidorami z czosnkiem. Polecam. Składniki: 3 piersi z kurczaka schab wędzony z linii Nove -Natura żółty ser papryka czerwona świeża listki bazylii sól morska Kamis pieprz kolorowy Kamis suszone pomidory z czosnkiem Kamis 1 jajko mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Rozbić i każdą pierś(...)dwóch stron doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem. Na każdej piersi ułożyć po dwa słupki szynki, sera, papryki oraz listki bazylii. Zwinąć roladki. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron około
Ala piecze i gotujeosób): 4-5 średnich ziemniaków ok. 20 dag kiełbasy (może być ulubiona cienka - ja użyłam suchej krakowskiej) 1/2 cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 100 ml śmietany 12 % olej do smażenia Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotowałam w całości na pół - miękko. W tym samym czasie w małej ilości oleju przysmażyłam pokrojoną w średniej wielkości kostkę wędlinę(...)Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni. Ser starty na grubej tarce wymieszałam ze śmietaną i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Po ok. 30 minutach zapiekania, ser ze śmietaną wyłożyłam na ziemniaki i rozprowadziłam. Posypałam odrobiną świeżego szczypioru. Zapiekałam jeszcze kilka minut - do roztopienia sera. Danie gotowe. Mężowi bardzo smakowało. Syn też podjadał mimo, że wcześniej swój obiad zaliczył
Kuchnia po mojemuzamiennie użyć octu, u mnie brak 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo do mini pączków: do posypania cukier puder tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Ser przeciskamy przez praskę i dodajemy resztę składników – oprócz proszku do pieczenia, sody i mąki oraz alkoholu – miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy powoli proszek(...)odrobinę mąki, ale nie za dużo – pączki mogą być na końcu za twarde. Gotowe ciasto porcjujemy, formujemy pączki. Mini pączki przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Na rozgrzanym tluszczu smażymy partiami pączki. Smażymy aż się ładnie i równomiernie zrumienią z każdej strony obracając je patyczkiem do szaszłyków. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem. Przepis pochodzi stąd SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchniniezapowiedzianych gości. Składniki: * 150 g kaszy kus-kus * 1 średniej wielkości cukinia * 1 cebula * 1/2 bakłażana * 2 pomidory * 150 g sera sałatkowego * kilka oliwek * garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki * 3 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia * 2 łyżki octu jabłkowego * sol, pieprz Wykonanie: Kus-kus zalać wrzącą wodą 0,5 cm ponad kaszę - odstawić(...)bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić cebulę, po minucie dodać bakłażana. Smażyć 3 minuty. Na koniec dodać cukinię, smażyć jeszcze chwilę - warzywa mają pozostać lekko chrupkie. Pozostawić do wystygnięcia. Pomidora i ser sałatkowy pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Kus-kus wymieszać z warzywami i serem sałatkowym. Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z octem
kolorowotorcikowomoże też być świeża marchew i mrożony groszek ) przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, oregano) 3/4 szklanki żółtego sera (niekoniecznie) Ugotowane ziemniaki utłukłam, a następnie z dodatkiem mleka i masła zrobiłam na puree. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyłam na oliwie, dodałam mięso i smażyłam 7-10 min. Na końcu wrzuciłam marchew z groszkiem, wymieszałam i smażyłam ok. 5min. Doprawiłam. Mięso(...)żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree. Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia wierzch posypałam startym serem. Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę. Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie na początek wyszła lekko mazista, ale na nic troski, bo zapach i smak boski
bastalenapieprz pobudza metabolizm, a dzięki cukinii danie dostarcza 1 z 5 porcji warzyw. Składniki: 1 żółta cukinia 2 duże garści orzechów ziemnych FELIX 100 g sera białego chudego Oleju roślinny Pieprz, bazylia Przygotowanie: Cukinię smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Posypujemy bazylią i czekamy aż cukinia się zarumieni. Twaróg mieszamy z orzeszkami ziemnymi i przyprawiamy pieprzem. Nakładamy pastę na cukinię
Czarnawisienkatartej, 2 łyżki białego sezamu, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ¼ papryczki chili, 4 łyżki sera camembert topionego, świeże oregano, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy(...)porcji, formujemy podłużne sznycelki, które nabijamy na wykałaczki. Mięso obsypujemy sezamem i delikatnie dłonią spłaszczamy, tępą stroną noża robimy po skosie kilka wgłębień (z dwóch str.) Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy na papierowy ręcznik. Kuskus trójkolorowy: W oddzielnych garnkach gotujemy w lekko osolonej wodzie marchewkę i groszek. Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię
Moniki Smakołykigodziny w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem czy są miękkie, w razie potrzeby jeszcze dopiec. Wystudzić a następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ser rozdrobnić. Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową i smażyć około 1-2 minut bez tłuszczu aż lekko ściemnieją, ale nie za bardzo, żeby nie zrobiły się gorzkie. Natkę opłukać i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać
UgotujmyTo.plkotletów : 500 gr mielonego wołowego ( x2 na dwa obiady) 1 jajko 1 cebula 3 łyżki startego miękkiego sera 1 łyżka bułki tartej + bułka tarta do obtaczania kotletów sól, pieprz, papryka, sucha natka pietruszki 3 ząbki czosnku oliwa do smażenia Wykonanie: Do mielonego dodajemy posztkowaną cebulę, jajko(...)bułka tarta, doprawiamy przyprawami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do całkowitego połącznia składników. Na koniec dodajemy ser- mieszamy. Mięso dzielimy na 5-6 części i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Kładziemy na rogrzany olej i smażymy z obu stron naśrednim gazie. Gotowe. Kotlety podałam z ziemniakami i surówką z pekińskiej- przepis tutaj
Smaki Edytyzewnątrz chrupiące, z środkiem kryjącym ciągnący się ser i parówkę. Składniki: 3 parówki, przekrojone na pół 6 plasterków sera żółtego 6 kromek chleba tostowego z odkrojonymi skórkami bułka tarta (ok. 6 łyżek) 2 łyżki wiórków kokosowych sól pieprz jajko olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę tartą wymieszałam(...)wiórkami kokosowymi, szczyptą soli i pieprzu. Kromki chleba cienko rozwałkowałam. Jajko rozmieszałam w miseczce. Na każdą rozwałkowaną kromkę ułożyłam plasterek sera i pół parówki, zawinęłam w rulonik i panierowałam (obtaczałam najpierw w jajku, a potem w bułce z wiórkami). Smażyłam z każdej strony do zezłocenia na rozgrzanej patelni
Kulinarny Pamiętnikłyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 małe jajko (w oryginale żółtko) 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia mąka do obtoczenia Sposób przygotowania: 1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. 2. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Ser, posiekane zioła, bułkę tartą, jajko, pieprz i sól mieszamy na jednolitą masę. 4. Na kotlety
Kuchnia domowa Anitrochę sera żółtego ketchup wykonanie: Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na patelnie, Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, masło i smażymy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy babeczki, posypujemy startym serem i podpiekamy do rozpuszczenia się sera. Podajemy do czerwonego barszczu. Możemy polać delikatnie ketchupem
Domowy Smak Jedzenia